Sâmbătă,
13.09.2025
Parțial Noros
Acum
24°C

Fiscalizarea bacșișului. Reacția unor proprietari de restaurante din Sibiu: ”Așa e în lumea civilizată”

Fiscalizarea bacșișului. Reacția unor proprietari de restaurante din Sibiu: ”Așa e în lumea civilizată”

Proiectul de lege pentru fiscalizarea bacșișului se află pe masa Camerei Deputaților, forul decizional. Potrivit proiectului de lege, bacșișul va fi evidențiat, începând cu 1 ianuarie 2023, atât pe o notă pe plată, cât și pe bonul fiscal. Proiectul care urmează să fie dezbătut împarte proprietarii de restaurante din Sibiu în două categorii: cei care consideră că bacșișul nu ar trebui să fie trecut pe nota de plată și să rămână separat de încasări și cei care văd în această decizie un lucru perfect normal.

Nerespectarea prevederilor legate de bacșiș va fi considerată contravenție, sancționată cu amendă cuprinsă între 2.000 lei și 4.000 lei.

Citește și: Cu copii sau fără la restaurante? Patron sibian: „Un ospătar nu este babysitter”

„Bacșișul e bacșiș, încasările sunt încasări”

Gheorghe Stancu, proprietarul localului Old Lisbon, spune că nu vede rostul acestui proiect. Din punctul lui de vedere, încasările ar trebui să nu aibă niciun fel de legătură cu bacșișul, și, respectiv, să nu fie trecute pe bonul și pe nota de plată. 

„Nu mi se pare normal acest lucru, bacșișul e bacșiș, încasările sunt încasări. Nu mi se pare normal să le amestecăm. Dacă așa e în Uniunea Europeană și în lumea civilizată, atunci trebuie să ne adaptăm. Facem așa, dacă se crede că acesta e cel mai mare rău din România, că nu se fiscalizează bacșișul, o facem și pe asta”, a spus acesta pentru Turnul Sfatului.

Mai mult, patronul amintește și de o confidențialitate a informațiilor legate de bacșiș pentru că, de cele mai multe ori, angajatorul nu știe cât primește angajatul.

„Eu cred că va fi un șoc pentru toți. De cele mai multe ori, ospătarul se ferește de angajator să-i spună cât face ciubuc. Eu niciodată nu am avut treabă cu bacșișul lui. Este problema lui cât face. Pe mine mă încântă când el face ciubuc mult pentru că mă gândesc că și treaba la masă și-a făcut-o cum trebuie. Omul dacă este mulțumit, îți lasă bani, dacă nu este mulțumit, nu-ți lasă”, adaugă acesta.

El mai spune că perioada în care ospătarii primesc un bacșiș mai mare este cea de vară. Atunci, un ospătar face, în medie, 350 de lei pe zi. „Eu și soția mea lucrăm aici, eu știu în proporție de 90% cam ce bacșiș se face în fiecare perioadă a anului. La mine e vorba de un restaurant micuț, nu sunt niște încasări extraordinare și vara am avut ospătari care făceau câte 500-600 de lei pe zi. La un restaurant mare, acolo se face 1.000 de lei pe zi de persoană cu siguranță. Vara, la mine în local, media era de 350-400 de lei pe zi. Când sunt perioadele de vârf, începând din mai, până la finalul lunii august, dacă muncești o vară continuu ca ospătar, nici nu trebuie să lucrezi restul anului, pentru că bani se fac.”

Bacșiș fiscalizat, mai puține discuții între angajați

Pe de altă parte, Adrian Lungoci, de la Butoiul de Aur, spune că fiscalizarea bacșișului ar trebui să fie normală. Majoritatea oamenilor plătesc cu cardul și așa se vor evita și posibilele conflicte între angajați, spune sibianul.

„Eu sunt de acord cu acest lucru, este perfect normal. Foarte multă lume la ora actuală plătește cu cardul, s-au dezobișnuit să mai aibă bani cash la ei, sunt foarte puțini cei care mai au. Nu am nicio problemă cu acest aspect. Și mai este un lucru, așa nici nu vor ieși discuții sau conflicte între angajați, un restaurant e o muncă de echipă.”

Agenții economici vor avea obligația de a înmâna clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal, în care sunt prevăzute rubrici destinate alegerii de către client, a nivelului bacșișului oferit, între 0% și 15% din valoarea consumației. Nota de plată trebuie să conțină și o alta rubrică în care clientul să poată înscrie suma oferită drept bacșiș, în valoare absolută, dacă acesta optează pentru acest mod de stabilire a valorii bacșișului acordat, mai arată sursa citată.

Conform formei amendate de deputați, prin bacșiș se înțelege ”orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus față de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către operatorii economici care desfășoară activități corespunzătoare codurilor CAEN: 5610 – “Restaurante”, 5630 – “Baruri și alte activități de servire a băuturilor”. Bacșișul nu poate fi asimilat, din punctul de vedere al TVA, unei livrări de bunuri sau unei prestări de servicii.”

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Comentarii

24 comentarii

Muresan

Acum 2 ani

In concluzie, nu mai las nimic. Auzi 400-500 de lei bacsis pe zi! Am vazut la un magazin de mezeluri din mol, o "urna" pt. bacsis. Adica cer cu nerusinare pt. ca te-au servit cu salam cu sfoara cu tot!
Raspunde

Alex

Acum 2 ani

Este dea dreptul ridicol. Nu mai știu ce să impoziteze. Eu as zice să înceapă cu biserica că de acolo ar avea de unde
Raspunde

Nik

Acum 2 ani

MA OBLIGA SA DAU BACSIS? POATE NU VREAU. DAU DOAR CAND SUNT MULTUMIT DE CALITATEA SERVICIILOR SI A PRODUSELOR CONSUMATE! HOTIE CURATA SI LEGIFERATA!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Kukuruku

Acum 2 ani

Nu te obliga bre, nu intelegi ce scrie in articol?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Un sibian

Acum 2 ani

NU te obliga nimeni sa dai nimic! nu scrie pana nu intelegi despre ce-i vorba!!!
Raspunde

Alzara 1918

Acum 2 ani

Tips-urile se impozitează , apoi se împart între ospătari și bucătari . Bacșișurile se bagă in buzunar . Aici e diferența !
Raspunde

Marius

Acum 2 ani

Exista posibilitatea ca pe POS sa fie setat optiunea de tips( bacsis) 0, 3, 5 sau 10 % . Simplu si civilizat. Si mai ales transparent, lucru mai putin agreat la noi.
Raspunde

Pușcașu Marin

Acum 2 ani

POS-ul nu știe procente, numai sume exacte. Informează-ten înainte să scrii prostii.
Raspunde

Marius

Acum 2 ani

Stimabile nu am facut mentiunea doar asa sa ma aflu in treaba .In concediul de acum doua luni din Creta am vazut la cel putin doua restaurante POS care aveau 4 variante setate No Tips, 3, 5 sau 10% din valoarea notei de plata si care apareau distinct pe chitanta eliberata.
Raspunde

Un sibian

Acum 2 ani

NORMAL este ca TOTI sa plateasca impozite pe ce castiga...la un job "obisnuit" dara ai ore suplimentare se impoziteaza, etc....in ce fel "bacsisul" este diferit??? obicei turcesc de 2 bani!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Kukuruku

Acum 2 ani

Oau, daca am luat cuvantul din turca inseamna ca e turcesc obiceiul? Si "tip"-ul din Anglia e tot turcesc?
Raspunde

Kukuruku

Acum 2 ani

De ce scoateti din context ce a zis unul din cei intrebati? "Asa e in lumea civilizata" era spus in mod sarcastic. Astia-s p**** rau, cum sa te puna sa bifezi sau sa completezi chestii inainte sa platesti? Ce, eu cand ies in oras trebuie sa ma ociup de birocratie fiscala? Unde in Europa ati mai vazut asa ceva, sa-ti dea pixul sa pui 0%...15% sau sa scrii o suma?! Eu o sa bifez 0% si o sa las banii in nota de plata. Chiar daca platesc cu cardul, bacsisul il las cash, bineinteles. Sa fuga dupa mine, ca nu-i iau inapoi.

Raspunde

Kukuruku

Acum 2 ani

Oau , nu mai avem voie sa-i facem prosti pe politicieni? Ne-a cucerit Putin cumva?
Raspunde

Bambolero

Acum 2 ani

În țările în care mă plimb eu, la plata cu cardul există opțiunea Tips sau Trinkgeld la restaurante, taxi, am văzut și la frizerie. Poți să introduci o sumă, sau să dai mai departe. Nu mai scrie prostii dacă nu știi
Raspunde

Traian

Acum 2 ani

Nu e de bine! Inseamna ca vor creste si mai tare preturile!!! Nu mai merge nimeni! Cum a scris cineva anterior, mai bine impoziteaza popii si bisericile, ca au ce lua la cat pacalesc oamenii!!!
Raspunde

Sdgdf

Acum 2 ani

cei care lucreaza la birou ce bacsis primesc? sau cei care pun marfa in magazine sau alte joburi in care nu primesti nimic suplimentar ca iti faci treaba... Orice venit suplimentar salariului trebuie impozitat si atunci totul este corect
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Kukuruku

Acum 2 ani

Da , si cadourile? Ca asta e bacsisul. Nu ma intereseaza ca majoritatea nu luam bacsis, lasa d******** mentalitatea asta romaneasca cu capra vecinului. In loc sa te bucuri pt cine ia bacsis.

Raspunde

No Name

Acum 2 ani

Cum adica? Horeca a pus umarul la segregarea oamenilor in ultimii doi ani si au ramas fara bani in continuare? Pai de ce au mai jucat dupa cum li s-a cantat? Valabil si pentru presa!
Raspunde

Kukuruku

Acum 2 ani

Au fost obligati si, spre cinstea lor , multi nu s-au supus .
Raspunde

Kukuruku

Acum 2 ani

E foarte feudal , asa, cum statul vrea sa saraceasca pe cei care au putin, luandu-le 10% (16%?!) din putinul ala care era nefiscalizat, dar pe cei cu profituri imense ii lasa tot cu aceeasi cota. Asta in timp ce nu reduce numarul de bugetari.
Raspunde

Justin

Acum 2 ani

Hai spre orient nu spre occident pt ca bacșiș vine din turca .De ce sa plătescă bine patronii chelnerii când mai bine sa ii lase sa se uite după 2 lei .și dacă nu ai lăsat nimic sa nu cumva sa mai dai pe acolo ca o sa mai și altceva în cafea decât cafea .se răzbuna și el cum poate pe cine nu trebuie nu pe patron .minim pe economie și ciubuc trai pe vatrai. Auzi ce au inventat ca să justifice măgăria, cică asa e în lumea civilizata .
Raspunde

Radu

Acum 2 ani

La ce salarii de mizerie au ospătarii ,asta mai lipsea Un proiect de lege pt salarii decente în Horeca când o să faceți? Nu găsiți oamenii în Horeca sa vezi de acuma ..spor la autoserviri că mai sta naiba atâta ore la munca să servească toți mofturoșii și seara pleacă cu nimic
Raspunde

Aci Duțu

Acum 2 ani

O lege inventată de teodorovici în luminoasa guvernare veorica & leviutz, reluată de ciordacu. pe-se-de, vrea să te fure!
Raspunde

Silviu

Acum 2 ani

Impozitare bacsis = venituri mai mici ptr. chelner = patronul trebuie sa mai umble la salarii. Diferenta o sa se vada in preturi, oricum enorme in Sibiu. Deci tot clientul plateste in plus!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus