Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi numără în prezent peste 4.000 de membri, ceea ce înseamnă că deschiderea unui loc nou pentru pescuit în zona Sibiului prezintă mare interes. Inaugurat de câteva zile, complexul de agrement Lacul lui Binder oferă sibienilor interesați și această posibilitate.
Duminică dimineață, la ora 07:00 fără zece, era coadă la intrarea malurile Lacului lui Binder. Pescari pasionați și amatori, oameni mai în vârstă dar și copii, așteptau portarul să le dea voie să meargă la locul special desemnat pentru pescuit. După modernizare, lacul are un colț desemnat unde pescarii pot veni contra unei taxe de 20 de lei, dimineața între orele 07:00- 09:30 și seara între orele 20:30-23:00. Reprezentanții complexului recomandă să cumpărați biletele cu o zi înainte sau cu ceva timp înainte dacă vreți să pescuiți la prima oră, însă am descoperit că nu-i nicio problemă și dacă nu ai bilet: portarul îți dă voie să intri și plătești la ieșire, între timp sosind și casierii.
Ce pește mai este în Lacul lui Binder?
”Acum câțiva ani, înainte să-l închidă, am luat 15 kilograme de caras într-o singură zi. Oare azi cât mai ai voie să reții?”, îmi spune un pescar pasionat în timp ce ne uitam la răsărit. După modernizare, pe Lacul lui Binder pescuitul se practică doar în sistem catch & release, adică prinzi, îți faci poză cu peștele și îl eliberezi. Dacă în urmă cu mai bine de trei ani se prindea totuși pește în cantitate mare, deși realist vorbind lacul era groapa de gunoi a cartierului, în prezent acesta mustește de pește. Nepescuit de atâta timp și lăsat să se înmulțească, lacul este plin de pește. Pescarii se pot convinge dimineața în special, când la prima oră adevărate capturi record sar pe suprafața apei. Crap, caras, roșioară, babușcă, biban, din aceștia se găsesc în abundență. Judecând după atacurile la suprafață asupra puietului, cu siguranță este pește răpitor, însă nu l-am văzut.
Ce pește se prinde?
Cei cu experiență știu că dacă există pește în lac nu înseamnă că și poți prinde ușor. Pescarii au acces doar într-un colț, pe un ponton și cum toată lumea se înghesuie într-un spațiu restrâns scad șansele să prinzi acele capturi pe care le vezi sărind. Nu e imposibil, doar mai dificil. În schimb, se prind cu lejeritate roșioară, biban și din când în când câte un caras. Cu o undiță de plută – singura permisă pe apă, poți să te distrezi foarte ușor ore în șir cu acești mici pești. Unii pescari mai împătimiți, dornici să prindă ”marea captură”, vor fi dezamăgiți de acest aspect.
Mai merită să mergi la pescuit pe Lacul lui Binder?
Depinde ce-ți dorești. Dacă ești pescar înrăit și cauți ”monștri”, mai bine mergi în altă parte. Dacă ești un pescar simplu și vrei să te relaxezi câteva ore, în liniște, cu siguranță merită. Dacă știi să te bucuri de pește și fără un drill de câteva minute, iarăși o să-ți placă. Cum încă suntem în perioadă de prohibiție, îți poți ”face damblaua” lejer pe noul lac. Dacă nu ai mașină, nu ai timp să mergi până pe Olt sau te-ai săturat să iei trenul, Lacul lui Binder e oricând la îndemână. Taxa este mai mică decât pe orice baltă privată din vecinătatea Sibiului. Sunt convins că seara o să fie mulți pensionari care, decât să meargă la același loc de joacă cu nepoțeii, vor veni aici pentru o lecție de pescuit ca pe vremuri.
Cât am stat pe malul lacului am auzit pe cineva nemulțumit că nu poate să ia peștele acasă, că a plătit 20 de lei taxă de intrare și e dreptul lui. Alții spun că primăria a luat un spațiu public, a investit în el banii noștri, ai sibienilor, apoi ne cere alți bani ca să ne dea acces pe ceea ce aveam gratis înainte. Din punctul meu de vedere, sunt același tip de oameni care spun ori de câte ori au ocazia că își doresc ”o țară ca afară”, fără să fie dispuși să facă ceva în acest sens. În prezent, pe Lacul lui Binder exact de asta pot avea parte pescarii sibieni: Pescuit ca în orice țară civilizată din Europa de Vest. E doar altfel decât suntem majoritatea dintre noi obișnuiți.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Vizualizari: 8945
Ultimele comentarii
Acum 5 ore
Vivi Dragan
Acum 6 ore
Emil
Acum 7 ore
Claudiu
Acum 7 ore
HuniLateral = dictatură
Acum 7 ore
Ziaristul din tufis