Sâmbătă,
20.07.2024
Partial Noros
Acum
31°C

PNL Sibiu a blocat cumpărarea celor 2,7 ha de la Tursib pentru un campus universitar. Bibu: nu e clar ce vor face cu banii

PNL Sibiu a blocat cumpărarea celor 2,7 ha de la Tursib pentru un campus universitar. Bibu: nu e clar ce vor face cu banii

Proiectul de hotărâre pentru achiziționarea cu nouă milioane de euro a unei suprafețe de peste 27.000 de mp din fosta autobază Tursib de pe Calea Dumbrăvii nu a trecut de Consiliul local: reprezentanții PNL s-au abținut, blocând achiziția.

44.474.790 de lei, fără TVA (echivalentul a 9,052 de milioane de euro) este prețul negociat între Primăria Sibiu și Tursib SA pentru de 2,7 ha din cele peste patru ha pe care a funcționat autobaza societății de transport public.

Prețul a fost negociat în urma unei hotărâri adoptată în acest sens în unanimitate de către Consiliul local Sibiu în urmă cu trei luni.

Doar că, la votul din ședința de joi, consilierii locali din partea PNL nu au mai susținut demersul: s-au abținut și, prin urmare, cele minim 16 voturi necesare pentru ca proiectul să fie considerat adoptat nu au mai fost întrunite.

Liberalii au fost singurii care s-au abținut, reprezentanții FDGR, USR și PSD fiind de acord cu această tranzacție.

”În septembrie a fost aprobat cu unanimitate, deci este surprinzător că acum grupul PNL votează cu abținere, pentru dezvoltarea unui proiect de interes public”, a comentat viceprimarul Corina Bokor. Ședința de Consiliu local s-a desfășurat în absența primarului Astrid Fodor, aflată la București.

Sara Konnerth, de asemenea reprezentantă a FDGR, a cerut explicații. ”Poate colegii de la PNL ne vor explica de ce au votat așa...”. Demersul consilierei locale a fost blocat tocmai de colegii săi. ”Nu este nevoie”, a arătat Zeno Pinter, consilierul local care a și condus ședința de Consiliu local.

După achiziție, cei peste 27.000 de mp urmau să facă parte dintr-un proiect în care să fie implicați Primăria Sibiu și Universitatea ”Lucian Blaga”. Proiect pentru care să fie obținută finanțare prin PNRR. ”Ne-am gândit să construim un campus integrat pentru învățământul dual, din fonduri PNRR, în parteneriat cu Universitatea «Lucian Blaga». Deocamdată apelul pentru accesarea fondurilor nu a fost deschis, deci este timp să ne pregătim. Aceasta ar fi dorința noastră. Îndeplinim toate condițiile, era necesar să punem la dispoziție un teren de minim două hectare, cel pe care îl avem, de 2,7 hectare, îndeplinește această condiție, deci vom avea un campus integrat la nivelul standardelor europene”, declara primarul Astrid Fodor în ședința din luna septembrie a acestui an.

Așteaptă explicații

Turnul Sfatului a solicitat viceprimarului Alexandru Dumbravă (PNL) să explice votul dat pentru proiectul în discuție. ”Au fost postate pe Facebook, de către Adrian Bibu, motivele”, a declarat Dumbravă.

În timpul ședinței, pe pagina de Facebook a lui Adrian Bibu, liderul de grup al consilierilor locali din partea PNL Sibiu, a fost publicat un text potrivit căruia abținerea de la vot vine pe fondul lipsei explicațiilor suficiente.

”Consilierii PNL au decis să se abțină nu fiindcă liberalii ar considera că subiectul este neimportant, ci tocmai fiindcă însemnătatea acestui demers necesită o abordare diferită.

Consilierii PNL Sibiu au solicitat cu cel puțin o săptămână înaintea ședinței Consiliului Local câteva lămuriri din partea partenerilor politici, considerând că o inițiativă de peste nouă milioane de euro trebuie tratată cu maximă seriozitate”, a scris Adrian Bibu, el nefiind prezent la ședința Consiliului local de joi.

Citește și În Șelimbăr sau Sibiu: campus profesional al ULBS, AFT și al tuturor liceelor cu învățământ dual

Proiectul achiziției terenului va fi susținut de PNL Sibiu ”în condiții clare”. ”Sibienii sunt îndreptățiți să știe ce planuri are municipalitatea în legătură cu terenul respectiv, ce planuri are la rândul său Tursib cu banii pe care îi va încasa și dacă sunt cheltuieli programate care vor avea de suferit ca urmare a alocării de la bugetul local a celor peste nouă milioane de Euro. Vom vota de îndată ce municipalitatea și partenerii politici din Consiliul Local Sibiu vor aduce lămuririle necesare”, a mai scris Bibu. Prin sintagma ”parteneri politici” el face referire la reprezentanții FDGR.

Opoziția liberalilor sibieni vine după ce, în ședința de luna trecută, primarul Astrid Fodor a retras de pe ordinea de zi a Consiliului local un proiect susținut de PNL, pentru investiții în extinderea spațiilor de învățământ de la o școală, pe motiv că sumele alocate ar mai trebui verificate.

USR Sibiu: felicitări

Poziția liberalilor a fost în contradicție cu cea exprimată de USR Sibiu. Înaintea votului, liderul de grup al celor patru reprezentanți USR Sibiu a arătat că prețul negociat este cel corect, iar Tursib va folosi banii pentru creșterea capacității de transport. “Felicităm pe această cale administrația locală care a decis să facă această achiziție. Chiar dacă acest proiect vine după efortul financiar al construcției Stadionului Municipal, considerăm că este foarte necesar și util”, a declarat Ionuț Ghișe, liderul consilierilor locali USR Sibiu.

Citește și Nouă milioane de euro: cu atât va cumpăra Primăria o parte din terenul fostei autobaze Tursib de pe Calea Dumbrăvii

În seara zilei de joi, reprezentanții Forumului Democrat al Germanilor din Sibiu au publicat o reacție ca urmare a acestui vot. Citește aici reacția: FDG Sibiu: liberalii care au acționat la comanda lui Bibu pun în pericol transportul metropolitan

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

69 vine Bibu

Acum 1 an

Auzi acolo oameni buni. Domnul Bibu ne spune despre transparență în utilizarea banului public, tocmai dansul care este administratorul județului, adică acolo la Consiliului Județean unde am văzut cum este transparența cu spitalul, total NSA, sala Transilvania=))))....deci nivelul de ipocrizie a ajuns la nivel astronomic!!
Raspunde

Siluana Vidrighin

Acum 1 an

Bibule si toate exrementele de la PNL, sa va luati gandul de la primarie!
Raspunde

Vivi Dragan

Acum 1 an

Cand va spuneam ca PNL nu mai exista si ca sa transformat in PSD galben unii de pe aici ma injurau. Acum va dati seama ca asa au ajuns. Ce mai spune acum profesorul care sa inscris in PSD de colegi lui care blocheaza proiectul primariei si ULB ? A ajuns PNL Sibiu ca jigodile de olandezi care nu voteaza contra dar de fapt asta fac. Si apropo daca aveati coloana vertebrala votati contra nu va abtineati. Sper ca DNA sa faca cat mai curand pe la cloaca din Consiliul Judetean si pe la Total NSA .
Raspunde

Damian

Acum 1 an

Bibu a demonstrat ca temuta Frau nu mai este de capul ei, ca Tursibul trebuie sa justifice ce face cu caruta de bani primita (conducerea si cei din CA se felicitau pentru primele grase de Craciun) iar “yesmenii” din Consiliul Local sa inceapa sa mai gandeasca si cu mintea lor nu sa se lase vrajiti de Tante Astrid. Apropo, noi, sibienii, suntem intrebati ce vrem sa facem cu terenul Tursib? Ca tot noi il platim!
Raspunde

R

Acum 1 an

siBibu, acelsi ipocrit care intr-o alta sedinta a Consiliului Local in faza premergatoare aprobarii constructiei noului stadion, intreba de categoria Uefa 4, sugera sa se faca si un muzeu al fotbalului sibian ca apoi in campania electorala pentru primaria Sibiu sa nu mai fie de acord cu locatia stadionului, sursa de finantare etc. adica exact cu ce a votat el inainte.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus