Joi,
18.07.2024
Ploi Moderate
Acum
21°C

Constantin Chiriac: „Cred că licitația pentru Fabrica de Cultură va fi finalizată în acest an, pentru că altfel pierdem bani. Vrem ca acel spațiu să producă energia pentru noul Teatru”

Constantin Chiriac: „Cred că licitația pentru Fabrica de Cultură va fi finalizată în acest an, pentru că altfel pierdem bani. Vrem ca acel spațiu să producă energia pentru noul Teatru”

Directorul Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu (TNRS), Constantin Chiriac, crede că licitația pentru achiziționarea Fabricii de Cultură va avea loc până la sfârșitul acestui an: „Altfel, pierdem banii din PNRR, banii din POR, fonduri norvegiene și elvețiene”. El mai spune că acel spațiu urmează să fie reabilitat inclusiv din punctul de vedere al eficienței energetice: „(...) să putem să avem energie, fără a o mai cumpăra. Chiar să ajungem la soluția ca tot ceea ce producem acolo, ca energie, să poată să deservească noul Teatru și centrul de congres”. 

Constantin Chiriac a vorbit despre necesitatea achiziționării Fabricii de Cultură în cadrul conferinței de prezentare a premierelor din luna septembrie pe scenele TNRS.

„După o muncă de atâția ani sperăm din toată inima să se concretizeze cât mai repede aducerea Fabricii de Cultură la ea acasă, să o cumpere Primăria și să poată să rămână un spațiu în care să triumfe frumosul, bucuria, creația. Sunt spații ctitorite împreună – e Faustul, e Lulu etc. Nicăieri în lume nu e o întâmplare de genul acesta. Sperăm ca în 2024 să putem să redeschidem Fabrica de Cultură cu spectacolele dlui Purcărete, dlui Zholdak, ale lui Andrei și Andreea Grosu, ale marelor nume care sunt pe alee, în așa fel încât acel spațiu să devină un loc în care tânăra generație să aibă un car de proiecte și de întâlniri. Sunt 56 de nume pe alee. Gândiți-vă câtă bogăție, ce tezaur uriaș e aici”, a declarat Chiriac.

Acesta a amintit că deocamdată dorința de achiziționare a fost aprobată de Consiliul local. „Dar până la decizia structurii juridice care conduce această insolvență, până se va face licitația trebuie să aprobe CL acum suma pe care a făcut-o evaluatorul independent. Primăria să găsească sursele de finanțare în așa fel încât să se poată facă această achiziție”.

Directorul TNRS crede că procedura de licitație va avea loc până la finalul acestui an, având în vedere proiectele și sursele de finanțare ale viitoarelor proiecte. Totodată, el mai subliniază că unul din marile proiecte, în afara evenimentelor culturale, ține de eficiența energetică. „Eu cred că se va face până la final de an, pentru că pierdem banii din PNRR, pierdem banii europeni, banii de la POR, de la fondurile norvegiene, elvețiene. Vrem să reabilităm tot spațiul acela, pe câteva proiecte, în așa fel încât să putem să avem energie, fără a o mai cumpăra. Chiar să ajungem la soluția ca tot ceea ce producem acolo, ca energie, să poată să deservească noul Teatru și centrul de congres. Tot ce gândim, gândim pentru viitor și pentru această comunitate”.

Citește și: Premieră: Sibiul începe negocieri de la 4,3 mil. de euro pentru un spațiu cultural, care să devină ”casa” temporară a Teatrului ”Radu Stanca”

Primăria Sibiu îl propune a fi achiziționat pentru oraș. 4,3 milioane de euro este suma avansată de către actualii reprezentanți ai Construcții SA pentru vânzarea clădirii de 6.776 de mp și a terenului de 2,7 de ha aflat împrejur. Prețul final va fi stabilit, însă, în urma unei evaluări acreditate. În luna august 2022, directorul general Construcții SA, Adrian Homan, cel care arată că a achiziționat pachetul majoritar de acțiuni al societății, spunea că nu a fost înștiințat oficial de către Primăria Sibiu asupra intenției de achiziție. ”N-avem nicio adresă din partea administrației locale. Am citit și noi despre hotărârea adoptată. Dar aceste bunuri nu vor putea fi vândute direct, ci în cadrul unei licitații”, spunea Adrian Homan. Totodată, acesta mai spunea că asupra lui ar fi exercitate presiuni să vândă bunurile sub prețul pieței.

Citește și: Achiziția Fabricii de cultură: ”Se fac presiuni asupra mea. Prețul este subevaluat”

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 1438

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

5 comentarii

Bubi Seven

Acum 1 an

Iar fac afaceri sefii din primarie in folosul lor ,apoi urmeaza baza tursib !
Raspunde

Corbul

Acum 1 an

Bail-out-ul lui Tușineanu din bani publici accelerează pe ambițiile lui Chiriac. Primăria ar face cel mai admirabil lucru cu putință dacă ar direcționa Teatrul să cumpere terenul fostei autobaze Tursib și să lase privații să-și asume eșecurile manageriale. Poate Chiriac să-și îndeplinească toate visele *** acolo și într-un loc central poziționat nu la periferie pe 4.3 milioane de euro.

Raspunde

Rodica Luminita

Acum 1 an

Securistii…..
Raspunde

Rodica Luminita

Acum 1 an

Si uite asa l-au ginit pe don Coleone Homan sa il bage la’naintare
Raspunde

Dramba

Acum 1 an

=ale marelor nume care sunt pe alee= Oare nu sună mai bine cuvantul MARILOR? adică să zicem - ale marilor nume care sunt pe alee- numa zic, așa de pamplezir
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus