Duminică,
02.10.2022
Cer Senin
Acum
15°C

Efectul negativ al alcoolului în tratamentul cu antibiotic, mit sau realitate? Dr. Bîrluțiu: Prospectele trebuie refăcute

Efectul negativ al alcoolului în tratamentul cu antibiotic, mit sau realitate? Dr. Bîrluțiu: Prospectele trebuie refăcute

Mai toți cei care au luat antibiotice știu că asocierea acestora cu alcoolul nu este indicată. Nu știu însă, cu exactitate, de ce nu este bine să consumi alcool atunci când iei aceste medicamente, cu atât mai mult cu cât în prospectul lor nu se menționează absolut nimic despre consumul băuturilor care conțin alcool. Medicul infecționist Victoria Bârluțiu, specialistul care lucrează cel mai mult cu aceste medicamente, face lumină în acest caz.

Citește și: Criză de antibiotice în farmaciile din Sibiu: Zinnat este aproape de negăsit

Polemicile merg până acolo încât sunt persoane care susțin că asocierea dintre alcool și antibiotice este doar un mit provenit din istoria războaielor când soldaților li se spunea să nu bea în timp ce luau medicamente, că nu se vor mai face bine sau că le face rău pentru a evita prezentarea acestora pe front în stare de ebrietate.

antibiotice și alcool Dr Victoria Bîrluțiu Turnul Sfatului

Dr. Victoria Bîrluțiu

Medicul Victoria Bîrluțiu, șefa secției de Boli Infecțioase din cadrul Spitalului Clinic Județean Sibiu explică de ce nu este bine să bem alcool atunci când urmăm un astfel de tratament.

„Din păcate, absența unei informații scrise în prospectul unui medicament, creează păreri personale și concluzii diferite. Toți știm că atât alcoolul cât și medicamentele în general, trec prin ficat unde unele dintre ele sunt metabolizate - acest lucru face posibilă apariția unei probleme de toxicitate la nivelul ficatului care poate fi foarte gravă - hepatită toxic-medicamentoasă. Asocierea alcoolului cu antibioticele poate da o așa numită reacție disulfiram-like, manifestată prin dureri de cap, bătăi rapide ale inimii, confuzie sau chiar convulsii”, spune medicul infecționist.

Aceasta dă exemplu asocierea alcolului cu metronidazolul (un antibiotic folosit în diareea clostridiană dar și în afecțiuni genitale, tegumentare etc.) inclusiv în administrarea locală a acestui antibiotic.

Citește și: „Lista medicamentelor uzuale eliberate pe bază de rețetă: „Oamenii trebuie să înțeleagă că este foarte periculos să faci tratament după ureche”

„La fel se poate întâmpla la administrarea de Biseptol sau cefalosporine (Cefotetan, Cefuroxim - mult folosit în tratamentele la domiciliu ale pacienților), medicația utilizată în tratamentul tuberculozei. Nu mai vorbim de reducerea absorbției din tubul digestiv a antibioticelor, care este diminuată de consumul de alcool și de scăderea apărării organismului față de infecții la cei care consumă alcool”, mai spune medicul.

Interdicția alcoolului ar trebui să existe în prospect

Potrivit specialistului, orice cantitate de alcool, oricât de mică ar fi, dăunează tratamentului cu antibiotic. Drept urmare este inexplicabil de ce producătorii de antibiotice nu trec efectele sau urmările consumului de alcool în prospect.  

„Este o sesizare pertinentă, care ar trebui să sensibilizeze pe cei în măsură să refacă prospectele medicamentelor respective și să comunice acolo unde există probleme, despre precauțiile pe perioada administrării”, spune dr. Victoria Bîrluțiu.

Energizantele nu afectează tratamentul, dar pot amplifica manifestări neuropsihice

Despre energizante medicul specialist spune că nu influențează tratamentul, dar consumul acestor băuturi poate avea o serie de efecte neuropsihotice.

„ Energizantele nu influențează tratamentul propriu-zis, dar pot amplifica manifestările neuropsihice ale unor clase de antibiotice din care face parte de exemplu ciprofloxacina.”

De se iau antibioticele la oră fixă?

De asemenea, medicul vorbește și despre importanța administrării acestui medicament la oră fixă.

Citește și: „Medicul Victoria Bîrluțiu a fost decorată de președintele României: „Sunt copleșită de emoția momentului unic din viața unor norocoși ca mine!”

„Antibioticele au un timp maxim de eficiență în organism, peste care cantitatea mică prezentă în sânge nu mai este eficientă pentru a distruge bacteria față de care a fost efectuată prescrierea, ca atare, dacă doza următoare nu este administrată la oră fixă, se creează o pauză în care bacteria se poate înmulți din nou sau își creează rezistență la acel antibiotic și la alte antibiotice similare, tratamentul fiind ineficient. Depășirea intervalului dintre administrări este principalul motiv de ineficiență a antibioticelor”, explică medicul infecționist.

Suntem printre popoarele care „consumă” cele mai mari cantități de antibiotice

Un semnal de alarmă este și faptul că România, la nivel european, se situează printre popoarele care „consumă” cele mai mari cantități de antibiotice, inclusiv fără prescripție medicală. Medicul Victoria Bîrluțiu spune că în jumătate din cazuri sunt luate inutil.

Citește și „Victoria Bîrluțiu, șefa secției de Boli Infecțioase Sibiu, aleasă cetățean de onoare al comunei Sadu. „Sunt extrem de onorată”

„Jumătate dintre antibiotice se administrează inutil - pentru infecții date de virusuri, de exemplu - gripă, alte viroze respiratorii - administrare care determină creșterea rezistenței bacteriilor prezente în mod obișnuit pe tegument sau mucoase, la antibiotice, motiv pentru care, atunci când este real nevoie de acestea, nu mai sunt eficiente. Să nu luăm antibiotice în asemenea situații. Antibioticul luat pentru o problemă de sănătate nu ar trebui repetat mai repede de 3 luni. Alegerea unui antibiotic sau altul, nu este una aleatorie, trebuie să se țină cont de vârsta pacientului, de prezența unor alergii, a unor afecțiuni cronice (ale ficatului, rinichiului, neurologice etc.) care influențează decizia de tratament. Asocierea antibioticelor, nu numai cu alcoolul ci și cu alte medicamente, este de evitat - pot să își potențeze riscul de afectare a ficatului, rinichiului, să decompenseze o suferință cardiacă prin excesul unor săruri de sodiu sau potasiu etc”, încheie medicul infecționist.   

Sursa foto principală: Depositphotos.com

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

4 comentarii

Emil

Acum 4 săptămâni

Hai sa nu ne mai pacalim unii pe altii. Spaga traditionala, lipsa preventiei si neprofesionalismul actului medical ne fac poporul cu cea mai mare rata de imbolnavire si cu cel mai mare consum de antibiotice prescrise la plesneala, fara analize, fara antibiograma si fara test alergologic.

Raspunde

Naturist

Acum 4 săptămâni

De ce aș lua antibiotice? Să scap de nozocomialele din secția doamnei?

Raspunde

Florin alexandru

Acum 3 săptămâni

pentru a ne putea adresa la CEDO cu problemele din spitale, ca sa adumam cat mai multe probe, vă rog sa mentionati măcar numele unei persoane care a luat infectia nozocomiala de pe sectia doamnei. De restul ne ocupăm noi, va multumim daca aveti acest curaj, sa dati public exemplul

Raspunde

Un sibian

Acum 3 săptămâni

daca aveti atata "disponibilitate" de ce nu va indreptati atenti spre spitalul militar, stiu cel putin 3 cazuri acolo...stiu cam toti din spital care-i situatia...pana la urma tot puteti convinge pe cineva sa vorbeasca
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus