Miercuri,
05.10.2022
Ploi Scurte
Acum
8°C

Un copac tăiat fără aviz pe strada Lungă, împarte locuitorii în două: între a rămâne sau nu ”ciunt”

Un copac tăiat fără aviz pe strada Lungă, împarte locuitorii în două: între a rămâne sau nu ”ciunt”

Tăierea unui copac aflat la intersecția străzilor Lungă și Țiglarilor a determinat un sibian să sesizeze Primăria. Răspunsul primit îl nemulțumește, iar locuitorii din zonă sunt împărțiți: merita sau nu tăiat copacul uscat parțial.

 Copacul în discuție a fost tăiat în urmă cu aproape două săptămâni, după cum arată locuitorii din zonă. Un sibian a sesizat acest lucru și Primăriei, care – la șase zile de la sesizare – a arătat că acțiunea nu a mai trebuit avizată din cauza pericolului reprezentat de copacul parțial uscat. ”Vă informăm că acest arbore a fost tăiat datorită riscului de prăbușire pe care îl reprezenta. Mai avea doar o ramură și aceea era fisurată. Vă informăm că pentru arborii cu risc de prăbușire sau periculoși nu este necesar un aviz de tăiere”, a fost răspunsul administrației locale.

”Se taie tot ceea ce e verde și frumos”

Nemulțumit de atitudinea administrației locale, sibianul a făcut o sesizare și prin intermediul aplicației Turnul Sfatului. ”Cum se poate ca în Sibiu, orașul în care se taie tot ce e verde și frumos, să avem astfel de răspunsuri din partea celor de la primărie (Direcția parcuri și zone verzi)? Evident, au oprit discuția întrucât nu erau dispuși să ofere alte detalii. Din orice poză existentă, se vede clar că nu era cazul și consider că mai toate tăierile din ultima vreme (din tot orașul) se face pe baza explicației: domne' copacul e bolnav, nu avem nevoie de autorizație de tăiere. Acesta e doar un mic exemplu în dezastrul pe care primăria îl face când vine vorba de zona verde a orașului”, transmite sibianul.

Care mai arată că până un nou copac va fi plantat și va crește în acel loc ”ne bucurăm de soare și zonă deșertificată?”.

Vecini împărțiți

Sibianul care a transmis sesizarea atât Primăriei, cât și – ulterior – redacției Turnul Sfatului, a atașat o fotografie cu respectivul copac înainte de a fi tăiat. Fotografia a fost preluată de pe Google Street View și datează din 2019, conform datelor publicate.

Conform fotografiilor din 2019, copacul părea sănătos. Sursa foto: Google Street View

Am întrebat, prin urmare, sibienii din zonă despre situația respectivului arbore. ”Eu nu eram aici când l-au tăiat, am văzut după aceea. Da, avea niște crengi uscate, dar sigur putea fi toaletat astfel încât să fie tăiat. E păcat că l-au tăiat”, spune angajatul unui magazin deschis în apropiere.

O altă localnică spune că locul era în continuare utilizat de vârstnici. ”Se adăposteau la umbra copacului. Mare păcat”.

Cu toate acestea, sunt și vecini care aprobă acțiunea Primăriei. ”Copacul avea mai multe crengi uscate, dacă ar fi lovit pe cineva în cădere cine era de vină? Primăria, nu? Și dacă l-ar fi toaletat, rămânea, așa, ciunt, cu o singură ramură. Eh, toată lumea își dă cu părerea acum”, spun două doamne care locuiesc chiar în blocul de lângă ciotul rămas acum la intersecția străzii Lungi cu Țiglarilor.

Silvicultor: ”un copac poate putrezi de jos în sus”

Am cerut și părerea unui silvicultor, pornind de la fotografia cioatei rămasă la intersecție. ”Din fotografie, arborele pare sănătos în partea de jos. Dar un putregai din partea superioară a unui arbore nu ajunge totdeauna până la cioată. Dar un astfel de putregai poate provoca rupturi în partea de sus a unui copac, situație care reprezintă un potențial pericol pentru trecători. Probabil copacul a avut ceva rupturi în partea de sus și apa care s-a infiltrat pe acolo a dus la formarea de putregai”, explică inginerul silvic contactat de Turnul Sfatului.

70 de copaci

În cursul lunii iunie, administrația locală a încheiat un contract de 20.000 de lei, la care se adaugă TVA, pentru doborârea și transportul a 40 de arbori din oraș (20 cu diametrul între 41 și 60 de cm și, respectiv, 20 de arbori cu diametrul sub 40 de cm). Luna aceasta, 

La începutul acestei luni, administrația locală a dat publicității anunțul pentru încheierea unui al doilea contract pentru tăierea altor 40 de copaci din Sibiu. 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

Cora, du-te si lasa-ne!

Acum 2 luni

Se taie absolut tot ce insemna arbori fara explicatii si fara motiv! Se planteaza indicatoare rutiere, la 2-3 m unul de altul, fara noima, doar ca firmele prietene ale primariei sa incaseze. Ar fi bine daca s-ar planta macar in numar egal cu cel al noilor indicatoare rutiere. Primaria Sibiu este ucigasa a tot ce inseamna verde. Abia astept reabilitarea Subariniului.
Raspunde

Jiji Berbecali

Acum 2 luni

Primaria trebuie sa extermine cit mai multi copaci , doar asa poate cumpara tufe la pret exorbitant unde raman si bani de comisioane ! Vedeti cum arata orasul , tot mai multi arbori sint taiati !
Raspunde

Carcotel

Acum 2 luni

Chestiunea cu taierea copacilor (seculari sau nu) din oras a SCAPAT DE SUB CONTROL cu totul. Si nu ne referim la arborii bolnavi, unde e lesne de inteles de ce sunt taiati (ca exemplu elocvent, vezi malul cibinului). Tanti cora si proiectele ei "avangardiste" reuseste sa mutileze in acesti ultimi ani de mandat ce nu a reusit regimul comunist in 50: tot spatiul verde din oras, pentru proiecte fanteziste ce nu le va folosi nimeni. Jalnic. Si jalnici suntem si noi ca nu facem nimic in privinta asta. ALOO, asociatia AIOS? Garda de mediu? Cineva?
Raspunde

Ciprian

Acum 2 luni

Primăria l-a tăiat pentru că era uscat. (Așa declară.) Va planta, Primăria, urgent, măcar un alt copac în loc?
Raspunde

Un sibian

Acum 2 luni

Daca aveau sau nu autorizație, e mai puțin important. Daca vor sa taie ceva, vor găsi autorizații cate vor. Problema acum e că nici nu le mai pasa. Taiem acum și mai vedem daca punem ceva in loc. Cumva cu legătură, pe str. Noua, erau niște copaci frumoși, înalți, singurii de pe toată strada. Evident au fost tăiați. Îți pui întrebarea: oare o fac in mod intenționat?Nu înțeleg că un copac de 50 ani, are alte beneficii decât un arbuști amarat? Sper din tot sufletul sa nu reamenajeze in acest mod Parcul Sub Arini.

Raspunde

Creanga uscată

Acum 2 luni

Mesajele sa înceapă cu ,,am plantat 100 arbori " . Teren este destul. Inclusiv coborârile din autostradă . Mulțumesc.

Raspunde

Pomișorul trist

Acum 2 luni

Nici o problema. O sa apară un panou publicitar...și o sa stam la umbra lui.

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus