După ce la finele anului trecut Primăria Sibiu nu era de acord cu asocierea cu Consiliul Județean pe subiectul investițiilor în sistemul de management a deșeurilor, în ședința de joi proiectul de asociere a fost repus pe ordinea de zi. Și, cu girul conducerii Primăriei, a și fost votat de consilierii locali. Proiectul prevede investiții de peste 21 de milioane de euro realizate foarte rapid în acest an și indexarea taxelor de salubrizare încasate de la populație începând cu anul viitor.
Este vorba de proiectul retras de pe ordinea de zi a Consiliului local Sibiu în ședința extraordinară din 21 decembrie 2022, la care a participat și președinta CJ Sibiu, Daniela Cîmpean, în încercarea de a convinge reprezentanții municipiului să nu renunțe la asocierea cu autoritățile județene. Asociere în cadrul căreia CJ Sibiu promite accesarea unor fonduri europene nerambursabile de peste 21 de milioane de euro, în vederea achiziției de recipiente de colectare, construirii a două stații de transfer și a cinci centre de colectare a deșeurilor cu aport voluntar (CAV).
La acel moment, funcționarii Primăriei au dat aviz negativ asocierii, arătând că proiectul elaborat de CJ Sibiu pentru accesarea banilor nerambursabili conține erori grave, este prost redactat și prevede investiții care se suprapun cu cele inițiate de Primăria Sibiu (exemplu fiind centrul de aport voluntar al deșeurilor prevăzut în dealul Gușteriței, acolo unde și Primăria are în vedere tot un centru de aport voluntar, din fonduri atrase prin PNRR).
Ședința din decembrie a fost cea mai lungă din istoria ultimilor 25 de ani, detaliile acesteia le puteți găsi aici: Război între Fodor și Câmpean: ”Este penibil”. Previziunile unui eșec de 22 de milioane de euro, fluturate peste deșeurile sibienilor
”Fulger”
Proiectul mai sus amintit a fost retras de pe ordinea de zi fiind propusă o întâlnire între președinta CJ Sibiu, aparatul acestei instituții și consilierii locali ai municipiului, pentru discuții ”lămuritoare”. Întâlnirea a avut loc în 28 decembrie 2022, iar în urma acesteia, administrația municipiului Sibiu a fost convinsă să se asocieze cu județul și celelalte primării în vederea proiectului de atragere de fonduri europene denumit ”Investiții complementare în Sistemul de management integrat al deșeurilor în județul Sibiu”. La ședința de joi, Consiliul local Sibiu a aprobat asocierea municipiului în proiectul mai sus amintit. Singurii care s-au abținut au fost cei doi consilieri locali din partea PSD.
Proiectul ar trebui să se implementeze în regim ”fulger”: până pe 17 februarie 2023 trebuie depuse cererile de obținere a fondurilor europene nerambursabile. Apoi trebuie semnate contractele de finanțare. Iar până la finele acestui an (când expiră termenul în care mai pot fi folosiți banii în discuție) vor trebui lansate licitațiile de atribuire a contractelor pentru livrarea a peste 237.000 de recipiente de colectare a deșeurilor, a contractelor pentru proiectarea și execuția stațiilor de transfer a deșeurilor la Avrig și Agnita și, respectiv, a contractelor de proiectare și execuție a cinci CAV-uri la Avrig, Agnita, Sibiu, Mediaș și Cisnădie.
Toate aceste contracte vor trebui și finalizate până pe 31 decembrie 2023, un termen foarte strâns având în vedere – de exemplu – că doar procedurile de licitație vor „consuma” aproximativ două luni. Asta dacă nu vor fi depuse contestații.
Conform estimărilor recipientele de colectare a deșeurilor ar costa 1,44 milioane de euro, cele două stații de transfer – 3,4 milioane de euro, iar cele cinci CAV-uri – 13,6 milioane de euro (toate sumele sunt fără TVA).
Cresc taxele. Se dau peste cap principiile
Proiectul de asociere între administrațiile de județ include și evoluția previzionată a taxelor de salubrizare pentru următorii zece ani. În fapt un tabel care intră în contradicție cu ceea ce au tot promovat în ultimii ani autoritățile locale: dacă până acum se arăta faptul că principiul de bază al taxării este ”plătește pentru cât arunci” și nu numărul persoanelor dintr-o gospodărie, ”planul anual de evoluție a tarifelor și taxei de salubrizare” elaborat de Consiliul Județean Sibiu are în vedere numărul de persoane.
Astfel, pentru anul 2024 tarifele lunare sunt estimate să crească la 17,7 lei, în anul următor fiind estimată o indexare de un leu. Cu peste 43% ar urma să crească tarifele până în anul 2034, când pentru fiecare persoană ar trebui să se plătească o taxă de salubrizare de 25,4 lei.
Sursa: proiectul de hotărâre adoptat de Consiliul local Sibiu
Taxele de salubrizare diferă de la localitate la localitate. Locuitorii municipiului Sibiu plătesc taxa în funcție de tipul de abonament ales: Eco, Practic sau Maxi. Valorile acestor abonamente au fost calculate fără a se avea în vedere numărul de locuitori al unei gospodării, ci numărul de goliri ale recipientelor de colectare.
Dacă raportăm valoarea la numărul de persoane, rezultă că abonamentul Practic (pe care îl plătește majoritatea dintre locuitorii orașului) presupune o taxă lunară de 14 lei/persoană pentru familiile de trei persoane, respectiv 10,5 lei pentru familiile cu patru persoane și așa mai departe.
În cazul gospodăriilor din Sibiu cu una sau două persoane, taxa de salubrizare este de 16 lei pe lună de persoană.
Citește și CJ Sibiu: cum să cheltui jumătate de milion de euro ca să ratezi peste 100 de milioane
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: sistemul de management integra , taxele gunoi cresc anul viitor , 21 de milioane de euro , taxa salubrizare sibiu , Astrid Fodor , Primăria Sibiu , Consiliul Local Sibiu , Daniela Cîmpean
Vizualizari: 5251
Ultimele comentarii
Acum 9 minute
Sibian
Acum 11 minute
Muresan
Acum 42 minute
Rob
Acum 1 oră
Asdfasdf
Acum 1 oră
Pixelul albastru