Miercuri,
21.02.2024
Parțial Noros
Acum
3°C

Ultima șansă: cele patru ”dacă-uri” în funcție de care Sibiul poate primi banii pentru noul spital județean

Ultima șansă: cele patru ”dacă-uri” în funcție de care Sibiul poate primi banii pentru noul spital județean

Pentru a vedea, dincolo de discursurile politice, care sunt șansele ca Sibiul să acceseze jumătate de miliard de euro pentru noul spital județean, am solicitat Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene detalii despre Programul Sănătate. Program care, în momentul de față, reprezintă ultima șansă de finanțare pentru cel mai mare proiect din istoria Sibiului, adică un nou spital județean a cărui valoare este estimată în acest moment la 528 de milioane de euro.

În actualul exercițiu financiar european 2021 - 2027, în urma negocierilor cu Comisia Europeană, România a alocat fonduri nerambursabile de 2,88 de miliarde de euro prin Programul Sănătate pentru investiții în infrastructuri spitalicești noi.

Din acești bani, pentru cele trei spitale regionale de urgență prevăzute la Cluj-Napoca, Iași și Craiova sunt alocați, în mod neconcurențial, 1,25 de miliarde de euro.

Alți 1,55 miliarde de euro vor trebui folosiți, conform angajamentelor în fața Comisiei Europene, pentru construirea a minim șapte noi spitale, din următoarele patru categorii: spitale județene, spitale județene de urgență, spitale monospecialitate sau centre de transplant acreditate și localizate în centre universitare. În această categorie se poate încadra, prin urmare, proiectul noului spital de la Sibiu. Conform reprezentanților Ministerului, ”nu există o defalcare a acestei sume (1,550 miliarde de euro)” între cele patru categorii de spitale.

Restul sumelor din Programul Sănătate sunt alocate pentru alte tipuri de investiții, în care proiectul de la Sibiu nu se încadrează.

Primul ”dacă”: o preselecție

În răspunsul transmis de Ministerul Proiectelor Europene în atenția cititorilor Turnul Sfatului se arată că, până la ajunge să se ”bată” cu alte proiecte din țară pentru atragerea de fonduri, proiectul noului spital județean de la Sibiu trebuie să treacă de o preselecție. ”Menționăm faptul că, pentru proiectele care vor viza investiții în spitalele județene/ spitalele județene de urgență/ spitalele monospecialitate/ centrele de transplant acreditate localizate în centre universitare, mecanismul de selecție va include și o etapă inițială de preselecție a acestora”.

Din datele de până acum, proiectul de la Sibiu nu ar trebui să aibă emoții în ceea ce privește această preselecție, deoarece îndeplinește cele două criterii în funcție de care, potrivit Ministerului, se stabilește prioritatea la finanțare: are atât studiu de fezabilitate, cât și proiect tehnic (fiind chiar în derulare licitația de atribuire a contractului de construire și dotare) și – al doilea criteriu – este inclus într-un masterplan regional. Este vorba de Strategia de dezvoltare a județului Sibiu în care, în 2018, a fost inclus și proiectul noului spital.

Programul Sănătate prevede că nu vor fi finanțate proiectele localizate în ”regiunile mai dezvoltate”. ”Județul Sibiu se află în regiunea Centru, regiune mai puțin dezvoltată”, lămuresc reprezentanții Ministerului, potrivit cărora singura ”regiune mai dezvoltată” din țara noastră este București-Ilfov.

Al doilea ”dacă”: limitele

În momentul în care Ministerul Sănătății anunța, la finele anului trecut, că proiectul noului spital de la Sibiu nu va primi finanțare prin PNRR, președinta Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, arăta că proiectul merge mai departe, indicând Programul Sănătate drept alternativă la finanțare. ”Aprobat la sfârșitul lunii noiembrie de Comisia Europeană, Programul de Sănătate (PS) 2021 – 2027 are o valoare de 5,88 miliarde de Euro, iar între investițiile ce vor fi finanțate se află construirea a cel puțin 7 spitale județene noi (fără limită de valoare), completarea investițiilor la spitalele regionale Iași, Cluj și Craiova”, scria Daniela Cîmpean pe Facebook.

Precizarea ”fără limită de valoare” este cu atât mai importantă cu cât acesta a fost motivul pentru care proiectul de la Sibiu nu a fost acceptat în PNRR: depășea limita maximă de 330 de milioane de euro.

Contrar celor afirmate de Cîmpean, și în Programul Sănătate vor exista astfel de limite, arată reprezentanții Guvernului. ”Prin Ghidul Solicitantului – condiții specifice, care urmează să fie pus în consultare publică, vor fi stabilite limitele minime și maxime ale unui proiect”, răspund reprezentanții Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.

Calculele

Pentru a strânge cele 528 de milioane de euro necesare construirii spitalului, autoritățile județene mizează pe finanțare europeană nerambursabilă prin Programul Sănătate, alături de care să atragă un împrumut de la Banca Europeană de Investiții (BEI). După cum a arătat europarlamentarul Nicu Ștefănuță, pentru ca BEI să acorde împrumut pentru un proiect este necesar ca cel puțin 50% din finanțare să fie asigurată din alte surse (Programul Sănătate, în cazul de față). Prin urmare, Sibiul ar avea nevoie să atragă prin Programul Sănătate minim 264 de milioane de euro. O sumă care depășește cele 221 de milioane de euro, reprezentate de media care rezultă din împărțirea fondurilor disponibile (1,55 miliarde de euro) la numărul de spitale (minim șapte) pe care România și le-a asumat în fața Comisiei Europene.

Ghidul solicitantului prin care vor fi impuse limitele minime și maxime urmează a fi realizat în săptămânile următoare, se mai arată în răspunsul transmis cititorilor Turnul Sfatului. ”Estimăm că ghidurile solicitantului vor fi publicate în consultare publică în primul semestru al anului 2023”.

Citește și Unde sunt banii pentru noul Spital județean Sibiu?

Al treilea: competiția

Fondurile alocate prin Programul Sănătate vor fi alocate prin două mecanisme, arată reprezentanții Ministerului: non-competitiv și competitiv. În traducere, banii vor fi alocați fie în mod direct, fie prin proceduri de selecție, în care ”cel mai bun câștigă” în funcție de diferite criterii.

Non-competitiv – adică în mod direct – vor fi alocați bani către cele trei spitale regionale de la Cluj-Napoca, Iași și Craiova, către Institutul Clinic Fundeni și Institutul Oncologic Trestioreanu București sau Agenția Națională de Transplant, lămuresc reprezentanții Ministerului.

Proiectul de la Sibiu nu se regăsește între acestea, prin urmare va trebui să ”se bată” cu alte proiecte similare din țară. ”Se are în vedere lansarea de apeluri competitive, cu termen limită de depunere”, se mai arată în răspunsul transmis cititorilor Turnul Sfatului.

Al patrulea ”dacă”: împrumutul

Pentru a se ajunge la momentul semnării contractului de construire și dotare a noului spital, pe lângă fondurile nerambursabile atrase prin Programul Sănătate, va mai fi nevoie și de împrumutul de la Banca Europeană de Investiții, care să asigure partea de cofinanțare. Pentru ca acest lucru să se întâmple, Guvernul din momentul respectiv va trebui să respecte un acord de colaborare semnat în 30 iulie 2020 între Județul Sibiu, Ministerul Sănătății și Ministerul Fondurilor Europene. 

Acord semnat de Ludovic Orban, în calitate de premier, de Nelu Tătaru, ministru al Sănătății, Marcel Boloș – și acum ministru al Fondurilor Europene, și de Daniela Cîmpean, președinta CJ Sibiu. ”Va asigura identificarea de fonduri externe nerambursabile și va asigura cofinanțarea din bugetul de stat cu respectarea legislației naționale și a regulamentelor Comisiei Europene pentru finanțarea obiectivului de investiții”, se arată la articolul 2 al acordului amintit.

Citește și Con-A Sibiu și Ozalton Turcia au depus ofertele pentru noul Spital județean. Peste 100 de firme implicate, în total

Sursa foto

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

Xxx

Acum 1 an

TS am impresia ca sinteti...pe o mina cu cei care ne tot aburesc cu spitalul asta! Alfel nu vad motivul pt care...chinuiti zilnic aproape cetatenii cu un articol despre ceva ce nu o sa se realizeze niciodata! Chiar trebuie ridicati in slavi cei care de ani de zile si au facut reclama si au primit voturi apoi functii mintind un judet intreg??? Ca alfel chiar nu inteleg de ce le tot pomeniti ...eforturile! Articolele despre acest spital trebuiau oprite imediat dupa ...inaugurarea virtuala pt ca aia e maximul in ceea ce priv acest spital. Asa ca va rog ca urmatorul articol pe acest subiect sa aiba titlul..Spitalul a fost inaugurat! Stim asta o sa fie peste vreo...2..300 de ani dar pina atunci va rog nu mai abordati subiectul! Asta daca tineti la...nervii cititorilor
Raspunde

Giboniu Poienar

Acum 1 an

Gutte nacht Hermannstadt ich liebe dich
Raspunde

Emil

Acum 1 an

De parca nu ajung cate TK-uri financiare pentru spalat banii s-au construit in Romania.

Raspunde

Je Guevara

Acum 1 an

Oare nu era mai simplu "Cei patru " ?
Raspunde

Opinie

Acum 1 an

Daca si cu Parca se plimbau cu o barca. Daca Daca nu era, parca Parca se ineca!
Raspunde

Nicu mustaru

Acum 1 an

Toată lumea e sătulă de poveștile cu acest spital. Ar trebui sa nu mai reincalziti subiectul astfel încât sa o tot pomeniți pe penibila aia de Câmpeanu. Niște nenorociți care își bat joc de un județ întreg. Niciodată nu se va construi așa un spital mare la sibiu. Mult mai bine ar fi dacă primăria sibiu ar demara proiectul de reconstrucție a Caii Surii mici pe care o promite de atâta timp ….
Raspunde

Leon

Acum 1 an

Sibiul n-are nevoie de spital...... in cazul unui bombardament nuclear, va fi distrus si spitalul. ... ce ne mai trebuie spital, daca avem tinta NATO... pardon, baza.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus