Luni,
27.06.2022
Ceata
Acum
14°C

Bode: În România nu există un pericol sau o intensificare a nivelului radiaţiilor. Cărbunaru: Nu vorbim de o situaţie de risc iminent

Bode: În România nu există un pericol sau o intensificare a nivelului radiaţiilor. Cărbunaru: Nu vorbim de o situaţie de risc iminent

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat vineri că în România nu există vreun pericol sau o intensificare a nivelului radiaţiilor, după ce forţele ruse au tras asupra centralei nucleare din Zaporijie, din sud-estul Ucrainei.

"Nu a fost atacată centrala nucleară. A fost un atac în proximitatea centralei nucleare şi este foarte bine că nu am avut un astfel de atac direct asupra centralei nucleare. Aţi văzut comunicările instituţiilor responsabile, CNCAN (Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare), de exemplu. Uitându-ne la comunicarea experţilor, vedem că în acest moment în România nu există niciun pericol şi nicio intensificare a nivelului radiaţiilor. Din acest punct de vedere, trebuie să le spunem românilor că nu există niciun pericol, însă toate instituţiile statului român trebuie să fie în alertă într-o astfel de situaţie. Noi, pe zona noastră de responsabilitate, atunci când vom lua decizii, le vom prezenta public. Deocamdată, ne uităm la raportările pe care le avem şi nu avem semnalate pericole", a arătat el într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria.

Citește și Incendiu la cea mai mare centrală atomică din Europa: Zaporijie. Forţele ruse au preluat controlul

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a declarat că CNCAN este "în permanentă legătură" cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică.

"De asemenea, ori de câte ori sunt semnalate diverse situaţii în Ucraina, îi contactează pe experţii de acolo sau sunt contactaţi de ei. În cazul acesta, la care ne referim astăzi, toate confirmările arată că nu a existat o situaţie de risc în perimetrul centralei. Măsurătorile privind nivelul de radiaţii, potrivit datelor furnizate de CNCAN, astăzi de dimineaţă, nu ridică creşteri ale valorilor peste nivelul de normalitate nici în zona centralei şi cu atât mai puţin în România. De altminteri, experţii CNCAN monitorizează permanent aceste valori şi comunică în mod constant situaţia lor", a precizat el.

În ce priveşte anunţul ministrului Sănătăţii referitor la iodura de potasiu, Cărbunaru a menţionat că acesta confirmă faptul că autorităţile române iau măsurile necesare pentru a fi pregătite să intervină în orice situaţie.

Citește și Ministerul Sănătății vine cu explicații cu privire la administrarea iodurii de potasiu în cazul unei explozii nucleare. ”Nu trebuie utilizată în mod profilactic”

"La acest moment, noi ne confruntăm doar cu o retorică venită din zona Federaţiei Ruse, care foloseşte practic acest tip de mesaj într-un context în care avem o agresiune militară declanşată în Ucraina şi diverse formule de comunicare cu Occidentul. Faptul că Ministerul Sănătăţii anunţă public că este pregătit să gestioneze această situaţie confirmă faptul că Guvernul României tratează cu seriozitate sarcinile şi responsabilităţile pe care le are, de a proteja sănătatea şi siguranţa populaţiei. Dar suntem într-o situaţie de retorică în spaţiul public practicată de Federaţia Rusă. Nu vorbim de o situaţie de risc iminent care să se producă şi să genereze astfel de implementări de măsuri în România", a explicat Cărbunaru, citat de Agerpres.

Ministerul Sănătăţii a transmis, vineri, că iodura de potasiu nu trebuie utilizată în mod profilactic, întrucât poate provoca afecţiuni ale glandei tiroide.

Precizarea ministerului vine în contextul discuţiilor din spaţiul public despre utilizarea iodurii de potasiu în cazul unui eventual incident nuclear. Potrivit acestuia, SC Antibiotice SA asigură producerea de iodură de potasiu, care este stocată de Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale.

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus