Vineri,
07.10.2022
Cer Senin
Acum
20°C

Angajații din creșele sibiene își primesc salariile fără sporuri: „Este o situație foarte tristă. Fetele au început să plece”

Angajații din creșele sibiene își primesc salariile fără sporuri: „Este o situație foarte tristă. Fetele au început să plece”

Situația complicată a angajaților din creșe continuă după ce reprezentanții Ministerului Educației nu au publicat în Monitorul Oficial metodologia care să clarifice situația acestora. Problemele au început din cauza Hotărârii de Urgență nr. 100 din 10 septembrie 2021, publicată în Monitorul Oficial pe 15 septembrie, care permitea trecerea creșelor din subordinea primăriilor, în subordinea Ministerului Educației, acolo unde administrațiile locale decideau asta. La Sibiu s-a decis să se înfăptuiască această trecere fără însă să existe o metodologie care să clarifice toate aspectele acestei treceri și să fie intrată în vigoare. În acest fel angajații creșelor din Sibiu își primesc salariile fără sporurile stabilite prin lege. Aproape cu o mie de lei mai puțin. „O situație din ce în ce mai tensionată și mai tristă”, spun angajații acestor unități.

Citește și „Nicio instituție nu vrea să-i plătească. Angajații din creșele și grădinițele de stat din Municipiul Sibiu, mingi de ping-pong între primărie și Inspectoratul școlar”

Angajații din cele 11 creșe din Sibiu care au trecut la Ministerul Educației spun că și-au primit și în această lună salariile micșorate, fără sporul de conducere pentru asistentele șefe și fără sporul de încordare psihică pentru restul angajaților, sporuri stabilite prin lege și pe care ceilalți angajați care au rămas în subordinea primăriilor le primesc în continuare.

„Salariile au intrat, dar fără sporuri. Încă nu avem metodologia și nu ni se pare normal ca în această situație să ni se taie sporurile. Nu am primit niciun răspuns de nicăieri. Luăm cu aproximativ 1.000 de lei mai puțin. S-au tăiat sporurile asistentelor, asistentelor șefe și inclusiv îngrijitoarelor. Nu este normal în situația în care noi ne facem treaba ca și până acum și lucrăm cu copii de până în trei ani. Vreau să vă spun că ceea ce se întâmplă nu este universal valabil. Doar un sfert din creșele din țară au trecut de la primării la inspectorat, iar restul care n-au trecut își primesc sporurile în continuare. Păi ori este lege pentru toată lumea, ori nu este. Inspectoratul nu trebuia să ne preia dacă nu au primit metodologia. Este strigător la cer în condițiile în care toate s-au scumpit, toate, toate și nouă ne-au micșorat salariile”, spune angajata unei creșe din Sibiu.

Sunt angajați care au început să plece

Femeia spune că lucrează cu copii la fel ca și educatoarele care primesc acest spor. În grupele din creșele sibiene sunt cel puțin 20 de copii la grupă, în condițiile în care legea prevede minim 3 copii într-o grupă de creșă, dar nu mai mult de 8. Mai mult, tot prin lege este stipulat faptul că la o grupă de creșă trebuie să existe un educator puericultor, adică un cadru didactic specializat pe grupa de vârstă a copiilor care frecventează creșa, cadru inexistent în creșele din Sibiu. În acest context situația din aceste unități este descrisă ca fiind una tensionată din care angajatele au început să plece.

„Nu avem educator puericultor, deși legea așa prevede. Se spune că vor veni până în anul 2025. Trebuiau să ne lase să ținem de asistență socială pentru că este un domeniu de creștere și îngrijire. Ni s-a tot promis că se rezolvă, dar nimic și situația este tot mai grea și mai tensionată în creșe. Fetele încep să plece și până îți refaci un colectiv cu persoane care să aibă grijă de copii și să-i iubească este foarte greu. La noi se lucrează, se fac foarte multe activități, se fac serbări. Ni s-a reproșat de la inspectorat că ne-am depășit atribuțiile. Vă dați seama? Dacă muncim și ne dăm interesul înseamnă că ne depășim atribuțiile. Copiii aceștia trebuie schimbați, trebuie alimentați. Ei învață să meargă și să mănânce în creșă. Este o situație foarte tristă. Asta este realitatea”, mai spune angajata din creșă.

„Mi-aș dori ca Prefectura și Inspectoratul Școlar să fie instituții mai hotărâte”

Liderul de sindicat prof. Teodor Fârțonea spune că este la curent cu toată această situație și că s-au făcut demersuri la minister prin care să se urgenteze publicarea metodologiei, însă răspunsul venit de la autoritățile naționale a fost unul prin care se amână rezolvarea problemelor.

„Este aceeași problemă. Nu pot să vă spun decât că răspunsul care a venit la federație este că, potrivit legii, ne aduc aminte că trebui făcută o metodologie, iar proiectul a fost pus pe situl ministerului. Noi am cerut ca acea metodologie să fie elaborată mai repede, dar ei spun că aceste prevederi se vor aplica treptat, începând cu anul școlar 2022-2023, deci practic ne sugerează că mai stăm până în septembrie, după intrarea în vigoare a hotărârii de guvern privind metodologia. Vă precizez că acea metodologie trebuia făcută în 60 de zile și au trecut deja șase luni și probabil vor mai trece trei luni. Până nu știm ce angajați vor avea creșele, ei vor suferi. Problema în Sibiu este că sunt și încadrări aiurea și un număr de copii care nu știu după ce criterii au ajuns în grupă. Acum, despre faptul că n-au nici spații, nici grupele de copii formate conform proiectului de lege existent, fiind depășit cu mult numărul de copii, nimeni nu spune nimic. Iar la încadrări am semnalat probleme reale. Le-am semnalat la minister, am rugat și prefectura să semnaleze aceleași lucruri, iar noi momentan, până la data de 14 aprilie, am primit acest răspuns despre care vă vorbesc și care nu rezolvă problema, ci pare mai mult că o amână. Mi-aș dori ca Prefectura și Inspectoratul Școlar să fie instituții mai hotărâte pentru că nu este normal să lași omul într-o astfel de situație de câteva luni deja”, spune prof. Teodor Fârțonea.

Demersul făcut către minister de federație îl puteți citi AICI.

Răspunsul dat de Ministerul Educației îl puteți citi AICI.

Prefectura nu a primit răspuns de la Ministerul Educației la demersul făcut

Reprezentanții Prefecturii Sibiu spun că nu au primit un răspuns la demersul înaintat Ministerului Educației pe situația creșelor, dar precizează faptul că nu a expirat termenul de răspuns.

„S-a trimis de la noi către ministere o solicitare pe această situație, dar până în momentul de față nu a fost primit niciun răspuns. Vă precizăm, însă, că nu a fost depășit termenul de răspuns. Cel mai probabil până la finalul acestei luni vom primi acest răspuns”, spun reprezentanții Prefecturii Sibiu.

În județul Sibiu, din totalul de 12 creșe de stat, 11 au trecut la Ministerul Educației. În acestea sunt, în total, 108 de angajați.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus