Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

1 Decembrie - Ziua Națională a României. Cum sărbătorim la Sibiu: la ce evenimente mergem și ce activități facem

1 Decembrie - Ziua Națională a României. Cum sărbătorim la Sibiu: la ce evenimente mergem și ce activități facem

Ceremonii cu oficiali, expoziții, evenimente culturale sau gastronomice – sibienii au câteva evenimente la care pot merge azi, 1 decembrie, cu ocazia Zilei Naționale a României.

Cele mai multe evenimente și activități propuse sibienilor încep la ora 10, iar startul este dat, ca de obicei, de oficialii județului și ai municipiului. Aceștia vor depune coroane și jerbe de flori la Consiliul Dirigent Sibiu, din strada Nicolae Bălcescu, nr. 6 și la Monumentul Ostașului din toate timpurie din fața Cercului Militar Sibiu, de pe Bulevardul Victoriei, nr. 2-4 (ora 11:00). La ora 10:30 un scurt ceremonial militar este anunțat și la Rectoratul ULBS.

De la mic la mare, gătim în Muzeul Astra

Tot de la ora 10, administrația Complexului Muzeal Astra a anunțat un vast program gastronomic și educațional pentru mai multe vârste. De fapt, este vorba despre un program care a început de ieri, unde în cadrul Târgului de Țară mai mulți muzeografi au pregătit plachie de pește, cu legume din abundență, borș de pește ca pe Dunăre, icre de crap și de știucă, toate servite cu mămăliguță! Astăzi, în cadrul altui maraton de vreo 5 ore, gazdele îi poftesc pe cei dornici de o astfel de experiență la varză cu carne de oaie și mămăligă ciobănească. Dar nu doar la mâncat: „Cine dorește poate să ne ajute să preparăm cârnați, slănină, carne la garniță, jumări - bucate de conservat, toate făcute din carne de Mangalița După ce terminăm cu treburile prin gospodărie, merge o supă de rață cu tăiței de casă și friptură de rață cu cartofi, nu?”, promit angajații muzeului.

De Ziua Națională a României, Muzeul Astra mai organizează un atelier gastronomic la Gospodăria de viticultor din Șeica, monument funcțional în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului: „Aici, între orele între orele 11.00-15.00, vom face mere coapte la cuptor și vom servi vizitatorii cu pâine cu untura și ceapă. Tot aici vom amenaja și un atelier interactiv de împletit brățări cu tricolor”.

Și asta nu e tot. Și azi, și mâine, între orele 10.00 - 16.00, la Muzeul Astra continuă organizarea unui atelier educațional dedicat vizitatorilor de toate vârstele. Acesta are loc la Școala din Ticera și pe platforma Etno Tehno Parc, unde muzeografii și educatorii muzeali au pregătit o incursiune pe harta României de la 1918: „Descoperim aici, împreună cu vizitatorii veniți cu mic cu mare, tot ce este specific unei zone istorice, etnografice prin intermediul portului popular. Cei interesați pot chiar să probeze uniformele armatei române, purtate de țăranii români în perioada Primului Război Mondial. De asemenea, povestea Marii Uniri este reliefată în acest spațiu și de obiectele din colecțiile Muzeului ASTRA: fotografii și cărți vechi de la începutul secolului XX”.

Expoziție documentară și lansare site

Dar Ziua Națională a României nu înseamnă numai mâncare, ci și necesitatea de a cunoaște trecutul. De la ora 12:00, la sediul istoric al Bibliotecii Județene Astra, de pe strada George Barițiu, nr. 5, va fi inaugurată o expoziție documentară dedicată Mitropolitului Ardealului Andrei Șaguna, care este apreciat, așa cum spunea ÎPS Laurențiu ieri de Hramul Catedralei Mitropolitane din Sibiu, „pentru ceea ce a făcut pentru Biserica Neamului și pentru drept credincioșii creștini ai Bisericii din Transilvania”, dar și pentru că „e cel care a reînființat Mitropolia Ardealului, distrusă de vitregiile vremii la 1700”.

Expoziția se numește „Mitropolitul Andrei Șaguna în colecții sibiene” și va fi amenajată în spațiul Muzeului Asociațiunii, în colaborare cu Muzeul Național Brukenthal și Arhiepiscopia Sibiului. Expoziția valorifică circularele și pastoralele date parohiilor de către Episcopul și, mai apoi, Mitropolitul Andrei Șaguna, documente aflate în colecțiile Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu.

Cine nu va reuși să ajungă astăzi să vadă expoziția, trebuie să știe că aceasta va rămâne deschisă publicului în Muzeul Asociațiunii (Str. George Barițiu, nr. 5, et. 1), până la finalului lunii iunie 2023, între orele 9:00 și 17:00.

Vernisarea expoziției va fi urmată, la ora 12:30, de lansarea website-ului www.enciclopediaromana.eu, eveniment care va avea loc la Compartimentul Colecții Speciale. Pagina web prezintă digital prima enciclopedie română, enciclopedia ASTREI (1898-1904), editată de dr. Corneliu Diaconovici.

Spectacol live și transmis la TVR

De la ora 14:30, Ziua Națională a României va fi celebrată la Sibiu prin Spectacolul extraordinar „Noi suntem români!”, organizat de Consiliul Județean Sibiu și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul-Junii” Sibiu și cofinanțat de Primăria Municipiului Sibiu. Evenimentul va avea loc la Sala Transilvania Sibiu, accesul având loc pe bază de invitație – care, potrivit organizatorilor – au fost epuizate. Vestea bună pentru cei care ar dori să vadă spectacolul, e că acesta va fi transmis în direct pe canalul TVR1 și live pe internet.

Pentru seara, la ora 18:00 este anunțată o retragere cu torțe executată de muzica militară a Academiei Forțelor Terestre și a Detașamentului de Onoare. Va fi parcurs următorul itinerar: Monumentul Eroilor Revoluției din Decembrie 1989 al IPJ Sibiu – Monumentul Eroilor Revoluției din Decembrie 1989 al Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu – str. Revoluției – b-dul. Vasile Milea – Piața Unirii – Monumentul Eroilor Revoluției din fața Centrului Cultural "Ion Besoiu" –  Piața Teatrului – b-dul. Corneliu Coposu – str. Independenței – str. Costache Negruzzi – str. Ștefan cel Mare – Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu.

În Piața Teatrului de pe Bulevardul Corneliu Coposu, de la ora 18:25 de către militarii sibieni va fi intonat Imnul Național, iar de la ora 18:30, tot acolo, vor sărbătoarea va culmina cu focuri de artificii.

Concert simfonic

Seara Zilei Naționale se va încheia, cel puțin conform programului gândit de autoritățile publice, la Sala Thalia. De la ora 19:00 va începe un concert simfonic extraordinar. Potrivit reprezentanților Filarmonicii Sibiu, este vorba despre un program 100% românesc. Concertul simfonic a fost pregătit de soliștii Emil Vișenescu - clarinet și taragot și Radu Sinaci – violoncel, sub conducerea muzicală a dirijorului Vlad Vizireanu. Pe scena Sălii Thalia, artiștii vor interpreta șase lucrări cu un pronunțat caracter național, două dintre acestea fiind în primă audiție absolută: Rapsodie populară pentru taragot, violoncel și orchestră de Radu Sinaci și Suită din Banat - aranjamente de Radu Sinaci. De asemenea, în programul serii se va regăsi Rapsodia Română nr. 1 op. 14 a compozitorului sibian Marțian Negrea.

În afara acestui program oficial, sibienii, dar și turiștii aflați în oraș, pot alege să meargă la o serie de alte evenimente, anunțate de entități private sau organizații non-guvernamentale: concerte în localuri, concerte de caritate etc...

Citește și:

Concert caritabil la Rășinari. Se strâng bani pentru o mămică diagnosticată cu neoplasm mamar 

Turneul „Corporatiști în concediu” ajunge la Sibiu. Trupa sibiană E-an-na concertează la Oldies Pub

Gratuit la Muzeul de Istorie

Sibienii și turiștii aflați de 1 decembrie la Sibiu pot vizita gratuit Muzeul de Istorie. În perioada 30 noiembrie - 04 decembrie 2022, Muzeul Național Brukenthal va fi deschis între orele 10-18.

Plimbări cu mocănița

Pentru cei care vor să iasă din oraș: Mocănița de pe Valea Hârtibaciului îi așteaptă joi, 1 decembrie și duminică, 4 decembrie. Plecările au loc de la ora 11 și de la ora 14 din gara Cornățel.

„Cu ocazia Zilei Naționale, scoatem mocănița din depou și vă așteptăm la plimbare în zilele de joi, 1 decembrie și duminică, 4 decembrie, cu plecări la orele 11:00 și 14:00 din gara Cornățel. Biletele pot fi achiziționate direct din gară sau online”, arată cei de la Mocănița. 

Program special și la Avrig 

Și Palatul Brukenthal Avrig a pregătit pentru azi, 1 decembrie, un program special. Proțapul, preparatele tradiționale de pe plita închisă și muzica live vor întregi atmosfera de la palat. 

„Pregătim de 1 Decembrie pentru dumneavoastră:

- În grădina: berbecuț la protap, purcel la proțap, ceaun cu pomana porcului, ceaun cu sarmale, ceaun cu fasole si cârnați, ceaun cu jumări proaspete

- În sala festivă a Orangeriei: bufet suedez cu salate și gustări reci, ciorba/supa, specialități la proțap, ceaun și de pe plita încinsă, pâine de casă, bufet dulce

- Începând cu ora 15:00 - Open end: Servire a la carte sau all you can eat la prânz & cina sau varianta cu all Inclusive (AI) cu open bar. Rezervări la 0726-234417”, transmit cei de la Avrig.

Român pe patine, la Cisnădie

Azi, 1 decembrie, începând cu orele 14.30, se deschide patinoarul de la Cisnădie, singurul patinoar acoperit din județul Sibiu. Taxa de intrare este de 10 lei/oră pentru copii şi 15 lei/oră pentru adulţi, iar închirierea patinelor se face pe baza cărţii de identitate, preţul fiind de 5 lei/oră. Patinoarul va fi deschis de luni până vineri începând cu orele 16 până la orele 21:30, ultima intrare fiind la 20:30. În weekend programul va fi de la orele 14 până la 21:30.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus