Joi,
25.07.2024
Cer Senin
Acum
15°C

CJ Sibiu înființează un nou spital: Centrul de Îngrijiri Paliative, „cu spații civilizate și dotate”

CJ Sibiu înființează un nou spital: Centrul de Îngrijiri Paliative, „cu spații civilizate și dotate”

Până la soluționarea incertitudinilor legate de viitorul nou spital al județului, CJ Sibiu anunță că inițiază procedura pentru înființarea unui centru de paliație prin modernizarea și dotarea clădirii actualului spital, de pe Bulevardul Coposu.

Autoritățile județene din Sibiu au publicat un anunț de cumpărare directă în care menționează că a contractat serviciile de elaborare a Documentație de Avizare a Lucrărilor de Intervenție (DALI) în vederea obținerii finanțării pentru proiectul „Înființare Centru Paliație - Județul Sibiu”. Ofertantul elaborării documentației este firma sibiană Sfera Con SRL, iar valoarea contractului este de peste 50.000 de euro.

Potrivit notei conceptuale avizate de președinta CJ Sibiu, Daniela Cîmpean, viitoarea investiție presupune reabilitarea, modernizarea și dotarea clădirii în care în prezent funcționează Secțiile Clinice Medicale 1 și 2 din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu, cu scopul înființării unui centru/spital cu destinația de îngrijiri paliative: „Astfel se dorește obținerea unor spații sanitare care să respecte normele europene în vigoare, spații civilizate și dotate care să vină în întâmpinarea problemelor de sănătate ale beneficiarilor care necesită îngrijiri paliative și familiilor acestora din Județului Sibiu și din județele învecinate”.

Autoritățile recunosc faptul că în prezent starea acestor două secții, cel puțin, este una dezastruoasă, descriind-o în felul următor:

 • Finisajele interioare sunt învechite sau degradate: pereți placați cu faianță învechită, tavane cu igrasie, pardoseli din mozaic șlefuit sau dale de mozaic cu fisuri, gresie, parchet;
 • Tâmplării interioare și exterioare care nu corespund prescripțiilor normelor actuale, subdimensionate, care nu se mai închid corespunzător, învechite;
 • Confortul termic al spațiilor interioare este asigurat parțial în întreaga clădire; astfel la demisol datorită umezelii infiltrate în pereți se creează disconfort termic și igrasie, parterul și etajul 1 dispun de pereți groși (80 cm respectiv 65 cm) care asigură un confort termic bun; etajul 2 dispune de pereți cu grosimea de 48 cm, confortul termic este mai scăzut;
 • Circulația persoanelor cu handicap este nerealizabilă, accesul din zona de intrare până la parter, unde este prima stație a liftului, nu se poate realiza pentru că spitalul nu dispune de rampă sau platformă electrică de acces pentru persoanele cu dizabilități de deplasare;
 • Nu există grupuri sanitare amenajate pentru persoanele cu handicap;
 • Lipsește semnalizarea zonelor cu impact pentru persoanele nevăzătoare;
 • Grupurile sanitare sunt insuficiente și învechite în ceea ce privește obiectele sanitare și instalațiile necesare funcționării acestora;
 • Vestiarele pentru personalul medical sunt insuficiente, amenajate în spații mici și neconforme;
 • Sistemul de climatizare este reprezentat de aparate de aer condiționat montate individual în saloane;
 • Instalațiile interioare (sanitare, termice și electrice) sunt învechite, depășite fizic de cerințele actuale;
 • Lipsa dotărilor și a aparaturii pentru desfășurarea activităților și serviciilor medicale.

De asemenea, „toate încăperile din clădire, cabinete medicale, săli de tratamente, spații de așteptare, grupuri sanitare, casa scării și holurile pentru circulații sunt depășite din punct de vedere al numărului de potențiali beneficiari, cadrelor medicale și de asemenea sunt îmbătrânite din punct de vedere funcțional și vizual. Este necesară revizuirea suprafețelor saloanelor, cabinetelor, încăperilor anexe și a spațiilor de așteptare, pentru a se efectua o corecție maximă posibilă în condițiile impuse de structura corpului de clădire, în conformitate cu legislația în vigoare”.

Citește și: Un milion de euro mai târziu: Guvernul va cere instanței anularea contractului de construire a noului Spital județean Sibiu

Datele arată că edificiul în care își desfășoară activitatea secțiile Medicală I și II a fost construită în anul 1859 și are un regim de înălțime Sp+P+2E și o suprafață construită de 1880 metri pătrați.

Clădirea a beneficiat de unele lucrări de reabilitare în perioada 2007-2008, dar acestea au contribuit doar la o cosmetizare din punct de vedere sanitar al spațiilor în care funcționează secțiile clinice, nefiind realizată o recompartimentare a acestora în vederea reorganizării fluxurilor de circulație conform normativelor în vigoare, se mai arată în documentul în care se descrie justificare proiectului. 

Conducerea CJ Sibiu estimează că după obținerea tuturor documentelor și avizelor necesare, lucrările propriu-zise vor costa aproximativ 10 milioane de lei și speră că banii pot fi obținuți prin finanțare europeană, prin Programul Sănătate 2021-2027.

Centrul de paliație ar urma să funcționeze astfel în clădirea Clinicii Medicale, etajul 1 pe o suprafață de aproximativ 6452 mp. Durata minimă de funcționare și implementare a funcțiunilor propuse este de 5 ani, conform Temei de proiectare, elaborată de Direcția Strategii și Proiecte. Tot în acest document se precizează că ofertantul are la dispoziție 60 de zile să realizeze și să predea documentația și anexele acestora, după care 16 luni pentru actualizarea lor și asistență tehnică în perioada de implementare.

Sursa foto

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

3 comentarii

Un sibian

Acum 1 an

constructor...NSA...
Raspunde

Xxx

Acum 1 an

Banuiesc ca..VIRTUAL!!! Doar ne au demonstarat asta...au experienta...si e mai mult decit suficient pt orice afectiune
Raspunde

Muschetarul român

Acum 1 an

Atât: "SPERA" ca banii vor fi obținuți. .....
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus