Mai bine de 2.200 de sibieni și 91 de oameni de afaceri au participat la sondajul întocmit pentru elaborarea Strategiei de dezvoltare a Sibiului în următorii cinci ani. Sondaj care a urmărit gradul de mulțumire al localnicilor referitor la calitatea vieții pentru a ordona proiectele în care administrațiile să investească în perioada următoare.
Nouă sunt aspectele pozitive ale municipiului Sibiu, așa cum rezultă din sondajul întocmit de bucureștenii de la Civitta Strategy & Consulting SA, angajați în martie anul trecut să ajute la întocmirea Strategiei integrată de dezvoltare urbană (SIDU) a Sibiului. Astfel, sibienii apreciază oferta culturală a orașului în care locuiesc, centrul istoric, istoria, siguranța, curățenia, liniștea, dezvoltarea economică, turismul și poziționarea geografică.
”În cea mai mare măsură, locuitorii municipiului Sibiu sunt mulțumiți de muzee, evenimentele culturale și artistice, respectiv de teatre”, SIDU Sibiu
De cealaltă parte, sondajul aplicat pentru uzul autorităților relevă șase principale probleme ale orașului: parcările insuficiente, locurile insuficiente în cadrul grădinițelor și creșelor, infrastructura de sănătate, traficul aglomerat, spațiile verzi insuficiente și faptul că nu au unde să își scoată copiii la joacă.
Profesorii sunt apreciați
Chestiunea parcărilor vine în contextul în care, de la precedenta aprobată Strategie de dezvoltare a Sibiului, administrațiile locale au continuat să încurajeze deplasarea cu mașina personală, transportul metropolitan este suplinit doar de rarele curse de pe rutele județene, iar dintre parcările propuse în jurul zonei centrale (cea de la Gară și piața Cibin fiind cele mai promise) niciuna nu a ajuns în vreun stadiu care să permită estimarea timpului necesar până la implementare.
”Locurile de parcare generează în rândul cetățenilor cel mai scăzut nivel de mulțumire din perspectiva infrastructurii de transport. Elementele componente ale infrastructurii de transport față de care se manifestă cel mai mare grad de satisfacție sunt iluminatul public, elementele de siguranță rutieră și oferta de transport public”, se arată în descrierea rezultatelor sondajului.
În ceea ce privește creșele, la Sibiu este estimată deschiderea a trei creșe cu aproximativ 200 de locuri, din toamna acestui an.
Sistemul de educație din Sibiu primește aprecieri doar pentru dascăli, restul detaliilor sistemului generând nemulțumiri. ”În ceea ce privește sistemul de învățământ, cel mai sporit nivel de mulțumire este înregistrat în cazul calității actului didactic și al numărului de școli/locuri în școli și licee/locuri în licee. Numărul de grădinițe/locuri în grădinițe și de creșe/locuri în creșe este considerat de cei mai mulți cetățeni nemulțumiți ca fiind insuficiente, dar există și nivel scăzut de satisfacție referitor la infrastructura și dotările din cadrul școlilor și a grădinițelor”, explică cei care au realizat sondajul.
Spitalul județean – ”cel mai scăzut nivel de mulțumire”
Sibienii consideră că au noroc cu rețeaua privată de sănătate din Sibiu, atât pentru adulți, cât și pentru copii. Locuitorii orașului sunt nemulțumiți atât de modul în care își fac treaba cadrele medicale de la Pediatrie și Spitalul Județean, cât și de dotările instituțiilor medicale. Sibienii apreciază că ”la privat” sunt tratați de cadre medicale specializate.
Cea mai mare unitate medicală din Sibiu adună și cele mai multe nemulțumiri. ”Calitatea serviciilor și dotărilor publice de sănătate oferite de Spitalul Județean reprezintă palierul cu cel mai scăzut nivel de mulțumire”, se mai arată în draftul de Strategie de dezvoltare a municipiului Sibiu.
Un nou Spital județean la Sibiu este un proiect aflat în lucru de mai bine de cinci ani, în următorul cel mult un an fiind așteptată și lansarea procedurii pentru angajarea constructorilor.
Citește și Noul Spital județean Sibiu: CJ lansează anunțul de intenție a execuției. Care sunt primele termene?
Apa bună de la Sibiu
Serviciile de care sibienii se declară cel mai mulțumiți sunt cele de telecomunicații, iar apa furnizată localnicilor primește de asemenea laude. ”Serviciile/dotările de care locuitorii sunt cel mai mulțumiți în municipiul Sibiu sunt serviciile de telecomunicații, serviciile de alimentare cu energie electrică, iluminatul public și managementul apei (tratarea și furnizarea apei/canalizare). Nivelul de mulțumire din perspectiva infrastructurii de transport este în general mediu”, se mai arată în urma aplicării chestionarului printre sibieni.
Cu toate acestea, sibienii nu consideră că au tot ceea ce le trebuie pentru petrecerea timpului liber. ”Cele mai mari nemulțumiri în ceea ce privește oferta de petrecere a timpului liber sunt referitoare la parcuri și grădini publice, la sălile și terenurile de sport, respectiv la locurile de joacă pentru copii”.
În plus, sondajul indică faptul că locuitorii Sibiului așteaptă mai multe servicii pentru persoanele cu dizabilități, cele vârstnice și minorii care provin din medii defavorizate.
”În scopul dezvoltării durabile, cele mai importante măsuri sunt considerate a fi modernizarea infrastructurii de sănătate, reabilitarea și modernizarea spațiilor verzi, îmbunătățirea planificării și controlului asupra noilor dezvoltări imobiliare, construcția de noi unități de învățământ și modernizarea celor existente, construcția de noi trasee de piste pentru bicicliști și alei pietonale, precum și modernizarea celor existente, respectiv modernizarea infrastructurii de servicii sociale”, SIDU Sibiu
Noroc cu internetul
În ceea ce privește răspunsurile obținute din zona mediului de afaceri de la Sibiu, acestea pornesc de la nemulțumirile general valabile la nivel de țară: birocrație excesivă și calitatea vieții. Angajați se găsesc mai ales în ceea ce privește absolvenții de învățământ superior, mai puțin cei calificați în diferite meserii, mai atrag atenția oamenii de afaceri. Care nu consideră că Sibiul are o administrație deschisă către mediul de afaceri și funcționari care să știe să discute la un nivel satisfăcător cu reprezentanții mediului privat.
”Cele mai importante avantaje pe care mediul de afaceri le are în urma desfășurării activităților economice în municipiul Sibiu sunt acoperirea broadband adecvată, atractivitatea generală a zonei, accesul către legăturile de transport și accesul la forța de muncă calificată superior. Se manifestă un nivel mediu de mulțumire în raport cu interacțiunea cu personalul primăriei în mediul fizic și online, iar principalele nemulțumiri menționate au fost referitoare la nivelul de birocrație, transparența deciziilor și deschiderea către mediul de afaceri și interacțiunea cu personalul instituției în mediul fizic”.
De altfel, oamenii de afaceri se plâng de timpii lungi necesari obținerii unor documente, de faptul că încă se poartă ”dosarul cu șină” în locul serviciilor digitalizate, de faptul că sunt purtați pe la tot felul de birouri în loc să aibă la dispoziție un ”ghișeu unic”.
IT-ul este considerată o industrie care poate aduce dezvoltare Sibiului, alături de turism, cercetare-dezvoltare, dar și industria constructoare de mașini. ”Investițiile în infrastructură și servicii publice de calitate, în educație și formarea forței de muncă, respectiv în reglementări fiscale care să favorizeze dezvoltarea de afaceri reprezintă principalele măsuri necesare pentru a crește gradul de atractivitate al municipiului din perspectiva mediului de afaceri”, sunt generalitățile extrase din sondajele aplicate în rândul oamenilor de afaceri din Sibiu.
Pentru fondurile nerambursabile
Strategia integrată de dezvoltare urbană (SIDU) a Sibiului este un document aflat în consultare publică. Are aproape 800 de pagini, iar principala lui menire este aceea de a pune în ordinea importanței proiectele pe care Sibiul să le implementeze din fondurile europene nerambursabile care îi sunt puse la dispoziție în perioada 2021 – 2027.
Peste 323 de proiecte sunt enumerate în sutele de pagini ale Strategiei, cele relevante fiind demult discutate și promise de autoritățile locale: zona metropolitană, transport metropolitan, noul spital județean și de pediatrie, o centură ocolitoare sud etc.
Consultă, în format integral, SIDU Sibiu 2021 – 2027 aici
Sibienii care au comentarii sau sugestii referitoare la SIDU sunt invitați să le transmită în scris pe adresa [email protected], până cel mai târziu în 12 iulie 2022, inclusiv.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: strategia integrata de dezvolt , sibienii sunt multumiti de eve , sondaj sibieni , Spitalul Județean Sibiu , Problemele Sibiului
Vizualizari: 8334
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Mișu mare
Acum 1 oră
Magda Boar
Acum 2 ore
Max rasinareanul
Acum 2 ore
Barosanu
Acum 3 ore
Andrei C.