Vineri,
30.09.2022
Cer Senin
Acum
8°C

Muzeu al comunismului, la Cisnădioara: Nu îl gândim ca pe o nostalgie, ci ca pe un duș rece

Muzeu al comunismului, la Cisnădioara: Nu îl gândim ca pe o nostalgie, ci ca pe un duș rece

În următorii doi ani, la Cisnădioara se va construi un muzeu al comunismului. Inițiativa aparține reprezentanților campaniei Schwarz Gruppe Int, care își doresc să reabiliteze Muzeul Tradiției Săsești din Cisnădioara și să creeze un Muzeu al Comunismului, după modelul celui din Praga.

Propunerea a fost deja prezentată în ședința de Consiliu Local din Cisnădie. Flavius Pogan, reprezentant al companiei, locuiește în Cisnădioara și spune că acest proiect este gândit de anul trecut din dorința de a ajuta atât locuitorii din Cisnădioara, cât și turismul sibian.

„Este un proiect social pe care noi vrem să-l facem din fondurile companiei. Chiar în centrul Cisnădioarei este o clădire a Muzeului Tradiției Săsești, care, de când stau în Cisnădioara, de 12 ani, nu a fost reabilitată. Eu și colegul meu Daniel am gândit proiectul de dinainte de conflictul care se întâmplă în momentul de față în Ucraina. Noi de anul trecut am început să-l gândim, iar apoi am aflat că această clădire aparține primăriei”, arată Flavius Pogan.

Un muzeu digital – o pagină de istorie

Flavius spune că ideea de a crea un muzeu care să satisfacă atât curiozități legate de modul în care se trăia în comunism, dar și detalii istorice, a fost inspirată de la Muzeul Comunismului din Praga.

„Ideea a venit de la Muzeul Comunismului din Praga, de la succesul pe care-l are acel muzeu acolo. Noi nu vrem să-l gândim ca pe o nostalgie, ci ca pe un duș rece. Muzeul va arăta toate caracteristicile cotidiene specifice comunismului, celebra sufragerie, cum arăta un lactobar de pe timpuri, mai tot timpul gol, și va face și o trecere în istoria comunismului. Vor fi elemente care vor ilustra partea mai puțin frumoasă a comunismului, Poliția Politică, elemente legate de securitate, experimentul Pitești. Muzeul acesta va fi o pagină de istorie, începând  cu instaurarea comunismului care s-a întâmplat după invadarea Ceho-Slovaciei și până la revoluția din 89”, mai explică Flavius Pogan.

Pe lângă exponatele care vor fi aduse, vom avea parte de o întreagă experiență. Proiecțiile 3D, tehnologia VR sau codurile QR specifice fiecărui exponat sunt doar câteva dintre detaliile prin care cei care au gândit acest proiect vor să se diferențieze. „Noi încercăm să facem un muzeu digital, o să fie și exponate, pe care le vom aduna de la oamenii dornici să ajute, dar pe unele dintre ele le vom și cumpăra. Am vrea ca fiecare cameră să creeze o stare, va fi un muzeu fără ghid, oamenii vor veni, vor scana codul QR al fiecărui exponat și vor afla toate detaliile despre el. La subsol, ne dorim să facem și acest lactobar unde oamenii să pătrundă într-o atmosferă specifică și să bea sifon, lângă un doboș, lângă acel ecler de pe timpuri. Vrem să facem și proiecții 3D, să-ți pui ochelarii și să simți că ești în mijlocul revoluționarilor. Vrem să recreăm și părțile bune și părțile mai puțin bune”.

Un loc de vizitat pentru toată lumea

De acest proiect va beneficia toată comunitatea. Flavius spune că va fi un loc plin de surprize noi, de la an la an. „Vom salva o clădire, vom construi o pagină de istorie la un pas de Sibiu, Cisnădioara va putea renaște în acest fel. Vrem să beneficieze toată comunitatea de acest muzeu. Va fi un muzeu plin de surprize, dacă îl vizităm anul acesta să vedem anumite lucruri, iar dacă îl vizităm la anul putem descoperi lucruri noi”.

Mai mult, comunismul ar putea fi văzut altfel prin ochii școlarilor. Lecțiile de istorie despre comunism s-ar putea desfășura chiar la muzeu, unde copiii vor înțelege mult mai ușor foarte multe aspecte ale acelei perioade.

„O altă chestiune pe care ne-o dorim foarte mult este implicarea școlilor. La lecția de comunism, ar putea să vină copiii și să vadă exact cum erau lucrurile atunci, să vadă că televizorul de pe acea vreme avea o cutie în spate, să vadă cum se auzea muzica pe vremea aceea, să vadă cum se distra lumea, dar să cunoască și detaliile istorice”.

Proiectul se va întinde pe o perioadă de doi ani, timp în care va fi reabilitată clădirea, se vor aduce exponatele și se va constitui partea de digitalizare.

„Cam doi ani va dura totul. Un muzeul nu se poate construi atât de repede. Consiliul local s-a arătat deschis de acest subiect, am văzut un zâmbet pe fețele tuturor. Acest muzeu îi va atrage pe toți: tineri, bătrâni, oameni cu studii superioare, oameni cu studii medii, copii, efectiv pe toată lumea. Dușul rece va fi al fiecăruia dintre noi”, concluzionează Flavius.

Nu este primul proiect pentru comunitate în care Flavius și asociatul său sunt implicați. La începutul anului școlar 2020, aceștia au donat 10.000 de viziere elevilor școlilor din Municipiul Sibiu.

Citește și: 10.000 de viziere, donate pentru elevi. „Vrem să dotăm toate școlile din județ”

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Adina Torop

de Adina Torop

Reporter Speciale

adina@turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Marius

Acum 5 luni

Dus rece pt. cei care au vile cu jacuzzi la Cisnadioara... Asa sa tot faci muzeu...
Raspunde

Zzz

Acum 5 luni

ce comentariu inutil, atata pricepi tu...
Raspunde

Cris

Acum 5 luni

Oamenii care au casă sunt vinovați cu ceva pe lumea asta?? Au greșit undeva?? Ce înțelegeți prin vilă? De ce atâtea frustrări? Faceți și Dvs !! Trăiți într-o țară liberă...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus