Vineri,
29.03.2024
Partial Noros
Acum
18°C

VIDEO ”Aici sunt banii dumneavoastră!”. Discuții despre la cine ajunge partea leului din banii agendelor Sibiului

VIDEO ”Aici sunt banii dumneavoastră!”. Discuții despre la cine ajunge partea leului din banii agendelor Sibiului

Faptul că 7,5 milioane de lei au fost alocate din bugetul municipiului Sibiu pentru instituții de cultură și medicale din subordinea Consiliului Județean a devenit subiect de discuție în Consiliul local Sibiu.

Subiectul a fost deschis de către Cătălin Stanciu, consilier local din partea PSD, în ședința de joi, în care au fost aprobate alocările de bani prin Agenda Culturală și Agenda Sănătății (aceasta din urmă fiind operațională din acest an). 

Pentru proiectele selectate prin cele două instrumente de finanțate, municipiul Sibiu a alocat 11,5 milioane de lei. Iar din acești bani, după cum a remarcat reprezentantul PSD în Consiliul local Sibiu, 7,5 milioane de lei au fost distribuite unor entități din subordinea Consiliului Județean Sibiu. Este vorba de spitalele din subordinea CJ Sibiu, în cazul Agendei Sănătății, și de instituții precum Filarmonica de Stat Sibiu, CNM Astra ori Cindrelul – Junii, tot din subordinea autorităților județene.

”Din păcate se dovedește că facem o agendă a sănătății cu dedicație, pentru a finanța spitalele aflate în ordinea și responsabilitatea Consiliului Județean Sibiu. Este drept, e vorba tot de sibieni. Am fost consilier județean în mandatul trecut și de multe ori mi-am pus întrebarea de ce multe dintre instituțiile subordonate Consiliului Județean primeau bugete subdimensionate. Toată lumea se plângea la început de an, când se făceau bugetele. Acum, din postura de consilier local, eu îmi dau seama că se generează venituri și din agendele Primăriei Sibiu și de acolo se completează bugetele”, a declarat Stanciu.

Cătălin Stanciu

El a comparat finanțările atrase din bugetul județean de instituțiile de cultură ale Sibiului. ”Teatrul «Radu Stanca» a primit 30.000 de lei, deși a solicitat 100.000 de lei, iar Teatrul «Gong» a primit 10.000 de lei, solicitând o finanțare de 15.000 de lei. Unde este corectitudinea, când vorbim de 7,5 milioane de lei alocați de la bugetul Sibiului, față de 40.000 de lei, alocați din bugetul județean? E adevărat, bugetul Primăriei Sibiu este dublu față de cel al Consiliului Județean. Prin urmare, măcar jumătate să fie și efortul CJ Sibiu. Iar dacă sunt lacune în capacitatea managerială de la CJ Sibiu, poate ar trebui să facem o propunere de preluare a acestor instituții de cultură. Poate le este mai bine în partea aceasta, ca să nu mai tot plimbăm acești bani prin aceste agende”.

El a adăugat că votează alocările de fonduri propuse prin cele două agende, dar asta numai pentru a nu priva de finanțare alte proiecte meritorii. ”Pentru mine supărarea cea mare e că pe această agendă (culturală – n.r.) au rămas 11 proiecte, care deși au fost declarate eligibile, nu mai primesc bani, pentru că nu mai sunt fonduri”.

În fine, Cătălin Stanciu a ridicat și chestiunea dublei finanțări, practică interzisă în cazul proiectelor finanțate din fonduri europene nerambursabile. ”Decontăm sau nu activități similare? Primăria Sibiu nu controlează ceea ce decontează Consiliul Județean, iar Consiliul Județean nu controlează ceea ce decontează Primăria Sibiu”.

”Sunt ale Sibiului și sibienilor”

Primarul Astrid Fodor nu a răspuns în vreun fel, cel care a luat cuvântul fiind Adrian Bibu. El a fost inițiatorul Agendei Sănătății, instrument de la bun început prezentat ca o formulă prin care și Primăria Sibiu să contribuie la finanțarea instituțiilor medicale din subordinea CJ Sibiu.

”Noi spunem instituțiile Consiliului Județean, instituțiile Primăriei Sibiu. Dar toate acestea sunt ale Sibiului și sibienilor. Eu salut faptul că Primăria Sibiu acordă fonduri acestor instituții. Și, dacă îmi amintesc bine cifrele, Cindrelul - Junii primesc un buget de șapte milioane de lei de la Consiliul Județean, Filarmonica – 15 milioane, iar ASTRA – în jur de 25 de milioane de lei, pe an. Majoritatea evenimentelor acestor instituții sunt în municipiul Sibiu, pentru sibieni și pentru turiștii care vin aici. Junii Sibiului organizează aceste evenimente în municipiul Sibiu, pentru care Primăria Sibiu oferă acestor fonduri. Da, sunt de acord, că poate trebuie găsite soluții și pentru cei rămași fără finanțare. Referitor la Agenda pe sănătate, și în alte municipii, cum e la Cluj, de unde avem ideea, există aceste exemple de bune practică. De ce? Pentru că de multe ori Consiliul Județean nu are suficienți bani și, automat, o primărie responsabilă vine în sprijinul cetățenilor prin acordarea de sume de bani”, a replicat Adrian Bibu.

Adrian Bibu

Ulterior ședinței de Consiliu Local, reprezentanții CJ Sibiu au emis un comunicat de presă prin care mulțumesc administrației sibiene. ”Agenda de Sănătate este dovada faptului că este posibil ca autoritățile să deruleze parteneriate în folosul cetățeanului. Doresc să mulțumesc pe această cale tuturor celor implicați, pornind de la colegii mei din cadrul partidului, până la doamna primar Astrid Fodor, pentru deschidere și mai ales pentru responsabilitate, deoarece prin toate proiectele depuse de spitalele noastre vom aduce un plus de valoare actului medical”, a transmis Daniela Cîmpean, președinta CJ Sibiu, prin respectivul comunicat.

Pentru ce vor folosi spitalele banii

Sursa: comunicat CJ Sibiu

Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu a obținut finanțare pentru 4 proiecte, în valoare totală de 2.714.728 lei:

- Lucrări de modernizare – Bloc Operator (săli de Operație, Chirurgie) din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu – 1 milion lei

- Lucrări de reparații-alimentare fluide medicale în vederea înființării Unității de Supraveghere și Tratament al Pacienților Cardiaci Critici (USTACC) din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu – 1 milion lei

- Lucrări de reparații-instalații electrice pentru Unitatea de Supraveghere și Tratament al Pacienților Cardiaci Critici (USTACC) din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu – 147.605,46 lei

- Lucrări de reparații-finisaje interioare Secția Dermatovenerice din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu – 567.122,54 lei

Spitalul Clinic de Psihiatrie ”Dr.Gheorghe Preda” Sibiu a solicitat finanțare pentru un proiect care vizează o serie de investiții în infrastructura spitalului în vederea creșterii gradului de siguranță, a condițiilor spitalicești și a capacității de diagnosticare, în valoare de 1 milion lei. Cu aceste fonduri, se vor realiza două modernizări și două dotări, după cum urmează:

- Modernizare Secției Psihiatrie V, prin înlocuirea pavimentelor 

- Modernizarea rețele electrice pentru realizare branșament electric nou 

- Dotarea cu echipament de stimulare magnetică repetitivă 

- Dotarea cu aparatură medicală a noii camere de gardă

Spitalul de Pneumoftiziologie (TBC) a aplicat în vederea finanțării prin Agenda de Sănătate  pentru proiectul ”Creșterea calității actului medical și asigurarea siguranței pacienților în cadrul Spitalului de Pneumoftizilogie Sibiu”, în valoare de 785.272 lei. În cadrul acestui proiect se vor realiza următoarele investiții:

- Realizare coloană oxigen medical și instalație oxigen medical cu prize de oxigen - 210.000 lei

- Achiziționarea unui echipament radiologic mobil – 510.000 lei

- Dotarea cu un sistem de monitorizare și alarmă a concentrației de oxigen - 65.272 lei

Citește și Cum s-au împărțit 1,4 mil. de euro pentru 85 de proiecte ale Agendei culturale a Sibiului

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Emil

Acum 1 an

In conturile Ioanei sunt banii voștri.

Raspunde

O gluma

Acum 1 an

Dubla finantare s-ar putea sesiza si regla la controlul de legalitate la Prefectura prin Camera de Conturi.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus