Marţi,
19.03.2024
Innorat
Acum
7°C

O mamă din Sibiu contestă organizarea examenului de admitere în clasa a V-a de la Lazăr: „Regulile sunt abuzive”

O mamă din Sibiu contestă organizarea examenului de admitere în clasa a V-a de la Lazăr: „Regulile sunt abuzive”

O mamă din Sibiu, care este și psiholog, contestă examenul pentru clasa a V-a pe care trebuie să-l susțină copiii pentru a urma gimnaziul la Colegiul „Gheorghe Lazăr” din Sibiu. Aceasta precizează faptul că elevii au susținut examenele la română și la matematică în aceeași zi, cu o pauză de 10 minute între ele, iar lucrările celor peste 120 de copii participanți au fost corectate foarte repede. În replică, directorul colegiului spune că felul în care se desfășoară examenul este foarte bine gândit, fiind un examen organizat de cel puțin 20 de ani.

Citește și: „Directorul celui mai bun liceu din Sibiu: Îmi doresc să fim o școală liberă și să ne educăm elevii liberi, dar responsabili”

O mamă din Sibiu care spune că este și psiholog contestă modul de organizare pentru elevii care au terminat clasa a IV-a și vor să urmeze gimnaziul la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din Sibiu. Sibianca spune că elevii au susținut probele la română și matematică în aceeași zi, cu o pauză de 10 minute, un lucru pe care îl consideră deosebit de solicitant având în vedere vârsta copiilor.

„Săptămâna trecută, joi (n.r. 23 iunie), a avut loc la Colegiul „Gheorghe Lazăr” din Sibiu evaluarea pentru clasa a V-a și condițiile de desfășurare ale acestui examen sunt unele cel puțin ciudate pentru mine și pentru alte persoane. Trecând peste faptul că, inițial, examenul a fost programat la ora 12.00 după care a fost mutat la ora 14.00, pentru că asta a fost anunțat dinainte și să spunem că nu a fost o problemă, sunt multe alte semne de întrebare”, spune femeia. 

Aceasta povestește că probele la limba română și la matematică au fost una după cealaltă, iar copiii au avut doar 10 minute de pauză.

„Examenul a durat 50 de minute. În mod normal, pentru această vârstă, un examen unul după celălalt este destul de mult. Oricum toate aceste decizii sunt luate la nivel de liceu și fiecare se supune acestor reguli, doar că aceste reguli îmi par destul de abuzive. Sunt părinte și sunt și psiholog și spun că nu este în ordine ce se întâmplă acolo. Absolut toți copiii care au ieșit, pentru că am urmărit mai mulți copii, au ieșit destul de speriați și stresați”, mai spune sibianca.

Spune apoi că examenul s-a terminat la ora 16.00 și lucrările au fost corectate foarte repede.

Citește și: „Topul celor mai bune licee din Sibiu”

„S-a terminat examenul la ora 16.00, iar la ora 00.00 deja lucrările au fost corectate și afișate pe site. Știu că au fost 125 de copii prezenți, asta înseamnă 250 de lucrări la ambele materii corectate. Mai mult, copiilor li s-a spus că o lucrare a fost evaluată de doi profesori, asta înseamnă 500 de lucrări corectate în câteva ore. Vineri, 24 iunie, la 9.00 dimineața am văzut că deja s-au afișat rezultatele. Câți profesori au fost la corectat, cum s-a putut face această evaluare corect”, se întreabă femeia.

Nici de intervalul de depunere al contestațiilor nu este mulțumită, spunând că acesta a fost doar de două ore, într-o zi lucrătoare.

„Termenul de contestație a fost în aceeași zi și trebuia să te prezinți fizic la secretariat, între ora 10.00 și 12.00. Atât, într-o zi de lucru. Cu asta s-a terminat această evaluare. A fost un examen care s-a desfășurat pe repede înainte și singurul drept de replică, acele contestații, au fost două ore într-o zi lucrătoare. Sunt absolventă a acestui liceu și am fost foarte dezamăgită de acest mijloc de evaluare. Mi-am îndrumat copilul să meargă acolo pentru a urma o tradiție”.  Femeia mai spune că i se pare destul de ciudat modul de evaluare al unor copii care trec pentru prima dată printr-un examen de genul acesta.

„Ceea ce mă nemulțumește acum și ceea ce contest este evaluarea în sine și nu o problemă personală, pentru că anul viitor se va întâmpla ceva asemănător și vor fi alți copii în aceeași situație și vor fi alți părinți frustrați. Este totuși un liceu prestigios și sunt o serie de pretenții”, încheie sibianca.  

Ce spune conducerea liceului

Prof. dr. Octavian Gabriel Negrea, directorul Colegiului „Gheorghe Lazăr” din Sibiu, explică modul de organizare al examenului precizând faptul că de aproximativ 20 de ani îl organizează.

Citește și: „BAC 2022. Promovabilitate de 100% la Lazăr, 0%, la liceul din Mârșa. Cele mai multe note de 10, la matematică”

„Sunt două probe organizate astfel de când se dă testul de admitere: română probă scrisă de 50 de minute + matematică probă scrisă de 50 minute, cu o pauză de 10-20 de minute între probe. S-a corectat de la ora 16:30 când s-au terminat probele și s-au numerotat lucrările până la ora 24:00 când am afișat rezultatele înainte de contestații. Au fost 3 echipe de câte 2 profesori evaluatori la matematică și 3 echipe de câte 2 profesori evaluatori la română la 121 de lucrări/disciplină”, spune directorul.

Acesta precizează că pe site-ul colegiului se poate vedea ora la care au fost publicate rezultatele, cu semnătură digitală care nu poate fi falsificată. De asemenea, subliniază faptul că părinții au avut mereu acces la informații legate de examen și când au aplicat au știut și cele mai mici detalii. Cu privire la contestații acesta a spus că a făcut în așa fel încât să nu mai lase părinții și copiii cu emoții peste weekend.

„Data și intervalul pentru contestații s-au stabilit astfel încât să poată fi rezultatele finale cât mai repede - pentru a nu lăsa elevii și părinții să mai aștepte peste weekend. Încercăm să ținem cât mai puțin copiii și părinții în stres și vreau să vă spun că toată munca pentru acest examen este în regim voluntar (neplătită), nu ca la examenele naționale. În plus, oricând s-au solicitat clarificări de către părinți, le-au primit în audiență sau pe e-mail - fără excepție”, mai spune acesta.

Inspectoratul nu se bagă

Reporterul Turnul Sfatului a solicit informații în legătură cu acest examen și reprezentanților ISJ. Potrivit acestora, fiind un examen intern, modul de organizare și regulile sunt făcute de cei de la colegiu.

„Este un examen intern și doar comisia de la colegiu stabilește criteriile de organizare. Este un examen organizat de școală”, spun aceștia.

Examenul pentru admitere în clasa a V-a la Colegiul Național„ Gheorghe Lazăr” din Sibiu a avut loc în data de 23 iunie. Probele la română și la matematică au avut loc în aceeași zi. Au fost 126 de locuri pentru bobocii de gimnaziu. 

Citește și: „Incident la BAC. Într-o clasă de la Lazăr antetul a fost scris greșit pe tablă și câțiva elevi au decis să-și rescrie lucrările”

Sursa foto: Arhiva TS

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

10 comentarii

Radu

Acum 1 an

Penibil. Hai sa interzicem orice competiție. Toți să fie de același nivel iar care sunt mai răsăriți să rămână acolo sa nu se simtă "așa cum este" cel care nu face nimic. Competiția e cea mai buna. În curând o să zică lumea că de ce nu poate lucra la NASA că nu are treabă examenul care îl dai și nu e corect. Din prea multa izolare se pare că unii chiar o iau razna. Va rog să consultați specialiști pentru a putea trece de aceste probleme. Va condamnați copiii sa nu mai progreseze prin acest comportament. Competiția e cea mai bună soluție de creștere și dezvoltare, atât la școală, la sport cât și la munca. Succes tuturor

Raspunde

Asa-i

Acum 1 an

La varsta mica, nu copiii concureaza. Parintii. S-adus mamica cu capul plecat la cele doua vedete ale meditatiilor ptr Lazar? Castiga! Nu s-a dus? A pierdut. Nervi, timp, etc. Restul e flecareala
Raspunde

Friki Riki

Acum 1 an

Cine sunt vedetele astea? Vreau si eu aflu, ca am dat si eu examen la Lazar...
Raspunde

Paul

Acum 1 an

Intotdeauna se gaseste cate o "mamica" "psiholog" care trebuie ea sa-si apere odorul. Care odor nu intra in competitie decat cu altii asemenea lui. Face fata, bine, nu face, la fel de bine. Vrea mamica sa faca copilul scoala la Lazar, "din traditie"? Serios. Ca sa nu mai intreb ce cauta clasele de a V-a in licee?!?

Raspunde

Munteanu

Acum 1 an

Asta e rezultatul pedagogiei laissez-faire. Copiii sa se joace, sa invete prin joc, sa nu-i sttresam... Dar cand e vorba de performanta, ce se fac? Sa ramana acolo la joaca si la scoala a fara stres. Iar mamele cu copii la Gh. Lazar par sa le stie pe toate! Mergeti la Scoala Finlandeza...

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Kukuruku

Acum 1 an

Examen in clasa a 5-a, ce idiotenie
Raspunde

Popa

Acum 1 an

Mai du-te, mai! Habar n-ai de sistemul de invatamant si comentezi!
Raspunde

Birtu

Acum 1 an

Daca ati sti cite odrasle de oameni cu bani sint acolo va minunati si nu toti au IQ bun,dar daca au parintii relatii si cascaval se poate orice! Acum cei cu cascaval mult isi duc copii la scoli bune si platesc bine pentru asta ,e la fel ca in politica,cei cu relatii bune si cu bani reusesc oriunde.
Raspunde

Cico

Acum 1 an

Și când o să meargă la Oxford, tot așa procedează mămica?
Raspunde

Cico

Acum 1 an

Regulă abuzivă e pleonasm, la Sibiu.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus