Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

FOTO-VIDEO Cum folosesc sibienii uneltele primite gratis ca să-și îngrijească spațiile verzi: Cererea a fost mare, suntem norocoși că le-am primit

FOTO-VIDEO Cum folosesc sibienii uneltele primite gratis ca să-și îngrijească spațiile verzi: Cererea a fost mare, suntem norocoși că le-am primit

100 de sibieni și asociații de proprietari au primit unelte gratuite pentru întreținerea spațiilor verzi din zona locuinței prin intermediul campaniei „Oameni Gospodari”. Campania a fost inițiată la mijlocul lunii mai de Asociația pentru Înfrumusețarea Orașului Sibiu (AIOS) și KeepCalling, prin fundația KeepGiving. Între timp, uneltele au ajuns deja la sibieni, care se arată foarte mulțumiți de felul în care a decurs campania și de faptul că beneficiază de echipamente profesionale fără să plătească nimic. Tot ce rămâne de făcut este doar să îngrijească spațiul din jurul locuinței.

La nici trei zile de la lansarea campaniei, 100 de sibieni și asociații de proprietari erau deja pe listele de distribuire a uneltelor. Printre aceștia, se numără și Gheorghe Zinca, președintele Asociației de proprietari de pe strada Oștirii, bloc patru, și Ionuț Moldovan, șef de scară a unui bloc situat pe Aleea Frații Buzești.

„Noi am avut grijă mereu de spațiile verzi”

Gheorghe Zinca locuiește în blocul de pe strada Oștirii de peste nouă ani. A devenit președinte de asociație în urmă cu un an și de atunci înceracă să desfășoare diverse activități împreună cu membrii asociației, printre care și îngrijirea spațiului verde din preajma blocului. A aflat de această campanie de la un vecin și consideră că lucrurile s-au mișcat foarte repede.

„La blocul nostru sunt suficienți oameni implicați încât să reușim să avem grijă de spațiile verzi. Am aflat de la un vecin despre acest proiect, ne-a trimis un link, m-am înscris și am fost sunat. La două zile am fost contact, s-au mișcat foarte repede”.

Potrivit noului regulament al spațiilor verzi, pentru a folosi uneltele primite, sibienii trebuie să încheie un parteneriat cu primăria Municipiului Sibiu, parteneriat care a fost deja încheiat de președintele asociației. Astfel, la blocul patru de pe strada Oștirii au ajuns o foarfecă electrică pentru gardul viu, două foarfeci manuale, cablu prelungitor, un hârleț și o cutie de gazon.

„Pentru că uneltele nu le putem folosi decât prin intermediul unui parteneriat cu primăria Sibiu, am depus deja o cerere la primărie pe mail și am primit confirmare. Noi am avut grijă mereu de spațiile verzi și atunci pur și simplu nu am făcut decât să continuăm ceea ce am făcut până acum. Primăria a venit cu un nou regulament și ne adaptăm. Nu e un spațiu foarte mare, dacă ne strângem patru cinci deodată reușim să avem grijă de tot. Avem un grup și pe grupul respectiv punem diverse mesaje, inclusiv cele legate de toaletarea spațiilor verzi. Ne bucurăm că putem face aceste activități împreună cu vecinii, este și o metodă de relaxare”.

„Mă consider norocos că am fost printre primii și am primit unelte”

În blocul în care locuiește, situat pe strada Aleea Frații Buzești, Ionuț Moldovan este stabilit de peste 12 ani. La început a fost chiriaș, iar acum este proprietar. A aflat despre campania inițiată de AIOS și Keep Calling de pe Facebook și imediat a depus cerere pentru a primi uneltele. A primit prin intermediul campaniei o foarfecă electrică pentru gardul viu și un trimmer pentru iarbă.

„Avem grijă de spațiul verde. Fiecare are propriile atribuții. Unii tund gardul viu, alții tund iarba, unii adună gunoaiele, unii sădesc flori. Ne-am bucurat foarte mult când am aflat de această campanie. Am aflat de campanie, ne-am înscris și ne ajută foarte mult pentru că totul se întâmpla manual și acum practic în două ore rezolvăm treaba. Noi am primit o foarfecă pentru gardul viu și un trimer pentru iarbă”, a explicat Ionuț pentru Turnul Sfatului.

Bărbatul consideră că primirea acestor unelte va implica și mai mulți oameni în îngrijirea spațiilor verzi și că întâlnirea în fața blocului reprezintă, de asemenea, și o modalitate de socializare și de cunoaștere.

„Suntem în curs de încheire a parteneriatului și ne bucurăm că putem decide noi când putem tunde gardul viu, când să plantăm florile. Cred că noi cunoaștem cel mai bine frecvența la care trebuie să aranjăm zona verde. Este o modalitate de socializare pentru că se întâmplă să fie locatari noi și așa îi pot cunoaște pe cei vechi. E o formă de socializare cu vecinii și relaxare. Totul s-a desfășurat rapid și nu ne așteptam să fie atât de mare cererea. Mă consider norocos că am fost printre primii și am primit unelte. Au fost foarte multe cereri, semn că lumea se ocupă de spațiile din jurul blocurilor”, concluzionează Ionuț.

Despre campania inițiată de AIOS și KeepCalling

Pentru a sprijini sibienii gospodari, AIOS a lansat campania „Oameni gospodari” finanțată de KeepCalling prin fundația KeepGiving, prin care a oferit sibienilor, persoane fizice sau asociații de proprietari, echipamente și ustensile necesare pentru întreținerea spațiilor verzi. Pentru fiecare scară de bloc a fost alocată suma de 1.000 de lei.

La trei zile de la lansarea campaniei AIOS a primit 100 de cereri de la persoane fizice și asociații de proprietari din Sibiu interesate să își înfrumusețeze spațiile verzi din jurul blocurilor. Proiectul se adresează sibienilor care locuiesc la bloc și și-au făcut un obicei în a întreține spațiile verzi din jurul scării.

Citește și: Unelte gratis pentru sibienii care vor să îngrijească spațiile verzi din jurul locuinței. 1000 de lei pe scara de bloc

100 de sibieni și asociații de proprietari vor primi unelte gratis pentru îngrijirea spațiilor verzi. „O reacție neașteptată”

Ce NU mai au voie sibienii să facă în spațiul verde de lângă bloc, fără acordul primăriei 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

1 comentarii

Kol

Acum 1 an

la dedeman era inchis? de trebuie sa astepte toti "gopsodarii" blocurilor dupa uneltele primariei!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus