Duminică,
02.10.2022
Innorat
Acum
15°C

Primii refugiați au ajuns la noi în oraș. Sibian aflat la Vama Siret: „Statul nu a făcut nimic pentru ei”

Primii refugiați au ajuns la noi în oraș. Sibian aflat la Vama Siret: „Statul nu a făcut nimic pentru ei”

Gabriel George este unul dintre sibienii care au ajuns azi-noapte la Vama Siret, acolo unde sunt cei mai mulți refugiați ucraineni intrați în țară. Tânărul a povestit pentru Turnul Sfatului care este atmosfera la graniță și unde merg refugiații după ce intră în țară.

Sibianul a plecat ieri după-masa înspre Vama Siret, cu speranța că va putea să aducă la Sibiu mai multe persoane care au fugit din calea atacurilor Rusiei asupra ucrainenilor. A ajuns la graniță înainte de răsăritul soarelui și a constatat cu surprindere că lucrurile erau foarte bine gestionate de românii care s-au grăbit să le ofere ajutor refugiaților.

„Noi am ajuns pe la 4 noaptea la graniță. Acolo cumva situația e mult mai destinsă față de cum arată la televizor, nu vezi numai femei cu copii plângând. Lumea chiar zâmbea cât de cât, oamenii răsuflau ușurați”, relatează sibianul.

Citește și ZIUA 3. RĂZBOI ÎN UCRAINA. Rușii au lansat rachete în Kiev. Un zgârie-nor a fost lovit

Cam toți au unde să meargă.

La momentul publicării acestui articol, tânărul este în drum spre graniță din nou. A dormit câteva ore în mașină, în parcarea unui hotel din Suceava în care sunt cazați refugiații, iar acum vrea să vadă dacă au mai ajuns alți ucraineni în țară și au nevoie de ajutor.

„Am tot întrebat dacă e nevoie, dacă vrea cineva la Sibiu, chestia e că noaptea a și venit mai puțină lume, dar pe lângă asta oamenii sunt cumva în tranzit, nu au unde să stea și vor cazare pentru o noapte sau două. Apoi pleacă în Germania, Italia, fiecare unde are pe cineva. Puțini vor să stea la cine apucă”, povestește George.

„Sunt femei cu copii care sunt, pe bună dreptate, reticente să stea acasă la niște străini.”

De la graniță, ucrainenii sunt preluați de autocare și aduși la 40 de kilometri distanță, în Suceava, la un hotel. „E plin totul – camere, restaurant, hol – oamenii dorm pe aici unde pot. De aici îi repartizează, stau o noapte-două, apoi pleacă.”

Azi-noapte li s-a spus că sunt nouă persoane cazate la hotelul din Suceava, care vor să vină la Sibiu. Însă până au ajuns George și ceilalți sibieni la destinație, refugiații au fost ajutați să plece. „Ne-am suit în mașină, am venit cât de repede am putut, dar deja plecaseră cu altcineva spre Sibiu. Cu siguranță au ajuns deja la destinație.”

Citește și Marius, copilul de 14 ani care a fugit din Ucraina, a ajuns în siguranță la Sibiu

Hotelul la care sunt cazați refugiații care sunt aduși în Suceava

„Statul nu a făcut nimic”

Tânărul sibian este dezamăgit de aportul liderilor statului în ajutorarea refugiaților și în același timp este mândru de românii care au pus mână de la mână ca să poată să le ofere ucrainenilor măcar strictul necesar – transport, o apă, un sandviș.

„Statul nu a făcut nimic. Tot ce s-a făcut acolo a fost făcut de voluntari, oameni de rând sau ONG-uri au venit cu apă, croissant, un sandviș, am dus și noi pamperși și alte lucruri, dar Statul efectiv parcă nu a făcut nimic, sincer. Cazarea la fel s-a rezolvat, din bunăvoința oamenilor. Am impresia că este o chestie făcută doar de oameni, așa am avut impresia o oră jumătate cât am stat acolo”, mărturisește George.

Vă reamintim că trei centre colectare sunt deschise în Sibiu la momentul actual, în care sibienii pot să doneze alimente, produse de igienă, jucării sau alte obiecte care i-ar putea ajuta pe refugiații din Ucraina. Este vorba despre o hală de 300 de metri pătrați care se află pe strada Tractorului nr. 10, centrul de colectare de la Organizația Tinerilor Basarabeni din Sibiu și Centrul Mitropolitan din Sibiu.

Citește și Mobilizare impresionantă a românilor la graniță. Sibian: „Majoritatea refugiaților vor o noapte de cazare și merg mai departe”

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Unu

Acum 7 luni

numa blonzi cu ochi albastri ! aia sunt ucrainieni cand ... romania invadata de alta tara! ce intra in ro sunt un alt popor!!! tradatorii vor plati!

Raspunde

Muresan

Acum 7 luni

??? Ce vrei sa spui?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus