Duminică,
14.04.2024
Cer Senin
Acum
14°C

268 de sibieni caută comori cu detectoare de metale. Fenomenul ia amploare în județ

268 de sibieni caută comori cu detectoare de metale. Fenomenul ia amploare în județ

Din 2012 și până acum s-au înregistrat 355 de autorizații pentru detectoare de metale, anunță Inspectoratul de Poliție al Județului Sibiu, în urma unei solicitări Turnul Sfatului. Dintre aceștia, doar 16 proprietari de detectoare au abandonat activitatea în această perioadă, informează IPJ.

Din cele 355 de autorizații, 346 sunt eliberate pe numele unor persoane fizice, iar 9 sunt înregistrate pe persoane juridice.

Sunt 268 de persoane fizice și 5 persoane juridice care dețin licențe pentru detectoare de metale, informează IPJ.

”O persoană fizică sau o firmă poate înregistra mai multe aparte, iar autorizațiile se dau individual pe fiecare aparat în parte”, susțin polițiștii sibieni.

Procedura e simplă: ca și în cazul vânzării și cumpărării autoturismelor, și aici e aceeași situație. Dacă cineva vinde un aparat, trebuie să anunțe poliția și să anuleze autorizația, urmând ca persoana care a cumpărat, să-și procure o autorizație. Aceste autorizații nu expiră niciodată, putând fi radiate doar la cerere.

O autorizație costă 10 lei

Pentru obținerea unei autorizație de deținere a unui detector de metale este nevoie de o cerere tip, copie după actul de identitate, actul aparatului și dovada că s-au achitat 10 lei, taxă, la trezorerie.

”Nu se eliberează autorizaţia prevăzută la alin. (1) persoanei care este cercetată sau arestată pentru săvârşirea infracţiunilor prevăzute la art. 23^2 şi 23^3 din Ordonanţa Guvernului nr. 43/2000, modificată şi completată prin Legea nr. 462/2003, sau care a suferit condamnări pentru asemenea infracţiuni” informează polițiștii.

Ordonanța reglementează regimul juridic general al descoperirilor și al cercetării arheologice, precum și protejarea patrimoniului arheologic, parte a patrimoniului cultural național.

Cât costă. ”Veți găsi mai multe comori chiar și în zone foarte contaminate”

Un detector de metale costă de la câteva sute de lei, până la câteva mii de euro, în funcție de model și specificații tehnice.

”Având un ecran LCD full color și discriminare Target Trace avansată, veți găsi mai multe comori chiar și în zone foarte contaminate, în orice condiții de teren. Savurați libertatea sistemului audio wireless cu versatilitatea boxei încorporate și opțiunile căștilor audio. Având GPS integrat ,puteți naviga către locațiile favorite și înregistra descoperirile. Puteți transferă informațiile în Google Maps folosind aplicația PC Xchange

Simplu de folosit, doar îl porniți și este gata, 5 Moduri de căutare presetate și multe funcții automate fac detectorul ușor de folosit pentru începători. Opțiunile avansate sunt ușor accesibile prin atingerea unui singur buton pentru exploratorii experimentați”, se arată în descrierea unui detector de metale care costă 13 mii de lei.

Direcția pentru Cultură: ”Timp de câteva decenii, căutătorii de comori din România au profitat de legislaţia ambiguă

Reprezentanții Direcției Județene pentru Cultură au atras atenția de mai multe ori autorităților locale că în ultimii ani fenomenul căutătorilor de comori a luat amploare în județul Sibiu și că nu toți sunt de bună credință.

Sute de obiecte cu valoare istorică au fost descoperite în ultimii ani în județul Sibiu. IPJ Sibiu a confiscat în ultimii doi ani șapte detectoare de metale, iar în 2014 de deschis un dosar penal pe această temă.

Ceea ce a început ca un hobby, răspândit în rândul pasionaților de istorie, căutarea de artefacte sau obiecte istorice cu ajutorul unor aparate speciale a devenit un fenomen îngrijorător în ultima vreme.

”Timp de câteva decenii, căutătorii de comori din România au profitat de legislaţia ambiguă sau incompletă din domeniu astfel ca orice persoană care deţinea un detector de metale putea face descoperiri arheologice importante. Problema este că intervenţia unor profani în situri arheologice putea si poate duce in continuare, atât la distrugerea lor, cât şi la pierderea unor artefacte de o valoare inestimabilă”, se arată într-un raport prezentat de Direcția pentru Cultură Sibiu, în ședința lunară a Colegiului Prefectural, din urmă cu câteva luni.

Cele mai multe descoperiri recente în județul Sibiu au fost făcute în localitățile: Bruiu, Poplaca, zona Sadu-Tălmaciu-Tălmăcel, zona Vurpăr-Ţichindeal, satul Mohu și pe raza comunei Şelimbăr.

Ce spune legea

Conform legii, persoanele fizice care au descoperit bunuri din această categorie sunt obligate să le predea, în termen de 72 de ore de la descoperire, primarului unităţii administrativ-teritoriale în a cărei rază a fost făcută descoperirea iar primarul este obligat să înştiinţeze serviciul public deconcentrat al Ministerului Culturii si Cultelor, în termen de 72 de ore, cu privire la bunurile descoperite, luând totodată măsuri de pază și de conservare.

Mai departe, obiectele descoperite trebuie predate de către primar, în termen de 10 zile, serviciului public deconcentrat al Ministerului Culturii și Cultelor.

Ce s-a descoperit la Sibiu

În județul Sibiu, în ultimii ani, au fost descoperite sute de obiecte, unele de o valoare istorică extrem de mare, altele, neimportante. Toate obiectele declarate de căutători au ajuns în mâinile experţilor Muzeului Brukenthal care au constatat că acestea au fost descoperite izolat sau sub formă de tezaure, într-o extrem de mare varietate tipologică şi de o certă valoare istorică: depozit preistoric de unelte din bronz, depozit mixt medieval târziu/modern timpuriu tezaur de monede greceşti antice, inele de buclă din aur, fibule şi monede izolate, de perioadă romană sau medievală timpurie unelte, arme, piese de podoabă şi/sau harnaşament, preistorice şi medievale.

Muzeul Naţional Brukenthal chiar a organizat o expoziţie intitulată ,,Detecţia de metale între ştiinţă şi pasiune”, prin care a dorit să aducă în faţa unui public cât mai divers şi numeros cele mai noi obiecte intrate în patrimoniul său arheologic, obiecte găsite pe teritoriul administrativ al judeţului Sibiu în ultimii doi ani.

Citește și: Sibiul atrage tot mai mulți căutători de comori. Poliția a confiscat șapte detectoare de metale

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

Bogdan

Acum 1 an

Cu mentiunea ca detectoarele nu pot fi vandute de persoane fizice care nu sunt autorizate pentru comertul cu detectoare de metale. Se doneaza notarial sau se fac cadou tot notarial...
Raspunde

Kol

Acum 1 an

cei de la cultura nu sunt in stare sa dea avize la timp dar ii ... grija de detector
Raspunde

Kol Pot

Acum 1 an

Poliția spune, dar nu face (decât ce spun hotii). Cei de la cultură, "doarme", în timp ce burgul și județul își pierd identitatea. Îi doarte în 《¿R de ce fac detectoristii.
Raspunde

@@@

Acum 1 an

Mai bine s-ar apuca de o meserie serioasa!
Raspunde

Ciocan

Acum 1 an

Sunt cativa baieti destepti ce au facut bani in Sibiu si pe langa cu aceste detectoare...oameni vechi in bransa
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus