Marţi,
19.03.2024
Innorat
Acum
3°C

Confirmare: Primăria Sibiu a modernizat un părculeț până a redus spațiul verde. Garda de Mediu obligă municipalitatea să refacă zona

Confirmare: Primăria Sibiu a modernizat un părculeț până a redus spațiul verde. Garda de Mediu obligă municipalitatea să refacă zona

Garda de Mediu Sibiu a confirmat ceea ce mulți sibieni susțin de ani de zile: În unele cazuri modernizarea spațiilor publice din oraș are ca finalitate reducerea spațiului verde. Există sibieni care au reclamat public acest lucru, în special în cazul lucrărilor din cartiere, însă nimeni nu a verificat concret. Până acum.

În urmă cu un an municipalitatea sibiană anunța, printr-un comunicat de presă, că a finalizat lucrările de modernizare a parcului din Piața Cluj, transformându-l într-un ”spațiu funcțional și plăcut”.

„Parcul din Piața Cluj avea nevoie de împrospătare. Înainte, vegetația era neîngrijită, aleile erau neamenajate, iar locul de joacă avea echipamente puține și depășite moral. Prin aceste lucrări am reușit să îl transformăm într-o zonă funcțională, un spațiu public viu, cu bănci pentru odihnă, mese, alei bine amenajate și mai ales, un spațiu plăcut și atractiv pentru cei mici, păstrând arborii existenți și împrospătând verdeața din zonă,” declara la momentul respectiv Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.

parc sibiu

Așa arăta părculețul, imediat după modernizare

Nu toată lumea a fost de acord. Un sibian care locuiește în imediata vecinătate a parcului spune că acesta ”nu a fost modernizat, așa cum a anunțat Primăria Sibiu, ci pur și simplu transformat în loc de joacă pentru copii”. Ceea ce, în esență, nu ar fi o problemă. Însă apare zgomotul, mai ales vara, când copiii nu au școală.

”Din păcate, încă din momentul în care a fost deschis, în toamna trecută, ne-a transformat viața în iad. Mie și majorității locuitorilor de pe strada aflată la doar câțiva metri de Locul de joacă (zona de agrement). Când spun iad, doresc să accentuez că e mult mai mult decât calvar, chin, etc. Acea oază de liniște preconizată în timpul lucrărilor și așteptată cu interes și încredere de noi, locuitorii, e de fapt o sursă permanentă (în fiecare zi în care nu plouă și cel puțin din 2 în 2 nopți când nu sunt restricții) de gălăgie infernală. O larmă continuă, cu strigăte, urlete, întinsă de-a lungul întregii zile. Practic, stresul meu și al vecinilor va conduce curând la afecțiuni psihice, tocmai datorită încălcării permanente a Legii 61 din 1991 privind Liniștea și Ordinea Publică”, spune Dan. G., care a transmis solicitări pe această temă atât conducerii primăriei cât și Poliției Locale. Problema reală este că vecinii nu se pot odihni nici noaptea.

loc de joaca sibiu

Așa arăta una din mesele ”reclamate”

”Copiii invitați în locul de joacă nu au nicio vină, la fel nici părinții lor, iar faptul că e plin nu înseamnă că nu e bine făcut. Dimpotrivă. Singura și marea problemă e amplasarea acestuia în plină zonă rezidențială”, concluzionează sibianul.

Lanțul slăbiciunilor

Pornind de aici, vecinii au sesizat de mai multe ori Poliția Locală, au sunat inclusiv la 112 când după ora 22:00 liniștea publică era deranjată. S-au strâns, conform spuselor lor, zeci de plângeri punctuale.

Studiu: 79,91% din populația Sibiului trăiește în zone cu mai puțin spațiu verde decât este recomandat.

Primăria a reacționat la nemulțumirile cetățenilor într-un mod original. Pentru început au fost scoase toate mesele din parc, cele din zona centrală. Ele erau gândite ca sibienii să joace șah, să socializeze într-un mod relaxant, profitând de ”o oază de verdeață” în mijlocul orașului. Ce făceau oamenii în schimb? Cumpărau bere de la chioșcul din zonă și stătea până târziu în noapte. În condițiile consumului de alcool, inerent apăreau discuții în contradictoriu, certuri și chiar scandaluri. De aici plângerile vecinilor pentru disturbarea liniștii publice. Practic, angajații municipalității au redus zona de agrement din interiorul părculețului. Cine merge acum la plimbare în părculețul din Piața Cluj poate observa că zona de agrement arată neterminată, lipsind cele patru mese menționate mai sus.

parc sibiu loc de joaca

Așa arată acum spațiul verde și zona unde au fost mesele

Totul până la Garda de Mediu

În paralel cu cele descris, vecinii deranjați de zgomotul din părculeț au făcut o sesizare și la Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu Sibiu. Comisarii au venit în parc și au măsurat suprafața spațiului rezultată în urma modernizării, comparând-o cu suprafața spațiului verde de dinainte. Concluzia a fost neașteptată și poate fi redată în trei puncte, conform unui răspuns oferit redacției Turnul Sfatului de conducerea Gărzii de Mediu:

  1. Scuarul din Piața Cluj este înregistrat în Registrul Spațiilor Verzi și evidențiază o suprafață de 1525,75 mp spațiu verde, proprietate Primăria Municipiului Sibiu. Sunt inventariați un număr de 29 arbori izolați de diferite specii, nu sunt inventariați arbori ocrotiți. Cu ocazia inspecției efectuată în teren am constatat că nu există modificări în privința numărului de arbori existenți în scuar, raportat la numărul de arbori inventariați în fișa spațiului verde.
  2. Coroborând informațiile obținute din analiza documentelor cu privire la zona verde din scuarul Piața Cluj cu situația actuală din teren, s-a constatat faptul că nu se cunoștea suprafața reală a spațiului verde/zonei verzi în metri pătrați din scuarul Piața Cluj, rămasă în urma implementării proiectului ”Modernizare spațiu de agrement Piața Cluj”, motiv pentru care s-a dispus titularului să efectueze măsurători topografice care să evidențieze zona verde existentă în scuarul Piața Cluj.
  3. Comparând datele înscrise în Registrul local al spațiilor verzi cu datele obținute în urma ridicării topografice, se constată faptul că implementarea proiectului ”Modernizare spațiu agrement Piața Cluj” a condus la diminuarea spațiului verde. Fapta constituie contravenție prevăzută de Legea nr. 24/2007 privind reglementarea și administrarea spațiilor verzi din intravilanul localităților.

garda de mediu sibiu

În concluzie, Garda de Mediu Sibiu a dispus primăriei ”refacerea zonei verzi din scuarul Piața Cluj în suprafață de 393 metri pătrați, diminuată în urma implementării proiectului ”Modernizare spațiu de agrement Piața Cluj”, în conformitate cu prevederile legii nr. 24/2007 actualizată. Măsura vine la pachet cu actualizarea Registrului spațiilor verzi. Ambele au ca termen limită săptămâna aceasta, data de 30 septembrie.

Replica primăriei

Reporterul Turnul Sfatului a solicitat reprezentanților Primăriei Sibiu un punct de vedere cu privire la controlul Gărzii de Mediu, măsurile dispuse de comisarii de mediu și înlăturarea meselor pentru a descuraja apariția persoanelor care deranjau noaptea. Răspunsul a fost unul scurt și la obiect:

”Primăria Sibiu a contestat măsurile dispuse de Garda de Mediu Sibiu atât la instituția menționată, cât și în instanță, procesul fiind în curs în prezent. Până la soluționarea definitivă a cauzei, Primăria Sibiu a obținut în instanță suspendarea executării Notei de constatare nr.74/2022 întocmită de Garda de Mediu.

Ce NU mai au voie sibienii să facă în spațiul verde de lângă bloc, fără acordul primăriei

În ceea ce privește mesele din parc, acestea au fost îndepărtate treptat pentru a evita faptele antisociale comise de persoanele care se adunau în parc pentru consumarea de alcool sau semințe”, au explicat oficialii Primăriei Sibiu, la solicitarea Turnul Sfatului.

În final, un singur lucru ar mai fi de adăugat: Toate cele descrise mai sus au rezultat în urma unei investiții în valoare totală de 1,15 milioane lei. Toți bani din bugetul local.

parcul piata cluj

Unelte gratis pentru sibienii care vor să îngrijească spațiile verzi din jurul locuinței. 1000 de lei pe scara de bloc

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

10 comentarii

Kukuruku

Acum 1 an

"Vegetatie neingrijita", adica...natura?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 1 an

Polițaii comunitari n-au voie noaptea? Din păcate asta cu cicalacii care se adună noaptea pe locurile de joacă, e generalizată. Io zic că totuși soluția e să trimită seara comunitarii să-i împrăștie, nu să caute primăria bălării și boscheți, să refacă zona.
Raspunde

Petru

Acum 1 an

Noapte politia si Jandarmeria ar trebui sa-si faca o regula din a arunca o privire prin parcurile sibiene. Alcool, seminte,manele si altele.
Raspunde

Primaria nu respecta legea pe fata

Acum 1 an

OUG 114/2007: "autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia de a asigura din terenul intravilan o suprafaţă de spaţiu verde de minimum 20 mp/locuitor, până la data de 31 decembrie 2010, şi de minimum 26 mp/locuitor, până la data de 31 decembrie 2013" In Sibiu conform registrului spatiilor verzi intocmit de primarie, fiecarui sibian ii sunt alocati doar circa 2,5 m.p. de spatiu verde. In Sibiu nu doar ca de cateva mandate nu s-a creat nici un spatiu verde (exceptand miniparcul in lucru de la marginea orasului - str. Preot Bacca) dar se reduc simtitor si amaratele de spatii verzi existente. Pana si in Bucuresti media spatiilor verzi e de 8-9 mp/locuitor! Desi legea ii obliga, primaria nici macar nu are un plan pentru a crea noi spatii verzi vaste pentru a imbunatati media suprafetelor verzi pe cap de locuitor. Tot campsorul ar trebui expropiat in interes public, si creat un nou sub arini.
Raspunde

Sdfg

Acum 1 an

adevarul este ca in zona de case acest loc de joaca nu isi avea rostul (investitia este degeaba) atata timp cat toti au curti si gradini unde oricum copiii alearga si se joaca. Aceasta investitie trebuia facuta in zona de blocuri si aici sa fi amenajat frumos parcul cum era odata cu gard viu, banci si zone verzi...
Raspunde

Raspopitu

Acum 1 an

"În ceea ce privește mesele din parc, acestea au fost îndepărtate treptat pentru a evita faptele antisociale comise de persoanele care se adunau în parc pentru consumarea de alcool sau semințe, au explicat oficialii Primăriei Sibiu, la solicitarea Turnul Sfatului." Da LOCALI care freaca menta prin sediile primariei, de ce nu pot pazi parcul? mai ales ca e si o scoala peste drum.
Raspunde

Dorothea von Lazaret

Acum 1 an

Cine ponegreste administratia saxona FDGR, icoana sufletului sibian, este pesedist, aurist si oltean!
Raspunde

Carcotel

Acum 1 an

Absolut delicios si incredibil! Imi place ca dupa rahatul facut, primaria mai are si tupeul incredibil sa atace in instanta decizia Garzii de Mediu :) Poate ar trebui sa facem mai multe astfel de plangeri / sesisari macar sa-i umplem pe incompetentii de la primarie de citatii, somatii si controale. La cat au macelarit spatiile verzi din oras, absolut de peste tot...vor avea ceva de lucru :)
Raspunde

Hildegard Fritzmeier

Acum 1 an

Burgul nostru este un oras SMART, etalonul dezvoltarii, bogatiei si a bunei administratii! Copacii si spatiile verzi apartin trecutului trist, gri si imbacsit! Nu avem nevoie de copaci! Sa ziceti multumesc ca doamna primar FDGR, Astrid Cora Fodor, a plantat si acei boscheței de 16 cm! Doamna primar tace si face!
Raspunde

Ela Popescu

Acum 1 an

Nu-i trimite nimeni in parcul din Terezian , langa strada Lunga ? Minunatia de parc cu corcodusi si ciresi ornamentali a disparut. Era o adevarata feerie de culori primavara. Basca un salcam cu flori galbene a disparut si el. In locul lor au rasarit alei pietruite, multe si late, cateva aschiute de copacei si gazon. Au umplut cartierul cu gazon, perfect pentru nevoie fiziologice ale cateilor... Dorm prin birouri cei de la mediu ? Cine le-a semnal si aprobat celor de la primarie planurile ? Dar pe calea Dumbravii, cum au permis macelarirea zonei verzi si taierea tuturor copacilor, inclusiv magnoliile. Ma plimbam primavara pe acolo ca sa le admir. Ce om normal la cap are nevoie de "cimenturi" si nu de spatii verzi ? Mai sunt 2 ani in care vor distruge si ce mai exista si e frumos.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus