Cele 540 de biciclete mecanice cumpărate de municipalitate vor fi puse în funcțiune, oficial, în această după-amiază. Nu am mai avut răbdare și am găsit dis de dimineață o bicicletă pe care să o testăm. Surprinzător sau nu, am avut multe notițe pozitive de luat, iar negative nu am avut deloc.
În această dimineață am căutat o bicicletă CityBike Sibiu să o testăm. Primul loc în care am mers a fost Piața Mică unde știam că este o zonă amenajată, iar pe aplicație apăreau biciclete disponibile acolo.
Apropo de aplicație, pentru că nu știam care este numele ei, am dat o căutare pe Apple Store cu „Sibiu Bike”, însă nicio aplicație cu această denumire nu mi-a apărut. Îmi amintisem că într-una din primele știri despre subiectul biciclete de închiriat văzusem o fotografie cu o bicicletă pe care scria ceva. Pe scurt, așa am reușit să găsesc aplicația într-un final. Ea se numește PBSC și se găsește pe Apple Store și Google Play. (Ulterior, scriind articolul, am descoperit site-ul https://bikecity.sibiu.ro, de unde poate fi descărcată direct aplicația)
Odată instalată, aplicația (disponibilă la nivel internațional din ce am observat) este destul de ușor de folosit – cere acces la serviciile de locație ale telefonului, pentru a găsi orașul și serviciul de care vrei să beneficiezi. În cazul meu, Sibiu CityBike. Un tutorial este disponibil la instalarea aplicației, în care se explică foarte clar fiecare pas pe care trebuie să îl faci atunci când închiriezi o bicicletă și când o lași înapoi în parcare. Tutorialul poate fi revăzut ulterior, ori de câte ori e nevoie.
Primele biciclete găsite – în Piața Cibin
Revenind la experiența cu bicicleta, la 10 fără câteva minute eram în Piața Mică, însă stația de andocare era goală, iar mai multe persoane meștereau la ea. Așa că ne-am întors la redacție. O jumătate de oră mai târziu am decis să mergem să căutăm prin alte zone ale orașului parcări asemănătoare, în speranța că vom găsi una dotată și cu biciclete.
Norocul ne-a surâs în Piața Cibin, unde erau mai multe biciclete deja în parcare. Am finalizat înscrierea în aplicație (se cere un cont din care să fie trași banii pe cursă, apoi trebuie să alegi un plan tarifar – 1 leu pentru o oră, 10 lei pentru o zi întreagă sau 20, 30, 40 de lei în funcție de abonamentul ales). Eu am ales opțiunea de a călători o oră.
Așa cum învățasem deja din tutorialul găsit în aplicație, am scanat QR code-ul pentru a debloca bicicleta, am scos-o din parcare și am pornit la drum, spre strada Dârstelor. Primul gând atunci când m-am urcat pe ea a fost cât de ușoară este. Am pus câteva frâne de test, care au prins foarte bine, am claxonat, practic i-am verificat toate funcționalitățile în primii zeci de metri de plimbare.
O plimbare de aproape o oră prin centrul Sibiului
După ce bicicleta a trecut cu brio de teste, tot ce am vrut a fost să mă bucur de o plimbare plăcută prin centrul orașului. De pe Dârstelor am mers spre Piața Armelor, am urcat pe Centumvirilor, am intrat în Piața Huet și am încheiat plimbarea în Piața Mică.
În tot acest timp nu am avut momente neplăcute, bicicleta și aplicația au funcționat foarte bine. Finalul cursei a fost însă cel care mi-a făcut probleme. Întrucât la ora la care am închiriat bicicleta încă se testau anumite funcții ale sistemului și se rezolvau problemele existente, bineînțeles că n-am putut scăpa nici noi de o piedică. Am parcat bicicleta în Piața Mică, luminița verde din locul de parcare dându-mi de înțeles că am încheiat cursa cu succes, însă pe aplicație timpul a continuat să crească, iar bicicleta nu apărea înregistrată în parcarea aleasă, semn că de fapt era încă la mine.
Am sunat la dispecerat – 0791 001 100 – unde nu mi-a răspuns nimeni, însă după câteva minute am fost sunată înapoi. O doamnă foarte amabilă mi-a explicat că era deja într-un apel cu un alt sibian care avusese o problemă cu o bicicletă, a așteptat răbdătoare să îi spun întreaga poveste a plimbării noastre cu bicicleta și mi-a explicat că totul a fost cauzat cu siguranță de faptul că încă se fac teste. Apoi a rezolvat chiar ea problema mea.
Sibiul este primul oraș din România care pune la dispoziția comunității un sistem smart, complet independent energetic, cu biciclete monitorizate permanent prin GPS. Cele 540 de biciclete, alături de opt triciclete pentru seniori și patru pentru persoane cu dizabilități sunt distribuite în 49 de stații de andocare amplasate în tot orașul.
Citește și M-am plimbat prin Sibiu cu noile trotinete electrice
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Vizualizari: 7075
Ultimele comentarii
Acum 3 ore
Un biciclist
Acum 3 ore
Anonim
Acum 4 ore
Velu
Acum 5 ore
Florin
Acum 5 ore
BON