Duminică,
19.05.2024
Cer Senin
Acum
10°C

Operațiunea de salvare a unui pitbull periculos, abandonat lângă Sibiu. „Cel mai probabil a fost maltratat și exploatat pentru lupte ilegale de câini”

Operațiunea de salvare a unui pitbull periculos, abandonat lângă Sibiu. „Cel mai probabil a fost maltratat și exploatat pentru lupte ilegale de câini”

Un sibian a reușit să organizeze o operațiune de salvare a unui câine din rasa pitbull, care, potrivit lui, prezenta pericol pentru oameni. Acesta crede că animalul a fost abandonat de cineva care înainte de aceasta l-ar fi maltratat și exploatat, cel mai probabil, pentru lupte ilegale de câini, prezentând un real pericol pentru oamenii care treceau prin zonă.

Relatăm mai jos cazul povestit de sibian:

Pe data de 19 ianuarie, în jurul orei 9, mă deplasam împreună cu soția mea pe direcția Tălmaciu - Racovița, în curba de 90° de la Hidrocentrala Racovița, intersecția cu drumul ce duce la Balastiera Bradu. Am văzut o cățea ce părea abandonată, din rasa pitbull.

Am trecut, dar cu intenția de a reveni, ne-am rezolvat problemele noastre, iar în jurul orei 9 jumătate am revenit la locul cu pricina... Animalul era ascuns cumva în tufișuri. Cățelușa era destul de agitată, speriată, dar și flămândă. I-am cumpărat o franzelă și salam, am dat mai multe telefoane la oameni pe care îi cunoșteam că se ocupă cu animale abandonate, dar fiind din rasa agresivă nu s-au implicat. Ne-am continuat drumul nostru, iar în jurul orei 13 – 13:30 soția s-a deplasat la locul cu câinele pentru a vedea care este situația și să-i mai lase ceva de mâncare. Ajunsă acolo nu a văzut nici un câine, a crezut că și-a mutat locul sau a fost luată de cineva. Când a vrut să mă sune, fiind ieșită din mașină, în secunda următoare, din tufe, a apărut cățeaua, în fugă (de la o distanță mai bine de 10 metri), parcă turbată, în poziția de atac, cu colții scoși. A ajuns la nici 50 cm de piciorul ei; a început să țipe "Adi, asta mă atacă". A reușit să intre în mașină, după a doua tentativă de atac... acesta a fost momentul în care am decis că trebuie apelăm autoritățile”, ne povestește Tiberiu Adrian Șogor.

El precizează că iubește animalele și că a salvat de mai multe ori câini sau pisici abandonate. „Am colaborat și cu Animal Life, găseam câini loviți. Nu era o problemă să luăm cățeaua, să o adăpostim de ploaie și de frig, să-i dăm ceva de mâncare. Dar era foarte agresivă și de lupte. Ultima mea armă au reprezentat-o instituțiile”, explică Șogor. El subliniază că starea în care era cățeaua găsită pe marginea drumului lângă Racovița sugerează intențiile negative ale celui sau celor care au părăsit animalul acolo. Cățeaua a fost maltratată, crede el.

Astfel, din cauza agresivității animalului, acesta a decis să apeleze la jandarmi, iar operațiunea a durat aproximativ 4 ore, încheiată cu succes, spune Tiberiu Șogor, subliniind că intervenția în acest caz poate fi un exemplu pentru alte cazuri asemănătoare.

Citește și: VIDEO Cum să procedezi când ești atacat de câinii de la stână, atunci când mergi în drumeții pe jos ori pe bicicletă

„Jandarmii au stat cu noi 4 ore să găsim cea mai bună soluție, le mulțumim!”

Am sunat la 112, aceștia ne-au făcut legătura direct cu Jandarmeria Avrig, aceștia din urmă răspunzând prompt la apelul nostru. Cei doi jandarmi care s-au deplasat la locul respectiv au făcut tot ce le-a stat lor în putere ca acel cățel să fie luat în siguranță din zonă, atât pentru el (ca și animal), cât și pentru oameni (să nu fie nimeni rănit) și a se evita orice tragedie.

În acest caz s-a implicat direct și viceprimarul comunei Racovița, domnul Bucur Simion, care a venit personal la fața locului spre a se asigura că acel cățel este preluat în siguranță și vrem să îi mulțumim mult pentru implicarea dânsului în soluționarea situației dificile. Subliniez că jandarmii au stat cu noi, la fața locului, mai bine de 4 ore, căutând soluții, dând telefoane peste telefoane. Aceștia au fost coordonați de șeful Jandarmeriei Avrig, Maior Popescu Silviu. Totul s-a terminat cu bine, cățelușa a fost sedată și transportată la adăpostul public Mârșa, unde a fost cipată și este îngrijită și hrănită corespunzător.

Sunt și alți martori care au văzut cățeaua, dar și mai multe detalii care vor ajuta organele competente să găsească, să prindă și să-i tragă la răspundere pe cei care au maltratat, exploatat (pentru lupte ilegale de câini, dacă este cazul) și abandonat un câine din rasă considerată periculoasă, pitbull, câine care ar trebui să aibă toate actele necesare - CIP, proprietarul să fie înregistrat la Poliție ca și deținător de rasă periculoasă”, ne-a mai relatat sibianul.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 5319

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

5 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emil

Acum 1 an

Asa-i romanul, daca era om ii controla la buzunare si trecea cu masina peste el. Canele are noroc deoarece nu poate vorbi.
Raspunde

Un sibian

Acum 1 an

CATEGORIC tu nu esti om!!! nici caine nu esti...!!!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Ada

Acum 1 an

A fost trimisă la adăpost unde va fi omorâtă... Ce soluție e asta??
Raspunde

Adina

Acum 1 an

Ar trebui interzise prin lege rasele de caini periculosi in Romania asa cum au fost interzise si in alte tari. Legile sunt mult prea blande in tara noastra cu stapanii de animale periculoase. Au murit deja atatia oameni din cauza acestei rase de caini. Pe acelasi subiect: Cum se poate ca in Romania (stat european) sa existe in anul 2023 propietari de lei, tigri etc. pe care nu ii controleaza nimeni? Stiati ca in Targoviste exista o persoana care are in curtea casei un tarc cu lei si tigri? Dintre care un leu a fugit anul trecut, jandarmeria Targoviste nu a reusit sa il gaseasca dupa care a aparut in fata presei cu povestea ca "sigur o fi fost doar un caine". Deci momentan exista in judetul Dambovita (zona Subcarpati - Muntii Bucegi - Muntii Leaota) un leu care se plimba liber. Aviz amatorilor de drumetii. Ca fapt divers acest leu nu e primul scapat de propietarul in cauza. Se pare ca acum cativa ani i-a mai scapat unul fiindca gardul tarcului nu era destul de rezistent. Oare chiar nu pot fi verificati oamenii acestia care sunt un pericol pentru comunitatea in care traiesc? Aici in Sibiu am vazut stapani de caini periculosi care isi lasa cainele sa se plimbe liber printre oameni prin parcuri, fara lesa, fara botnita.
Raspunde

Rammstein

Acum 1 an

Țăranul tot țăran!...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus