Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
9°C

Doi sibieni condamnați la închisoare cu suspendare pentru trafic de persoane. Duceau oameni la cerșit în vestul Europei. ”Mi-a dat cu o cutie de bere în cap și mi-a spart capul. Eu voiam să beau bere în timpul cerșitului”

Doi sibieni condamnați la închisoare cu suspendare pentru trafic de persoane. Duceau oameni la cerșit în vestul Europei. ”Mi-a dat cu o cutie de bere în cap și mi-a spart capul. Eu voiam să beau bere în timpul cerșitului”

Sibienii Novăcel-Novac Grancea și soția sa, Maria Danciu, au primit închisoare cu suspendare după ce timp de 10 ani au trimis la cerșit prin state din vestul Europei mai mulți locuitori din nordul județului.

Sentința dată de Curtea de Apel Alba Iulia a fost dată la finalul anului trecut și a ”îmblânzit” mult decizia anterioară a Tribunalului Sibiu, care cerea închisoare cu executare pentru faptele celor doi.

Conform hotărârii Curții de Apel Alba Iulia, cei doi au forțat să cerșească mai multe persoane, le-au ținut în condiții improprii, le-au bătut și le-au luat banii câștigați pe drumurile din Germania, Italia, Belgia, Franța, Cipru și alte state europene.

Atât Grancea, cât și Danciu sunt obligați să presteze munci în folosul comunității pe o perioadă de 90 zile lucrătoare, în cadrul în cadrul Primăriei Iacobeni sau a Protopopiatului Agnita-Parohia Iacobeni.

Se câștiga între 80 și 90 de lei pe zi de persoană

Fiecare persoană racolată de cei doi soți era trimisă pe un traseu lung prin mai multe orașe europene și obligate să stea la cerșit, dar și să doarmă în stradă ori prin parcuri.

Unul din martori susține că a cerșit pentru cei doi în Italia, Cipru, Polonia și Marea Britanie.

„Când eram în Cipru soția lui Mănel mi-a dat cu o cutie de bere în cap și mi-a spart capul. A făcut asta deoarece eu voiam să beau bere în timpul cerșitului iar ea considera că pierd timpul și nu câștig bani”, povestește un martor.

Din cerșetorie, în toate locațiile câștiga 80-90 euro pe zi, uneori chiar mai puțin și îi dădea pe toți bărbatului, acesta cumpărând doar alcool și țigări, plătind cazarea și mâncarea.

Înțelegerea era ca din acești bani victima să primească 50%, însă susține că a primit o sumă infimă.  

Cum erau învățați să cerșească

Maria Danciu era cea care se ocupa de instructajul celor racolați pentru mersul la cerșit.

”Din declarațiile persoanei vătămate, a reținut prima instanță că inculpata l-a învățat să cerșească ajutându-se de cârje, deși nu avea probleme cu picioarele, l-a bătut de mai multe ori cu cârja peste picioare pentru că nu voia să meargă la cerșit, îl ciupea cu unghiile de față și îl păcălea cumpărându-i băutură”, se precizează în document.

Persoanele racolate erau de regulă oameni fără venit, trăind într-o sărăcie lucie.

”În cursul anului 2013, inculpatul s-a deplasat la locuința persoanei vătămate, unde acesta trăia în condiții materiale precare (fără loc de muncă, nicio sursă de venituri – nici măcar ajutor social, locuință cu o cameră în stare avansată de degradare, fără bunuri de folosință îndelungată. (...) În aceste condiții, inculpatul a convins persoana vătămată să meargă la cerșit, înțelegându-se să împartă în mod egal sumele de bani ce urmau să fie obținute din practicarea cerșetoriei şi inculpatul promiţând că va asigura cazarea, transportul, mâncarea, dându-i persoanei vătămate procentul cuvenit după câte o lună”, se arată în hotărâre.

În scurt timp sibianul respectiv a fost transportat în Italia, unde a fost exploatat prin practicarea cerșetoriei în perioada septembrie-octombrie 2013, februarie 2014 și iulie 2014, iar în cursul verii anului 2016 (august), a fost transportat în Cipru, unde a fost exploatat prin practicarea cerșetoriei, sumele de bani obținute din practicarea cerșetoriei revenind, în cea mai mare parte inculpaților.

”În Cipru, persoana vătămată a locuit la un ”hotel”, în aceeași cameră cu inculpații. În fiecare seară, persoana vătămată  îi dădea inculpatului toți banii obținuți din cerșetorie în ziua respectivă, respectiv aproximativ 20-30 de euro. După o lună, înainte de întoarcerea în ţară, persoana vătămată a susținut că a primit suma de 300 de euro spunându-i că aceasta este partea sa, însă persoana vătămată nu făcuse la rândul ei calcule proprii în acest sens. (...)

În Italia, persoana vătămată a fost pusă să doarmă afară (pe o pătură, în zona Gării şi pe diferite străzi, pe unde era liber), în timp ce inculpații dormeau în maşina lor, cu care veniserăm, parcată în zona unde dormea și persoana vătămată, probabil pentru o mai bună supraveghere a acesteia.

În fiecare seară, persoana vătămată îi dădea inculpatului toți banii obținuți din cerșetorie în ziua respectivă, respectiv aproximativ 25-35 de euro, inculpatul notându-și într-un carnețel acele sume. La întoarcerea în ţară, după prima plecare, inculpatul a dat persoanei vătămate suma de 200 de euro spunându-i că aceasta este partea sa din care ar fi fost scăzute costuri cu țigările (5 euro pe zi) și transportul (200 euro), însă persoana vătămată nu făcuse la rândul ei calcule proprii în acest sens. (...) În perioada cât a fost exploatat în vederea practicării cerșetoriei, deși i se promisese anterior că inculpații vor suporta toate cheltuielile de transport, cazare şi mâncare, persoanei vătămate  i s-a cerut să plătească pentru cazare (câte 5 euro pe zi în Cipru) și pentru drumul de întoarcere din Cipru (aproximativ 200 euro) apoi pentru transportul în Italia (aproximativ 140 euro), i se dădea de mâncare o dată pe zi, seara când se întorcea de la cerşit”, se mai precizează în comunicat.

Două mese pe zi, băutură și țigări

Cei doi au reușit să trimită la cerșit persoane ce aveau câte șapte copii.

”Inculpații îl transportau pe martor cu mașina în locațiile unde trebuia să cerșească (la semafoare). Inculpata era cea care îl învăța să cerșească (”cu paharul în mână, fără a zice nimic, doar întindeam mâna la maşini”). Astfel martorul cerșea zilnic (inclusiv sâmbăta şi duminica) de la 8-9 dimineața până seara la ora 17-18, obținând aproximativ 20-30 euro pe zi. Banii obţinuţi din cerşit îi preda integral martorul în fiecare seară inculpatei. Aceasta era cea care pregătea de mâncare și îl hrănea pe martor o dată pe zi, seara când se întorcea de la cerșit.

Pe parcursul șederii în Italia, cartea de identitate a martorului era ținută la început de către Grancea, acesta motivând prin necesitatea de a nu se pierde, apoi a fost restituită martorului, motivând prin necesitatea de a nu avea probleme cu poliția care ar putea face verificări”, scrie în hotărâre.

Îi cerea preotului să se roage pentru ”afacere”

Procurorii au pus la dosar și mai multe fișiere audio în care Maria Danciu vorbește la telefon cu un preot căruia îi solicită să se roage pentru ea, înainte de călătoriile cu sibienii duși la cerșit prin Europa.

În fișierul audio din data de 07.08.2020 înregistrat de către Maria Danciu, aceasta se adresează unui preot, spunându-i acestuia din urmă „să se roage pentru ei să poată pleca și ei dincolo să facă bani, că tot așteaptă după acte cu avocatu, nu știe ce face, să poată pleca, că știe că trebuie să facă bani și nu mai știe de capul ei, plânge inima în ea”.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

Revoltator

Acum 1 an

Doar cu suspendare..... Ce a mai ajuns și justiția în ziua de azi. Ștreangul meritau ptr trafic de persoane!!!!
Raspunde

Vlad

Acum 1 an

Ii scapam pe .... astia cu 90 de zile munca in folosul comunitatii cand 10 ani au fac bani de pe urma cersetorilor si noi vrem in schengen cu civilizatii.
Raspunde

@@@

Acum 1 an

Ce pretentii! Sa bea bere in timpul cersitului! Pai daca oamenii vad ca bea bere ii mai dau ceva?!
Raspunde

Emil

Acum 1 an

Corb la corb nu-si scoate ochii.
Raspunde

Claus

Acum 1 an

Pensii speciale avem pensii specialeeee...lumanari de toti banii sa va luati.
Raspunde

Troll E. Buzu

Acum 1 an

Vrem pensii speciale pentru justitie!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus