Duminică,
14.08.2022
Ploi Scurte
Acum
19°C

„Omul verde din Richiș”, trei zile pline de evenimente în satul din comuna Biertan

„Omul verde din Richiș”, trei zile pline de evenimente în satul din comuna Biertan

În 24, 25 și 26 iunie, la Richiș va avea loc evenimentul „Omul verde din Richiș”,  organizat de fundația Green Man Foundation.

Programul evenimentului:

Vineri, 24 iunie: întâlnire cu comunitatea locală, cu care Green Man Foundation are intenția de a lucra împreună pe viitor.

Sâmbătă, 25 iunie, va avea loc un eveniment privat pe bază de invitație. Vor fi mai multe momente importante printre care proiecția filmului documentar „Amintiri din Reicherdorf” în care regizorul Adrian Arsu a realizat un interviu cu Herr Johann Schaas, unul din ultimii sași care trăiește în Richiș.

Va urma o ceremonie templieră, organizată de Ordinul OSMTH, singurul Ordin neotemplar cu recunoaștere internațională în aproximativ 30  de țări și cu un loc la Adunarea Națiunilor Unite.

Seara se va organiza un spectacol de muzică si dansuri medievale împreună cu o cină și câteva surprize care vor completa această zi bogată.

Duminică, 26 iunie – eveniment deschis publicului

De dimineață va fi prezentat și lansat „Ghidul Consilier pentru deschidere punct gastronomic local”, care va fi pus la dispoziția participanților, fără costuri, cu sprijinul Asociației DOM-   Dincolo de Orizontul Modernității.

Va urma o vizită cu ghid la Biserica din Richiș cu ocazia căreia vor fi dezvăluite simboluri sculptate.

După-amiaza va avea loc un spectacol de dansuri medievale cu trupa PALADINI DE TERRA MEDIES și un concert de muzică medievală și tradițională cu grupul TRUVENII din Sighișoara și un atelier cu dansuri.

Va urma prezentarea statuii Omul Verde din Richiș care va fi realizată de Asociația Casa Calfelor de la Sibiu împreună cu meșteșugarii locali și donata de Green Man Foundation către comunitatea locală.

Tot în cursul zilei de 26 iunie vor fi amplasate tarabe ale comercianților, street food, meșteșugari locali, un atelier de lucru al Casei Calfelor de la Sibiu, o roată de olărit și un atelier de sticlărie.

Pentru cei mici se va organiza teatrul de păpuși  prezentat de Alin Cantemir de la Arad și cu o surpriză pregătită de Asociația Cercetașilor din Nocrich care va colabora voluntari.

In același context se va desfășura și o acțiune caritabilă pentru școlarii de la Richiș.

„Evenimentele programate pentru 24, 25, 26 iunie vor fi numai partea vizibilă a muncii noastre care durează de mai bine de 2 ani; în spate există un back office , echipa membrilor noștri și a voluntarilor care lucrează cu dedicație și cu rezultate. 2021 a fost un an în care munca noastră a rodit. Ne-am ocupat de mici reparații la biserică, am realizat un studiu arheologic împreună cu dl profesor Marian Tiplic de la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu și ne-am adresat la un mare expert de frescă dl. Kiss Lorand care a realizat un studiu de parament; cu ajutorul său am dezvăluit o frescă acoperită de straturi de var pe latura nordică a altarului, fresca reprezintă o judecată de apoi pe modelul lui Durer și are o mărime de  60 mp. Pentru sfârșitul anului 2022 ne pregătim de reamenajarea Turnului Ceasului din fața bisericii și să punem în funcțiune ceasul în beneficiul comunității. Toate acestea au cerut, cer și vor cere să depunem eforturi de timp și financiare. Green Man Foundation mulțumește tuturor celor care au avut încredere în munca noastră și ne-au ajutat cu acțiuni de voluntariat  și donații. Obiectivul nostru este promovarea bisericii din Richiș”, a declarat un reprezentant de la Green Man Foundation.

Despre Biserica din Richiș

Biserica din Richiș este plină de elemente sculptate care reprezintă Omul verde, dar nu numai, ca de pildă Cernunos, zeul cu coarne și Triskeles arhietip iubit de către celți.

În acest tablou Green Man Foundation împreună cu Accademia Templare cu Ordinul OSMTH și primăria Biertan au lucrat și lucrează în continuare pentru a pune piatra de temelie pentru un viitor Festival al Omului Verde din Richiș care în anii viitori va caracteriza această localitate din Transilvania.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus