Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
8°C

„Când eram mică, bunica m-a învățat să croșetez”. De zece ani, o sibiancă creează haine și accesorii unice

„Când eram mică, bunica m-a învățat să croșetez”. De zece ani, o sibiancă creează haine și accesorii unice

Monika Tibori are 48 de ani, iar de zece ani a creat ceea ce a ales să numească Bohemian Design. În micul ei atelier din centrul Sibiului, Monika își găsește inspirația și reușește să creeze accesorii și obiecte vestimentare unice, concepute după un stil boem și neconvențional.

Monika a studiat profilul Confecții-Tricotaje la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu. Înainte să-și deschidă propria afacere a lucrat mai mulți ani la Cluj, în domeniul tricotajelor. A revenit la Sibiu unde și-a găsit de lucru pe partea de programare mașini de tricotat. La puțină vreme, însă, a intrat în șomaj, moment în care a decis să facă ceva cu timpul liber pe care îl avea.

„Am rămas în acel șomaj de la firmă și aveam destul de mult timp liber. Aveam mașina de cusut de mai multă vreme și m-am apucat să lucrez într-o noapte, să fac niște tipare de rochițe pentru fata mea. Pe partea de croitorie nu lucrasem foarte mult”, își amintește sibianca.

„Bunica m-a învățat să croșetez”

Înclinația Monikăi spre a crea haine și accesorii vine din familie. Primele sale creații au fost haine de copii deoarece sibianca a ales să exerseze la început mai multe ținute pentru fiica sa care în acele momente avea șapte ani.

„Am început cu haine de copii. Am o fetiță, pe atunci avea șapte ani, eu aveam mașină de cusut, de când eram mică, bunica m-a învățat să croșetez. Bunica mea croșeta și tricota, făcea tot felul de căciuli, de pălării, accesorii. Aveam materiale, aveam mașină de cusut, în perioada aceea am primit și mașina de tricotat de la o prietenă care mi-a făcut-o cadou”.

Tot în timpul șomajului, sibianca a urmat un curs de web design și unul de antreprenoriat, cursuri care aveau să o ajute și mai mult în modul în care își punea pe picioare mica ei afacere.

„Cât am stat în șomaj, am făcut un curs de web design. Acela a fost și momentul în care am ales numele afacerii. M-am gândit la Boehmian Design pentru că mi s-a părut că se potrivește pentru produsele pe care le concepeam eu. Tot atunci mai erau alți colegi care erau înscriși la un curs de antreprenoriat și am făcut un curs de antreprenoriat, pas cu pas a mers totul”.

Nu a avut bani ca să investească

Când o întrebi cât a investit în afacere, sibianca spune că începuturile au fost destul de grele. Nu a avut bani să investească și a pornit la drum cu câteva materiale și cu mașinăriile pe care le avea deja.

„Nu am avut bani să investesc, am vândut ce am creat, iar apoi mi-am cumpărat mai multe materiale. Am cumpărat mașina de cusut piele după câțiva ani, am făcut pași mici și siguri.

De la haine de copii, la haine de adulți și accesorii inedite

După ce primele creații ale Monikăi au fost apreciate, sibianca a început să-și diversifice portofoliul. A trecut la haine de adulți și, mai apoi, la accesorii croșetate, la cercei, la brățări.

„La început, am avut un stand în Piața Mică, nu erau căsuțe, se închiria pe o anumită perioadă și așa m-am făcut cunoscută. Am început cu haine pentru copii, iar toată lumea spunea să fac pentru adulți. Acum croșetez, fac cămăși, veste, brățări din piele, cercei, genți. Toate sunt făcute într-un stil neconvențional, toate sunt unicat, nu fac un produs care să semene cu altul”,

Toți cei care doresc să îi vadă creațiile o pot face pe pagina de Facebook Bohemiam Design Art Gallery, pe pagina de Instagram Bohemian.design.sibiu sau în atelierul deschis pe strada Avram Iancu, la numărul 11. „Îmi place tot, mă regăsesc, mă relaxez, nu simt oboseala. Întotdeauna m-a fascinat războiul de țesut și acum încă învăț să lucrez la el”, concluzionează sibianca.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 4563

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus