Marţi,
04.10.2022
Innorat
Acum
13°C

Mai merită să mergi la pescuit pe Lacul lui Binder? ”Vrem o țară ca afară”

Mai merită să mergi la pescuit pe Lacul lui Binder? ”Vrem o țară ca afară”

Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi numără în prezent peste 4.000 de membri, ceea ce înseamnă că deschiderea unui loc nou pentru pescuit în zona Sibiului prezintă mare interes. Inaugurat de câteva zile, complexul de agrement Lacul lui Binder oferă sibienilor interesați și această posibilitate.

Duminică dimineață, la ora 07:00 fără zece, era coadă la intrarea malurile Lacului lui Binder. Pescari pasionați și amatori, oameni mai în vârstă dar și copii, așteptau portarul să le dea voie să meargă la locul special desemnat pentru pescuit. După modernizare, lacul are un colț desemnat unde pescarii pot veni contra unei taxe de 20 de lei, dimineața între orele 07:00- 09:30 și seara între orele 20:30-23:00. Reprezentanții complexului recomandă să cumpărați biletele cu o zi înainte sau cu ceva timp înainte dacă vreți să pescuiți la prima oră, însă am descoperit că nu-i nicio problemă și dacă nu ai bilet: portarul îți dă voie să intri și plătești la ieșire, între timp sosind și casierii.

Ce pește mai este în Lacul lui Binder?

”Acum câțiva ani, înainte să-l închidă, am luat 15 kilograme de caras într-o singură zi. Oare azi cât mai ai voie să reții?”, îmi spune un pescar pasionat în timp ce ne uitam la răsărit. După modernizare, pe Lacul lui Binder pescuitul se practică doar în sistem catch & release, adică prinzi, îți faci poză cu peștele și îl eliberezi. Dacă în urmă cu mai bine de trei ani se prindea totuși pește în cantitate mare, deși realist vorbind lacul era groapa de gunoi a cartierului, în prezent acesta mustește de pește. Nepescuit de atâta timp și lăsat să se înmulțească, lacul este plin de pește. Pescarii se pot convinge dimineața în special, când la prima oră adevărate capturi record sar pe suprafața apei. Crap, caras, roșioară, babușcă, biban, din aceștia se găsesc în abundență. Judecând după atacurile la suprafață asupra puietului, cu siguranță este pește răpitor, însă nu l-am văzut.

Ce pește se prinde?

Cei cu experiență știu că dacă există pește în lac nu înseamnă că și poți prinde ușor. Pescarii au acces doar într-un colț, pe un ponton și cum toată lumea se înghesuie într-un spațiu restrâns scad șansele să prinzi acele capturi pe care le vezi sărind. Nu e imposibil, doar mai dificil. În schimb, se prind cu lejeritate roșioară, biban și din când în când câte un caras. Cu o undiță de plută – singura permisă pe apă, poți să te distrezi foarte ușor ore în șir cu acești mici pești. Unii pescari mai împătimiți, dornici să prindă ”marea captură”, vor fi dezamăgiți de acest aspect.

Mai merită să mergi la pescuit pe Lacul lui Binder?

Depinde ce-ți dorești. Dacă ești pescar înrăit și cauți ”monștri”, mai bine mergi în altă parte. Dacă ești un pescar simplu și vrei să te relaxezi câteva ore, în liniște, cu siguranță merită. Dacă știi să te bucuri de pește și fără un drill de câteva minute, iarăși o să-ți placă. Cum încă suntem în perioadă de prohibiție, îți poți ”face damblaua” lejer pe noul lac. Dacă nu ai mașină, nu ai timp să mergi până pe Olt sau te-ai săturat să iei trenul, Lacul lui Binder e oricând la îndemână. Taxa este mai mică decât pe orice baltă privată din vecinătatea Sibiului. Sunt convins că seara o să fie mulți pensionari care, decât să meargă la același loc de joacă cu nepoțeii, vor veni aici pentru o lecție de pescuit ca pe vremuri.

Cât am stat pe malul lacului am auzit pe cineva nemulțumit că nu poate să ia peștele acasă, că a plătit 20 de lei taxă de intrare și e dreptul lui. Alții spun că primăria a luat un spațiu public, a investit în el banii noștri, ai sibienilor, apoi ne cere alți bani ca să ne dea acces pe ceea ce aveam gratis înainte. Din punctul meu de vedere, sunt același tip de oameni care spun ori de câte ori au ocazia că își doresc ”o țară ca afară”, fără să fie dispuși să facă ceva în acest sens. În prezent, pe Lacul lui Binder exact de asta pot avea parte pescarii sibieni: Pescuit ca în orice țară civilizată din Europa de Vest. E doar altfel decât suntem majoritatea dintre noi obișnuiți.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

11 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Contra

Acum 4 luni

Pescuiti in ape tulburi!
Raspunde

Bambolero

Acum 4 luni

ba nu sunt tulburi. și au și reguli clare
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Circul Globus

Acum 4 luni

Asta cu vrem o tara ca afara.... e cam dusa. Nu cred ca vrea nimeni o tara plina de musulmani, gay si probleme sociala pe punctul de a exploda. Nu cred ca vrea nimeni sa fie atacat cu machete si pistoale, ca oamenii aia de prin Londra, Paris sau Viena.
Raspunde

Unsibian

Acum 4 luni

Nu ești tu cumva cam expirat? Doar extrapolezi evenimente punctuale încercând să creezi proble generale care nu există în purul stil neaoș AURolac. O țară că afară înseamnă că vrem infrastructură, vrem sistem medical, spitale care sa îți ofere o speranță de viață ca afară, școli și sistem de învățământ competitiv, nu generații care nu poți să susțină nici bac-ul. Rămânem tot mai in urmă la toate capitolele pe zi ce trece însă retorica demagogică naționalistă cu care ne-am mândrit de 30 de ani încoace fără rezultate, împreună cu prostia omenească e încă vie printre noi.
Raspunde

@

Acum 4 luni

dar tu crezi ca "aia din afara" vor hoti, cutitasi,cocolari, manelisti si destepti traznet ?
Raspunde

Moromete

Acum 4 luni

Cu alte cuvinte sa fi civilizat inseamna sa.fi prost.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Rf

Acum 4 luni

De ce nu pot lua pestele acasă dacă e plin lacul de el?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Pescar geto dac

Acum 4 luni

Pestele prins, chiar si cu curent electric, trebuie tinut si consumat! E mai mare pacatul sa ii dai drumul inapoi! Doar strainii de alta credinta pot face o astfel de oroare!
Raspunde

Giolgau

Acum 3 luni

acolo tre sa dai cu carbit sau bagat plasa, ii pacat de peste sa traiasca asa degeaba
Raspunde

Campaigner ENFP

Acum 2 luni

Campaigners (ENFPs) are true free spirits – outgoing, openhearted, and open-minded. With their lively, upbeat approach to life, they stand out in any crowd. But even though they can be the life of the party, Campaigners don’t just care about having a good time. These personality types run deep – as does their longing for meaningful, emotional connections with other people.....

Raspunde

CGV

Acum 1 lună

Dacă tot vrem o țară că afară atunci în ceea ce privește reținutul capturilor lucrurile stau puțin diferit, bunăoară în Germania nu există catch and release ! De fapt dacă peștele are dimensiunea limită ești obligat să îl reții chiar dacă ai fi sperat la ceva mai mare sau altă specie, este un număr maxim de capturi pe zi și pescuitul trebuie imediat întrerupt în momentul în care l-ai atins chiar dacă la anumite specii pe anumite lacuri nu este limită maximă. Dacă e vorba în general de trei bucăți, nu contează greutatea, pot fi trei crapi de 10 kg deci e lesne de înțeles de ce ai prefera să eliberezi unul de 750 de grame. Însă cum spuneam, catch and release nu există ! Peștii sunt in general împărțiți în trei grupe după care în primele două sunt limitări de genul doi din prima grupă sau trei din a doua, restul, a treia nu au limită, între ei în Germania este somnul pentru că încearcă să scape de el, carasul, roșioara bibanul samd. Limitări sunt de exemplu la crap, știucă, păstrăv, lostriță și încă cate specii, restul, dacă te mulțumești cu ei și reușești să-i eviți pe ceilalți, nu ai limită nici la număr, nici la cantitate. Sunt, ce-i drept, specii de pește care sunt local protejați - lostriță sau morunul spre exemplu - ăștia trebuie eliberați obligatoriu în cazul ăsta, însă asta e specificat clar pentru fiecare locație de pescuit in parte, când îți plătești ziua de pescuit primești automat imprimat regulamentul unde este specificat clar ce, cât și cum este permis, diferă de la o locație la alta, însă catch and release in sens strict nu există ! Locuiesc acolo de ceva ani și am permis obținut în urma unui curs și a unui examen cu 60 de întrebări, cinci categorii a câte 12 (pești, legislație, ecologie etc.) Din care trebuie să întrunești un minim de răspunsuri corecte per total respectiv per fiecare categorie in parte. Cam asta e dragilor, mulți vorbim despre "o țară că afară" fără să avem habar cum e afară ci doar cum ne închipuim noi că ar fi ! In plus, noi vrem asta însă nu ne-am pus întrebarea ce înseamnă asta. Bunăoară în Germania este strict interzis să instalezi un cort in afara locurilor special destinate care sunt aproape inexistente și pentru care trebuie să plătești anticipat la primăria din zona de care aparține. In campinguri este nejustificat de scump și de la 10 seara e oră de liniște, nu există chitări sau focuri de tabără, de fapt nici grătar direct pe pământ, asta este de asemenea strict interzis. Ar mai fi multe de scris însă mă opresc aici, concluzia mea e că ar trebui să avem grijă ce ne dorim până nu este prea târziu. Sunt păduri (exemplu concret) în care nu ai voie să intri pentru că e habitatul nu știu cărei specii de broască ! Bine, bine, broască, dar omul unde e în ecuația asta ? Undeva mult sub, sunt tot felul de indivizi, militanți ecologiști, care din plictiseală își fac un scop din a proteja tot ce mișcă însă pentru om nu mai militează acolo, de mult nimeni. Și că să fie clar, la noi nu a militat nimeni pentru nimic așa că avem supra-numerar populațiile de urs, intacte cele de capră neagră, cerb, râs ... La ei asta, cu toată ecologia lor este o poveste frumoasă, nu cei care merg cu cortul le periclitează (eventual invers) ci defrișările excesive, sistematizarea la sânge a teritoriului și proprietatea extinsă până în vârful muntelui, nu am auzit de urs atacat de turiști cu corturi însă invers da. Au avut și ei unul în urmă cu ceva ani, pribegit din sud, din Balcani, prin Austria până în Germania, amărâtul, l-au botezat, l-au preaslăvit după care l-au împușcat pentru că era considerat un pericol. Cam asta despre cât și ce să ne dorim înainte să rămânem fără nimic ! Reguli da, cei care nu le respectă amendați : să nu faci focul în pădure sau la o distanță de aceasta, să folosești aceleași vetre unde a mai fost făcut pentru a nu distruge o întreagă pășune, să nu lași focul aprins la plecare, să îți iei resturile în sac cu tine ca să rămână curat - așa cum ai găsit sau ar fi trebuit să găsești și tu - pentru cei care vin în urma ta. Eu unul am început și am încheiat întotdeauna cu curățatul locului în care am campat. Iubesc muntele, natura în general, mă simt bine să știu că și eu sunt parte din ea și încerc pe cât posibil să o las intactă în urma trecerii mele, în direcția asta ar trebui lucrat, la educația în sensul ăsta, nu la interdicții stupide care scot nemții care vor, își doresc astfel de experiențe, în afara Germaniei !

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus