Marţi,
17.09.2024
Innorat
Acum
16°C

Dr. Tănăsescu despre fisurile anale: Prezentarea precoce la un specialist poate duce la o rezolvare relativ simplă și rapidă, evitând o lungă perioadă de chinuri inutile

Dr. Tănăsescu despre fisurile anale: Prezentarea precoce la un specialist poate duce la o rezolvare relativ simplă și rapidă, evitând o lungă perioadă de chinuri inutile

Fisurile anale reprezinta rupturi liniare, extrem de dureroase, ale mucoasei care tapeteaza canalul anal. Aparitia lor se datoreaza unor traumatisme locale generate in majoritatea cazurilor de pasajul unor scaune de consistenta tare (la cei suferind de constipatie), de episoade diareice repetate, sau ca urmarea a diferitelor manevre instrumentale (clisme, supozitoare, investigatii imagistice, etc.).

Ruptura mucoasei duce la dezgolirea sfincterului anal intern (muschiul care controleaza contractia sau relaxarea anusului), ducand la spasmul reflex al acestuia, ceea produce durere intensa si scaderea fluxului de sange inspre mucoasa (incetinind vindecarea), toti acesti factori realizand un cerc vicios care contribuie la intretinerea si agravarea leziunilor locale si a simptomatologiei.

Tratamentul depinde de stadiul evolutiv al fisurii, incepand de la masuri igienico-dietetice menite sa evite constipatia si sa modifice consistenta scaunului, continuand cu recurgerea la anumite preparate topice (unguente care se administreaza local) cu rezultate excelente daca sunt aplicate in timp util si cu rigurozitate, si terminand cu modalitati mai invazive ca injectarea de Botox in sfincterul anal sau diverse proceduri chirurgicale, majoritatea necesitand internare si anestezie regionala sau generala. Proceduri moderne din aceasta gama sunt aplicate in cadrul CENTRULUI MEDICAL PROCTOVEN.

In concluzie, prezentarea precoce la un specialist, in cazul aparitiei simptomatologiei sugestive pentru fisura anala (dureri intense in momentul scaunului, sangerari), poate duce la o rezolvare relativ simpla si rapida, evitand o lunga perioada de chinuri inutile si progresia afectiunii spre stadii avansate, mult mai greu de vindecat.

Conf. Univ. Dr. Ciprian Tanasescu, medic PRIMAR chirurg

DOCTOR IN STIINTE MEDICALE

CENTRUL MEDICAL PROCTOVEN

Tel. Programari 0369/410858 sau 0735/545530

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

1 comentarii

Teo

Acum 1 an

Medicii de la spitalul de stat ,indiferent de specialitate sa nu mai directioneze pacientii spre cabinetele lor private.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus