Joi,
23.05.2024
Parțial Noros
Acum
17°C

Criză de antibiotice în farmaciile din Sibiu: Zinnat este aproape de negăsit

Criză de antibiotice în farmaciile din Sibiu: Zinnat este aproape de negăsit

Mai mulți cititori ai Turnul Sfatului au semnalat faptul că din farmaciile sibiene lipsesc antibioticele și că medicii sunt nevoiți să schimbe rețetele pentru ca oamenii să aibă parte de tratament. Reprezentanții Colegiului Farmaciștilor spun că această situație este veche și fluctuează. Medicamentele nu lipsesc cu desăvârșire, dar spun că există perioade în care aprovizionarea se face foarte greu. Pe de altă parte, medicii de familie confirmă că sunt momente în care antibioticele sunt greu de găsit sau deloc și sunt nevoiți să găsească alte soluții pentru pacienții lor. Printre aceste antibiotice greu de găsit se numără Zinnat sau Augumentin, dar și suspensiile care se administrează copiilor.

Citește și: „Lista medicamentelor uzuale eliberate pe bază de rețetă: „Oamenii trebuie să înțeleagă că este foarte periculos să faci tratament după ureche”

Sibienii care au avut nevoie de antibiotice spun că, în ultimul timp, le-au găsit greu sau chiar deloc, situație în care au fost nevoiți să-și schimbe rețeta. Problema este confirmată atât de farmaciști, cât și de medicii de familie. Aceștia spun că nu este nouă ci se întâmplă de câteva luni bune.   

„Colegii mei, cei cu care am discutat și sunt și în Colegiul Farmaciștilor spun că de ceva vreme aprovizionarea este cu sincope. Adică sunt perioade în care nu se găsesc anumite antibiotice și ajung să lipsească din farmacii, iar în momentul în care se găsesc, aprovizionarea este destul de dificilă și în cantități mici. Ne confruntăm cu asta și la alte medicamente. Este o problemă periodică și perpetuă, din păcate”, spune Felicia Gligore, președinta Colegiului Farmaciștilor din Sibiu.

Printre medicamentele care au astfel de probleme se numără, Cefuroxim (Zinnat) sau Cefixim care este suspensie.

Farmacistul Codruța Sîrbu spune că, totuși, aceste medicamente nu lipsesc cu desăvârșire din farmacii, chiar dacă se găsesc mai greu.  

Citește și: Trei farmacii cu program Non Stop în Sibiu

„Aceste medicamente nu lipsesc cu desăvârșire, dar într-adevăr lucrurile sunt tot mai anevoioase, asta este cert. Sunt farmacii care au avut în permanență, trebuie doar căutate. Importurile au fost și vor fi o problemă. Intrările în țară sunt tot mai puține, nu s-a mai făcut nimic de foarte mulți ani și noi am tot importat și atunci sigur că sunt probleme de aprovizionare, dar produsele nu lipsesc. Vă pot spune că în primăvară, spre exemplu, a fost o problemă pe partea de suspensii de antibiotice, cele care sunt prescrise copiilor, dar nu există că nu se mai fac sau nu se mai importă. Poate nu mai sunt cantitățile generoase pe care le aveam odată, dar avem. Un alt medicament cu care este o problemă este Triplixam, care este un medicament pentru cardiaci, pentru tensiune. Și acesta se găsește greu. Sunt probleme de import pentru că Franța nu mai alocă pentru Europa de Est cantitățile pe care le aloca”, spune farmacistul.

Sunt mai multe aspecte care pot sta la baza acestor sincope

Dr. Mihaela Stan, președintele Patronatului Medicilor de Familie spune că situația actuală a acestor medicamente îngreunează și munca medicilor care trebuie să găsească soluții pentru a le înlocui, ceea ce nu este întotdeauna ușor.

Citește și: Dr. Mihaela Stan: Totul despre varicelă sau vărsatul de vânt: de la simptome și până la mituri

„Este frecventă această situație cu antibioticele și de ceva luni bune deja, dacă nu cumva de jumătate de an. Au fost lipsă rând pe rând. A început cu Zinnatul, apoi cu Augumentinul și așa mai departe. Și atunci trebuie să începi să faci slalom și să vezi cu ce le poți înlocui. Au fost momente când au lipsit din farmacii concomitent și Augumentinul și Zinnatul și atunci nu prea mai aveai ce să prescrii. Sunt situații în care ce se găsește în farmacii nu merge cu ce ai tu în cabinet. Este complicat. Au lipsit și suspensiile pentru copii, doar că au început să le aducă pe cele făcute la Iași și au mai acoperit cât de cât. În momentul de față noi sunăm la farmacii și îi întrebăm ce antibiotice au, ce suspensii au și atunci, în funcție de ce este pe stoc, jonglăm cu ele”, spune medicul.

Motivele acestor lipsuri sunt cunoscute cel mai bine de cei de la Ministerul Sănătății, însă, cel mai probabil sunt date de un cumul de factori pornind de la  producători, distribuitori ori de la situația creată de pandemie.   

„Probabil de vină sunt și prețurile. Unele s-au scumpit foarte mult. Unul dintre factori poate fi și Brexitul și poate chiar abuzul de antibiotice, pentru că la noi în România se și abuză puțin de antibioterapie chiar și pe perioada pandemiei, chiar dacă vorbim despre o viroză. Cu toții știm că s-au prescris și anumite clase de antibiotic. Totuși cred că sunt mai mult cauze logistice decât de consum. Asta este, nu avem ce face decât să ne adaptăm”, încheie medicul.

Citește și: O singură farmacie Non Stop în Mediaș

Sursa foto: Deposipfotos.ro

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

2 comentarii

2cents

Acum 1 an

Se cam abuzeaza de anumite antibiotice cu spectru larg. tot mai rar se merge pe antibiograma, preferandu-se antibioticele cu spectru larg date dupa ureche (sau pentru ca "au mers bine" in sezon). Asa se creaza agentii patogeni rezistenti la antibiotic. Ce sa mai zicem de efectele adverse ale antibioticelor...

Raspunde

Un cititor

Acum 1 an

E foarte simplu. Am ajuns să depindem de Big Pharma, iar Big Pharma ne santajeaza.

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus