Duminică,
15.06.2025
Cer Senin
Acum
21°C

VIDEO Autostrada Sibiu - Boița: primul viaduct turnat din cărucioare ”în balans” va avea luna viitoare gata prima cale

VIDEO Autostrada Sibiu - Boița: primul viaduct turnat din cărucioare ”în balans” va avea luna viitoare gata prima cale

Reprezentanții constructorului autostrăzii Sibiu – Boița arată că luna viitoare vor finaliza de turnat betoanele primei căi de rulare din structura viaductului Tălmăcel. Este prima construcție din România a cărei suprastructură este turnată din ”cărucioare suspendate în balans”.

”Din cauza condițiilor meteo, nu putem lucra foarte mult la terasamente. Însă la structuri facem lucrări de armare, de cofrare și turnăm beton. La viaductul de la Tălmăcel, probabil în luna aprilie vom reuși să terminăm calea unu”, anunță Robert Cristea, șef de șantier în cadrul Porr Construct, potrivit unor imagini date publicității duminică de către CNAIR. 

Imagini din zona viaductului de la Tălmăcel au fost publicate și de către fotograful Ioan Adrian Giga, sibianul care urmărește cel mai îndeaproape evoluția șantierului primului lot al autostrăzii dintre Sibiu și Pitești. ”Activitatea la acest obiectiv (viaductul Tălmăcel – n.r.) este într-o  amplă creștere, schimbările petrecându-se de la o zi la alta. A avansat foarte bine sistemul de eșafodaj de pe calea spre Sibiu, din apropierea culeei Boița, acolo unde prima parte a acestui sistem e aproape armată, urmând ca în zilele următoare să se toarne placa pentru calea rutieră”, precizează Ioan Adrian Giga în descrierea imaginilor publicate de el în cursul zilei de vineri.

Viaductul Tălmăcel va avea o lungime totală de 600 de metri cu o deschidere principală de 120 de metri și este preconizat a fi finalizat în cursul lunii august. Lucrările la acest obiectiv au continuat indiferent de temperaturile exterioare, prin utilizarea betoanelor făcute cu apă caldă și aditivi și utilizarea tunurilor de căldură.

VIDEO Cum e construită autostrada Sibiu – Pitești fie ninge, fie-i frig: podul este menținut la 20 de grade Celsius

Înainte de viaductul Tălmăcel, pe sensul de mers dinspre Sibiu a apărut o alunecare de teren ca urmare a săpăturilor pentru amenajarea terasamentului. ”În zona surpării, lucrările de degajare au continuat în paralel cu cele de umplere și compactare a zonei eliberate”, mai descrie Ioan Adrian Giga.

Contractul pentru proiectarea și execuția celor 13,7 km de autostradă din lotul 1 al autostrăzii Sibiu – Pitești a fost semnat pe 19 aprilie 2019. Termenul contractual de finalizare a lucrărilor este 28 mai 2023. Ca urmare a finalizării proiectării într-un termen mai mic decât cel preconizat și ca urmare a mobilizării exemplare a constructorului, circulația pe acest tronson de autostradă ar putea fi deschisă mai rapid. Actualul ministru al Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat la finele anului trecut că autostrada ar putea fi dată  în circulație chiar în cursul lui 2022.

Potrivit registrului de plăți al CNAIR, austriecilor de la Porr Construct le-au fost plătite în cadrul acestui contract facturi în valoare totală de 477,8 milioane de lei (adică 65% din contractul cu o valoare de 729,4 milioane de lei, cu tot cu TVA). Ultima plată a fost realizată în 29 decembrie 2021. 

Tot austriecii de la Porr Construct au câștigat și contractul pentru proiectarea și execuția secțiunii patru a autostrăzii Sibiu – Pitești, cea cuprinsă între Tigveni și Curtea de Argeș cu o lungime de 9,86 km. 1,67 de miliarde de lei este valoarea acestui contract semnat în noiembrie anul trecut, fiind vorba de o secțiune cu 12 poduri și un tunel cu o lungime de 1,3 km.

CNAIR a semnat cu Porr Construct contractul pentru proiectarea şi execuţia Secţiunii 4 a Autostrăzii Sibiu - Piteşti

Primul lot din prima secțiune

Lotul 1 al autostrăzii Sibiu – Pitești este cel care pornește de la capătul actualei autostrăzi-centură ocolitoare a Sibiului, traversează parcul industrial Șelimbăr, trece de sensul giratoriu de la Veștem fără să aibă vreo legătură cu acesta, ocolește și Tălmaciul tot pe la vest, după care ”se termină” într-un viaduct în dreptul comunei Boița, deci înainte de ”a intra în munți”. Viaductul respectiv va rămâne neutilizat până când va fi dat în folosință și lotul 2 al viitoarei autostrăzi. ”Coborârea” de pe acest lot de autostradă se va face înainte de Boița, printr-un nod rutier temporar.

De amintit faptul că secțiunea I a autostrăzii Sibiu – Pitești măsoară 14,15 km lungime, dar în prezentul contract semnat cu Porr Construct SRL au fost cuprinși doar 13,17 km (de unde și numele ”lot 1 al secțiunii I”). Restul de 0,98 km din secțiunea I fac obiectul unei licitații separate.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Leonard

Acum 3 ani

Informați-vă mai bine ziariști nici numele șefului de șantier nu-l știți corect.. El într-adevăr se numește Robert dar nu ardeleanu. Numele lui corect este Cristea Robert
Raspunde

Traian D.

Acum 3 ani

Bună ziua, mulțumim, am modificat. Varianta de Robert Ardeleanu a apărut pe video-ul dat publicității de CNAIR, de aceea o folosisem inițial. Am crezut că e vorba de un nou șef de șantier.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus