Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
13°C

Proiectul de la Piața Cibin se schimbă: parcările nu vor mai fi subterane, ci deasupra pieței. A unei noi piețe

Proiectul de la Piața Cibin se schimbă: parcările nu vor mai fi subterane, ci deasupra pieței. A unei noi piețe

Proiectul de amenajare a unei parcări subterane sub actuala piață Cibin urmează a fi modificat cu acceptul Consiliului local Sibiu. În afară de faptul că parcarea nu va mai fi subterană, ci supraterană, proiectul are în vedere și construirea unor noi spații pentru piața agroalimentară.

Lansat în vara lui 2018 prin achiziția unui studiu de fezabilitate, proiectul amenajării unei parcări subterane sub actuala piață Cibin va fi schimbat. În primă fază, îi va fi modificat numele și, totodată, sumele alocate unor noi studii. ”Pentru o mai bună recunoaștere a investiției în zona Piața Cibin și având în vedere că se dorește o reconstrucție modernă a spațiului agroalimentar, precum și o parcare supraetajată, se propune modificarea denumirii investiției, după cum urmează: (...) Amenajare parcare Piața Cibin (concurs de soluții + actualizare SF + PT + DE + studii de amenajare a teritoriului) se modifică în Construire și restructurare Piața Agroalimentară și parcaj Piața Cibin – municipiul Sibiu (concurs de soluții + PUZCP + SF + PT + DE + studii de amenajare a teritoriului”, se arată în proiectul de hotărâre introdus de executivul local pe ordinea suplimentară a ședinței Consiliului local Sibiu de joi.

Totodată, suma alocată în bugetul local pentru aceste studii, proiecte și detalii de execuție prevăzute în proiectul rebotezat este de un milion de lei, după cum se arată în anexele care însoțesc proiectul de hotărâre.

Prea multe restricții

Contractul de realizare a studiului de fezabilitate pentru ideea inițială a parcării subterane a fost atribuit de Primăria Sibiu, în august 2018, firmei sibiene Triforeli SRL, pentru suma de 61.000 de lei, fără TVA, iar documentația a fost recepționată la începutul anului trecut.

Restricțiile impuse de pânza freatică, al cărei nivel este ridicat de Cibinul care curge în apropiere, cât și cele impuse de ruinele bastionului Sag (ruine aflate acum sub nivelul solului) au determinat reprezentanții administrației locale să renunțe la soluțiile propuse prin respectivul studiul de fezabilitate.

Parcarea ar ajunge deasupra pieței

Acum, după schimbarea denumirii investiției, Primăria Sibiu va lansa un concurs de soluții, pe baza unor cerințe minimale. Cerințe precum faptul că piața agro-alimentară va trebui amenajată la parterul viitoarei clădiri, cu anumite caracteristici (câte standuri, pentru ce produse etc). Viitoarea clădire – pentru care vor fi luate ca reper mai multe piețe similare din alte țări, în special din Germania – ar urma să aibă locuri de parcare amenajate peste parterul care va fi destinat standurilor din piață.

Potrivit discuțiilor pe acest subiect, viitorul concurs de soluții va lăsa posibilitatea proiectării unor spații subterane, în măsura în care acestea vor fi utile pentru depozitare sau spațiile frigorifice, de exemplu.

”Viziunea” din 2018

Amenajarea unei parcări subterane sub piața Cibin a apărut ca urmare a realizării – în 2016 – a Planului de mobilitate urbană durabilă pentru municipiul Sibiu, document care propunea administrației locale amenajarea mai multor parcări – în special subterane – în preajma centrului istoric al orașului. Prin urmare, în afara unei parcări sub piața Gării, executivul local a lansat și proiectul unei parcări similare sub piața Cibin.

parcare subterana piata cibin foto google earth

Parcarea subterană gândită ca urmare a acestui demers urma să aibă o suprafață de aproximativ 8.000 de mp, chiar sub actuala piață agro-alimentară Sibiu. “Solicităm prezentarea unei variante constructive cu un nivel și numărul de locuri rezultat și a doua variantă cu două niveluri și numărul de locuri de parcare care rezultă. Intenționăm să realizăm o parcare cu 450 – 500 de locuri. Parcarea va deservi riveranii cartierului, persoanele care se aprovizionează din piața agro-alimentară Cibin și turiștii care vizitează orașul vechi și zona centrului istoric (…). Platforma de suprafață actuală va menține în continuare destinația de piața agro-alimentară, dar va fi reconfigurată pentru realizarea intrării și ieșirii din parcarea subterană“, erau cerințele formulate de Primăria Sibiu în documentația de atribuire a contractului de realizare a SF-ului din 2018.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

20 comentarii

dancp2

Acum 3 ani

alti bani alta distractie pe banii primariei si pe banii contribuabililor sibieni
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Cris

Acum 3 ani

Parcarea ar ajunge deasupra pieței.... dacă cineva chiar are de gând sa construiască astfel de monstruozitate unde niște rable de 2 bani vopsite strălucitor sa fie parcate ,ca probabil sunt toți anchilozați sau handicapați ( mintal oricum ) si nu se pot mișcă pe jos sau cu bicicleta ,atunci le doresc din suflet sa putrezească ! Inclusiv familie si urmașii lor, putreziti precum legumele din piața cibin !
Raspunde

Perfect

Acum 3 ani

De unde atata răutate, ma intreb? E mai bine cum e acum? Unora le place jegul, nu dau nume. Piata trebuia rasa de mult. Solutia parcarii supraterane nu e o idee rea. Astept sa vad concret schimbarea nu doar proiecte de an electoral. Ps. Cu bița nu poti cara saci de legume pentru zacusca asa ca las-o mai moale:))
Raspunde

@Cris

Acum 3 ani

Ai fost pacientul doctorului Talau?Se vede ca-ti lipseste!Cauta-ti alt medic, ai nevoie urgenta de un medic!
Raspunde

Voma

Acum 3 ani

Doamne ce minte bolnavă... O săracu. Baga două cruci și du-te la biserica si spune ca esti credincios.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Cris

Acum 3 ani

Sa stea omul in piața de dimineața pana seara sa-si vândă marfa cu o placa de beton deasupra capului si cu mașini , cât cretinism si barbaritatea in capul unor escroci . Sper sa dați colțul pana începeți acest proiect barbaric
Raspunde

Perfect

Acum 3 ani

Betonul ala poate tine umbră ca vara se clocea marfa in piata. Nu ai prea umblat prin lume mai Cris. Plus ca esti plin de ranchiună.
Raspunde

Elena

Acum 3 ani

Nu mai schilodiți orașul, tocmai în Germania nu se procedeaza așa, se respectă arhitectura zonei.
Raspunde

Dabija

Acum 3 ani

Sa nu ajunga parcarea sub Cibin...
Raspunde

Hermanndorf

Acum 3 ani

In Oradea, se afla in faza de executie undeva la 3-4 parcari subterane de dimensiuni mari, in acelasi timp cu reconfigurarea zonelor de deasupra. E adevarat ca ei nu au Cibinul, acest Amazon al Ardealului, ci doar Crisul. In Sibiu, metropola mondiala, totul se afla la stadiu de studii de pre pre pre pre fezabilitate, in timp ce orase cu administratie competenta, reconfigureaza tot orasul, basca 70% pe fonduri europene, nu 3% ca la Sibiu! Bine, noi nu ne comparam cu Oradea, Clujul sau Brasovul, ci doar cu Berlinul, Dusseldorful si Viena!
Raspunde

Erlkonig

Acum 3 ani

mută-te acolo, te.
Raspunde

CitizenX

Acum 3 ani

Piata cibin arata groaznic, curatenia lasa de dorit, daca ai peste 1.80 dai cu capul de tarabe. Se poate face un spatiu civilizat si care sa respecte si arhitectura zonei, care sa aiba utilitati si sa nu mai stea oamenii cu marfa la -20 sau la +35 de grade afara. Putem lua drept model Piata Centrala din Budapesta, o cladire extrem de frumoasa si eleganta, sau mai sunt cu siguranta multe alte exemple
Raspunde

Perfect

Acum 3 ani

Care e arhitectura zonei? In orice capitala europeana noul se împletește cu vechiul fără sa creeze probleme arhitecturale. Piata Cibin in forma actuală e o cloaca insalubra. Chiar asa orbi sunteți?
Raspunde

Un oarecare

Acum 3 ani

Nu va agitați, e prea multa informație pentru administrație și nu o poate procesa,i băgați de tot în ceata...
Raspunde

un sibian infuriat

Acum 3 ani

Cat de incompetent si iresponsabil sa fii ca sa arunci 61000 de lei fara tva,din banii sibienilor,pe un studiu care sa vina cu epocala descoperire ca sub Piata Cibin,LANGA CIBIN la cativa metri, panza freatica este foarte prezenta si va putea ridica probleme mari constructive la o parcare subterana ? Stupizenie,tampenie,bataie de joc,coruptie? Dupa un de zile se vine acum cu o alta monstruozitate,o parcare supraterana de una-doua niveluri, cu o piata sufocata dedesupt pentru care se mai arunca acum un mil. de lei pe alte studii si proiecte! Toate astea tin clar de Curtea de Conturi !!! Bai fratilor, exista o solutie mult mai simpla,eficienta si cred ca mai putin costisitoare- acoperiti Cibinul de la pod inspre amonte 40-50 de metri si obtineti o parcare suficienta ,cu accese simple spre strazile de pe cele doua maluri si care se poate si extinde la nevoie. Pe locul actualei piete reconfigurati o alta noua cu arhitectura moderna si dotari normale ptr. vremea noastra !!!! SIMPLU . Lasati aberatiile!! Actuala echipa de la Primarie ar fi trebuit sa dispara de mult dar din pacate nu prea intrevad o alta capabila sa modernizeze cu adevarat acest oras,nu doar sa se arunce bani pe festivaluri,concerte si alte fest-uri cu focuri de artificii cu nemiluita, care au avut o singura calitate- CANTITATEA.!!
Raspunde

dumi

Acum 3 ani

Superb!!! Sunt chestii extrardinare pe care le scoate Primaria Sibiu!!! Gogosi frumos ambalate pe care fraierii de sibieni le primesc cu bratele deschise! Da nu conteaza, noi suntem de drepata si #rezist!
Raspunde

Don Balon

Acum 3 ani

Spilul e altul,se fac studii dupa studii,se iau bani buni din asta,iar apoi nu se face nimic. Asa e peste tot.
Raspunde

Muc the little, reloaded

Acum 3 ani

Povesti! Nu o sa se facā nimic, sau, daca se va face, se ca face prost!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Porfir Radauteanu

Acum 3 ani

Sibienii isi permit sa rada de Firea de la Bucuresti, ca in Sibiu se traieste BINE! Ce conteaza aia 60 si ceva de mii de euro fara TVA pt studiul de prefezabilitate precedent. Da-i incolo, ca ne permitem, tot FIDESZ, ah, scuze, Forumul German iese la alegeri.
Raspunde

Voma

Acum 3 ani

Deci e clar. S-a schimbat schimbarea schimbării. Deocamdată.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus