Marţi,
10.09.2024
Ploi Scurte
Acum
20°C

Au furat în numele primăriei. Ciudatul caz al consilierilor locali condamnați pentru furtul unui excavator

Au furat în numele primăriei. Ciudatul caz al consilierilor locali condamnați pentru furtul unui excavator

Cei doi consilieri locali care au furat vara trecută un excavator, ajutați de fratele viceprimarului, au fost condamnați la închisoare cu suspendare, recunoscându-și faptele. Ambii au declarat în fața procurorilor că au luat această decizie după ce primăria a pierdut un proces cu firma care deținea excavatorul. Firmă al cărei administrator a declarat în fața instanței că ”s-a primit «comandă de sus» să nu se mai plătească sumele datorate”.

Este vorba de cazul din comuna Porumbacu de Jos, de unde polițiștii sibieni anunțau în iulie 2022 reținerea a trei persoane acuzate de furtul unui excavator cu șenile, din albia pârâului din satul Scoreiu. Doi dintre cei trei erau consilieri locali ai comunei: Adrian Malangă (foto dreapta) și Mirel Mihai Stoica (foto stânga), aleși pe listele PNL. Cel de-al treilea este angajat al primăriei din localitate și, totodată, frate al viceprimarului comunei.

Ambii consilieri locali și-au recunoscut faptele în fața procurorilor, astfel că au beneficiat de reducerea pedepsei și de procese încheiate rapid: în octombrie 2022, Adrian Malangă, tinichigiu-vopsitor, a fost condamnat la un an și jumătate de închisoare cu suspendare pentru furt calificat în forma complicității. În cazul lui Mirel Stoica, administrator al unei firme de transporturi, procesul s-a încheiat luna trecută fiind condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru furt calificat.

Amândurora le-a fost impus un termen de doi ani de încercare, instanța interzicându-le în această perioadă să mai ocupe vreo funcție publică. Niciunul din cei doi nu a formulat apel.

În cazul lui Aurel Sorin Filimon, fratelui viceprimarului, procesul va începe în prima zi a lunii viitoare. Conform datelor făcute publice de instanță, și Filimon și-a recunoscut faptele încă din faza de urmărire penală.

De la o factură de nici 10.000 de euro

Este o întreagă poveste în jurul excavatorului furat de cei trei. Povestea începe în 2018, când firma Dual Districon SRL, din Sibiu, a câștigat un contract de modernizare a mai multor drumuri din comună. În 2020, în comună a fost ales un nou primar, care a refuzat plata unei facturi de aproape 45.000 de lei, emisă în cadrul contractului amintit în ianuarie 2021.

Dual Districon SRL a dat în judecată Primăria, iar pe 9 iunie 2022 a câștigat pe fond procesul, instanța din Avrig obligând administrația comunei să achite factura, dobânzile penalizatoare și cheltuielile de judecată. Pe toată perioada procesului, excavatorul care avea să fie furat a fost lăsat în albia pârâului din Scoreiu, unde a fost folosit pentru decolmatare în vederea amenajării unui podeț.

”În calitate de consilieri în cadrul Consiliului Local al Comunei Porumbacu de Jos, inculpații cunoşteau aspecte legate de acest litigiu civil, dar şi faptul că societatea respectivă ar datora niște sume de bani primăriei, iar din cauza faptului că este declanșată procedura de insolvenţă cu privire la această firmă şi există foarte multe societăţi care sunt înscrise la masa credală, primăria riscă să nu-şi recupereze creanțele de la Dual Districon SRL”,  motivarea hotărârii prin care cei doi consilieri locali au fost condamnați

Data pronunțării hotărârii în care Primăria a fost pusă la plată către Dual Districon SRL este relevantă deoarece, chiar a doua zi, la ora zece seara, cei trei au furat excavatorul estimat în cadrul procesului care a urmat la 60.000 de euro. Conform rechizitoriului, ”inculpaţii nu au avut la dispoziţie cheile excavatorului în momentul în care au decis să-l ridice din albia pârâului. Pentru a-l porni s-au folosit de nişte improvizații (o unealtă asemănătoare unei șurubelnițe şi un spray) forțând şi distrugând mecanismul de pornire al utilajului, bunul fiind sustras prin efracție”.

Au urcat apoi utilajul pe un trailer și l-au lăsat ”în spatele locaţiei Povestea Calendarului, cu indicaţii ca acest utilaj să fie folosit de administratorul locaţiei la lucrările pe care le efectua în zonă”. În ziua următoare, administratorul Dual Districon SRL a văzut că i-a dispărut excavatorul, iar de la săteni a aflat cine este responsabil de acest lucru. 

”În declaraţiile date în calitate de inculpaţi, Adrian Malangă, Mirel Stoica și Sorin Filimon au precizat că recunosc şi regretă faptele comise şi că sunt de acord cu prestarea unei munci neremunerate în folosul comunităţii, la Primăria Comunei Porumbacu de Jos”, au mai notat procurorii în rechizitoriu.

”S-a primit «comandă de sus»”

De notat sunt și susținerile făcute în procesul care a precedat furtul, acțiune în care Dual Districon a dat în judecată primăria pentru factura de 45.000 de lei. Administratorul acestei societăți a arătat că firma sa a ajuns în insolvență din cauză că mai multe administrații din județ au încetat să mai plătească facturile emise pentru diferite lucrări.

Dual Districon este societatea căreia, în vara anului 2020, i-a fost reziliat de către Consiliul Județean Sibiu un contract de peste 20 de milioane de lei, din cauza întârzierilor în modernizarea a 15 km de drum județean între Ocna Sibiului, Topârcea și intersecția cu DJ 106G (Ludoș). Președinta CJ Sibiu, Daniela Cîmpean, anunța atunci și emiterea unui certificat de neconformitate pe numele societății Dual Districon, ai cărei reprezentanți au amenințat mai apoi cu plângerea penală.

Citește și Conducerea CJ Sibiu, reclamată la parchet într-un contract de 20 de milioane de lei, cu întârzieri

În cadrul procesului cu primăria din Porumbacu de Jos, administratorul Dual Districon a susținut că a fost dat ordin pe linie politică împotriva firmei sale. ”Reclamanta mai precizează că după introducerea unei acțiuni împotriva UAT Județul Sibiu, a cărui conducere este asigurată de PNL, respectiv partidul din care face parte și doamna primar a comunei Porumbacu de Jos, s-a primit «comandă de sus» să nu se mai plătească sumele datorate către Dual Districon SRL”.

În replică, administrația din Porumbacu a arătat că factura nu a mai fost achitată din cu totul alte motive. Și anume că lucrările din albia pârâului din Scoreiu – de unde a fost furat mai apoi excavatorul – nu făceau parte din proiect, nu erau autorizate și nici nu au fost verificate de către dirigintele de șantier. Dual Districon a prezentat alte documente potrivit căreia lucrările au fost stabilite în cadrul unei note de șantier anterior redactată, că localnicii s-au împotrivit lucrărilor, dar că acestea trebuiau executate ca să prevină eventuale inundații.

În cele din urmă, în 9 iunie 2022, Judecătoria Avrig a dat dreptate celor de la Dual Districon SRL. Săptămâna trecută, după primirea motivării instanței, reprezentanții Primăriei Porumbacu de Jos au făcut apel împotriva hotărârii. ”Total exclus”, spune Georgeta Poșa, primarul comunei Porumbacu de Jos, referitor la acuzațiile celor de la Dual Districon conform cărora factura nu ar fi fost plătită din cauza unor ”comenzi de sus”.

O nouă anchetă: al cui este excavatorul

”Eu sunt consilier juridic, am la bază studii juridice și știu ce înseamnă recuperarea unui prejudiciu”, spune primarul Georgeta Poșa. Ea arată că a declarat inclusiv în fața procurorilor faptul că lucrurile nu sunt deloc clare în ceea ce privește dreptul de proprietate asupra excavatorului reclamat a fi furat. 

”S-a discutat la nivelul Consiliului local faptul că în valea Scoreiului există un utilaj abandonat din timpul lucrărilor efectuate între 2018 și 2020, lucrări care nu sunt finalizate. Dar nu am putut găsi vreun act, vreo dovadă a proprietății acelui utilaj. Deoarece nu l-am avut nici în custodie, nici nu există vreo predare de amplasament pe locul respectiv. Deci, noi nu puteam verifica ce este cu acel utilaj. Așa cum am declarat și doamnei procuror, eu nu sunt convinsă că acel utilaj aparține respectivei societăți. Din surse, în momentul de față am aflat că sunt în continuare cercetări, deoarece ar fi vorba de un act de proprietate fals”, mai arată Georgeta Poșa.

Citește și Cei doi arestați pentru furtul unui excavator sunt consilieri locali. Al treilea implicat e fratele viceprimarului

Sursa fotografiilor: Facebook / Malangă Adrian, Facebook / Stoica Mirel Mihai

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

Emil

Acum 1 an

Romania este Raiul hotilor si criminalilor de pretutindeni.
Raspunde

Un sibian

Acum 1 an

condamnarea "cu suspendare" a dus tara in starea de ignoranta legislativa in care este...sa-i fi ascuns 2-3 ani sa vezi cum n-ar mai fi furat, nici ei nici altii!!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Tihomir Leluțiu

Acum 1 an

Sa nu ii judecam pe fratii nostri din neamul romanesc de dreapta credinta!!! Sa nu ne mai lasam invrajbiti de strainii care se inchina la ghei si masoni!
Raspunde

Rodica

Acum 1 an

...si sa-i lasam pe romanasii nostrii sa-si faca de cap, ca asta ai uitat sa spui tihomir!
Raspunde

Eu, sibianul

Acum 1 an

Asta e de noaptea mintii... Pai, daca e consilier local, e ca si cum ar fi absolvit o facultate?!?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus