Marţi,
08.10.2024
Cer Senin
Acum
18°C

Taxele pentru gunoi cresc de anul viitor, după promisiuni cu investiții – ”fulger” de 21 de milioane de euro

Taxele pentru gunoi cresc de anul viitor, după promisiuni cu investiții – ”fulger” de 21 de milioane de euro

După ce la finele anului trecut Primăria Sibiu nu era de acord cu asocierea cu Consiliul Județean pe subiectul investițiilor în sistemul de management a deșeurilor, în ședința de joi proiectul de asociere a fost repus pe ordinea de zi. Și, cu girul conducerii Primăriei, a și fost votat de consilierii locali. Proiectul prevede investiții de peste 21 de milioane de euro realizate foarte rapid în acest an și indexarea taxelor de salubrizare încasate de la populație începând cu anul viitor.

Este vorba de proiectul retras de pe ordinea de zi a Consiliului local Sibiu în ședința extraordinară din 21 decembrie 2022, la care a participat și președinta CJ Sibiu, Daniela Cîmpean, în încercarea de a convinge reprezentanții municipiului să nu renunțe la asocierea cu autoritățile județene. Asociere în cadrul căreia CJ Sibiu promite accesarea unor fonduri europene nerambursabile de peste 21 de milioane de euro, în vederea achiziției de recipiente de colectare, construirii a două stații de transfer și a cinci centre de colectare a deșeurilor cu aport voluntar (CAV). 

La acel moment, funcționarii Primăriei au dat aviz negativ asocierii, arătând că proiectul elaborat de CJ Sibiu pentru accesarea banilor nerambursabili conține erori grave, este prost redactat și prevede investiții care se suprapun cu cele inițiate de Primăria Sibiu (exemplu fiind centrul de aport voluntar al deșeurilor prevăzut în dealul Gușteriței, acolo unde și Primăria are în vedere tot un centru de aport voluntar, din fonduri atrase prin PNRR).

Ședința din decembrie a fost cea mai lungă din istoria ultimilor 25 de ani, detaliile acesteia le puteți găsi aici: Război între Fodor și Câmpean: ”Este penibil”. Previziunile unui eșec de 22 de milioane de euro, fluturate peste deșeurile sibienilor

”Fulger”

Proiectul mai sus amintit a fost retras de pe ordinea de zi fiind propusă o întâlnire între președinta CJ Sibiu, aparatul acestei instituții și consilierii locali ai municipiului, pentru discuții ”lămuritoare”. Întâlnirea a avut loc în 28 decembrie 2022, iar în urma acesteia, administrația municipiului Sibiu a fost convinsă să se asocieze cu județul și celelalte primării în vederea proiectului de atragere de fonduri europene denumit ”Investiții complementare în Sistemul de management integrat al deșeurilor în județul Sibiu”. La ședința de joi, Consiliul local Sibiu a aprobat asocierea municipiului în proiectul mai sus amintit. Singurii care s-au abținut au fost cei doi consilieri locali din partea PSD.

Proiectul ar trebui să se implementeze în regim ”fulger”: până pe 17 februarie 2023 trebuie depuse cererile de obținere a fondurilor europene nerambursabile. Apoi trebuie semnate contractele de finanțare. Iar până la finele acestui an (când expiră termenul în care mai pot fi folosiți banii în discuție) vor trebui lansate licitațiile de atribuire a contractelor pentru livrarea a peste 237.000 de recipiente de colectare a deșeurilor, a contractelor pentru proiectarea și execuția stațiilor de transfer a deșeurilor la Avrig și Agnita și, respectiv, a contractelor de proiectare și execuție a cinci CAV-uri la Avrig, Agnita, Sibiu, Mediaș și Cisnădie.

Toate aceste contracte vor trebui și finalizate până pe 31 decembrie 2023, un termen foarte strâns având în vedere – de exemplu – că doar procedurile de licitație vor „consuma” aproximativ două luni. Asta dacă nu vor fi depuse contestații.

Conform estimărilor recipientele de colectare a deșeurilor ar costa 1,44 milioane de euro, cele două stații de transfer – 3,4 milioane de euro, iar cele cinci CAV-uri – 13,6 milioane de euro (toate sumele sunt fără TVA).

Cresc taxele. Se dau peste cap principiile

Proiectul de asociere între administrațiile de județ include și evoluția previzionată a taxelor de salubrizare pentru următorii zece ani. În fapt un tabel care intră în contradicție cu ceea ce au tot promovat în ultimii ani autoritățile locale: dacă până acum se arăta faptul că principiul de bază al taxării este ”plătește pentru cât arunci” și nu numărul persoanelor dintr-o gospodărie, ”planul anual de evoluție a tarifelor și taxei de salubrizare” elaborat de Consiliul Județean Sibiu are în vedere numărul de persoane.

Astfel, pentru anul 2024 tarifele lunare sunt estimate să crească la 17,7 lei, în anul următor fiind estimată o indexare de un leu. Cu peste 43% ar urma să crească tarifele până în anul 2034, când pentru fiecare persoană ar trebui să se plătească o taxă de salubrizare de 25,4 lei.

Sursa: proiectul de hotărâre adoptat de Consiliul local Sibiu

Taxele de salubrizare diferă de la localitate la localitate. Locuitorii municipiului Sibiu plătesc taxa în funcție de tipul de abonament ales: Eco, Practic sau Maxi. Valorile acestor abonamente au fost calculate fără a se avea în vedere numărul de locuitori al unei gospodării, ci numărul de goliri ale recipientelor de colectare.

Dacă raportăm valoarea la numărul de persoane, rezultă că abonamentul Practic (pe care îl plătește majoritatea dintre locuitorii orașului) presupune o taxă lunară de 14 lei/persoană pentru familiile de trei persoane, respectiv 10,5 lei pentru familiile cu patru persoane și așa mai departe.

În cazul gospodăriilor din Sibiu cu una sau două persoane, taxa de salubrizare este de 16 lei pe lună de persoană.

Citește și CJ Sibiu: cum să cheltui jumătate de milion de euro ca să ratezi peste 100 de milioane

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

14 comentarii

Cineva care se simte furat

Acum 1 an

"În cazul gospodăriilor din Sibiu cu una sau două persoane, taxa de salubrizare este de 16 lei pe lună de persoană." Poate ne spune si noua cineva de ce in cartierul Arhitectilor salubritatea pe 2023 este 28 lei / persoana / luna? Avem tarif preferential?
Raspunde

Tanti rezi

Acum 1 an

TAXA DE SALUBRIZARE DIN SIBIU ESTE CEA MAI INJUSTA DIN TARA SI ESTE BATAIE DE JOC LA ADRESA SIBIENILOR. 1. Desi gradul de colectare selectiva este cel mai ridicat din tara, sibienii sunt penalizati an de an cu cele mai mari tarife din tara. 2. Abonamentul lunar trebuia sa aiba o valoare modica cel putin cata vreme primaria desi a promis de multi ani, nu a realizat nici o platforma de colectare cu aport voluntar, iar igluurile sunt o gluma proasta si focar de infectie. Primarul ar trebui sa iasa pe campurile de la marginea orasului sa adune molozul aruncat acolo pentru ca nu a creat conditii de colectare. 3. Principiul aplicat ultima data – “plateste pentru cat arunci” este modificat dupa bunul plac al mafiotilor gunoaielor (inclusiv cei ce ar trebui sa apere interesul cetateanului) pentru a-si justifica impotenta sau a justifica scumpiri. 4. Principiul ”plătește pentru cât arunci” nu a fost de fapt aplicat niciodata. Soma recunoaste ca cei de la case colecteaza selectiv in procent foarte mare dar degeaba fac asta pentru ca ridicarile incluse in abonament le-au fost reduse la jumatate. Mai mult trecerea la abonamentul mai ieftin (prin colectarea cartoanelor ce o fac luna de luna) nu le este permis precum celor de la blocuri. 5. Reducerea ridicarilor incluse in abonament (pana la una pe luna !) contravine normelor de igiena si siguranta publica, cel putin pe timpul verii. 6. Orasele civilizate chiar de la noi din judet au platforme subterane. In capitala marginimii avem igluuri de plastic cu fante minuscule si mizerie in jurul igluurilor de nu te poti apropia de ele. 7. Lista ar putea continua cata vreme vorbim de niste gunoaie … platite regeste din banii nostri sa-si gaseasca mereu scuze.
Raspunde

Claus

Acum 1 an

Se iau subventii,se vand materialele reciclabile,se face compost din biodegradabil,deja e un pret destul de mare,e descurajant sa maresti anual taxa...Gasiti solutii pt reducerea costurilor,eu de ex,nefiind acasa mereu,scot odata pe luna tomberoanele.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Bianca Micu

Acum 1 an

Pana la urma acest proiect chiar este in regula. De ce a fost nevoie de atata circ? Parca noi, ardelenii, eram mai asezati, mai citavi.
Raspunde

Cichicean

Acum 1 an

Bineinteles ca se scumpeste taxa pentru gunoi in Sibiu deoarece doamna Turcan cu firma ei Soma a pus monopol pe tot judetul.
Raspunde

Vivi Dragan

Acum 1 an

Alta tampenie marca Campean Turcan in care se pare ca vor pierde doar sibienii si vor castiga cei de la Soma.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Relucu Vidrighin

Acum 1 an

E o masura foarte buna! Sibienii reali si nu cei veniti in bancuri, ne permitem!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Bambolero

Acum 1 an

Unora li se pare că cineva e obligat să le strângă gunoiul moca.
Raspunde

Radu Tomescu

Acum 1 an

De 2 ani încerc sa vorbesc cu cineva din cadrul Adi Eco și sa-mi explice de ce noi ( mama mea pe de o parte + copilul, sotia si eu pe cealalta parte) care stam intr-o casa duplex cu 2 numere cadastrale pe ea și un singur set de pubele în curte plătim 2 abonamente, nu am scos pubela neagra de nici 8 ori tot anul trecut, și mi se spune ca pentru a ma încadra la abonamentul minim TREBUIE sa strâng 10 kg de plastic/hârtie și sa le duc la reciclat. Oare conducerea Adi Eco și toată clica lor nu sunt conștienți ca dacă am pubela de plastic și pubela de hârtie separ gunoiul. Pentru ce sa strâng separat, duc cu mașina personala la firma specializata și apoi sa fac dovada ca am reciclat ???? Suntem chiar batIa de joc a unui sistem infect și prostesc conceput
Raspunde

Daca asta nu e DISCRIMINARE ILEGALA (intre blocuri si case) nu stiu care e

Acum 1 an

Adi eco si toti ceilalti din cartelul gunoaielor, nu au nici un raspuns la situatia dvs. si alte aspecte la limita legii. La case se fac numeroase controale, si rezulta foarte clar daca se colecteaza selectiv sau nu. Daca nu se colecteaza selectiv nu se ridica pubelele, e simplu. Rezulta implicit ca o data pe luna cei de la case bifeaza conditia de a colecta selectiv cartonul (pubela albastra) si astfel ar trebui automat sa fie trecuti la abonamentul mai ieftin.
Raspunde

Mișu Mare

Acum 1 an

Jegoșilor!

Raspunde

Un sibian

Acum 1 an

Ar trebui luat exemplu' de la Francezi si sa aruncam gunoiul in fata primariei, poate asa se mai linistesc :)
Raspunde

Dan

Acum 1 an

Atunci sa vi-l sortati singuri, de astazi nu mai arunc selectiv.
Raspunde

DB

Acum 1 an

Unde esti Vancule?! Pe ăştia nu-i vezi?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus