Miercuri,
17.08.2022
Ploi Scurte
Acum
19°C

Ce este hidrocutarea? Un medic sibian explică de ce nu este bine să intrăm pe caniculă în apa rece

Ce este hidrocutarea? Un medic sibian explică de ce nu este bine să intrăm pe caniculă în apa rece

Județul Sibiu se află în cod portocaliu de caniculă valabil inclusiv mâine, 1 iulie. Vremea deosebit de caldă și soarele puternic de peste zi pot îndemna spre găsirea unor soluții de răcorire. Sunt oameni care, pe căldură, aleg scăldatul în râuri sau lacuri pentru a obține un confort termic. Aruncarea în apă, în această perioadă, supune persoanele care aleg să facă asta unor riscuri. Unul dintre pericole este sindromul de hidrocutare care poate duce la moarte prin înecare. Despre ce înseamnă acest sindrom și cum îl putem evita, dar și despre multe alte sfaturi de urmat pe caniculă a vorbit pentru Turnul Sfatului Octavian Iancu, medic specializat pe urgențe din cadrul Serviciului de Ambulanță Sibiu. 

Citește și: Cod roșu de caniculă în Transilvania, portocaliu la Sibiu. Temperaturile urcă până spre 40 grade Celsius

Sindromul de hidrocutare se produce în momentul în care corpul nostru încălzit după mai multe ore petrecute în soare intră în contact cu apa rece. Medicul Octavian Iancu explică ce anume se întâmplă cu corpul uman în acel moment și de ce ne aflăm în pericol.

„În această perioadă scăldatul este periculos din mai multe motive. Unul dintre ele este acel sindrom de hidrocutare – un fenomen care se produce atunci când corpul încălzit intră brusc în contact cu apa care are o temperatură mai scăzută. În acel moment se produce o sincopă. Întreg organismul intră în stare de șoc, persoana nu mai poate respira și-și poate pierde cunoștința. Dacă suntem martorii unui astfel de moment, persoana respectivă trebuie scoasă repede din apă și început masajul cardiac, iar în același timp cineva să sune la 112 pentru a veni un echipaj medical care să continue resuscitarea, cu tot ce presupune aceasta.”

Citește și: „VIDEO – Sibiul sub caniculă. Diferențe mari de temperatură între cartiere din cauza lipsei spațiilor verzi”

Medicul explică faptul că acest fenomen se poate întâmpla, în mod special, atunci când petrecem câteva ore în soare și apoi decidem brusc să intrăm în apă, fie că este vorba despre râu, lac sau chiar în mare. Dacă facem asta, impactul brusc al corpului cu apa rece poate provoca un reflex vagal violent (un răspuns automat în corpul nostru) care reduce drastic ritmul cardiac și tensiune arterială. Dacă șocul acesta durează mai mult de câteva secunde, poate duce la o stare de inconștiență și, implicit, la riscul de moarte prin înec.

Nu intra în apă dacă nu știi să înoți

Al doilea risc despre care medicul vorbește este cel de înec al persoanelor care nu știu să înoate și intră în ape pentru a se răcori.

„Unele persoane nu știu să înoate și cu toate acestea intră în apă cu intenția de a se răcori și intră în râuri sau lacuri mai adânci și ajung să nu mai simtă pământul sub picioare și atunci se pot îneca. Aici este foarte dificil și să intervii pentru că trebuie să știi exact ce ai de făcut ca salvatorul să nu devină victimă și el. Dacă cineva are curaj să facă un astfel de pas trebuie să știe că este important să apuce persoana aflată în risc de înec din spate, altfel, dacă încercă să o ajute din față atunci persoana se va încolătăci strâns de salvator și se vor duce amândoi ca doi saci de ciment la fundul apei. Trebuie să ținem cont că o persoană care se îneacă este o persoană disperată care încearcă să se apuce de orice într-un mod ilogic”, mai spune medicul.

Citește și: „Unde te poți răcori în Sibiu. 12 puncte de adăpost împotriva caniculei, inclusiv în muzee, biserici și piețe”

Având în vedere canicula anunțată în aceste zile, dr. Octavian Iancu spune să avem grijă și să respectăm toate indicațiile în această perioadă. Hidratarea este esențială, dar și aici trebuie să fim atenți cum o facem.

„Trebuie să bem cel puțin doi litri de lichide și nu reci. Lichidul rece îți dă senzația că te răcorește, dar, în realitate, te face să transpiri și mai mult și să te deshidratezi. Culmea, cel mai mult ajută ceaiurile calde sau apă la o temperatură normală. Este de evitat să se iasă afară în intervalul orar 11.00 – 17.00. Acum este ziua mare și putem ieși din casă mai pe seară. Trebuie să folosim haine deschise la culoare, să folosim protecție solară cu factor de protecție 50, să purtăm pălării sau șepci și să mergem pe cât posibil la umbră. Putem profita și de terasele acelea cu vaporizatoare”, mai spune medicul.

Potrivit lui, miercuri, 29 iunie, în Sibiu au fost trei cazuri de persoane căzute în stradă, cel mai probabil din cauza căldurii. 

Sursa foto: deposiphotos.com

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus