Chiar dacă a ridicat un bloc de birouri fără a mai amenaja și parcarea subterană la care s-a angajat inițial, Werner Keul – apropiat al președintelui României - a reușit să livreze clienților săi o clădire care a fost, în cele din urmă, înscrisă în Cartea Funciară. La solicitarea Turnul Sfatului, Primăria Sibiu a explicat modul în care a gestionat situația, mai ales în contextul în care aceeași instituție este implicată în demolarea unei vile ridicată pe aceeași Cale a Dumbrăvii, deoarece nu a respectat autorizația de construire.
Este vorba de blocul de birouri ridicat pe Calea Dumbrăvii 111A (la intersecția cu strada Gheorghe Dima, acolo unde, inițial, era adresa imobilului). Blocul cu cinci niveluri a fost finalizat în toamna anului 2021, în baza unei autorizații emisă cu doi ani înainte. Autorizație prin care Werner Keul – cel care a gestionat proiectul în numele clienților săi – se angaja și la amenajarea unei parcări supra și subterane cu 30 de locuri, semiautomată (în sensul că mașinile sunt coborâte, cu ajutorul unor mecanism, în subteran).
După cum arăta Turnul Sfatului, parcarea nu a mai fost realizată, în locul acesteia fiind așezate pișcoturi din beton și delimitate circa zece locuri pentru mașini. N-au mai fost amenajate nici peticele de spații verde desenate în documentația urbanistică votată de consilierii locali ai Sibiului, nici platforma pentru recipientele de colectare selectivă a deșeurilor, de exemplu.
”În momentul în care investitorul anunță finalizarea lucrărilor în vederea emiterii procesului verbal de recepție a lucrărilor și a emiterii certificatului de notare, inspectorii abilitați din cadrul Primăriei vor verifica respectarea autorizației de construire”, preciza Primăria Sibiu, în octombrie 2021, pentru cititorii Turnul Sfatului.
Șapte luni mai târziu, în iunie 2022, Kartmann Gmbh Wolnzach sucursala Sibiu – firmă de software deținută de un investitor sas, clientul lui Werner Keul - își înscria în cartea funciară dreptul de proprietate asupra blocului cu o suprafață desfășurată de 1802 mp și o amprentă la sol de 302 mp. Înscrierea se face cu o mențiune în ceea ce privește terenul. ”Teren împrejmuit; 11 locuri de parcare în incinta proprie, în locul sistemului semiautomat cu 30 de parcări prevăzute în autorizația de construire 838/2019”, este mențiunea trecută în cartea funciară.
Provizoriu, dar fără termen
Înscrierea unui imobil nou construit în cartea funciară este precedată de emiterea unui certificat de atestare a construirii acestuia, document care este eliberat de administrația locală. Într-un răspuns pentru Turnul Sfatului, Primăria Sibiu enumeră o serie de legi pe baza cărora au permis clientului lui Werner Keul să intabuleze clădirea.
Nici parcare subterană, nici spații verzi
”Beneficiarul a solicitat emiterea certificatului de atestare a edificării construcției de pe Calea Dumbrăvii nr. 111A însă, Comisia de recepție a constatat că nu a fost edificată parcarea prevăzută de autorizația de construire nr. 838/2019. Astfel, în baza Legii 50/1991, art 37, alineatul 2, a fost întocmit un proces verbal de recepție parțială, menționându-se cele constatate. În acest caz, în baza art. 98, alin. 3 din Ordinul 700/2014 pentru aplicarea Legii cadastrului și publicității imobiliare nr.7/1996, Primăria Sibiu a emis certificatul de atestare provizorie pe care îl atașăm în copie”.
Primăria Sibiu a emis un certificat provizoriu de înscriere în cartea funciară a imobilului lăsat fără parcare
Din răspunsul Primăriei Sibiu mai rezultă faptul că obligativitatea amenajării parcării există în continuare. Dar nu are un termen. ”Subliniem că această notare provizorie a construcției nu atestă finalizarea lucrărilor de construcție, beneficiarul având în continuare obligația de a îndeplini prevederile PUD care, în conformitate cu Legea 350/2001, art. 56, alineatul 5, își prelungește de drept valabilitatea până la finalizarea lucrărilor”
”Valabilitatea prevederilor documentațiilor de amenajare a teritoriului și de urbanism se extinde de drept pentru acele investiții care au început în timpul perioadei de valabilitate, până la finalizarea acestora, în următoarele situații:
a) dacă în timpul perioadei de valabilitate a fost începută, în condițiile legii, procedura de autorizare a executării lucrărilor de construire/desființare;
b) dacă a fost demarată punerea în aplicare a reglementărilor privind circulația juridică a terenurilor, stabilirea și delimitarea teritoriului intravilan sau delimitarea zonelor afectate de servituți publice;
c) dacă au fost inițiate obiective de investiții de modernizare și/sau dezvoltare a infrastructurii tehnico-edilitare”, articolul 56, alineat 5, al Legii 350/2001, invocat de Primăria Sibiu
Comparația cu vila demolată
Werner Rudolf Keul este cunoscut drept un apropiat al fostului primar al Sibiului, actual președinte al României, Klaus Iohannis. Acesta din urmă l-a și lăudat în discurs public recent pentru ”treaba bună pe care o face” legat de golf, sport preferat de Iohannis.
Relația apropiată dintre președintele Klaus Iohannis și Werner Keul nu este un secret. Primăria Sibiu susține că Werner Keul nu beneficiază de tratament preferențial
Iar situația blocului ridicat de Keul pentru clienții săi pe Calea Dumbrăvii apare în contextul în care pe aceeași arteră, dar la numărul 27, sunt în derulare procedurile de demolare a unei vile, ridicată fără a mai respecta autorizația de construire.
În acest context, Turnul Sfatului a întrebat conducerea Primăriei Sibiu dacă nu poate fi vorba de un tratament preferențial în favoarea apropiatului lui Klaus Iohannis. ”În ceea ce privește comparația cu cazul de pe Calea Dumbrăvii nr. 27, există o diferență majoră între cele două. Dacă în cazul de la nr. 27 autorizația nu a fost respectată și s-au continuat lucrările neautorizate, chiar și după dispunerea încetării acestora, în situația imobilului de la nr. 111A, autorizația fost respectată în cazul construcției edificate până la acest moment, nefiind încă realizate toate elementele din planul urbanistic de detaliu”, răspund reprezentanții Primăriei Sibiu.
Demolarea vilei de pe Calea Dumbrăvii a fost dispusă în cadrul unui dosar penal
Citește și Prietenul de golf lăudat de președintele Iohannis tocmai dă o țeapă Primăriei din Sibiu
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Kartmann Gmbh Wolnzach sucursa , primaria intabularea blocului , cladire birouri keul dumbravii , foto , Werner Keul , klaus iohannis , Werner Rudolf Keul
Vizualizari: 16205
Ultimele comentarii
Acum 5 ore
Gastronomul
Acum 5 ore
Sibian
Acum 5 ore
Muresan
Acum 6 ore
Till Eulenspiegel
Acum 6 ore
Micu Klein