Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
15°C

Peste 10.000 de tone de deșeuri reciclabile aruncate de sibieni au ajuns anul trecut la Stația de sortare. TSTV cu Mihai Stănilă: ”Sibienii trebuie să sorteze mai bine”

Peste 10.000 de tone de deșeuri reciclabile aruncate de sibieni au ajuns anul trecut la Stația de sortare. TSTV cu Mihai Stănilă: ”Sibienii trebuie să sorteze mai bine”

Sibienii au aruncat pe parcursul anului 2021 peste 10,7 mii de tone de deșeuri reciclabile care au ajuns la Stația de sortare de la Rusciori. Cea mai mare cantitate o reprezintă fracția de plastic-metal, urmată de hârtie-carton și sticlă.

Majoritatea deșeurilor care ajung la Stația de sortare sunt aruncate de către locuitorii municipiului Sibiu și cantitățile cresc de la an la an. Dacă în 2019 sibienii au aruncat la gunoi 5.920 de tone de deșeuri reciclabile, în 2020 cantitatea a urcat la 8.953 de tone, pentru ca anul trecut să ajungă la 10.750 de tone.

În urma sortării efectuată manual în Stație, în 2021 au rezultat 2.820 de tone de PET-uri și derivate din plastic, 3.140 de tone de hârtie și carton, precum și 1.660 de tone din sticlă. La toate acestea se adaugă 4.150 de tone de compost biodegradabil.

Turnul Sfatului a stat de vorbă despre toate aceste cantități uriașe cu Mihai Stănilă, directorul Stației de sortare de la Rusciori.

”Ar fi bine ca oamenii să înțeleagă că tot ce intră pe stația de sortare, toate materialele sunt luate efectiv la mână de către cei peste 70 de angajați, care cu asta se ocupă în fiecare zi. Nu deținem o stație performantă, de ultimă generație, în care totul este automatizat. Pur și simplu oamenii fac asta, angajații noștri”, a explicat Mihai Stănilă.

Același lucru se întâmplă inclusiv cu resturile aruncate de sibienii care locuiesc în zona de blocuri și care nu separă gunoiul cum ar trebui, unele platforme ale Sibiului fiind mai puțin atrăgătoare privirii.

”Din păcate, asta se datorează cetățenilor, care ar putea să sorteze mai bine”, mai spune Mihai Stănilă.

Interviul complet cu directorul stației de sortare îl puteți urmări mai jos:

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

8 comentarii

Tanti rezi

Acum 1 an

cei care s-au simtit furati de primarie la ultima modificare a regulamentului - prin dublarea sau chiar triplarea pretului de la o zi la alta (fara nici o justificare economica) sunt de inteles daca nu sunt 100% dedicati in a sorta totul ca la carte. Colectarea selectiva de succes se face in echipa cu cetateanul, nu in bataia lui de joc de catre primarie. Apropo daca un sac de moloz - teoretic nu am voie sa arunc desuri din materiale de constructie la negru. Ce fac cu el? Il arunc pe camp ? Cand vine primaria cu platformele dedicate unde cetateanul sa poata duce benvol astfel de deseuri ? Sau unde poate duce saci cu sticle sau geamuri fara a le trece prin fanta minuscula sau cartoane mari ?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Claus

Acum 1 an

Cand renovezi construiesti sau dezafectezi o cladire,se aduce un container special pt astfel de resturi,dar costa,si apoi cetateanul pune in sac si pe camp,apoi posteaza pe retelele de socializare,cat e urata si murdara e Romania.
Raspunde

Tanti rezi

Acum 1 an

mersi Claus, dar eu intrebam de solutii practice si tu-mi raspunzi aberatii. Am zis ca am un sac de moloz, nu ca daram niste ziduri. Comand un container de 5m3 pentru deseuri de constructii, golesc sacul in el, platesc vreo 500 de lei, iar Soma consuma 20L motorina pentru operatiunea asta si traverseaza tot orasul ingreunand traficul pentru un sac de moloz ? Apoi multiplica sacul meu cu numarul altor cetateni aflati in situatia asta din cand in cand.
Raspunde

Stanciu

Acum 1 an

De ce ,noi cetatenii ,trebuie sa depunem diferentiat gunoiul daca la preluare sunt amestecate reciclbilele si apoi sortate manual ,!!!!!!!. Este total lipsit de sens si in plus platiti angajati ca sa sorteze din nou ceeace noi am facut deja Va rog sa lamuriti aceasta problema pe care multi nu o intelegem.
Raspunde

Hermannstädter

Acum 1 an

Iti raspund eu....cu cat mai bine sortam noi ambalajele reciclabile, cu atat mai putin de lucru au firmele. Asta inseamna ca economisesc multi bani. Deci noi sortam pentru firma respectiva gratis. Ei castiga din taxele platite de noi, din vanzarea materialelor reciclate si daca e posibil ar fi bine sa ii mai ajutam si noi, sa economiseze ceva salarii la sortare. Nu sunt impotriva sortari deseurilor reciclabile, dar poate incep domni (care castiga din treaba asta) sa si investeasca in masini moderne, sau sa puna sistemul de reciclare mai bine la punct.
Raspunde

Un sibian

Acum 1 an

sa dispara din ecuatie ADI-ECO...firma capusa care NU FACE NIMIC (altceva decat sa incaseze tone de bani)!!! reclamele si povestile cu "pune plasticul numai nu stiu unde" nu prea tin ... cateva zeci - sute de amenzi sigur ii vor convinge sa selecteze cum trebuie!!!
Raspunde

C. Tățean

Acum 1 an

E destul de anevoios să sortăm anumite obiecte, fanta aceea e într-adevăr minusculă, nu toată lumea are timp să desfacă pachete din carton și altele. Sticlele și borcanele, cartonul, ar putea fi predate direct la centrul de colectare sau la magazine, iar cel care le aduce să fie ușor recompensat pentru timp și muncă : spălatul cu apă caldă și detergent, clătitul. În prețul produselor intră și ambalajul, probabil. Deci e firesc să recuperăm o parte din cost, nu să muncim chiar degeaba și tot noi să plătim celor ce ridică ambalajele.
Raspunde

Risti

Acum 1 an

Dar firma colectoare dacă distruge la colectare containerele, le mai și înlocuiește? Că la noi a dispărut capacul de la containerul cu hartie și ploua și ninge pe "colectări". Apoi ce rezultă? Vreți să faceți direct pastă?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus