Vineri,
29.03.2024
Partial Noros
Acum
18°C

VIDEO – Val de pești morți pe Olt. Directorul Hidrocentrale Sibiu: Oltul se apropie de un minim istoric

VIDEO – Val de pești morți pe Olt. Directorul Hidrocentrale Sibiu: Oltul se apropie de un minim istoric

Pescarii din zona Făgărașului au filmat zilele trecute pe râul Olt sute de pești morți. AJVPS Sibiu cere autorităților să ia măsuri de urgență, temerea mare fiind că un posibil val de poluare va ajunge și în județul Sibiu. Directorul Hidrocentrale Sibiu spune că râul se apropie de un minim istoric din cauza secetei.

Locuitorii din zona Oltului, în amonte de județul Sibiu, au descoperit și filmat mii de pești morți plutind pe suprafața apei.

„Este o undă de poluare, care nu știm încă de unde este, vine de undeva de mai sus, de la Comăna, spuneau și cei de la SEGA Brașov, să fie de pe Rîul Negru, ar fi fost ploi torențiale și de acolo vine tulbureală. Oltul a fost foarte scăzut în ultima perioadă, lipsa de oxigen, noi am mai avut probleme pe secetă, oxigenul redus în apă, plus unda de viitură venită cu tulbureală, se văd valuri de particule fine de tulbureală în apele râului, ajung la branhiile peștelui și îl omoară. Asta ar fi cauza. Aseară a venit unda, după ora 20.30. La ora 21.00, ne-am constituit într-o comisie, la podul Hălmeagului, comisie formată din reprezentanți ai DSVSA Brașov, SEGA Brașov, AVPS Făgăraș, polițiști, criminaliști. Au făcut măsurători, fotografii, s-a întocmit un proces verbal acum așteptăm rezultatele analizelor”, a declarat Sorin Șuler, șeful AVPS Făgăraș, citat de Salut Făgăraș.

Omologul lui de la Sibiu, Romeo Stoicescu, se teme că unda de poluare ar putea fi adusă de apă și în zona noastră, tocmai de aceea angajații și pescarii AJVPS Sibiu supraveghează Oltului de câteva zile ca nu cumva să apară și aici mortalitate în rândul faunei piscicole.

„Urmărim cu atenție situația și facem demersuri către toate instituțiile abilitate ca să fie trași la răspundere cei responsabili. Nu este prima oară când se întâmplă asta, dacă vă aduceți aminte și în 2019 a fost un caz similar. Sperăm ca toate eforturile de până acum pentru a proteja apele să nu fie în zadar”, a declarat pentru Turnul Sfatului directorul Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Sibiu. Acesta mai crede că o posibilă soluție ar fi ca angajații hidrocentralelor de pe Olt să lase apa să curgă, astfel încât posibila undă de poluare să fie diluată.

VIDEO-Pești morți sau amețiți pe Olt. Pescarii semnalează o posibilă poluare

Contactat de reporterul Turnul Sfatului, Ovidiu Spătari, directorul Uzinei Hidrocentrale Sibiu, a declarat că momentan nu a fost sesizată nicio urmă de poluare, iar în ceea ce privește debitul Oltului, acesta se apropie de un minim istoric.

„Noi avem o serie întreagă de proceduri în eventualitatea unei poluări, inclusiv materiale absorbante pentru poluanți de genul uleiurilor, însă nu este cazul. Dacă substanțe toxice ajung în Olt, lucrurile sunt complicate și nu cred că putem veni noi cu o soluție. Barajele oricum funcționează conform programului dat de situația de secetă. Funcționăm la nivelurile cele mai joase posibile, Oltul se apropie de un debit istoric. Dacă nu va ploua în perioada următoare, să crească debitul de apă, lucrurile pot deveni și mai complicate”, a explicat Ovidiu Spătari.

Iată cum arăta ieri râul Olt în zona Racovița-Turnu Roșu:

Revenind la poluarea din zona Făgăraș, Autoritatea Națională pentru Pescuit și Acvacultură are un inspector în sarcina căruia se află atât județul Sibiu cât și Brașovul. Contactat de reporterul Turnul Sfatului, Adrian Vlascu, a explicat că de la fața locului s-au ridicat mai multe probe, atât de apă cât și pești morți, în prezent așteptându-se rezultatele analizelor de laborator pentru a se vedea clar cauza mortalității.

O altă suspiciune este că peștii ar fi putut muri din cauza caniculei și a lipsei de oxigen din apă, un argument în acest sens fiind că predomină peștii morți de talie mică, cei care fac față mai greu lipsei de oxigen.

Rezultatele analizelor de laborator vor fi cunoscute în zilele următoare.

FOTO-Pești uriași morți scoși cu furca de pe Olt. Apel la autorități

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

1 comentarii

Ran

Acum 1 an

In concluzie din cauza ploii mor pestii, nu din cauza deversarilor ilegale din statiile de sortare- spalare a agregatelor minerale. In realitate aceste firme oxigeneaza apa dar nu stim noi….

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus