Marţi,
05.12.2023
Cer Senin
Acum
-3°C

Reguli pentru parcarea supraetajată din Hipodrom: 19 situații în care poți fi amendat

Reguli pentru parcarea supraetajată din Hipodrom: 19 situații în care poți fi amendat

Începând cu 1 decembrie parcarea supraetajată din cartierul Hipodrom III va funcționa după propriul regulament. Documentul prevede regulile de intrare, parcare și tarifare, precum și procedura de atribuire a abonamentelor. Totodată, regulamentul stabilește cuantumul amenzilor și cazurile pentru care acestea pot fi acordate - în total, 19 situații, plus două sancțiuni complementare.

Cât costă parcarea supraetajată din Hipodrom

Astfel, conform documentului, se propun mai multe tarife, atât pentru autoturisme, cât și pentru motociclete, inclusiv în bază de abonament pentru loc rezervat. Cea mai scumpă variantă costă 720 de lei pe an pentru persoanele fizice, respectiv 1.440 de lei pe an pentru persoanele juridice și prevede rezervarea unui loc pe perioada unui an. În situația motocicletelor, prețul propus în această variantă este de 360 de lei/an. Locurile pentru acest tarif sunt amplasate la subsol și la etajele 1, 2 și 3, în total fiind disponibile 212 locuri pentru mașini și 15 locuri pentru motociclete.

Pentru un abonament fără rezervarea unui loc concret prețurile sunt mai mici: 100 de lei pe an pentru un automobil sau 50 de lei pe an pentru o motocicletă, valabile atât pentru persoane fizice, cât și juridice. În această situație, chiar dacă există un abonament, se poate intra în parcare doar dacă există un loc disponibil și doar la parter sau pe terasa construcției.

În noua parcare supraetajată șoferii își pot lăsa mașina și pentru o perioadă scurtă. În acest caz este necesară achiziția unui bilet, care costă un leu pe oră. Acesta va fi eliberat la intrarea în parcare, prin apăsare pe butonul de la instalația de lângă barieră. La sfârșitul staționării se scanează tichetul de acces cu cod de bare la automatul de plată, se achită suma afișată pe ecranul automatului și se validează tichetul. După validare, în termen de 10 minute, se părăsește parcarea, se scanează tichetul validat la cititorul de la barieră și se ridică bariera.

parcare supraetajata hipodrom

Cine poate solicita abonamente pentru parcarea din Hipodrom

„Solicitanții, pentru a fi eligibili în vederea solicitării și deținerii unui loc de parcare rezervat, trebuie să nu figureze pe parcursul anului în curs cu datorii la Direcția Fiscală Locală (impozite, taxă de salubritate, amenzi, etc.)”, se arată în textul regulamentului aprobat în ședința de azi, 27 octombrie, a Consiliului local Sibiu.

Documentul mai prevede că „abonamentele se emit cu prioritate pentru proprietarii autovehiculelor persoanele fizice/juridice care au domiciliul/sediul în blocurile din apropiere”.

Abonamentele se vor elibera după o programare online pe siteul SPADPP. După aceasta, solicitantul va trebui să depună o cerere „doar la ghișeul nr. 3, dedicat acestei proceduri, la sediul SPADPP din Piața Mică, nr. 22”. Regulamentul prevede că programările online se pot realiza în perioada 15-31 decembrie. Documentul prevede că, prin excepție, pentru anii 2022 și 2023 programările vor putea fi făcute în primele 15 zile din luna noiembrie, după care, în următoarele 15 zile se vor putea depune cererile la ghișeu.

Amenzi pentru accesul fără bilet în parcarea supraetajată din Hipodrom

Regulamentul de organizare și funcționare a parcării publice supraetajate din cartierul Hipodrom III – zona Mihai Viteazul prevede și aplicarea de amenzi în 19 situații:

1.     accesul în parcare fără tichet de acces cu cod de bare sau fără a respecta regulamentul de acces (intrare/ieșire după alt autovehicul) sau cu card de acces destinat altui autovehicul;

2.     permiterea accesului (intrare/ieșire) în baza cardului, pentru alt autovehicul neautorizat;

3.     accesul în parcare, a autovehiculelor cu masa totală maxim autorizată de peste 3,5t, cu înălțimea maximă de 2 m sau autovehiculelor cu remorcă, cu excepția celor autorizate de Primăria Municipiului Sibiu;

4.     accesul sau parcarea autovehiculelor dotate cu sistem de alimentare GPL;

5.     parcarea autovehiculelor mai mult de 24 h, cu excepția autovehiculelor care dețin abonamente valabile doar în parcarea supraetajată din Hipodrom;

6.     oprirea sau staționarea autovehiculelor în parcare pe două sau mai multe locuri de parcare, în spații neamenajate ca locuri de parcare sau pe căile de circulație (inclusiv în scopul efectuării plății la automatele de plată);

7.     parcarea autovehiculului pe alt loc de parcare decât cel rezervat, în baza abonamentului;

8.     parcarea autovehiculului de către vizitatori pe locurile de parcare rezervate;

9.     ocuparea locurilor pentru parcare cu autovehicule avariate, mai mult de 30 de zile;

10.  ocuparea cu alt tip de autovehicule a locurilor de parcare rezervate încărcării autovehiculelor electrice sau cu autovehicule electrice care nu efectuează operațiunea de încărcare a vehiculului;

11.  ocuparea locurilor de parcare cu autovehicule expuse pentru vânzare, în scopuri publicitare sau comerciale;

12.  completarea sau scoaterea de carburant din rezervoarele autovehiculelor, efectuarea de reparații, lucrări de întreținere la autovehicule (de ex.: spălare, curățare, umplere cu ulei sau carburant etc.) sau utilizarea de substanțe inflamabile sau periculoase;

13.  fumatul sau utilizarea focului deschis sub orice formă și aruncarea gunoiului sau a deșeurilor în afara spațiilor amenajate din incinta sau din prejurul parcării;

14.  deteriorarea dotărilor parcării sau utilizarea în mod necorespunzător a bunurilor din incinta parcării;

15.  desfăşurarea de diverse activităţi sau accesul pe acoperişul verde a persoanelor neautorizate în incinta parcării;

16.  lăsarea în parcare sau în autovehicule a animalelor de companie nesupravegheate;

17.  părăsirea autoturismului parcat cu motorul în funcțiune;

18.  accesul autovehiculelor fără plăcuţe cu numere de înmatriculare;

19.  nerespectarea semnificației indicatoarelor și marcajelor.

În toate aceste cazuri se vor acorda amenzi contravenționale de la 200 lei la 300 lei pentru persoane fizice și de la 300 lei la 500 lei pentru persoane juridice.

Totodată, în cazul în care șoferul va pierde sau va deteriora tichetul de acces cu cod de bare, acesta va fi obligat să achite valoarea tichetului contravențional în sumă de 50 de lei la unul din automatele de plată de la intrările pietonale în parcare. Iar un alt card de acces poate fi solicitat cu plata unei taxe de 100 de lei.

Pe lângă aceste tipuri de sancțiuni se mai pot aplica altele două: blocarea accesului sau anularea cardului de acces, respectiv a abonamentului.

Constatarea și sancționarea contravențiilor se face de către agenții constatatori împuternici ai Primăriei mun. Sibiu.

Important de știu este că parcarea supraetajată din cartierul Hipodrom III va funcționa non-stop, accesul autovehiculelor este permis în limita locurilor disponibile și că aceasta este supravegheată video.

Parcarea supraetajată din cartierul Hipodrom II – zona Mihai Viteazul a fost deschisă în luna martie 2022.

Amintim că din martie și până acum parcarea a funcționat în regim gratuit pentru șoferi. Autoritățile au constatat în această perioadă o rată de utilizare de 80% a locurilor de parcare.

În total, parcarea are o capacitate de 319 locuri pentru autoturisme, 22 pentru motociclete și 33 pentru biciclete.

Parcarea bicicletelor este gratuită și se va realiza la subsolul parcării în spațiul special amenajat.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

4 comentarii

Discriminare

Acum 1 an

Intr-o lume care se monteaza si omologheaza instalatii GPL de ce sunt interzise in parcare ? Interzici in subsol dar la etajele superiroare bate vantul de nu are timp sa se acumuleze vreo scurgere. Hai sa verificam cate din masini vor lasa pete de ulei si sa ii amendam si pe acei proprietari. Poate unii vor doar pe perioada iernii sa tina motocicleta la adapost. Trebuie sa plateasca pe tot anul sau se poate lunar ?
Raspunde

Gigel

Acum 1 an

Daca raman blocat in portile prea inguste cu un sedan de 4.8 metri lungime si 2.15 metri latime, ma amendeaza sa imi deconteaza reparatiile?
Raspunde

Ion

Acum 1 an

Regulament cu drepturi și obligații. Accepți sau nu, restul e gargară. Niciodată nu vor fi doar persoane mulțumite. Alternativa ar fi sa îți cumperi un teren și sa parchezi cum vrei.
Raspunde

Biciclistul

Acum 1 an

Oricum va fi decor în câțiva ani ,pt ca petrolul e pe ducă. Toate limuzinele vor ajunge la remat sa mai respiram și noi aer curat .intr-un oraș montan sa nu poți sa respiri pe trotuar de atâtea tigai e crâncen.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus