Vineri,
20.09.2024
Innorat
Acum
13°C

Primăria, despre intabularea blocului ridicat de Keul fără parcarea subterană: nu se compară cu situația vilei care trebuie demolată

Primăria, despre intabularea blocului ridicat de Keul fără parcarea subterană: nu se compară cu situația vilei care trebuie demolată

Chiar dacă a ridicat un bloc de birouri fără a mai amenaja și parcarea subterană la care s-a angajat inițial, Werner Keul – apropiat al președintelui României - a reușit să livreze clienților săi o clădire care a fost, în cele din urmă, înscrisă în Cartea Funciară. La solicitarea Turnul Sfatului, Primăria Sibiu a explicat modul în care a gestionat situația, mai ales în contextul în care aceeași instituție este implicată în demolarea unei vile ridicată pe aceeași Cale a Dumbrăvii, deoarece nu a respectat autorizația de construire.

Este vorba de blocul de birouri ridicat pe Calea Dumbrăvii 111A (la intersecția cu strada Gheorghe Dima, acolo unde, inițial, era adresa imobilului). Blocul cu cinci niveluri a fost finalizat în toamna anului 2021, în baza unei autorizații emisă cu doi ani înainte. Autorizație prin care Werner Keul – cel care a gestionat proiectul în numele clienților săi – se angaja și la amenajarea unei parcări supra și subterane cu 30 de locuri, semiautomată (în sensul că mașinile sunt coborâte, cu ajutorul unor mecanism, în subteran).

După cum arăta Turnul Sfatului, parcarea nu a mai fost realizată, în locul acesteia fiind așezate pișcoturi din beton și delimitate circa zece locuri pentru mașini. N-au mai fost amenajate nici peticele de spații verde desenate în documentația urbanistică votată de consilierii locali ai Sibiului, nici platforma pentru recipientele de colectare selectivă a deșeurilor, de exemplu.

”În momentul în care investitorul anunță finalizarea lucrărilor în vederea emiterii procesului verbal de recepție a lucrărilor și a emiterii certificatului de notare, inspectorii abilitați din cadrul Primăriei vor verifica respectarea autorizației de construire”, preciza Primăria Sibiu, în octombrie 2021, pentru cititorii Turnul Sfatului.

Șapte luni mai târziu, în iunie 2022, Kartmann Gmbh Wolnzach sucursala Sibiu – firmă de software deținută de un investitor sas, clientul lui Werner Keul - își înscria în cartea funciară dreptul de proprietate asupra blocului cu o suprafață desfășurată de 1802 mp și o amprentă la sol de 302 mp. Înscrierea se face cu o mențiune în ceea ce privește terenul. ”Teren împrejmuit; 11 locuri de parcare în incinta proprie, în locul sistemului semiautomat cu 30 de parcări prevăzute în autorizația de construire 838/2019”, este mențiunea trecută în cartea funciară.

Citește și Primăria, despre blocul ridicat de prietenul președintelui Iohannis fără parcări și spații verzi: mai are timp un an

Provizoriu, dar fără termen

Înscrierea unui imobil nou construit în cartea funciară este precedată de emiterea unui certificat de atestare a construirii acestuia, document care este eliberat de administrația locală. Într-un răspuns pentru Turnul Sfatului, Primăria Sibiu enumeră o serie de legi pe baza cărora au permis clientului lui Werner Keul să intabuleze clădirea. 

Nici parcare subterană, nici spații verzi

”Beneficiarul a solicitat emiterea certificatului de atestare a edificării construcției de pe Calea Dumbrăvii nr. 111A însă, Comisia de recepție a constatat că nu a fost edificată parcarea prevăzută de autorizația de construire nr. 838/2019. Astfel, în baza Legii 50/1991, art 37, alineatul 2, a fost întocmit un proces verbal de recepție parțială, menționându-se cele constatate. În acest caz, în baza art. 98, alin. 3 din Ordinul 700/2014 pentru aplicarea Legii cadastrului și publicității imobiliare nr.7/1996, Primăria Sibiu a emis certificatul de atestare provizorie pe care îl atașăm în copie”.

Primăria Sibiu a emis un certificat provizoriu de înscriere în cartea funciară a imobilului lăsat fără parcare

Din răspunsul Primăriei Sibiu mai rezultă faptul că obligativitatea amenajării parcării există în continuare. Dar nu are un termen. ”Subliniem că această notare provizorie a construcției nu atestă finalizarea lucrărilor de construcție,  beneficiarul având în continuare obligația de a îndeplini prevederile PUD care, în conformitate cu Legea 350/2001, art. 56, alineatul 5, își prelungește de drept valabilitatea până la finalizarea lucrărilor”

”Valabilitatea prevederilor documentațiilor de amenajare a teritoriului și de urbanism se extinde de drept pentru acele investiții care au început în timpul perioadei de valabilitate, până la finalizarea acestora, în următoarele situații:

a) dacă în timpul perioadei de valabilitate a fost începută, în condițiile legii, procedura de autorizare a executării lucrărilor de construire/desființare;

b) dacă a fost demarată punerea în aplicare a reglementărilor privind circulația juridică a terenurilor, stabilirea și delimitarea teritoriului intravilan sau delimitarea zonelor afectate de servituți publice;

c) dacă au fost inițiate obiective de investiții de modernizare și/sau dezvoltare a infrastructurii tehnico-edilitare”, articolul 56, alineat 5, al Legii 350/2001, invocat de Primăria Sibiu

Comparația cu vila demolată

Werner Rudolf Keul este cunoscut drept un apropiat al fostului primar al Sibiului, actual președinte al României, Klaus Iohannis. Acesta din urmă l-a și lăudat în discurs public recent pentru ”treaba bună pe care o face” legat de golf, sport preferat de Iohannis.

Relația apropiată dintre președintele Klaus Iohannis și Werner Keul nu este un secret. Primăria Sibiu susține că Werner Keul nu beneficiază de tratament preferențial

Iar situația blocului ridicat de Keul pentru clienții săi pe Calea Dumbrăvii apare în contextul în care pe aceeași arteră, dar la numărul 27, sunt în derulare procedurile de demolare a unei vile, ridicată fără a mai respecta autorizația de construire.

În acest context, Turnul Sfatului a întrebat conducerea Primăriei Sibiu dacă nu poate fi vorba de un tratament preferențial în favoarea apropiatului lui Klaus Iohannis. ”În ceea ce privește comparația cu cazul de pe Calea Dumbrăvii nr. 27, există o diferență majoră între cele două. Dacă în cazul de la nr. 27 autorizația nu a fost respectată și s-au continuat lucrările neautorizate, chiar și după dispunerea încetării acestora, în situația imobilului de la nr. 111A, autorizația fost respectată în cazul construcției edificate până la acest moment, nefiind încă realizate toate elementele din planul urbanistic de detaliu”, răspund reprezentanții Primăriei Sibiu.

Demolarea vilei de pe Calea Dumbrăvii a fost dispusă în cadrul unui dosar penal

Citește și Prietenul de golf lăudat de președintele Iohannis tocmai dă o țeapă Primăriei din Sibiu

Premiera demolării vilei de pe Calea Dumbrăvii, suspendată. Proprietara - de acord cu închisoarea, dar nu și cu demolarea

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

28 comentarii

A

Acum 1 an

Problema este cea a dublului standard, a dublei masuri de care da dovada administratia locala.

Raspunde

Un sibian

Acum 1 an

unul n-a construit cat trebuia, altii au construit prea mult...
Raspunde

Asta e Romania plagiata, esuata de presedintele esuat!

Acum 1 an

Explicatia primariei este o bataie de joc, pe care doar niste retardati ar putea sa o ia in considerare. Pe logica asta mincinoasa orice dezvoltator ("de buna credinta" ca Keul) ce ridica blocuri de la 2 la 20 etaje (care au prevazut in autorizatia de constructie zeci sau sute de locuri subterane) pot construi mai intai ieftin si direct apartamentele iar la urma lasa constructia subterana a parcarilor, constructie ce o vor face atunci cand o va face si keul pe Cl. Dumbravii 101. Precedentul e creat si expus clar in articol aici. Idiot sa fii sa mai construiesti parcari subterane in urbea asta condusa pe cumetrii de impostori in functii. Etajul in plus de la Cl. Dumbravii 27 e mult mai putin grav decat lipsa parcarii lui keul. 20 de locuri de parcare in minus inseamna ocuparea domeniului public din zona Cl. Dumbarvii 101 abuziv de 20 de autoturisme care conf. legii trebuiau parcate sub cladirea nou construita. Hai cu demisiile din primarie!
Raspunde

Jiji Berbecali

Acum 1 an

E si normal ca nu este acelasi lucru ,kieul face parte din cei cu singe albastru in timp ce celalalt e doar un cioban instarit care nu a intrat in elita,inca!
Raspunde

Cam asta se intampla si acum 230 de ani cand Brukenthal stapanea iobagii romani

Acum 1 an

O masina parcata ocupa circa 10 - 12 m.p. de spatiu. 20 masini parcate zilnic pe domeniul public in loc a fi parcate in incinta proprie precum s-a asumat si aprobat, inseamna ocuparea a minim 240 m.p. de domeniu public, fara a plati un leu daca sunt parcate dupa colt pe G. Dima sau pe str. Putnei. Un etaj in plus la Cl. Dumbravii 27 inseamna macar un impozit anual pe proprietate platit catre primarie. Comparatia e net nefavorabila pt keul si prietenii lui din primarie.
Raspunde

Stanciu

Acum 1 an

Nu se compara ma'sa!
Raspunde

Bogdan

Acum 1 an

Nu vad unde e diferenta esentiala intre cele doua cazuri. In ambele situatii, beneficiarii au obtinut o autorizatie dar au construit altceva. Unul se sanctioneaza cu demolarea, celalalt se descurca cu niste acte fara logica. Concluzia, pe scurt (pamflet): Beneficiarul vilei care trebuie demolata sa-l contacteze de urgenta pe dl. Keul (poate obtine nr. de tel direct de la primarie probabil) sa-si rezolve situatia. Orice asemanare cu personajele reale este intamplatoare :))
Raspunde

Andrei Mitrea

Acum 1 an

La Serviciul Urbanism domneste colega de banca a Primei Doamne a Romaniei, D-na Carmen asa ca nu e de mirare Werner Keul a obtinut ceva ce legea nu ii permitea sub nici o forma sa obtina, adica sa intabuleze o contructie in conditiile in care nu a respectat autorizatia de construire. In cazul dansului conditia edificarii cladirii cu locuri de parcare in subsol era absoluta, si lipsa locurilor de parcare este o incalcare care are puterea sa duca la anularea autorizatiei de construire, si ulterior demolarea. Dar pentru ca nimeni nu s-a sesizat povestea a fost rezolvata in interiorul Primariei. Unde exista un dublu standard grosolan. Ei au un modus operandi bine pus la punct, D-na Urdea e de un tupeu grav de tot, cum poate sa confirme oricine a avut de-a face cu ea. Sefii, si aici ma refer la D-na Primar, Secretarul si Arhitecta Sefa sunt conducatorii unei retele care efectiv face ce vrea. Angajatii traiesc cu frica sa nu fie dati afara, asa ca executa ordinele desi stiu ca nu sunt legale. La Serviciul Contencios nu exista cineva care sa le opreasca inegalitatile. Incepand din 2016 au crescut enorm si constant procesele intentate Primarului Muncipiului Sibiu pe contencios. Sibienilor li se arunca praf in ochi cu asa zise sanctiuni pentru cei care inchid un balcon, in timp ce stapanii construiesc cu tupeu orice vor ei. Presa primeste cate un os din cand in cand ca sa inchida ochii si sa scrie de bine despre Doamna Primar.
Raspunde

Rodica

Acum 1 an

E pacat ca Primaria Sibiu reactioneaza in felul asta, ca sa nu folosesc cuvinte mai potrivite si mai directe!
Raspunde

Maria

Acum 1 an

Este un precedent creat. Credeți că vreun bloc ridicat după anul 2000 respectă autorizația de construire? PUG și RLU nu prevăd sancțiuni pt nerespectare și cine aplică sancțiunile? Urmează str.G-ral Vasile Milea sa fie distrusă și încărcată cu astfel de construcții care vor avea că rezultat blocarea cu mașini a străzilor adiacente. Cu ce drept Primăria Sibiu permite blocarea străzilor cu mașini pentru unii care au primit și primesc autorizații de construire cu toate că peste 90 de cetățeni care locuiesc pe această stradă principală și pe străzile adiacente ei au depus petiție la Primăria Sibiu și Consiliul local Sibiu încă din luna decembrie 2019 anunțând că se opun construirii de clădiri cu mai mult de un etaj și spunând că doresc ca zona să rămână zonă de case. De ce se mai fac consultări publice dacă Consiliul local și Comisia de urbanism din cadrul Consiliului local nu țin absolut deloc cont de opiniile celor care locuiesc pe străzile pe care au pus ochii cei care ridică blocuri? De ce in aceste cazuri nu contează votul majorității? Au uitat consilierii că se află acolo pentru că au fost votați de cetățeni și nu numai de cei care ridică blocuri. Votul majorității contează numai odată la patru ani? Pe viitor, îmi voi anula votul pentru consilieri locali. Poate îmi urmează exemplul și alte persoane și Sibiul sa fie primul oraș fără Consiliu local.
Raspunde

Vadim

Acum 1 an

Sunt multe exemple în Sibiu în care Primăria judecă părtinitor. Dar cel mai grav lucru e faptul că la toate mârșăviile comise de Primăria Sibiu prin arhitectul șef Ioana Urdea și Astrid Fodor, niciun procuror nu se sesizează. Chiar și Prefectura doarme și se face că nu vede.
Raspunde

Un sibian

Acum 1 an

E evident că nu intâmplător au păstrat după reamenajarea tocmai finalizată locuri de parcare de o parte și de alta a străzii, în detrimentul unei benzi înspre Răsinari , a spațiului verde ...
Raspunde

Adrian Antonie

Acum 1 an

Cele doua situatii sunt identice, doar primaria ne crede prosti si spune altceva. Cladirea fara parcare subterana nu este neterminata ci este cat se poate de terminata si nu a respectat autorizatia de constructie, intrucat acea parcare subterana NU MAI POATE SI NU VA MAI FI CONSTRUITA NICIODATA!!! Chiar ne credeti prosti? In cazul de fata in penal intra automat si Primaria pentru complicitate. Orice avocat incepator, intr-o tara normala, ar trebui sa obtina daramarea cladirii.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Teo

Acum 1 an

Nu va mai dati de ceasul mortii,imaginandu va scenarii fara a cunoaste realitatea,raspunsul Primariei este clar,ca e legala sau nu inscrierea in cf este un alt aspect,dar blocul nu are elemente care numai prin demolare poate fi respectata AC,pe cand vila trebuie demolata,incalcandu-se cele stipulate in AC.Daca se tinea cont de toate parerile absurde ale locuitorilor,nu se facea nimic in oras,nici o teava nu se schimba ca deranjeaza tihna sibienilor,multi veniti cu traista-n bat,goniti de saracie.
Raspunde

Sibian

Acum 1 an

Vai si cati l au ridicat in slavi pe fostul primar. Cam asa face tot , ca si cand ar fi tarlaua lui. Noroc ca acum la Bucuresti nu l mai acopera toata presa si mai aflam si noi ce “bine intentionat” e
Raspunde

Kerner Weul

Acum 1 an

Important este să nu avem la primărie PSD!!! În rest să ne fure că sunt sașii noștri iubiți pe care i-am votat și cărora ne închinăm!
Raspunde

Diana Dima

Acum 1 an

Nu înțeleg de ce ne mai surprinde ceea ce fac cei din primăria Sibiu.Intrebarea este de ce nu răspund penal? Pe str.Plevnei au eliberat o autorizație de construire pe un teren neconstruibil deși am depus dovezi și am arătat ca este un teren neconstruibil,anterior eliberării ei.Trist este faptul ca noi cetatenii care plătim taxe și impozite nu contam deloc și asistam cum își bat joc de noi și ne distrug casele, deși legile sunt clare și precise ,dar nu sunt respectate.
Raspunde

Eminescu

Acum 1 an

de ce nu raspund penal ? Pentru ca Justitia, DNA , parchetele si toate institutiile importante de control, in ultimiii ani au fost atent coafate si structurate de la cel mai inalt nivel - a se citi in primul rand dulapul - si astfel Justitia actioneaza doar unde este lasata sa actioneze si unde nu deranjeaza vreun prieten.
Raspunde

Moromete

Acum 1 an

A.umplut multe buzunare asta cu blocu, scaoa basma curata, ala cu casa e dat exemplu la sclavi
Raspunde

Opinie

Acum 1 an

Cum s-a facut receptia cladirii lui Keul? Vine a semnat pe ceva ce e diferit de realitate. Anexa2 de la primarie specifica clar nr locurilor de parcare necesare. Mie mi-au respins dosarul exact pe acest motiv, dupa ce am cheltuit multi bani cu arhitect, topograf, avize, etc. Demisia si urmarirea penala a arh Urdea Ioana!! Abuz in serviciu!
Raspunde

Opinie

Acum 1 an

Traian - multumim mult pentru implicare si corectitudine!! Esti un exemplu.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Max rasinareanul

Acum 1 an

Bai nene, sarim toti de fund in sus ca a facut si Keul o combinatie. Pai cand ii tragea baronul pe iobagi pe roata in Piata Mare era mai bine ?! Deci urmasii habsburgilor au evoluat, sunt mai finuti acum. Daca vedea Maria Tereza ce domnisoare sunt Keul cu Klaus in comparatie cu generalul Bukow ....
Raspunde

Papa di Gio

Acum 1 an

Șnapanul de sas nu putea face așa ceva în Germania de unde sa repatriat, la fel ca prietenul președintelui hr.Schmidt bmw,etc.la noi totu i posibil și sunt ocolișuri ptr.a fenta legea pe care chiar cei din fruntea statului sau din conducere te învață,ca la notar dacă găsești unul corupt te învață cum să faci. Țara lu Păcală,ne tot amăgim și ne furăm căciula lu altu,cei mari cu tunurile date și cei mărunți cu câte o șpârlă mică,cașa i modelul.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Tania

Acum 1 an

D'aia nu mai suport eu nimic cu origine sibiană! Nici măcar salamul de Sibiu nu-l mai suport!
Raspunde

SIM

Acum 1 an

Cred si eu daca il vezi doar in reviste...
Raspunde

2cents

Acum 1 an

Nerusinare maxima din partea primariei Sibiu, profit maxim pentru baronii locali si dispret total fata de oras si cei care platesc taxele.
Raspunde

Smart street

Acum 1 an

Smart street s-a umplut cu stupid houses! Toate imobilele noi nu sunt in specificul Sibiului:istoric,tradiție locală- OCHII,munte,turistic. Calea Dumbrăvii devine Calea ilegalităților,a prostului gust….
Raspunde

Om Cinstit

Acum 1 an

Putini dintre voi stiu ca pe strada Dima nr. 6, este o curte goala....proprietatea aceleasi societati. Are autorizatie de demolare constructii existente si amenajare parcare tocmai pentru imobilul vecin de pe Dumbravii. De asta nu stiati. Dati numai comentarii aiurea.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus