Duminică,
05.02.2023
Ceata
Acum
-6°C

A murit unul dintre cei mai importanți teatrologi români, colaborator al TNRS - George Banu

A murit unul dintre cei mai importanți teatrologi români, colaborator al TNRS - George Banu

George Banu, unul dintre cei mai importanți teatrologi români, eseist de reputație mondială și profesor universitar la Sorbonne Nouvelle, Paris, a murit. Acesta a fost unul dintre consultanții artistici și colaboratorii Teatrului Național Radu Stanca din Sibiu în cadrul Departamentului Artistic.

„Domnul George Banu a plecat la Cel Senin! Cale albă și lumină, prieten drag! Nu pot vorbi mai mult!”, a transmis directorul TNRS, Constantin Chiriac.

Opera critică a lui George Banu este dedicată regiei moderne și personalităților precum Brook, Strehler sau Grotowski.

George Banu s-a născut pe 22 iunie 1943 la Buzău. A urmat cursurile Academiei de Teatru din București, iar in anul 1973 s-a stabilit în Franța, unde și-a continuat studiile și cariera universitară începute în România.

A fost președinte de onoare al Asociației Internationale a Criticilor de Teatru, după ce a fost ales presedinte de 3 ori și Doctor Honoris Causa al mai multor universități europene. A condus revista Alternatives theatrales și colectia Le Temps du theatre la Editura Actes-Sud.

În perioada 1990-2001, George Banu a fost directorul artistic al Academiei Experimentale a Teatrelor, iar între anii 1994-2001 a fost președintele Asociației Internaționale a Criticilor.

Și directorulMuzeului Național Brukenthal din Sibiu a transmis un mesaj de condoleanțe.  „A fost un Om deosebit (...) Am avut multe dialoguri cu domnia sa și am fost deosebit de onorat să îi fiu alături, să vorbesc și să punem la cale diferite evenimente. Aveam planificată împreună cu George Șerban o plimbare pe Sena în acest an cu George Banu. Maestre te vom purta întotdeauna în gând și în tot ceea ce facem! Îți mulțumesc!”, a scris Alexandru Chituță pe pagina de Fcebook a muzeului.

George Banu are o stea pe Aleea Celebrităților de la Sibiu, inaugurată în cadrul ediției din anul 2013 a Festivalului Internațional de Teatru.

Citiți și: Constantin Chiriac, prezent la Paris pentru seara aniversară dedicată lui George Banu

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Tag-uri: George Banu

Vizualizari: 1395

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

1 comentarii

Un cititor

Acum 2 săptămâni

Așadar, un consultant artistic. Arta și cultură Sunt două lucruri diferite.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus