Vineri,
17.01.2025
Cer Senin
Acum
-1°C

Căminul pentru vârstnici Dr. Carl Wolff a lansat o carte de rețete și povești: „A fost o experiență unică pentru noi”

Căminul pentru vârstnici Dr. Carl Wolff a lansat o carte de rețete și povești: „A fost o experiență unică pentru noi”

La Căminul pentru vârstnici Dr. Carl Wolff a avut loc astăzi lansarea unui proiect cu totul și totul special. Este vorba despre cartea de rețete „Bunica gătea, bunicul savura”, în care sunt trecute rețete date de o parte dintre locatarii căminului. Este un proiect de suflet al celor implicați, cartea nefiind una obișnuită, doar cu rețete, ci și cu fărâme din povestea celor care au dat rețetele. Este scoasă într-un tiraj de 700 de exemplare.   

În cartea „Bunica gătea, bunicul savura” sunt rețete culese de la locatarii Căminului pentru vârstnici Dr. Carl Wolff din Sibiu. Patru culegători au stat de vorbă cu bunicile și bunicii care au fost de acord să  ofere câte o rețetă și le-au scris într-o manieră inedită. Prima dată a fost creat portretul persoanei și apoi este scrisă rețeta. Acești culegători sunt Hannelore Baier, Adriana și Gerold Hermann și Ursula Pfilippi.

La lansarea acestei cărți care a avut loc astăzi, 15 decembrie, au fost prezenți doi dintre acești culegători și câțiva locatari care au participat la realizarea ei, emoționați și entuziasmați.

Rhein Ortrun, directorul centrului Dr. Carl Wolff a vorbit despre cât de impotant este acest proiect pentru comunitatea pe care o conduce.

Retete Carl Wolff

„Este o carte redactată cu rețete din experiența locatarilor noștri, o experiență pe care noi nu o avem. Te gândești uneori că dispar rețete cu care am crescut în mulți ani din viață. Noi am adunat aceste rețete într-o carte, am avut o echipă de patru persoane care s-au ocupat de a povești cu locatarii, de a găsi rețetele, dar și de argumentele care arată că aceste rețeta sunt importante”, a spus directorul.

Gerold Hermann, unul dintre cei patru culegători, vorbește despre misiunea emoționantă pe care au avut-o.

„Noi ne-am ocupat de redactarea interviurilor. Sarcina noastră a fost să discutăm, în liniște, cu locatarii care au fost de acord. Ideea a fost să nu facem o carte de bucate obișnuită, pentru că se găsesc suficiente, ci rețetele să fie completate de portrete ale autorilor. Noi am vrut să avem o carte de bucate care se leagă și de viața celor care au dat rețetele. Și am reușit. Veți găsi și rețete și povești despre persoane și poze foarte bine lucrate. Am vrut să fie ceva specific acestui cămin și a locatarilor. A fost o experiență unică pentru noi și plăcută să avem acces la locatarii acestui cămin cu bucuriile și grijile lor”, spune Gerold.

Rețete și povești

Rhein Ortrun a povestit că la cantina căminului a fost încercată una dintre rețete, o supă de zarzavat, și toată lumea a fost încântată peste măsură.

„Am încercat ieri, pentru prima dată, supa de zarzavat exact după rețeta din carte și a fost foarte bine primită de noi. Deci și noi o să ne îmbogățim pentru că o să introducem rețete din carte în meniul căminului”, a spus ea.

Cuvintele i-au fost întărite de Annemarie Lux, una dintre locatarele căminului care a participat la realizarea cărții. Frumoasă, elegantă și emoționată a vorbit despre cât de mult le-a plăcut supa de legume.

Retete Dr. Carl Wolff

„Supa aceasta de zarzavat care s-a făcut după rețeta din carte atât de mult ne-a plăcut că am cerut mai multe farfurii. Noi n-am mai vrut să mâncăm felul doi. Se face fără carne și fără alte adaosuri pentru gust. Doar cu legume. Foarte bună a fost.”

A vorbit apoi despre implicarea eu cu ajutorul caietului de rețete în care scria încă din liceu.  

„Vreau să spun de la început că atunci când a intrat d-na Baier (n.r. Hannelore Baier, jurnalist și cercetător în domeniul istoriei recente a minorității germane din România) în cameră am întâmpinat-o spunând cum am onoarea, dânsa fiind o personalitate cunoscută. Îi citesc cu interes tot ce apare și eram încântată. Eu nu mai știu pe de rost nicio rețetă, dar noroc că am avut caietul meu de bucate în care am început să scriu încă din timpul liceului. Și când a văzut cât de uzat este, dezmembrat parțial și de abia se mai putea întoarce pagina și-a dat seama că sunt foarte multe rețete pe care le-am făcut. Când am ales rețeta m-am gândit la nepoatele mele care erau încântate de fursecurile mele pe care le făceam. Și până în ziua de astăzi își aduc aminte și mă întreabă de rețetă. Mereu mă întreabă: dar bunico, nouă de ce nu ne ies așa bune ca ție? Și la vârsta asta te încântă să vezi că se gândesc, chiar și datorită unei prăjituri, la bunica”, povestește cu entuziasm Anne.

Ea spune că ingredientul secret din rețeta pe care a dat-o este răbdarea pentru a nu irosi nicio bucățică de aluat.

Retete Dr. Carl Wolff

Prezent la lansarea cărții este și Gerhardt Giresch. Deși se află într-un scaun, având un picior amputat, spiritul lui este plin de viață, iar pe chip este un zâmbet cât toate zilele. Povestește că mai toată viața lui a fost singur și asta l-a forțat cumva să învețe să gătească.

„Eu am fost tot singur și am fost nevoit să gătesc. Am lucrat în cooperație și aveam colegi care au făcut liceu alimentar și îmi mai dădeau și ei rețete, cum este cea pentru ciorba de burtă. Mie îmi plăcea și nu prea îmi plăcea să gătesc. Eram oarecum forțat, dar ieșea treabă bună”, spune el.

700 de exemplare

„Bunica gătea, bunicul savura” a fost tipărită în 700 de exemplare, rețetele și poveștile fiind scrise atât în limba germană cât și în limba română. Majoritatea rețetelor sunt săsești, dar sunt și rețete tradiționale din bucătăria românească.

Cartea este completată și cu alte rețete, având și trei capitole mici: „De sărbători”, „O zi la bucătărie” și „Grădina cu plante de cei”.

Totul a fost preparat înainte de a fi trecut în carte pentru a se vedea dacă corespunde gramajul, iar fotografiile din carte ilustrează prepararea lor. Sunt rețete din viață, niciunul dintre cei care le-au oferit nefiind bucătar sau cofetar de profesie.

Retete Dr. Carl Wolff

Banii pentru tipărirea sa au provenit de la Departamentul pentru Relații Interetnice din cadrul Secretariatului General al Guvernului României prin intermediul Forumului Democrat al Germanilor din România și Forumului Democrat al Germanilor din Sibiu.

Fotografiile care ilustrează cartea au fost realizate de Ovidiu Matiu și Anca Dragomir.  

Dacă cineva dorește această carte o poate găsi la Căminul Dr. Carl Wolff sau la Forumul German și o poate avea făcând o donație care va veni în sprijinul căminului.

Retete Dr. Carl WolffRetete Dr. Carl WolffRetete Dr. Carl Wolff

Retete Dr. Carl Wolff

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus