Luni,
15.04.2024
Innorat
Acum
10°C

VIDEO Cum e construită autostrada Sibiu – Pitești fie ninge, fie-i frig: podul este menținut la 20 de grade Celsius

VIDEO Cum e construită autostrada Sibiu – Pitești fie ninge, fie-i frig: podul este menținut la 20 de grade Celsius

Stadiul primului lot al autostrăzii Sibiu – Pitești a ajuns la un avans fizic de 60%, acesta urmând să crească lunar cu câte șase procente. Constructorii de la Porr au descris, pe scurt, tehnologia care le permite să lucreze și la temperaturi negative.

Robert Cristea, șeful de șantier din partea Porr Construct, a descris într-un video dat publicității de ministrul Transporturilor modul în care lucrările avansează la cea mai mare lucrare de artă de pe traseu. Este vorba de viaductul de la Tălmăcel, cu o lungime de 600 de metri și o deschidere principală de 120 de metri. ”Noi am început munca din 10 ianuarie la ritm normal, indiferent de condițiile meteorologice. Progresul este de șase procente lunar, ne menținem în ritmul acesta de lucru”, povestește Robert Cristea.

Citește și CNAIR a semnat cu Porr Construct contractul pentru proiectarea şi execuţia Secţiunii 4 a Autostrăzii Sibiu - Piteşti

Cele 60 de procente avans fizic al șantierului vin după ce, în noiembrie anul trecut, avansul anunțat oficial era de 55%. Lucrările sunt realizate și la temperaturi negative fiind utilizate materiale și tehnologii adaptate. ”Betoanele sunt speciale, în care folosim aditivi pentru temperaturi scăzute și sunt făcute cu apă caldă. Temperatura betonului, chiar dacă avem minus șase – șapte grade afară, ajunge la 14 – 15 grade în șantier. După terminarea betonării folosim tunuri de căldură, menținând temperatura în interiorul podului la 20 de grade”, a descris Robert Cristea.

Din punctul lui de vedere, viaductul de la Tălmăcel va fi gata în cursul lunii august. ”În aprilie vom termina o cale, mai avem șapte tronsoane de turnat, asta înseamnă cam 35 de metri. În aprilie va fi gata partea stângă, iar în august partea dreaptă, fiind tot viaductul terminat”.

Citește și Două autostrăzi, un nou baraj, un drum lărgit. Nu doar Valea Oltului, ci și Boița „dispare” așa cum o știm

13,17 km

Lotul 1 al autostrăzii Sibiu – Pitești este cel care pornește de la capătul actualei autostrăzi-centură ocolitoare a Sibiului, traversează parcul industrial Șelimbăr, trece de sensul giratoriu de la Veștem fără să aibă vreo legătură cu acesta, ocolește și Tălmaciul tot pe la vest, după care ”se termină” într-un viaduct în dreptul comunei Boița, deci înainte de ”a intra în munți”. Viaductul respectiv va rămâne neutilizat până când va fi dat în folosință și lotul 2 al viitoarei autostrăzi. ”Coborârea” de pe acest lot de autostradă se va face înainte de Boița, printr-un nod rutier temporar.

Contractul prevede și amenajarea unor spații de servicii pe acest tronson, precum și a unui centru de întreținere și coordonare. Totodată, lucrările pentru acest prim tronson vor duce și la amenajarea unui nou sens giratoriu pe DN1/DN7, în zona intersecției actuale cu drumul către Cisnădie (nodul rutier de aici urmează să fie reconfigurat). Un astfel de sens giratoriu este solicitat de mult timp de autoritățile și șoferii sibieni, care invocă numărul ridicat de accidente generate de amenajarea acestei intersecții.

De amintit faptul că secțiunea I a autostrăzii Sibiu – Pitești măsoară 14,15 km lungime, dar în prezentul contract semnat cu Porr Construct SRL au fost cuprinși doar 13,17 km (de unde și numele ”lot 1 al secțiunii I”). Restul de 0,98 km din secțiunea I fac obiectul unei licitații separate, ce urmează a fi lansată, cel mai probabil, împreună cu cea de proiectare și execuție a secțiunii II (Boița – Cornetu).

Termenul contractual de finalizare a lucrărilor este 28 mai 2023.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 19448

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus