Marţi,
19.03.2024
Innorat
Acum
3°C

Controlul Curții de Conturi la Primăria Sibiu: Probleme la stadion. Bani dați ilegal în avans, nu s-a încasat taxa de închiriere a domeniului public

Controlul Curții de Conturi la Primăria Sibiu: Probleme la stadion. Bani dați ilegal în avans, nu s-a încasat taxa de închiriere a domeniului public

Un control al Curții de Conturi la Primăria Sibiu a descoperit mai multe nereguli legate de felul în care s-au efectuat decontările pentru lucrările de la Spitalul Municipal, se precizează într-un document transmis consilierilor locali de către Direcția Economică a primăriei.

În plus, s-au mai găsit nereguli la Baia Neptun, la felul în care s-au recepționat lucrări executate de Comtram și la banii încasați de unii angajați, care au beneficiat de sporul de 50% ca urmare a finalizării studiilor doctorale.

Banii încasați până acum de Con-A, dați înapoi. Stadionul trebuia plătit la finalul lucrărilor

Cele mai multe probleme semnalate de inspectorii Curții de Conturi se referă la investiția de la Stadionul Municipal.

S-a constatat că în actele adiționale care însoțesc contractul 96/10 august 2020 nu erau anexate toate dispozițiile de șantier aferente obiectivului, ci ”doar parţial, restul fiind în diverse faze: în curs de elaborare sau în curs de verificare şi avizare de experţii pe specialităţi”, după cum se precizează în document.

S-a constatat aici că nu există o pagubă materială, deoarece nu au fost efectuate plăţi ”angajate prin acte adiţionale fără documente justificative”.

Inspectorii au constatat că funcționarii de la Serviciul Public de Administrare a Domeniului Public şi Privat al Municipiului Sibiu ”nu au perceput taxa de ocupare a domeniului public în afara amplasamentului predat motivat de procesul tehnologic necesar executării lucrărilor, precum şi a stabilirii zonelor de protecţie a traficului auto şi pietonal din perimetrul Stadionului”.

S-a calculat un prejudiciu de 67.398 de lei, bani care au fost încasați în cele din urmă de la constructor.

Citește și: Stadionul, mai scump cu peste 4 milioane de euro. Primăria Sibiu: Estimăm că lucrările vor fi gata la sfârșitul lunii octombrie

Lucrul cel mai grav constatat de Curtea de Conturi se referă la faptul că administrația locală a decontat o parte din lucrări, deși, conform contractului, banii trebuiau transmiși doar după recepția lucrării.

”Conform art. 15 alin. 3 lit. d) din HG 343/2017 şi a prevederilor acordului contractual art. 19.2 din acordul contractual nr. 96/2020, în etapa recepţiei la terminarea lucrărilor, antreprenorul trebuie să prezinte documentaţia „as built", fiind unul din documentele obligatorii la recepţie. În baza certificatelor de plată emise de consultant (dirigintele de şantier), această documentaţie a fost decontată parţial, în funcţie de evoluţia lucrărilor, însă opinia auditorilor publici externi a fost că ea nu se poate deconta parţial sau anticipat, motiv pentru care am transmis adresa cu nr.541162/15.07.2022 către antreprenor şi consultant în vederea stornării sumelor decontate până la acest moment. Fiind vorba de o documentaţie ce trebuie predată la finalizarea lucrărilor (anterior recepţiei la terminarea lucrărilor), am considerat justificată constatarea auditorilor, iar la următoarea situaţie de lucrări, întreaga sumă va fi stornată şi recuperată”, se precizează în informare.

De asemenea, s-au făcut și alte plăți, la același obiectiv, considerate nejustificate.

Se reproșează funcționarilor primăriei că s-au acceptat la plată unele ”situaţii de lucrări majorate nejustificat, reprezentând creşteri nejustificate ale profitului faţă de oferta financiară, contrar prevederilor clauzei 48, pct.48.3 şi 48.5 din Condiţiile generale şi specifice ale acordului contractual încheiat conform HG 1/2018, ort.14. olin.1 din OG nr.119/1999, ort.164, olin.1,3 şi 5 din HG nr.395/2016”.

Formula după care s-au achitat sumele de către administrația locală a fost greșită, susțin inspectorii, fiind nevoie să se returneze suma de 327.612 lei.

Citește și: Imagini noi cu stadionul Sibiului, în septembrie. Primele secvențe din interior

Probleme și la Baia Populară Neptun

Curtea de Conturi a sesizat că la lucrările de la Baia Populară Neptun nu s-a trecut valoarea integrală a lucrărilor de investiţii, mai precis, în valoarea totală a investiţiei nu au fost cumulate toate categoriile de cheltuieli, eroarea fiind corectată pe perioada controlului.

Tot aici, administrației locale i s-a reproșat nerealizarea unor venituri la bugetul local pentru că Baia Neptul nu a solicitat rambursarea de TVA aferentă investițiilor finanțate de la bugetul de stat.

Tot aici s-a constatat că serviciile de consultanță ale lucrărilor și cele ale dirigentului de șantier au fost ”asimilate în mod eronat activelor fixe necorporale supuse amortizării”.

Citește și: Baia Populară a mărit capacitatea și păstrează accesul pe bază de rezervări: ”asigură un confort sporit sibienilor”

Bani în plus pentru cei cu doctorat

Inspectorii au observat, totodată, că la patru angajați cu studii doctorale li s-a dat un salariu prea mare.

”În fapt, prin interpretarea eronată a prevederilor legale, la calculul indemnizaţiei de doctorat pentru 4 salariaţi s-a aplicat în mod eronat procentul de 50% din salariul minim pe economie din 2019 şi nu din salariul minim pe economie din 2018. În timpul misiunii de audit, entitatea a încheiat 4 angajamente de plată pentru sumele primite necuvenit, urmând ca acestea să fie recuperate integral până la finele lunii octombrie 2022, în acest fel măsura va fi dusă la îndeplinire anterior termenului stabilit de Camera de Conturi Sibiu”, se precizează în raport.

Bani în plus pentru Comtram

Societatea Comtram, cea care deține contractul privind lucrările de întreținere și reparații ale străzilor din municipiu, a primit nejustificat 58.905 lei, au sesizat inspectorii Curții de Conturi.

”Constatarea se referă la contractul subsecvent nr.1 încheiat cu SC Comtram SA, privind lucrările de întreţinere şi reparaţii străzi in Sibiu, pe o perioadă de 6 luni.

Aceasta vizează anumite lucrări efectuate cu întârziere de executant faţă de termenele impuse prin comenzile autorităţii contractante, respectiv perceperea de penalităţi de întârziere pentru lucrările nefinalizate la termen, în valoare totală de 58.905,15 lei. Executantul a fost notificat în acest sens şi a fost emisă factura de penalităţi de întârziere”, se precizează în document.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

18 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Heinz Joachim Flockenwald

Acum 1 an

Curtea de conturi este o institutie vadit pesedista! Administratia locala saxona, FDGR, a facut randuiala in toate proiectele de anvergura derulate! La nevoie, vom iesi in strada sa aparam conducerea FDGR a primariei!
Raspunde

Un sibian

Acum 1 an

deci se fura ca-n codru la primaria Sibiu...de ce trebuie angajat cineva cu doctorat in primarie? exact cui foloseste? trebuie angajati oameni INTEGRI, COMPETENTI, CINSTITI, IMPLICATI, etc. etc...!!!
Raspunde

Bambolero

Acum 1 an

trebuie aduși proletari
Raspunde

Cezar

Acum 1 an

Vrei sa avem o primărie administrată de oameni cu 5 clase?
Raspunde

Andrei

Acum 1 an

Deci la stadion nu au fost probleme cu tribuna principala, construita și dărâmata dar au probleme cu ocuparea de domeniu public ? Adică taxa de organizare de șantier, ca asa se numește... De-a dreptul hilar, nu ne mai facem bine niciodată
Raspunde

S

Acum 1 an

Incredibil! Cu ce ne ajută doctoratele la scăldat? Ca să vezi de ce nu se caută plagiatorii.
Raspunde

Chichicean

Acum 1 an

Dragi sibieni in anul de gratie 2024 iesiti la vot poate se va schimba ceva si in Sibiu.( în bine)
Raspunde

Aci Duțu

Acum 1 an

vom ieși, ca să nu ajungem roșu -haurii
Raspunde

Sibian

Acum 1 an

Cand incompetentii din primarie sunt condusi de incompetenta suprema acesta este rezultatul.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Payback.

Acum 1 an

Pana ai fost in "concediu" toate bune si frumoase . De cand te-ai intors, numai probleme. Mai usor cu pianul pe scari, domnule Bratu! Sau nu cumva esti vreo vinitura care n-ai fost placuta pe aici si acuma iti iei revansa. Cel putin INCEARCA sa fii obiectiv.
Raspunde

Biciclistul

Acum 1 an

Ce naiba se face la baia aia ca nu am fost niciodată, dar se pare ca sunt angajați doctoranzi .nu se spune ce se întâmplă cu cei care au făcut nereguli ,,probabil vor fi mustrati
Raspunde

ForestGump

Acum 1 an

Imi permit sa-i recomand dlui Bratu, autorul articolului, sa citeasca Raportul de Audit si PV de constatare emise de CC Sibiu. Le-ati citit cumva? Dna Leca denatureaza adevarul si prezinta lucrurile cosmetizat, in favoarea dansei. Normal ar fii sa cereti si un punct de vedere de la CC Sibiu si sa vedeti cum stau lucrurile in realitate.
Raspunde

Henorel Bișbocescu

Acum 1 an

Nu pot ei lovi in dragostea noastra fata de doamna Fodor si sasalai!!!
Raspunde

Asa ceva...

Acum 1 an

Ok, cine cu cine se bate ca sa intelegem si noi...Chestia cu furtul cosmetizat sau incompetenta doctorala din banii publici e clar. Nu inteleg ce functionar public cu nume si prenume o sa raspunda conform legii ptr. potlogariile astea, nu ma refer numai la cei alesi/numiti politic(acestia sunt primii care au sa dispara dupa alegeri) ci la cei care ii consiliaza in calitatae lor de specialisti pe cei care pun stampila pe anumite decizii. Evident luate prost...
Raspunde

Emil

Acum 1 an

Roman cinstit si cuc clocind n-o sa vedeti niciodata.
Raspunde

Rammstein

Acum 1 an

O să aveți voi ăștia din orașul navetistului stadion la paștele cailor!... Apropo îl vedeți prin oraș la plimbare?...la cumpărături, la o cafea.... El pleacă prin california, prin Florida....
Raspunde

Aci Duțu

Acum 1 an

stadion o să avem. și cine unde se plimbă e traba lui. la noi în Ardeal
Raspunde

Cristian

Acum 1 an

Intreaba invatatoarea intr-o scoala din Valcea un elev: - Gigel, ce vrei sa te faci cand cresti mare? Gigel raspunde mandru: - Sibian Cam asta-i situatia mai Rammstein, ca voi ati venit aici cu BMW-urile si obiceiurile voastra proaste din orasul vostru ala frumos unde curge numai lapte si miere. Cat despre " orasul navetistului ", ca vom avea sau nu stadion, ca se plimba si-si bea cafeaua sau nu ... om vedea cat de curand si una si cealalta. Cat despre orasul vostru minunat Valcea, puteti face 10 stadioane, pacat ca n-are cine sa le vada ca voi sunte la munca in " orasul plimbaretului " . ;)

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus