Joi,
25.04.2024
Innorat
Acum
7°C

Dezastru ecologic: În plină prohibiție, braconierii fac ravagii pe Valea Oltului

Dezastru ecologic: În plină prohibiție, braconierii fac ravagii pe Valea Oltului

Polițiștii din cadrul IPJ Vâlcea au prins patru tineri din localitatea Ionești - cunoscută în România pentru numărul foarte mare de braconieri, care au capturat ilegal aproape o jumătate de tonă de pește de pe râul Olt.

Braconierii din Ionești au ajuns în trecut și în județul Sibiu, fiind prinși de mai multe ori de angajații Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Sibiu. Din păcate, legea prea blândă le permite să recidiveze.

De data aceasta, la data de 28 aprilie polițiștii din cadrul Serviciului de Ordine Publică și Poliției municipiului Râmnicu Vâlcea ”au depistat în flagrant delict, patru tineri care transportau ilegal pește cu un autovehicul”.

Polițiștii de ordine publică din cadrul Poliției Municipiului Râmnicu Vâlcea au oprit pentru control, pe Drumul Național 64, un autoturism condus de un tânăr de 25 de ani, din Râmnicu Vâlcea, în autoturism aflându-se și alți 3 pasageri de 20, 21 și 22 de ani, toți din comuna Ionești.

”Polițiștii au procedat la efectuarea controlului autoturismului, în interiorul căruia au fost descoperiți 15 saci ce conțineau pește de diferite specii, o barcă pneumatică și plase de pescuit monofilament și plurifilament”, explică reprezentanții IPJ Vâlcea, într-un comunicat de presă.

Din verificările efectuate s-a stabilit că aceștia ar fi pescuit peștele în noaptea de 27 spre 28 aprilie, din râul Olt. Peștele ar fi fost braconat pe Valea Oltului, pe raza localității Racovița.

Poliția le-a confiscat mașina

Polițiștii vâlceni au dispus confiscarea și ridicarea în vederea confiscării a următoarelor bunuri, respectiv autovehiculul folosit la transport, cu o valoare de aproximativ 20.000 lei, 477 kg de pește speciile crap și caras în valoare de 6.000 lei, 1.500 metri de plase de pescuit monofilament și plurifilament și o barcă pneumatică cu vâsle.

”De asemenea, polițiștii au întocmit acte premergătoare urmăririi penale sub aspectul comiterii infrațiunilor de  pescuitul comercial sau sportiv fără licență sau autorizație de pescuit, pescuitul comercial în habitatele piscicole naturale, prin orice metode și mijloace, al peștilor și al altor viețuitoare acvatice, în perioada de prohibiție, deținerea, transportul sau comercializarea fără documente legale a peștelui și altor viețuitoare acvatice obținute din pescuit ori produselor din pește, producerea, importul, deținerea, comercializarea sau utilizarea uneltelor de plasă de tip monofilament, cu excepția setcilor folosite pentru pescuitul calcanului, cu mărimea ochiului de minimum 400 mm, prevăzute de Ordonanță de Urgență nr. 23 din 5 martie 2008 privind pescuitul și acvacultura”, se mai arată în comunicatul Poliției Vâlcea.

Braconierii din Ionești recidivează

Evenimentul are loc la mai puțin de două luni după ce tot în localitatea Ionești polițiștii anticorupție au efectuat în luna martie 33 de percheziții domiciliare, la o grupare specializată în braconaj piscicol, susținută chiar de funcționari publici locali. Detalii pe această temă găsiți aici.

În plus, Directorul Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Sibiu, Romeo Stoicescu, a explicat în mai multe rânduri pentru Turnul Sfatului că zona Ionești este cunoscută în toată țara pentru braconierii care ”au distrus Oltul”.

”Cei mai mulți braconieri prinși de noi în județul Sibiu în ultimii zece ani de acolo provin. Gândiți-vă că avem minori prinși acum mulți ani și pe care îi prindem iar, deveniți adulți. Nu au altă ocupație, nu au altă dorință în viață, decât fură. Și statul nu a fost suficient de dur cu ei, legea le-a permis să trăiască din furt. În timp ce noi ne chinuim să facem populări, acțiuni de ecologizare și să asigurăm paza, ei vin și fură”, a declarat Romeo Stoicescu.

Citește și:

FOTO-VIDEO Braconieri profesioniști din Vâlcea prinși pe Olt. Ce spune Poliția

Sursa foto: IPJ Vâlcea

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

2 comentarii

Hermann Stadt

Acum 1 an

S-au întors pentru că nu li-i s-au rupt picioarele când au fost prinși la Sibiu.Legea nu o să-i oprească niciodată,nu se vrea acest lucru.
Raspunde

Mirel odiosul!

Acum 3 luni

De unde știi tu ca nu? Ai participat la acțiuni de antibraconaj ca să cunoști modul de desfasurare si riscurile la care se supun paznicii si voluntarii ? Păi nu prea cred că poți să emiți păreri băi Latrăule! Ai susținut un Grup Infracțional Organizat prin plata cotizației la casa Vânătorului și în felul acesta tu și mulți alții ați îngreunat munca celor de pe Constituției! Hai sictirit!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus