Marţi,
19.03.2024
Innorat
Acum
-0°C

FOTO Plantă otrăvitoare folosită ca loc de joacă de copiii unui cartier din Sibiu. Este protejată prin lege și părinții trebuie informați

FOTO Plantă otrăvitoare folosită ca loc de joacă de copiii unui cartier din Sibiu. Este protejată prin lege și părinții trebuie informați

Fără să știe, copiii din cartierul Valea Aurie se cațără zilnic într-un arbust otrăvitor. Planta este protejată prin lege și primăria atrage atenția părinților că trebuie să fie atenți cu copiii lor.

Un cititor al ziarului Turnul Sfatului ne-a trimis pe adresa redacției câteva imagini cu doi arbuști care cresc de zeci de ani în centrul cartierului Valea Aurie. Zona este una ușor înverzită și folosită de locatarii blocurilor învecinate ca spațiu de joacă, în fiecare după-amiază numeroși copii distrându-se aici. Centrul spațiului public este dominat de doi copaci de talie mică, în care cei mai mulți dintre copii să cațără sau se ascund în timpul jocurilor. Părinții ar trebui să știe, fără să se alarmeze, că cele două plante centrale sunt otrăvitoare.

tisa sibiu

”Una dintre cele mai otrăvitoare plante din lume este plantată în Valea Aurie, în parcul din stația de taxi. Sunt copii care zi de zi pot lua frunzele, acele, să le mestece sau coaja. Autoritățile habar nu au ce plantează si ne otrăvesc... Din prostie, am crezut ca e altă plantă, dar când am luat fructele și le-am verificat atent, ne-am dat seama, împreună cu un prieten foarte bun care are cunoștințe în domeniu, că este o otrăvitoare”, spune Răzvan D., părintele care ne-a semnalat situația.

Reporterul Turnul Sfatului a luat legătura cu doi experți în domeniu pe care i-a rugat să confirme autenticitatea plantei și gradul real de periculozitate. Ambii au confirmat că este vorba despre Taxus Baccata, cunoscută popular ca Tisa.

tisa Sibiu

”Este o specie toxică în întregime (frunzele, scoarța conțin taxină) cu excepția arilului (un înveliș cărnos de culoare roșie al seminței). Exemplarul din imagine este un exemplar mascul, pentru că nu observ semințele - tisa este o specie dioică. După dimensiuni are vârsta cartierului, adică zeci de ani. Nu știu dacă planta a fost amplasată în locul de joacă sau inițial era în parcul care a devenit ulterior loc de joacă. Tisa este frecvent plantată în parcuri pentru multiplele ei calități - veșnic verde, rezistență la soare, umbră, poluare, rezistă la tunderi, după care devine mai deasă, s-a menționat că se pretează la garduri vii, artă topiară. Are valoare ornamentală, mai ales a exemplarelor femele cu arilul roșu. Mai trebuie adăugat că specia este ocrotită ca monument al naturii, fiind extrem de rară în natură”, a explicat dr. Mihai Crăciunaș, biolog.

Specialiștii atrag atenția că există numeroase alte plante în zonele urbane care pot fi periculoase. Iar strict în cazul de față, o soluție este informarea corespunzătoare a celor care locuiesc în vecinătate, mai ales părinții. În niciun caz planta nu poate și nu trebuie să fie tăiată.

fructe tisa

”Pot să înțeleg îngrijorarea unor părinți față de potențialul toxic al plantei, dar cred că este puțin probabil ca frunzele aciculare să fie tentante pentru copii. Pe de altă parte, zonele verzi din oraș sunt pline de exemplare de tisa - pentru exemplare cu fructe vă recomand zona Dioda, Casa de Cultură și altele. În completare pot să vă spun că multe din speciile ornamentale din parcurile, grădinile și casele noastre sunt cel puțin la fel de toxice. La acestea se adaugă numeroase plante din flora spontană, care uneori se regăsesc și în orașe. Am menționat că exemplarul are câțiva zeci de ani, perioadă în care cu siguranță sute de copii s-au jucat în acel loc. Aveți cunoștință de vreo intoxicație produsă? Soluția în aceste situații nu este spaima și panica, ci cunoașterea și informarea”, concluzionează expertul Universității ”Lucian Blaga”.

Ideea prezentată mai sus este întărită și de reprezentanții Primăriei Sibiu.

”Specialiștii din cadrul Serviciului de Administrare a Parcurilor și Zonelor Verzi precizează că planta în cauză este toxică doar dacă este înghițită, neprezentând un pericol pentru sănătate prin simpla apropiere față de aceasta. Fiind o specie protejată prin lege, Serviciul Parcuri și Zone Verzi nu va recolta cele două plante, dar se vor lua măsuri suplimentare de împrejmuire a acestora cu gard viu și se vor monta panouri de atenționare astfel încât plantele să nu mai reprezinte un potențial pericol pentru copiii lăsați nesupravegheați”, au concluzionat oficialii municipalității sibiene.

tisa planta otravitoare

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

10 comentarii

Ion

Acum 1 an

Ar trebui o avertizare- măcar pt. părinți - pe o plăcută că aceea e plantă toxică.
Raspunde

Cristian Sibian

Acum 1 an

''Centrul spațiului public este dominat de doi copaci de talie mică, în care cei mai mulți dintre copii să cațără''....poi ce vina are pomul(ocrotit,he,he..) ca parintii freaca telefonul si copiii lor cuminti fac praf tot in jur???
Raspunde

ID

Acum 1 an

Oare nu ar fi utile plăcuțe in toate zonele verzi cu textul : "Vă rugăm să nu lăsați copiii să mănânce iarba !" ?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Astrid Fodor, acasa!

Acum 1 an

Primăria Sibiu nu va recolta plantele respective, chiar dacă există riscul otrăvirii oamenilor si mai ales a copiilor, DAR aceeași mizerabilă Primărie Sibiu ”recoltează” tot ce înseamnă arbori sănătoși, gardurii vii frumoase, zeci de salcii și îi inlocuiesc cu fire de păr din nas! Ne-am săturat de primăria asta prăpădită!
Raspunde

Ioan

Acum 1 an

Si salciile de pe malul Cibinului au fost otravitoare, de aia le-au taiat!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Marius

Acum 1 an

In parcul Astra mai este un pomisor,in fata la spitalul Luther.
Raspunde

R.

Acum 1 an

"Autoritățile habar nu au ce plantează si ne otrăvesc..." putea lasa aceasta remarca si era totul ca la carte, dar a trebui sa fie si ceva senzational, o presupunere, o banuiala. Multumim de avertizare, stiam si noi sa nu bagam in gura orice pe la 3 ani asa, daca dupa inca baga copilul boabe e cam vina ta, ca parinte, daca pana la 3 ani baga boabe tot vina ta e ca nu esti atent. N-are treaba planta cu tine.
Raspunde

ID

Acum 1 an

Unii au prea mult timp liber, dar nu au timp să-și supravegheze copiii... Oare pentru Mc D... sau Co...-Co... au făcut plângere ? Aceste produse sunt mai nocive decât Tisa, pentru că sunt otrăvuri menite să fie consumate !
Raspunde

Sibianul vesel

Acum 1 an

De cand a fost plantata acolo, a fost semnalat vreun incident legat de otravire? Sunt curios doar.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Nik

Acum 1 an

NU AR PUTEA SA FIE SCOASA SI REPLANTATA IN ALTA PARTE DEPARTE DE LOCUITORI?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus