Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
10°C

ZIUA 5. Orașul Harkov, bombardat masiv. S-au încheiat primele negocieri dintre Rusia și Ucraina

ZIUA 5. Orașul Harkov, bombardat masiv. S-au încheiat primele negocieri dintre Rusia și Ucraina

Rusia a reluat, în luni dimineață, bombardamentele asupra principalelor orașe ucrainene, Kiev și Harkov. În timp ce Kievul este asediat de trupele ruse, președintele Volodimir Zelenski anunță că vor avea negocieri între o delegație a țării sale și o delegație rusă, în Belarus, în apropiere de graniță. Negocierile s-au încheiat, urmând a fi continuate.

Ora 21:15 Prima familie de refugiați ucraineni care a ajuns la Sibiu prin intermediul Crucii Roșii

Crucea Roșie Sibiu anunță faptul că a facilitat cazarea la Sibiu a primei familii de refugiați din Ucraina. ”Vă anunțăm cu bucurie că prima familie care a ajuns din Ucraina prin intermediul nostru este cazată la un om cu o inimă imensă”, se arată în anunțul Crucii Roșii. Cel care s-a oferit să găzduiască familia este un angajat al instituțiilor de stat.

Filiala sibiană a Crucii Roșii a demarat în urmă cu două zile și o campanie de colectare a donațiilor pentru cei care suferă de pe urma invaziei Rusiei în Ucraina. Detalii aici: Crucea Roșie Sibiu se implică în campaniile de donare pentru refugiați

Ora 20:30 Militarii francezi încep să vină în România

”Solidaritate aliată: primii militari din detașamentul care reprezintă contribuția Franței la Forța de Răspuns a NATO au ajuns, în această seară, în România, în Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu. Ei vor fi urmați, în zilele următoare, de celelalte forțe și mijloace”, anunță, luni seara, reprezentanții Ministerului Apărării Naționale din România, pe pagina de Facebook.

Militari francezi, în baza aeriană Mihail Kogălniceanu. Sursa foto: Facebook / Ministerul Apărării Naționale - România

Este vorba de 500 de soldați francezi, alături de care vor sosi în țara noastră și vehicule blindate și de luptă, potrivit unui anunț făcut la finele săptămânii trecute de către șeful Statului Major al armatelor franceze, generalul Thierry Burkhard. Acesta arăta că Franța va distribui pe flancul estic al pozițiilor NATO peste 1.500 de militari. În România, Franța și-a asumat rolul de ”țară lider” a desfășurărilor militare din cadrul alianței nord-atlantice.

Ora 19:15 Primele negocieri pentru încetarea focului în Ucraina s-au încheiat

Mykhailo Podoliak, șeful Cabinetului președintelui Ucrainei, anunță că primele discuții dintre o delegație ucraineană și una rusă după izbucnirea războiului s-au încheiat. ”Principalul obiectiv al discuțiilor de astăzi a fost încetarea focului și a ostilităților. Cele două părți au identificat o serie de subiecte prioritare asupra cărora urmează să fie luate decizii”, a rezumat Podoliak, relatează presa ucraineană, potrivit căreia ambele delegații s-au întors în capitalele lor. Există posibilitatea unor noi runde de astfel de negocieri.

Primele negocieri dintre Ucraina și Rusia au avut loc la cinci zile după izbucnirea războiului

Ucrainenii au cerut încetarea focului și retragerea trupelor rusești, în timp ce Putin și-a expus cererile în cadrul unei convorbiri telefonice de o oră și jumătate cu președintele Franței, Emmanuel Macron. ”  

Putin a pus trei condiții: recunoașterea peninsulei Crimea ca parte a statului rus, ”demilitarizarea și denazificarea statului ucrainean” și asigurarea neutralității acestei zone, arată sursa citată.

Ora 15.55 Orașul Harkov este bombardat masiv. Imagini dramatice pe rețelele de socializare

Zeci de civili au fost uciși și sute răniți spune un oficial ucrainean.

Ora 15.30 Granicerii de pe Insula Șerpilor despre care se spunea că au fost uciși, ar putea fi în viață.

Potrivit presei ucrainene, care citează  Forțele Navale Ucrainene, din imaginile postate de media rusă, ar fi posibil ca un număr încă necunoscut de graniceri să fie în viață. Ucraina cere de urgență eliberarea lor. 

Ora 14.58 Roman Abramovich, patronul clubului englez Chelsea, este în Belarus pentru a ajuta negocierile dintre Ucraina și Rusia, anunță The Jerusalem Post. Ucrainenii sunt cei care i-ar fi cerut ajutorul lui Abramovich.

Ora 14.56 MAE le recomandă insistent românilor din Rusia să părăsească teritoriul acestei ţări

MAE le recomandă insistent cetăţenilor români să evite călătoriile neesenţiale în Federaţia Rusă, iar celor care se află temporar în această ţară să ia în considerare să părăsească teritoriul Federaţiei Ruse cât mai curând, prin intermediul zborurilor comerciale încă disponibile.

Ora 14.36 Vitaly Klitschko îi amenință pe cei care vor să jefuiască: Împușcăm fără avertisment!

Primarul Kievului Vitaly Klitschko a avertizat că jefuitorii, conform legii marțiale, vor fi împușcați fără avertisment, informează  UNN.

Ora 14.24 Cum să distrugi vehicule militare folosind cocktailuri Molotov. Instrucțiunile armatei ucrainene pentru civili 

Ora 13.56 Airbnb oferă cazare gratuită pentru 10.000 de refugiați ucraineni

CEO-ul Airbnb, Brian Chesky , a anunțat pe contul său de Twitter că echipa sa lucrează pentru a oferi ucrainenilor locuințe în țările vecine după invazia rusă a Ucrainei. ”Airbnb lucrează cu gazdele noastre pentru a găzdui gratuit până la 100.000 de refugiați care fug din Ucraina”, a scris Chesky.

CEO-ul și alți directori ai companiei din diferite țări au scris scrisori către guvernele Poloniei, României, Germaniei și Ungariei pentru a ajuta la găzduirea refugiaților.

Locuințele vor fi finanțate de companie, proprietarilor privați și pensiunile înscrise pe platformă. Presa din Ucraina a anunțat tot astăzi că agenții de turism ucrainene îndeamnă partenerii străini să răspundă la invazia Ucrainei de către Rusia și să nu găzduiască rușii pentru cazare la hotel.

Ora 12.43 Zelenski: sunt recunoscător României și președintelui Iohannis pentru ajutor și pentru susținerea aderării Ucrainei la UE - mesajul integral aici

Ora 12.12  Experții militari ucraineni explică eșecul de până acum al rușilor: ”Aplică tactici vechi, sovietice”. ”S-a știut ora și locurile în care vor ataca”

Șeful programelor militare al Centrului de Studii Globale „Strategia XXI” Pavlo Lakiychuk și Oleg Zhdanov, expert militar ucrainean și colonel de rezervă, au vorbit în presa ucraineană despre felul în care s-au desfășurat primele zile de după invazia Rusiei.

Ora 11.47 Delegaţia ucraineană a ajuns la negocieri. Se cere încetarea imediată a focului și retragerea trupelor ruse

Detalii și video aici

Ora 11.45 Președintele Zelenski cere Uniunii Europene să permită aderarea imediată a Ucrainei, pe baza unei proceduri speciale

"Obiectivul nostru este să fim alături de toţi europenii şi, cel mai important, să fim egali. Sunt sigur că aşa este corect. Sunt sigur că merităm asta", a spus el într-o înregistrare video distribuită în reţelele sociale, citat de Reuters.

Ora 11.34 Ucrainenii stau la cozi pentru mâncare, lupte de stradă în aproape fiecare district

În a cincea zi de razboi, autoritățile locale anunță că au făcut toate eforturile pentru a deschide astăzi magazinele și pentru a le aproviziona cu alimente și lucruri de strictă necesitate.  - citește aici materialul.

Ora 10.51 În prezent sunt peste 33.000 de cetăţeni ucraineni în România. 373 au aplicat pentru azil. Detalii aici

Ora 10 Negocierile între Rusia și Ucraina, așteptate să înceapă la prânz - Vladimir Medinsky, negociator pentru Rusia

Medinsky spune ca discuțiile sunt programate să înceapă la 12 pm local time (9 am GMT). Ministerul afacerilor externe din Belarus a publicat luni dimineața o fotografie cu sala unde ar urma să aibă loc negocieri între delegațiile rusă și ucraineană. “În Belarus, totul este gata pentru a găzdui negocierile ruso-ucrainene. Așteptăm sosirea delegațiilor”.

Ora 7.45 Trupele ruseşti şi-au oprit înaintarea spre centrul capitalei Kiev dinspre nord-vest

Armata ucraineană respinge atacurile terestre şi aeriene, a declarat consilierul şefului administraţiei prezidenţiale, Oleksii Arestovici, într-un briefing care a avut loc duminică seara, informează Agerpres. El a informat că au fost trase trei rachete spre Kiev.

Ora 7.45 Explozii în Kiev și Harkov

Explozii au fost auzite luni dimineaţa în capitala ucraineană Kiev şi în Harkov, al doilea oraş ca mărime din Ucraina, a anunţat serviciul de stat pentru comunicaţii speciale şi protecţia informaţiilor, transmite Agerpres, care preia Reuters.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 4839

Comentarii

6 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sibian SB

Acum 2 ani

Este război. Redacția TS, Sibiul, România, Ue sunt democratice. Noi care ne exprimăm păreri suntem democrați si pro libertate de exprimare. Dar acum e război. De ieri UE a decis (pe langa alte sute de sancțiuni f importante si nedemocratice) inclusiv închiderea Sputnik si Russia Today, i-au trimis la ei acasa pe romaneste. Sa emita acolo manipulare si fake news pe banda rulanta. E păcat ca a trebuit sa vina un razboi ca ei sa se trezeasca si sa faca asta. La noi in Ue, e democratie, nu acceptam manipularea si rusofilii, ca sa puna osu la dezemembrarea ue si nato. Afara cu ei. Asta trebuie sa faca si redacția TS si oricare alta din Ro, ce a făcut Ue, afara cu postacii rusofili, redacția stie f bine care sunt, citind mesajele lor de manipulare si ridicare in slavi a estului (Putin, China) si de dezmembrare a lumii civilizate (Sibiu, Ro, Ue, Nato, Sua si altii). Afara din Ue troli rusofili, redacția sa se trezească si sa ia masuri! Este razboi.
Raspunde

Codru

Acum 2 ani

Omule, tu pari bolnav mintal.... nu orice parere contra a ceea ce se dicteaza pe toate televizoarele de la noi si din Vest, te face automat trol rus !!! Ia uite-te putin cam cati oameni nevinovati au omorat americanii si vesticii tai dragi in Irak, Libia, Siria sau Serbia. Faci apel la redactie ca un disperat, ca iti spune cineva ceva impotriva parerilor tale de om indoctrinat... vezi sa nu explodezi pe scaunu ala sau ceva, de nervi. Calmeaza-te ca orice om are dreptul la propriile pareri... cum ai si tu.
Raspunde

Psiholog

Acum 2 ani

In capul tau, sigur. E razboi la Piata Cibin? Ce tot panichezi oamenii????
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sibian SB

Acum 2 ani

Psiholog sigur nu ești, aia e clar
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sibian SB

Acum 2 ani

Codru, sunt super calm te rog sa ma crezi. Cu nicku @codru ai mai postat oare ceva pe aici? Eu da, doar cu acest nick al meu, cine ar vrea sa vada daca e cum zici tu, evident fara sa manipulezi... (boli mintale) are posibilitatea si a avut pana acum, avand doar un nick si nu cate 7, ca alții de aici. Atata manipulare ofera, incat nici macar nickul nu si-l lasa si il schimba la fiecare postare. E ok, am prins ideea ta, americanski sunt rai si bombardează. Dar cate ceva de Rusia, de bine, de rau, n-ai nimic azi, daca tot au pornit un razboi cu tancuri si cu amenințări despre butoane roșii? Eu personal aștept cu interes, cu calm, părerile tale despre Ro, despre Ue, Nato, rusia, china. E ok? Le expui, sau o tinem asa pe manipularea băieților de la partide?
Raspunde

Sparrow, Jack Sparrow

Acum 2 ani

Mi-a plācut formularea gazetāreasca " Negocierile s-au ÎNCHEIAT, urmând a fi CONTINUATE " Bine cā nu citeste Vladimir Putin fituica asta, cā ar muri, de râs !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus