Proiectul de lege pentru fiscalizarea bacșișului se află pe masa Camerei Deputaților, forul decizional. Potrivit proiectului de lege, bacșișul va fi evidențiat, începând cu 1 ianuarie 2023, atât pe o notă pe plată, cât și pe bonul fiscal. Proiectul care urmează să fie dezbătut împarte proprietarii de restaurante din Sibiu în două categorii: cei care consideră că bacșișul nu ar trebui să fie trecut pe nota de plată și să rămână separat de încasări și cei care văd în această decizie un lucru perfect normal.
Nerespectarea prevederilor legate de bacșiș va fi considerată contravenție, sancționată cu amendă cuprinsă între 2.000 lei și 4.000 lei.
Citește și: Cu copii sau fără la restaurante? Patron sibian: „Un ospătar nu este babysitter”
„Bacșișul e bacșiș, încasările sunt încasări”
Gheorghe Stancu, proprietarul localului Old Lisbon, spune că nu vede rostul acestui proiect. Din punctul lui de vedere, încasările ar trebui să nu aibă niciun fel de legătură cu bacșișul, și, respectiv, să nu fie trecute pe bonul și pe nota de plată.
„Nu mi se pare normal acest lucru, bacșișul e bacșiș, încasările sunt încasări. Nu mi se pare normal să le amestecăm. Dacă așa e în Uniunea Europeană și în lumea civilizată, atunci trebuie să ne adaptăm. Facem așa, dacă se crede că acesta e cel mai mare rău din România, că nu se fiscalizează bacșișul, o facem și pe asta”, a spus acesta pentru Turnul Sfatului.
Mai mult, patronul amintește și de o confidențialitate a informațiilor legate de bacșiș pentru că, de cele mai multe ori, angajatorul nu știe cât primește angajatul.
„Eu cred că va fi un șoc pentru toți. De cele mai multe ori, ospătarul se ferește de angajator să-i spună cât face ciubuc. Eu niciodată nu am avut treabă cu bacșișul lui. Este problema lui cât face. Pe mine mă încântă când el face ciubuc mult pentru că mă gândesc că și treaba la masă și-a făcut-o cum trebuie. Omul dacă este mulțumit, îți lasă bani, dacă nu este mulțumit, nu-ți lasă”, adaugă acesta.
El mai spune că perioada în care ospătarii primesc un bacșiș mai mare este cea de vară. Atunci, un ospătar face, în medie, 350 de lei pe zi. „Eu și soția mea lucrăm aici, eu știu în proporție de 90% cam ce bacșiș se face în fiecare perioadă a anului. La mine e vorba de un restaurant micuț, nu sunt niște încasări extraordinare și vara am avut ospătari care făceau câte 500-600 de lei pe zi. La un restaurant mare, acolo se face 1.000 de lei pe zi de persoană cu siguranță. Vara, la mine în local, media era de 350-400 de lei pe zi. Când sunt perioadele de vârf, începând din mai, până la finalul lunii august, dacă muncești o vară continuu ca ospătar, nici nu trebuie să lucrezi restul anului, pentru că bani se fac.”
Bacșiș fiscalizat, mai puține discuții între angajați
Pe de altă parte, Adrian Lungoci, de la Butoiul de Aur, spune că fiscalizarea bacșișului ar trebui să fie normală. Majoritatea oamenilor plătesc cu cardul și așa se vor evita și posibilele conflicte între angajați, spune sibianul.
„Eu sunt de acord cu acest lucru, este perfect normal. Foarte multă lume la ora actuală plătește cu cardul, s-au dezobișnuit să mai aibă bani cash la ei, sunt foarte puțini cei care mai au. Nu am nicio problemă cu acest aspect. Și mai este un lucru, așa nici nu vor ieși discuții sau conflicte între angajați, un restaurant e o muncă de echipă.”
Agenții economici vor avea obligația de a înmâna clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal, în care sunt prevăzute rubrici destinate alegerii de către client, a nivelului bacșișului oferit, între 0% și 15% din valoarea consumației. Nota de plată trebuie să conțină și o alta rubrică în care clientul să poată înscrie suma oferită drept bacșiș, în valoare absolută, dacă acesta optează pentru acest mod de stabilire a valorii bacșișului acordat, mai arată sursa citată.
Conform formei amendate de deputați, prin bacșiș se înțelege ”orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus față de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către operatorii economici care desfășoară activități corespunzătoare codurilor CAEN: 5610 – “Restaurante”, 5630 – “Baruri și alte activități de servire a băuturilor”. Bacșișul nu poate fi asimilat, din punctul de vedere al TVA, unei livrări de bunuri sau unei prestări de servicii.”
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Vizualizari: 3646
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Dincă Constantin
Acum 1 oră
Sibiu 2025
Acum 2 ore
Sibian
Acum 2 ore
Baciul obsecvios
Acum 3 ore
Hermannstadt