Vineri,
29.03.2024
Partial Noros
Acum
16°C

Interviu: Student în Kiev, Danylo face cocktailuri în așteptarea atacului rusesc. Molotov. ”Vom merge în stradă și vom lupta”

Interviu: Student în Kiev, Danylo face cocktailuri în așteptarea atacului rusesc. Molotov. ”Vom merge în stradă și vom lupta”

Danylo e student la chimie, la Universitatea Națională Taras Shevchenko din Kiev. ”Termin ultimul an de licență. M-am născut la Kiev și am locuit aici aproape toată viața. Este casa mea”, povestește el pentru Turnul Sfatului.

E pregătit să lupte dacă rușii vor reuși să intre în oraș. Până atunci face totul pentru a sprijini armata. E cu totul alt om față de Danylo, cel de acum câteva zile. ”Nu îmi puteam imagina că viața mea se va schimba atât de mult”, spune el.

Care situația în Kiev? De ce nu ai plecat?

Situația din Kiev este foarte tensionată, în fiecare zi auzim alerte aeriene și sirene de raid aerian. Eu și familia mea suntem mereu gata să plecăm de acasă și să mergem la adăpost. Dar nu avem de gând să părăsim orașul. Credem că acesta este cel mai sigur loc din Ucraina. Odată cu sunetul sirenelor de alertă, auzim și sistemele noastre de apărare aeriană și ne protejează bine. La Kiev, există o mare concentrare a forțelor noastre militare și toți cei care rămân aici se ajută unul pe altul.

Pe panou scrie: ”Soldați ruși, opriți-vă! Putin a pierdut. Toată lumea e alături de Ucraina. Plecați de aici fără să aveți sânge pe mâini”

Cum e viața ta acolo? Există transport public, se găsesc alimente?

Transportul în comun funcționează, dar nu prea bine și cu unele limitări, deoarece unele străzi sunt blocate de blocaje și baricade. De asemenea, este greu să circuli între vestul și estul orașului, deoarece podurile peste râul Nipru sunt închise de cele mai multe ori din motive de siguranță. La Kiev, acum nu avem probleme cu mâncarea ca în alte orașe, Harkov sau Cernihiv. Ieri, am fost în magazin și aproape toate produsele alimentare erau prezente, cu excepția pâinii.

Care e atmosfera în oraș? Care e starea de spirit a oamenilor?

Oamenii sunt stresați, dar se ajută unul pe altul, și mai ales pe militari. Mulți dintre prietenii mei au părăsit orașul, dar cei care au rămas aici încearcă să ajute armata și oamenii cu tot ce pot. De exemplu, noi, studenții de la chimie facem cocktailuri Molotov pentru soldați. De asemenea, toți cei care știu să administreze primul ajutor ne ajută și pe noi, dar și pe armata noastră. Situația este stabilă în Kiev chiar acum și nu ne este frică să fim uciși. Forțele ruse au încercat să atace orașul de câteva ori, dar toate încercările lor au eșuat. Și dacă se va întâmpla din nou, vom merge în stradă și vom lupta împotriva ocupanților, așa cum au făcut oamenii din Berdiansk. Este patria noastră, nu vom lăsa să ne fie luată.

În câteva zile ți-a fost schimbată viața radical. Ai avut timp să remarci aceste schimbări?  

Acum câteva zile nici nu îmi puteam imagina că viața mea se va schimba atât de mult. Da, am auzit cu toții știrile despre concentrarea mare a forțelor ruse la graniță, dar trăim într-o țară care este în război cu Rusia deja de 8 ani.

Am presupus că ceea ce se întâmplă e doar o demonstrație a puterii lor militare, pentru că o invazie la scară largă în Ucraina ar fi sfârșitul Rusiei, din punct de vedere politic și economic, și că nimeni nu va începe un război la scară largă în secolul 21 în Europa. Dar, după cum vedem cu toții, s-a întâmplat de fapt și încă nu se simte ca ceva real. Se simte ca un coșmar rău. Dar noi, ucrainenii, suntem cu toții uniți, iar asta aduce atât de multă speranță în umanitate. Și cu acest sprijin mare din întreaga lume simțim că toți stăm și luptăm pentru aceleași principii de libertate și democrație. Cândva am crezut că războiul îi face pe oameni egoiști și lacomi, dar acum văd că oamenii sunt uniți ca niciodată înainte în fața adevăratului dușman.

Cât de mult te ajută mesajele de încurajare din țări din toată lumea?

Ajută, ajută foarte mult, să știi. Mulțumesc pentru sprijinul din întreaga lume, cred că acest război nu va dura mult, dar ar putea lua viața multor oameni buni și ia în fiecare zi care trece.

Vreau să le mulțumesc tuturor românilor pentru sprijin. În această perioadă neagră înseamnă foarte mult sprijinul vostru și ne arată cine ne sunt prietenii adevărați. Mulțumesc foarte mult!

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Cosmo 1997

Acum 2 ani

Probabil veti muri de foame si de sete, inainte sa vina vreun rus peste voi.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus