Duminică,
25.09.2022
Cer Senin
Acum
13°C

De ce unii elevi nu pot face ore on line, dacă stau acasă fără COVID? Explicații oficiale

De ce unii elevi nu pot face ore on line, dacă stau acasă fără COVID? Explicații oficiale

O parte dintre părinții elevilor din Sibiu au fost înștiințați de diriginți sau învățători că pot participa la cursurile on line, alături de colegii care se află la școală, doar copiii care se află în carantină sau în izolare, iar ceilalți care au alte motive fie ele medicale sau nu, sunt scutiți de la ore, fără a putea participa la cele on line. Cu toate acestea sunt și unități de învățământ care, în urma unei cereri depuse de părinte, alături de acte doveditoare ale motivului pentru care elevul lipsește se pot alătura on line colegilor care se află în sala de clasă. Potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Sibiu nu există o regulă scrisă în acest sens, fiecare unitate de învățământ putând lua propriile decizii în acest sens.  

O problemă cu care se confruntă o parte dintre părinți, în ultimul timp, este aceea că nu știu dacă, în cazul unei viroze obișnuite sau a unei alte probleme medicale, alta decât cea care ține de infecția cu SARS CoV-2, copiii lor pot participa on line la cursuri alături de colegii care sunt în sala de clasă.

Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Sibiu spun că nu există o regulă în acest sens, însă, dacă motivele absenței elevului de la școală sunt întemeiate, unitatea ar trebui să încurajeze participarea acestuia, fie și on line.

„Nu există o regulă scrisă în acest sens. La nivelul fiecărei unități de învățământ se decide dacă elevul care stă acasă din alte motive față de cele date de COVID, poate participa la cursuri on line alături de colegii lui cu prezență fizică. În ceea ce mă privește pe mine, la cursurile de geografie elevii care lipsesc din diferite motive justificate și probate cu documente, participă din on line alături de colegii care se află la școală. În mod normal, dacă elevul are o problemă medicală, alta decât infectarea cu SARS CoV-2, este în perioada de așteptare pentru confirmarea unui test COVID sau alte situații cum sunt cantonamentele, părintele poate face o solicitare scrisă către conducerea școlii la care să atașeze documente care să ateste situația și copilul poate participa la cursuri din on line”, spune prof. Constantin Dincă, purtător de cuvânt al ISJ Sibiu.

Acesta explică faptul că cea mai mare temere a cadrelor didactice pe acest subiect este încurajarea la absențe nemotivate din diverse motive.

„Cea mai mare temere pe acest subiect este ca elevii să nu fie ținuți acasă fără motive serioase. Din păcate am avut și astfel de cazuri. În aceste situații nu se justifică participarea la cursurile on line”, mai spune inspectorul Dincă.

Declarațiile făcute de cei de la inspectorat sunt probate și de o parte din directorii de școli. La Școala Gimnazială Nr. 18 din Sibiu, spre exemplu, în baza documentelor care atestă motivul serios al absenței elevii pot participa on line.

„Dacă se aduce dovadă de la medic și recomandare pentru on line, sigur că da. Părintele face o cerere cu acte doveditoare și poate participa la cursuri de acasă”, spune Rodica Tănase, directorul Școlii Nr. 18.

La I.L. Caragiale este aceeași situație. Dacă elevul lipsește motivat, atunci este încurajată participarea sa la cursuri.

„Dacă este o problemă serioasă, adică să nu avem cumva doar doleanța părintelui de a-l ține acasă, atunci da, poate participa la cursuri on line. Părintele trebuie să țină legătura cu învățătorul și dirigintele și abia apoi să ajungă la conducere, dar, în general, noi îi încurajăm pe colegi să-i susțină pe copii și să intre on line”, spune Romulus Simion, directorul școlii I.L. Caragiale.

La Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” situația stă altfel. Indiferent dacă este vorba despre absențe care țin de COVID sau alte motive nu se fac cursuri hibrid. Potrivit conducerii colegiului încă nu există un sistem pus la punct în clase pentru a putea permite acest gen de participare la cursuri.

„Elevii nu pot participa, indiferent de motiv, on line la cursuri, în timp ce colegii lor sunt la școală, pentru că nu avem dotarea tehnică necesară. Avem cazuri în care un elev este bolnav, acasă, iar colegii lui vin fizic la școală și i s-au trimis temele, colegii fac poze la tablă și trimit, cu exercițiile care se rezolvă în timpul orei. Noi încă nu am rezolvat problema accesului la internet în toate clasele și din acest motiv nu putem preda hibrid”, spune Monika Hay, directorul colegiului.

Sursa foto: Arhiva TS

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

3 comentarii

Dan

Acum 7 luni

In 2022 sa declari ca nu exista posibilitatea sa transmiti online la unul din cele mai importante licee ale Sibiului......
Raspunde

ALEX

Acum 7 luni

O cretinatate. O absurditate tipic romanesca. Aceleași autoritati recomanda ca la cel mai mic semn de răceală copilul sa fie ținut acasă. Și poate nu se confirma COVID, sau poate nu poți face în aceasi zi testul, sau poate nu emite DSP hartii în timp util. Cine s-a putut gândi la chestia asta? Costa internetul?
Raspunde

Moldovan Corina

Acum 7 luni

Ar trebui sa fie ceva normal ca elevii sa poata participa la cursuri si on-line daca lipsesc din diverse motive, nu doar boala. Sincer, nu e greu ca in clasele dotate cu laptop si internet sa il deschizi cand lipseste un copil si sa il lasi indreptat spre tabla. Atat, nimic mai mult. Asta daca vrei. Baiatul meu s-a lovit ieri seara (duminica), nu aveam timp sa mergem la medicul de familie pentru acte doveditoare,acesta avand programul luni dupa-amiaza. A incercat sa intre luni dimineata on-line, impreuna cu alti doi copii ce stateau on-line fiind in izolare. Dupa ce s-a conectat, invatatoarea l-a rugat frumos sa paraseasca lectia, deoarece nu are voie. Vi se pare normal asa ceva? La Sc. Nicolae Iorga, unde toate clasele sunt dotate cu laptopu-uri si au acces la internet. Lege sau nu, e penibil.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus