Simbol al Sibiului și monument istoric vizibil deteriorat. Podul de piatră... încă nu s-a dărâmat

Podul de piatră peste Cibin, cunoscut și sub numele de Podul Maria Tereza se află într-o avansată stare de degradare. Obiectivul este monument istoric și un adevărat simbol al Sibiului, imaginea lui încărcată de istorie contrastând cu grija pe care spun autoritățile că i-o poartă. Deși orice trecător poate observa cu ochiul liber problemele grave, va mai curge multă apă pe Cibin până când podul de va reabilitat.

Emil Sigerus scrie în ”Cronica orașului Sibiu 1100 – 1929” că podul a fost inaugurat inițial în 1864, iar forma actuală o are din anul 1908. Practic este cel mai vechi pod peste Cibin din orașul nostru, unele detalii de epocă fiind încă vizibile. Istoricul Răzvan Pop în descria ca având ”coloane de o parte si de alta, iar la mijlocului lui pe un soclu este amplasat un felinar realizat din fire forjat”. Balustrada este realizată dintr-o friză de colonete dorice, câte 20 între cei trei stâlpi ce structurează podul și pe corpul fiecăruia poate fi admirată stema orașului.

Podul de piatra Maria Tereza

Din păcate, o parte din coloanele descrise mai sus au ajuns în albia Cibinului și trotuarele sunt presărate de crăpături ce par să se extindă de la an la an. Partea carosabilă și stratul de piatră cubică este vălurit, iar bordurile acoperite de vegetație. În capătul dinspre cartierul Terezian, al cărui nume i-l și conferă, podul prezintă câteva crăpături de mari dimensiuni, ce afectează stâlpii.

Podul de piatra Maria Tereza

Starea de degradare a podului s-a accentuat în ultimul an, mai ales după ce închiderea traficului peste Cibin pentru reabilitarea sau modernizarea altor poduri din amonte a condus la creșterea valorilor de trafic aici.

Direcția pentru Cultură: Podul nu este, de fapt, din piatră

O atenție specială acordă acestui pod Direcția pentru Cultură, conducerea instituției precizând că s-au parcurs mai multe etape birocratice în vederea consolidării și reabilitării.

”Există în lucru o documentație depusă la instituția noastră de către Primăria Municipiului Sibiu care a fost analizată de Comisia Zonală a Monumentelor Istorice nr. 9 din data de 12 aprilie 2022 și 12 mai 2022 și i s-a cerut revenirea cu completarea documentației. De asemenea, pentru partea privind lucrările de conservare – restaurare a componentelor arhitecturale din similipiatră de la Podul Maria Terezia, care nu este în realitate din piatră, a fost analizată în ședința Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice din 12 august 2022 primind aviz favorabil cu condiția urmăririi în timp a lucrărilor după finalizarea intervențiilor prin realizarea de către beneficiar a unui program de întreținere și monitorizare. Această documentație a fost întocmită de către domnul Iancovescu Rudeanu Mihai, specialist în cadrul Muzeului Național Bruenthal”, a explicat pentru Turnul Sfatului Dan Nanu, directorul Direcției pentru Cultură Sibiu.

Podul de piatra Maria Tereza

Nanu mai precizează că din punctul de vedere al instituției pe care o conduce s-au făcut toate demersurile posibile.

”Direcția Județeană pentru Cultură monitorizează sistematic situația acestui pod deosebit de important, cunoaștem situația și aceste documentații au a apărut inclusiv pentru că DJC Sibiu a sesizat autoritățile asupra stării de conservare a acestui obiectiv. Atâta timp cât există o documentație în procedură de avizare DJC Sibiu nu poate iniția măsuri suplimentare. Oricum DJC are atribuții doar din punct de vedere legislativ nu și material asupra obiectivelor de patrimoniu cultural din județul Sibiu care necesită intervenții”, mai spune Dan Nanu.

Ce spune primăria că face

Reprezentanții Primăriei Sibiu spun că acordă o atenție crescută atât Podului Maria Tereza cât și altor poduri peste Cibin. Iar în ceea ce privește Podul de piatră există numeroase etape procedurale parcurse, urmând să fie organizată o licitație pentru execuția lucrărilor.

”Pe lângă podul nou peste Cibin construit în dreptul străzii Rozmarinului și cel situat pe șoseaua Alba Iulia aflat în extindere și modernizare, Primăria Sibiu are în vedere și reabilitarea podului Maria Tereza.

Podul de piatra Maria Tereza

Până în prezent a fost realizat proiectul tehnic, iar documentația privind lucrările de restaurare conservare a elementelor arhitecturale a fost avizată de către Comisia de componente artistice a Ministerului Culturii în luna august a acestui an. Proiectul se află în avizare în prezent la Direcția Județeană pentru Cultură. După eliberarea avizului de către această Direcție, se va organiza procedura de achiziție pentru execuția lucrărilor.

Dintre lucrările prevăzute în proiect enumerăm: refacerea carosabilului și a trotuarelor cu pavaj, reparații ale intradosului și parapeților podului cu materiale speciale, protecția anticoroziva a bolții, lucrări de restaurare și conservare a elementelor arhitecturale, modernizarea sistemului de iluminat rutier și realizarea unui sistem de iluminat arhitectural.

Reamintim faptul că pe acest pod sunt în vigoare restricții de tonaj astfel că circulația se desfășoară în siguranță”, au transmis redacției Turnul Sfatului oficialii municipalității sibiene.

Ce face primăria în realitate: Rătăciți prin licitații. De trei ani

Primăria Sibiu a început demersurile de reabilitare capitală a podului Maria Tereza din prima zi lucrătoare a anului 2019. Atunci a lansat o primă licitație pentru angajarea unor proiectanți care să întocmească documentația de avizare a lucrărilor de intervenție. Din cauză că niciun proiectant nu a considerat atractivă suma alocată contractului, licitația a fost reluată de alte patru ori.

Rătăcirea prin licitații a continuat și în 2021, când Primăria Sibiu a reluat de nu mai puțin de patru ori și procedurile de atribuire a contractului pentru întocmirea proiectului tehnic, a detaliilor de execuție și întocmirea dosarului pentru autorizația de construire. La fel, la niciuna dintre proceduri nu a existat vreo ofertă depusă, toate fiind anulate.

Podul de piatra Maria Tereza

În ultima vreme podul a devenit o atracție și pentru oamenii străzii din Sibiu, care se adăpostesc sub el de intemperii și caută căldura conductelor ce traversează Cibinul în imediata vecinătate. Spațiul în care trăiesc ei este marcat de gunoaie.

Podul de piatra Maria Tereza

Podul de piatra Maria TerezaPodul de piatra Maria Tereza

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

7 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emil

Acum 1 an

Dupa secatura Iohannis, potopul...
Raspunde

Dumitru Hulea

Acum 1 an

Ștefan Dobre, exprimarea corectă este ”Partea carosabilă și stratul de piatră cubică sunt vălurite”. Ca urmare, te rog să rectifici în articol.
Raspunde

Xfghghf

Acum 1 an

"caută căldura conductelor ce traversează Cibinul în imediata vecinătate" cu asta ai dat cu bata in balta domnule Dobre. In caz ca nu stii acele conducte sunt de gaz (epoca conductelor cu agent termic a apus in Sibiu demult) deci nu au ce caldura sa dea...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Andrada Pilates-unghii cu gel

Acum 1 an

Acel pod trebuie sa fie daramat si sa fie facut unul nou, in stil romanesc, brancovenesc! Nu apartine neamului romanesc, ci este facut de strainii de alta credinta care au subjugat poporul nostru si l-au tinut iobagi atatea sute de ani!
Raspunde

Bubi Seven

Acum 1 an

Primaria asteapta sa cada si apoi cu ajutorul oamenilor vrednici din marginime sa faca unul nou la costuri exorbitante !
Raspunde

Carcotel

Acum 1 an

Nu-i mai dati idei lui Cora ca o data o sa ziCA CA (cacofonie intentionata, demna de primaria orasului) podul este degradat prea mult si trebuie daramat ca sa faca eventual o PISTA DE BICICLETE si asa inca nu stiu cum sa traverseze raul in dreptul la "Libertate" cu asa-numita lor pista...
Raspunde

Nelutu

Acum 1 an

Da păcat de el dar și de frumusețea cibinului In loc sa restaureze podul au irosit banii pe pista de biciclete Au tăiat și sălcile ,pe când putea face cu bani mai putini un cibin navigabil Cred că era mult mai relaxant pentru orice varsta

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus