Joi,
22.02.2024
Cer Senin
Acum
9°C

Clasele de germană de la Colegiul Pedagogic ar putea fi mutate din toamnă într-o altă clădire. Părinții se opun

Clasele de germană de la Colegiul Pedagogic ar putea fi mutate din toamnă într-o altă clădire. Părinții se opun

Un e-mail primit pe adresa redacției preciza că în anul școlar 2022 – 2023 clasele cu predare în limba germană din cadrul Colegiului Pedagogic Andrei Șaguna ar putea fi mutate într-un spațiu alocat la Colegiul Economic. Din cele scrise în e-mail părinții elevilor nu sunt de acord cu această mutare specificându-se faptul că singurul colegiu pedagogic german din țară urmează să fie divizat. În replică, directoarea colegiului spune că, în momentul de față nu s-a luat nicio decizie în acest sens, confirmând faptul că Primăria Sibiu a pus la dispoziție spațiul de la Economic. De asemenea, aceasta subliniază că decizia va fi luată de comun acord și aceasta va urmări interesul suprem al copiilor.

Citește și: „Sală de sport nouă pentru Colegiul Pedagogic. Proiectul a fost scos la licitație”

Un e-mail primit pe adresa publicației Turnul Sfatului aduce în atenție posibilitatea ca toate clasele cu predare în limba germană să fie mutate din toamnă într-un spațiu nou din cadrul Colegiului Economic aflat pe strada Oituz. Din cele relatate în e-mail reiese faptul că părinții nu sunt de acord cu această mutare, iar toate acestea au fost deja comunicate direcțiunii colegiului în cadrul unor ședințe.  

„În discuțiile din cadrul ședințelor, mai întâi pe fiecare clasă, apoi toți părinții la un loc, s-a făcut un tabel cu toți părinții prezenți care sunt împotriva deciziei de a muta clasele cu predare în limba germană și s-au consemnat într-un proces verbal mai multe motive pentru care este total greșită această mutare. Controversa a apărut din cauza necesității de spațiu pentru noi clase, spațiul fiind insuficient. De altfel, problema vine pe un fond mai vechi, pe vremea când colegiul a fost relocat în spațiul actual după retrocedarea vechiului imobil. Acolo au rămas multe materiale, laboratoarele, și mult spațiu. Promisiunea era că urma să se construiască cât mai curând un nou corp de clădire, ceea ce nu s-a întâmplat. Acum, starea de fapt s-a agravat, iar singurul colegiu pedagogic german din țară urmează probabil să fie dezmembrat”, se arată în e-mailul primit.

Directorul Colegiului Pedagogic spune că nu s-a luat nicio decizie

Prof. Mihaela Filip, directorul Colegiului Pedagogic Andrei Șaguna din Sibiu explică această situație.

„Pentru că nu avem spațiu suficient am primit de la Primăria Sibiu un etaj în corpul nou care se reamenajează pe strada Oituz în cadrul Colegiului Economic. Într-un consiliu profesoral i-am anunțat pe colegi că am primit acel spațiu și ca să nu stăm cu elevii în curte va trebui să mutăm o serie de clase clase. Atât a fost. Urmează să hotărâm, de comun acord, în următorul consiliu profesoral și în următorul consiliu de administrație dacă aceste clase vor fi mutate. În prezent, nu a fost luată nicio decizie”, spune prof. Mihaela Filip.

Potrivit acesteia, cel mai probabil, consilii în care se va lua decizia vor avea loc spre finalul anului școlar. Totodată precizează faptul că părinții nu sunt de acord cu această mutare, însă, toată lumea ar trebui să se gândească la interesul superior al copiilor.

„Luni, 30 mai, am avut consiliu de administrație și am invitat părinții de la secția germană, fiecare reprezentant al claselor și le-am ascultat punctul de vedere și l-am consemnat. Ei au adus argumente pentru care nu sunt de acord, am spus și noi argumentele noastre și a rămas să hotărâm mai departe. Noi trebuie să avem în vedere doar interesul superior al copiilor, iar dacă ar fi să se mute aceste clase asta ar însemna spațiu mai mult pentru copii, clasele nu ar mai fi aglomerate, am renunța la containerele din curtea școlii și ar fi spațiu pentru cele trei clase noi care ar veni din toamnă”, mai spune directoarea.

În noul spațiu de la Colegiul Economic propus de primărie sunt șapte săli de clasă și o sală profesorală.

Potrivit directoarei, dacă ar fi să se decidă mutarea claselor de germană, atunci o parte dintre copii ar învăța în acel spațiu fără să fie nevoiți să facă naveta între cele două colegii. Doar elevii de liceu ar trebui să se întoarcă în sediul vechi pentru orele de TIC și cele de sport.

În momentul de față Colegiul Pedagogic are un efectiv de 980 de elevi în 38 de clase dintre care tot gimnaziul are cursuri după amiaza. De asemenea, două clase de elevi învață în containerele din curtea colegiului.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

5 comentarii

Un parinte

Acum 1 an

Ceea ce omite doamna director sa precizeze este faptul ca 125 de copii de scoala primara vor avea un spatiu de joaca afara mai mic chiar si decat cel al ursilor de la gradina zoologica. Toti insistam ca pentru o viata sanatoasa copii au nevoie de miscare si joaca in aer liber. Daca copiii de clase primare se vor muta in locatia de pe strada Oituz nu vor avea afara spatiu nici sa se miste, nu sa se joace. Un alt motiv este spatiul foarte mic dintre iesire si sosea. Oricand se poate intampla o tragedie, oricand un copil poate ajunge foarte usor in sosea. Un alt motiv ar fi traficul care va fi ingreunat pe strada Oituz , strada cu un singur sens, avand in vedere ca marea majoritate a copiilor de clase primare sunt adusi la scoala de parinti cu masinile. Acestea sunt motivele pentru care parintii se opun. Nu sustine nimeni ca nu ar trebui sa se mute cineva dar nu copiii din clasele primare. Iar decizia nu a fost luata tocmai pentru ca parintii au aflat la timp si au luat atitudine altfel ar fi fost pusi in fata faptului implinit. Parintii nu au fost informati ca urmeaza sa se ia o astfel de decizie sau consultati, asa cum ar fi fost normal, s-a aflat intamplator.
Raspunde

Kamarradu

Acum 1 an

Sa-ti stea copiii din scoala primara de germana ca un ghimpe in coaste este - Romania lucrului bine facut! Schüler Joha du kannst noch in deinen Schulbank brav bleiben dort im Bucharest, deine Burgtante schlaeft tief in ihre Hausschuhe!
Raspunde

1

Acum 1 an

Tot e bine, nu stau in containere, ca altii ! Infrastructura de la 1970 si pretentii de 2022 ! Pai nu merge, taticu ! N-are cum ! Primaria si Germania sa bage bani in clasele de germana ! Vor forta de munca ... vor gena buna, sa vina cu banu, sa construiasca scoli in romania (daca romanii nu sunt in stare) .... anul trecut romania a primit 1 milion de euro de la statul german STRICT pt clasele de lb germana din Romania ! UNDE SUNT BANII AIA ??? Vedeti, de-asta nu avem nimic la sibiu, nimic de calitate ! Fiindca totul se opreste la capitala damboviteana si in transilvania ajunge praful de pe toba ! Va pup !
Raspunde

Dada

Acum 1 an

Ambasadorul Germaniei, dr. Peer Gebauer, i-a înmânat ieri, la Sibiu, domnului Martin Bottesch Crucea de merit în rang de cavaler a Ordinului de merit al Republicii Federale Germania. Un semn vizibil al aprecierii pentru implicarea sa neobosită și încununată de succes mai ales pentru învățământul cu predare în limba germană maternă în România, precum și în general pentru conservarea patrimoniului cultural imaterial al minorității germane din Transilvania. Ambasadorul Gebauer: „Ați contribuit în mod decisiv la acestea prin activitatea dumneavoastră de profesor, de președinte al comisiilor școlare, în cadrul Centrului pentru formarea continuă în limba germană, în cadrul Consiliului Județean Sibiu sau în funcția de președinte al Forumului Regional Transilvania. Doresc să vă mulțumesc din toată inima pentru realizările dumneavoastră remarcabile din ultimele decenii, atât în interesul Germaniei, cât și al României.”

Raspunde

Leontin

Acum 1 an

Ar trebui mutate citeva birouri din sediul lucsos al primăriei în accea clădire de pe strada Oituz iar clasele de germană sa preia o parte a sediului rămas liber.eventual etajul unu al primăriei doamna primar nu are nevoie de atîta spațiu și așa nu sta la servici este pe teren in slujba cetățeanului.halal de conducere pusa politic la liceul pedagogic.sunt instanțe de judecată care vor face dreptate cu siguranță.parinti sa fie uniți ptr cîștiga de cauză
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus