Joi,
25.07.2024
Innorat
Acum
21°C

Cine sunt sibienii din spatele celor mai spectaculoase flash mob-uri din România. „Ne-am găsit în sala de dans”

Cine sunt sibienii din spatele celor mai spectaculoase flash mob-uri din România. „Ne-am găsit în sala de dans”

Claudia și Laurențiu Fugaru au o poveste parcă desprinsă din cele cu prinți și prințese. S-au cunoscut în sala de dans și de atunci nu au încetat să fie mereu unul lângă altul. Pentru că nu au putut să-și lase pasiunea deoparte au vrut să facă mai mult. Așa a luat naștere, în urmă zece ani, Asociația Alegria Studio. Ce au vrut să facă cei doi a fost să împartă pasiunea lor cu oamenii și să le arate un mod armonios de a îmbina dansul cu mișcarea. Recent, Claudia și Laurențiu au organizat cel mai mare flas mob din România, unul în care au vrut să transmită un mesaj de pace, iubire și înțelegere pentru întreg universul.

Claudia este de meserie profesor de sport. Între anii 2004-2008 a predat la Liceul „Gheorghe Lazăr” din Avrig, iar din 2008 până în prezent predă educație fizică la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din Sibiu. Pe lângă profesia despre care spune că o iubește din toată inima, Claudia dedică o mare parte din activitatea sa dansului.

„Din fericire avem oameni faini lângă noi și asta ne încarcă în fiecare zi. Avem oameni care sunt atrași de muzică, exact așa cum ne dorim să avem lângă noi. Eu am făcut atletism de performanță, dar mereu mi-am dorit să învăț să dansez. Am intrat în lumea dansului destul de târziu, după ce am terminat studiile universitare”, povestește Claudia.

Laurențiu a început să facă dansuri încă din primul an de facultate. De profesie este inginer, dar la puțin timp după ce a descoperit dansurile și, implicit, Zumba, a decis să se dedice în totalitate acestei pasiuni. Își amintește că prima dată când a auzit despre conceptul de Zumba nu știa exact despre ce este vorba, dar a început să se documenteze și așa a aflat ce presupune.

„Eu sunt inginer de meserie. Am fost la facultatea de inginerie, am și profesat vreo doi ani de zile, dar ulterior am renunțat la partea de inginerie, am lucrat broker pe bursă, iar apoi m-am dedicat în totalitate dansului. Primul contact a fost un clip pe youtube, nu era foarte multă informație la momentul respectiv. Nu am înțeles despre ce este vorba într-o primă fază, iar apoi după vreo șase luni de zile am descoperit niște CD-uri pe care le lansase cel care a inventat Zumba și atunci ne-am dat seama care este conceptul”, detaliază Laurențiu.

S-au întâlnit în sala de dans

Dansul unește oamenii și creează conexiuni speciale. Așa s-a întâmplat și în cazul Claudiei și al lui Laurențiu. De la primul dans, până la o căsătorie fericită și până la doi copii minunați, a fost doar un pas. Un pas care a implicat dragoste, iubire, dăruire, și, bineînțeles, dans. Despre emoțiile primului show pe care l-au avut împreună, Claudia povestește că au fost unele unice și nu le va putea uita niciodată.

„Noi ne-am găsit în sala de dans. Dansul ne-a legat foarte mult. Erau niște emoții deosebite pe care le simțeam de fiecare dată când dansam. Și acum sunt. Primul show pe care l-am avut cu Laurențiu a fost prima dată când am spus cuiva tu conduci. Aveam emoții foarte mari”, își amintește sibianca.

Claudia îmbină meseria de profesor de sport cu cea de dansator. Spune că cele două se completează perfect și că tot ceea ce învață din experiența predatului pentru copii o ajută foarte mult în sala de dans. Coregrafiile concepute de ei se adresează tuturor celor care-și doresc să danseze pentru că în dans nu există „nu se poate”.

„Mă consider norocoasă pentru că am avut și în facultate profesori care au știut să mă ajute cu privire la modul în care le predau oamenilor, nu numai elevilor, ci și persoanelor adulte. Eu simt că se completează foarte bine. La școală e o energie extraordinară, copiii sunt doritori de mișcare, iar la sală ce-mi place foarte mult este că într-adevăr avem cursanți care simțim că își doresc cu adevărat să învețe. Coregrafiile pe care noi le facem la cursuri se adaptează tuturor, nu există să vină cineva în sală să nu poată învăța”.

Fiecare curs de dans este un izvor de energie pentru Laurențiu și Claudia. Simplul fapt că văd zâmbete pe fețele cursanților lor le oferă energie și îi face și pe ei, la rândul lor, să zâmbească și să se bucure de fiecare moment în parte. „Noi ne luăm energia de la cursanții noștri. Când mergem în fața lor și facem o anumită coregrafie sau dansăm, când vedem că le place ceea ce facem, de acolo ne luăm energia, noi nu simțim că muncim. Simțim că avem nevoie de acești oameni”, mai spune Claudia. 

Un proiect de suflet, Balul de la Sibiu 

De câțiva ani, Claudia și Laurențiu s-au ocupat de un proiect nou pe care l-au numit „Balul de la Sibiu”. Totul a plecat de la ideea de a reuni la un loc oameni care vor să danseze vals sau tango și să simtă o atmosferă desprinsă din povești.

„Dacă la început am plecat de la ideea să facem un bal cu cursanții de la noi de la club, apoi s-au alăturat și alte școli de dans, dar și oameni care au venit din afară și cărora le-a plăcut ideea și au dorit să participe. Este un proiect foarte drag nouă. Și în viitor ne-ar plăcea să mai organizăm”, spune Claudia.

Claudia și Laurențiu nu simt că muncesc. Momentul în care ajung la sală este momentul în care se deconectează și în care reușesc să facă lucruri minunate alături de oameni, oameni cu care și-au format o nouă familie. Toată această bucurie i-a făcut să numească proiectul lor de suflet „Alegria” .„Nu considerăm că suntem colegi de lucru, după zece ani de când avem sala nu considerăm că suntem la lucru. Nu o percep ca pe o ocupație”, spune Laurențiu.

„Simțim că suntem o familie. Simțim bucurie. Tocmai din acest motiv am și numit clubul Alegria, pentru că dansul înseamnă bucurie. Când intrăm în sală și dăm drumul la muzică este bucurie. Poate am zile când sunt după șapte ore de școală și sunt obosită, dar în momentul în care ajung în sală și dăm drumul la muzică, atunci îmi vine energia”, îl completează Claudia.

Cum au organizat primele flash mob-uri

Primul flash mob organizat de cei doi pasionați de dans a fost în anul 2009 și a avut un succes extraordinar. A fost un flash mob gândit pentru a omagia memoria lui Michael Jakson. S-a organizat în majoritatea țărilor și s-au gândit că și la Sibiu ar trebui să se facă un astfel de eveniment.

După acest început, în anul 2015, Claudia a gândit un flash mob special pentru mămicile care poartă bebelușii în sisteme ergonomice de purtare. „În luna octombrie este o săptămână internațională a purtării bebelușilor. Am creat un flash mob special pentru mămicile care aveau bebeluși. A fost minunat, am avut un feedback extraordinar”, explică sibianca.

Cel mai mare flash mob din România a fost organizat la Sibiu

Claudia și Laurențiu au organizat săptămâna trecută cel mai mare flash mob din România. Nu a fost ușor, dar rezultatul a fost unul pe măsură. Au participat între 500 și 1.000 de persoane, iar evenimentul a fost organizat de cei doi, cu susținerea cadrelor didactice de la mai multe școli din Sibiu, dar și din Cisnădie și Mediaș.

„Ne-am bucurat că am reușit să strângem atâția oameni să participe și să se înscrie în ceea ce ne-am propus noi să facem cu acest flash mob. Inițial poate au fost oameni mai reticenți, dar le-am explicat că acest flash mob nu este pentru dansatori, ci este pentru toată lumea, pentru toți cei care vor să transmită mesajul nostru. Coregrafia am făcut-o de așa natură încât să o poată facă efectiv oricine. Simplă și de efect, așa a fost gândită coregrafia”, explică Claudia.

Laurențiu spune că a vrut să accentueze lucrurile frumoase pe care oamenii le fac împreună. Nu s-a pus accentul pe dansul individual, ci pe rezultatul de grup. A fost o muncă de echipă, de la strângerea oamenilor și până la detaliile tehnice.

„Am vrut să nu conteze ceea ce fac eu ca persoană, să conteze ceea ce facem noi toți împreună. N-am pus foarte mult accet pe pașii pe care îi facem, ci pe ceea ce facem împreună. Trebuie făcută coregrafia, iar apoi să reușești să strângi atâția oameni, să îi înveți să se sincronizeze. Apoi trebuie să te ocupi de partea tehnică, de video, care, de asemenea, trebuie sincronizată pentru ca rezultatul de la final să fie unul care să merite”, detaliază și Laurențiu.

A fost nevoie de mai multe repetiții

Înainte de marele flash mob, Claudia Și Laurențiu au fost la școlile din Sibiu pentru a putea să-i învețe pe copii mișcările. Melodia aleasă și coregrafia le-au dat copiilor foarte multă energie și entuziasm.

„Am mers la școli pentru a face repetiții. Mergeam separat pentru a putea să ajungem la toate școlile. Ne-au dat un entuziasm extraordinar. Copiilor le-a plăcut foarte mult ideea de a dansa atât de mulți la un loc, melodia „Bella Ciao” le-a plăcut foarte mult, a fost o întreagă experiență. Știam că e o melodie cunoscută și am avut un feedback extraordinar”.

După repetițiile din școli, a mai avut loc o repetiție mai mare la troița din Șelimbăr, încă una la Școala Constantin Noica și ultima repetiție a fost în parcul Sub Arini. Mesajul pe care au vrut să-l transmită a fost unul de pace, de iubire, de dragoste. Un mesaj care să încerce să ne facă mai atenți la nevoile și la spusele celor din jur și care să ne facă să conștientizăm că trebuie „să ne completăm unii pe alții, nu să ne confruntăm unii cu alții”.

„Am plecat de la o idee, ce se întâmplă de ani buni în societatea noastră, faptul că aceasta este divizată. La orice subiect apare din start lumea se împarte în două tabere și începe confruntarea. Asta a vrut să arate și coregrafia noastră. Coregrafia reprezintă în mare parte ce se întâmplă în lume de câțiva ani încoace. Am încercat să arătăm toate aceste lucruri prin coregrafie, copiii au fost îmbrăcați colorat ca să simbolizeze faptul că nu ar trebui să fim separați. Suntem diferiți ca să ne completăm unii pe alții, nu să ne confruntăm unii cu alții, cam acesta a fost mesajul transmis de noi”, spune Laurențiu.

Mesajul a fost simțit de toată lumea. Pe lângă participanți, sute de oameni au stat pe margine pentru a se alătura acestui eveniment. „Toată lumea a simțit mesajul. Ne-am dorit să facem cel mai mare flash mob din România, dar nu asta a fost în prim plan, ci mesajul pe care ne-am propus să îl transmitem. Au rezonat foarte bine cu mesajul, de aceea a ieșit așa frumos. Toată lumea a simțit mesajul și a venit din convingere să participe”, apreciază Claudia.

Dansul este iubire și bucurie. Dansul unește oamenii și creează conexiuni. Aceste conexiuni, Claudia și Laurențiu le-au simțit cel mai bine pe pielea lor. Continuă să danseze pentru iubire și pentru oameni, oameni împreună cu care au creat familia Alegria. „Trăim din emoțiile și schimbul de experiență cu oamenii. De aici ne luăm toată energia. Dansul este alegria pentru noi. Dansul apropie oamenii, se construiesc relații, se împărtășesc sentimente”, concluzionează cei doi.

Pentru a urmări activitățile desfășurate de cei doi puteți accesa site-ul asociației Alegria sau le puteți urmări activitatea pe pagina de facebook.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

2 comentarii

Amn114

Acum 2 ani

Doi ipocriți care mimează fericirea. Spiritul de turmă pe cele mai înalte culmi;)
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Y

Acum 2 ani

daca sibiul a ajuns atat de jos incat numai cu asa ceva, fake si fad, ne putem lauda.... unde sunt oamenii valorosi din oras ? la corporatii nu sunt, in sala de dans nu sunt... un orasel vai steaua lui!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus