Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Tinerii care s-au reîntors în țară, la Sibiu: copiii să aibă un loc unde să fie acasă

Tinerii care s-au reîntors în țară, la Sibiu: copiii să aibă un loc unde să fie acasă

Pentru Oana și Adrian Panainte, Sibiul a însemnat mereu acel loc care le aducea liniște și care îi făcea să se simtă acasă. Povestea lor începe în Italia, locul în care cei doi s-au cunoscut și unde au reușit să-și întemeieze o familie. El, plecat de aproape 20 de ani din țară, ea, de 13 ani, s-au întâlnit în Italia și au știut din momentul în care s-au văzut că au fost făcuți unul pentru altul. Au muncit în fiecare zi, iar când minunile lor, Alexandru și Ameli, au ajuns la vârstele de doi și un an, și-au dat seama că își doresc ca România să însemne acasă pentru copiii lor. Așa că, fără să stea prea mult pe gânduri, au lăsat trecutul în urmă și s-au întors la Sibiu, orașul de suflet al lui Adrian. Au ajuns într-un loc care le aducea liniștea, dar care le lua stabilitatea financiară pe care o aveau în Italia. Chiar și așa, nu le-a fost teamă. Însoțiți de mult curaj, și-au dat seama că pasiunile lor le pot aduce și venituri, așa că au revenit la ceea ce le place cel mai mult: lui Adrian boxul și Oanei să dea viață oricărui obiect decorându-l cu aplicații din lut.

Adrian are 41 de ani, Oana, 33, iar poveștile lor de viață sunt asemănătoare. Ambii au plecat din țară după ce au împlinit 18 ani, cu gândul la un trai mai bun, de care nu aveau parte la acele momente în România. Nu știau că viața îi va aduce împreună, dar sunt recunoscători pentru fiecare moment în parte pe care îl trăiesc.

Doi români s-au regăsit în Italia

Cei doi sunt împreună de mai bine de șase ani. El din Sibiu, ea din Gorj, s-au cunoscut în Italia și, deși frecventau cursurile de dans ale aceleiași școli, nu s-au întâlnit prima dată la lecții deoarece făceau parte din grupe diferite. Prima lor întâlnire avea să fie într-un local de dansuri latino-americane. De atunci, au trecut șase ani și sunt în continuare unul alături de celălalt.

„Făceam cursuri de dansuri latino-americane și mergeam la aceeași școală, dar nu ne-am cunoscut acolo pentru că aveam grupe diferite. Ulterior am aflat acest lucru. Ne-am cunoscut într-un local unde se dansa stilul latino-american. Așa a început povestea noastră”, arată Oana și Adrian.

Au părăsit România la vârsta de 18 ani. Adrian a plecat singur, mai întâi în Germania, apoi în Italia. Pentru Oana, situația a fost un pic diferită. O vizită pe care le-a făcut-o părinților deja stabiliți în Italia a determinat-o să nu se mai întoarcă în țară.

„În Italia, eu lucram într-o fabrică de fier, iar soțul meu într-o fabrică de sticlă. Adrian a muncit prima dată în Germania, unde a lucrat două luni și și-a dat seama că sunt condiții de muncă un pic cam dificile. Din fericire, un patron italian din Sibiu la care el lucrase ocazional l-a invitat în Italia și așa a ajuns să muncească aici. La mine povestea a fost puțin diferită. Părinții mei erau în Italia, eu eram acasă cu fratele meu mai mic. În momentul în care am terminat liceul m-au invitat în Italia să vizitez țara și așa am rămas acolo”, arată Oana.

Cum au decis că vor să se întoarcă la Sibiu

Când au decis să se întoarcă în țară, cei doi aveau locuri de muncă stabile în Italia: Adrian lucra de 20 de ani în aceeași fabrică, iar Oana de 10. A fost o alegere spontană, determinată de faptul că își doreau pentru copiii lor să „prindă rădăcini” în România și să facă studiile aici.

„Unul dintre motivele care ne-a făcut să ne hotărâm este faptul că băiețelul împlinea trei ani, vârsta la care trebuia să meargă la grădiniță. Cum aveam în spate experiența fratelui meu care ajunsese în Italia la șase ani, a făcut școala acolo și nu știe mare lucru despre România, am  zis că cel mai bine ar fi pentru copilași să prindă rădăcini și să înceapă o școală, o grădiniță în România, să aibă un loc unde să fie acasă, nu cum a fost pentru noi”, mai explică tânăra.

„Nu știam că urmează o pandemie”

Momentul în care Oana și Adrian au ales să revină în țară a coincis cu cel în care urma să înceapă pandemia. În vara anului 2019, cei doi au venit într-un concediu la Sibiu și și-au dat seama că locuința pe care o vor încuia până la următorul concediu este de fapt casa lor de suflet, este acasă. 

„A fost ceva spontan, nu ne-am hotărât cu mult timp înainte. Am venit în august 2019 acasă în concediu, iar deja în luna noiembrie ne-am întors definitiv. Soțul meu avusese niște bani puși deoparte dinainte să mă cunoască și cumpărase o casă veche care nu era în cele mai bune condiții. După ce ne-am căsătorit, am început să ne ocupăm îndeaproape de casă.  Am zis că avem locuința noastră, nu dăm banii pe chirie, să încercăm totuși. Am venit cu un tir de lucruri acasă. Pe 18 noiembrie ne-am mutat, nu știam că urmează o pandemie”, detaliază Oana.

Chiar și așa, nu s-au speriat. Cei doi spun că nu le-a fost niciodată „frică de muncă” și că orice situație dificilă care le-a ieșit în cale au reușit să o treacă împreună. „Acela a fost momentul care ne-a lovit destul de tare. Ne întrebam ce facem de aici încolo. Niciodată nu ne-a fost frică de muncă. Am zis că mergem acasă și mergem la muncă. Când a venit pandemia ne-am dat seama că este destul de greu, toată lumea era acasă, ne gândeam că sunt șanse mici să ne găsim un loc de muncă, dar niciodată nu ne-am descurajat”, arată soții Panainte.

S-au întors la pasiunile lor

Începutul pandemiei i-a găsit fără locuri stabile de muncă în România, dar cu dorința de a încerca să se reinventeze. S-au gândit la lucrurile pe care știu să le facă cel mai bine și au reușit să transforme pasiunile pe care le au în mici afaceri. Oana spune că dintotdeauna a fost atrasă de partea artistică, de creație, de hand-made. Și cum toată informația este la un click distanță a încercat să caute pe facebook idei de afaceri.

„M-am gândit cu ce mă putea ajuta pe mine partea de creație la acel moment. Am intrat pe facebook market și am văzut de la trandafiri de săpun până la licheni, lucruri care nu mă atrăgeau neapărat. Am dat întâmplător de o cană decorată cu fimo (n.r. pastă polimerică) și mi s-a părut foarte faină. Am zis că pot să fac și eu. Două nopți nu am dormit, stăteam și căutam tutoriale, informații despre cum pot face și eu acest lucru. Într-una din dimineți m-am trezit si i-am spus soțului meu că mă apuc de treabă. Mi-am făcut comandă de materiale și eram ferm convinsă că voi reuși, lucru care s-a și întâmplat”, povestește tânăra.

Practic, Oana decorează căni, vase, tablouri sau linguri cu argilă. Le decorează cu iubire și tot ceea ce face pare desprins dintr-un basm cu prinți, prințese, castele și unicorni. „Merg spre partea de copilărie: unicorni, castele, ursuleți. Stilul acesta m-a ales pe mine. Când am pus mâna pe lut prima dată, mâinile mi-au mers singure. Copilașii erau mici și nopțile mi le petreceam lucrând. Nopți întregi am stat ca să mă perfecționez. Câteodată nici mie nu -mi vine să cred. Curând am făcut doi ani de când am început. În doi ani de zile, lucrurile s-au mișcat și nu-mi vine să cred cât am progresat. Este un lucru minunat. Este o diferență, de lucru, de manualitate, de detalii”, explică aceasta.

Același lucru s-a întâmplat și cu Adrian, soțul Oanei. De la vârsta de 13 ani, Adrian a practicat boxul, sport de care nu s-a despărțit în nicio clipă din viața sa. Fost boxeur, în Italia, după ce termina programul la fabrica la care era angajat, își investea timpul și dragostea pasiunii sale din copilărie. Astfel, timp de nouă ani, în fiecare zi, după muncă, soțul Oanei antrena în sala de box copiii și adulții.

La începutul pandemiei, a reușit să se angajeze în același domeniu pe care l-a practicat în Italia, și, în paralel, a creat ceea ce poartă numele de „Asociația Pugilistică Sibiană”. Și-a deschis propria sală de box în Sibiu, pe strada Dorobanților, Nr. 5 ,unde antrenează atât grupe de copii, cât și  grupe de adulți. „Adrian, de la vârsta de 13 ani a făcut box la CSM Sibiu. Box-ul a fost pentru el dintotdeauna nu doar o pasiune, ci un stil de viață. Deși lucra în fabrică, în Italia, a devenit antrenor de box. Lucra full-time, iar după ce venea de la muncă, mergea la sala de box”, mai arată Oana.

Visul lui Adrian a fost tot timpul să-și deschidă propria sală de sport în Sibiu pentru că este îndrăgostit de oraș. Când s-a ivit ocazia de a închiria spațiul în care acum funcționează sala de sport, nu a stat niciun moment pe gânduri.

„Pentru Adrian, Sibiu înseamnă toată viața. Oriunde mergea, Sibiu era pe buzele lui. S-a ivit ocazia de a închiria un spațiu și împreună cu alți asociați au creat Asociația Pugilistică Sibiană. Nu contează că oamenii au sau nu experiență, este un mod fain de a descărca adrenalina și de a socializa”, apreciază tânăra.

„Se poate și în România”

În toată călătoria lor prin viață au fost descurajați de multe ori. Când au venit în țară, au fost voci care le-au spus că nu trebuia să părăsească Italia și că nu este bine ceea ce au făcut. Cu toate acestea, s-au lăsat ghidați de instinct și, după mai bine de doi ani de la întoarcerea în România, spun că alegerea făcută este poate cea mai bună din viața lor.

„Ne bucurăm că am făcut alegerea asta. Ne simțim acasă, nu avem foarte mulți prieteni, dar suntem acasă, e casa noastră, făcută de noi. De multe ori, la început, am fost întrebați de ce ne-am lăsat locurile de muncă și de ce am revenit, pentru că aici este greu. Dar nu e adevărat, ai ce face, dacă vrei. Lumea este foarte demoralizată în ceea ce privește forța de muncă la noi în țară. Noi am vrut să arătăm că se poate și în România”, concluzionează cei doi.

Activitatea hand-made a Oanei o puteți urmări pe pagina de facebook Mommy's dolls Sibiu, iar pe Adrian îl puteți urmări pe facebook-ul Asociația Pugilistică Sibiană.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

6 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Mircea

Acum 2 ani

Fugiti baaaaaa, unde vedeti cu ochii !!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Costi

Acum 2 ani

De ce la Sibiu? Nu mai bine mergeau sa facă investii in Gorj? E nevoie de tineri ca ei și acolo!
Raspunde

Claus

Acum 2 ani

Bravo.
Raspunde

George

Acum 2 ani

Ma bucur tare mult ca v-ați găsit liniștea și pasiunile acasă! Sa fie intr-un ceas bun revenirea acasă !
Raspunde

Cristian Sibian

Acum 2 ani

Nu puneti la inima orice comentarii rautacioase pe care le auziti.Gura lumii e larga,stiti proverbul...Urmati-va visul si veti reusi,cu siguranta. Numai bine va dorim ca familie si bine ati revenit!
Raspunde

Canaris

Acum 2 ani

Superbi ochii fetei !

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus