Duminică,
21.07.2024
Partial Noros
Acum
25°C

Cine candidează la Primăria Sibiu? Conducerea FDGR va avea o discuție cu Astrid Fodor. Se pregătesc independenții

Cine candidează la Primăria Sibiu? Conducerea FDGR va avea o discuție cu Astrid Fodor. Se pregătesc independenții

Președintele FDGR, Paul Jurgen Porr, a declarat pentru Turnul Sfatului că în următoarele zile organizația va clarifica problema candidatului pentru Primăria Sibiu în perspectiva alegerilor de anul viitor.

Totodată, europarlamentarul Nicu Ștefănuță a renunțat la USR aici fiind pentru el un drum închis în perspectiva unei candidaturi la Primăria Sibiu și se gândește la o candidatură din postura de independent, același lucru fiind urmărit și de fostul șef al Ordinului Arhitecților din România, Alexandru Găvozdea.

Social-democrații îl pregătesc pe profesorul universitar Adrian Pascu, fostul prorector al ULBS, iar liberalii l-au măsurat pe Adrian Bibu într-un sondaj de opinie.

FDGR: Discutăm cu Astrid Fodor

Președintele FDGR, Paul Porr, susține că în următoarele zile se va lua o decizie cu privire la candidatul pentru funcția de primar al Sibiului, conducerea Forumului urmând să înceapă acest demers cu o discuție cu actualul primar, Astrid Fodor.

”În aceste zile ne vom întruni pentru a discuta această problemă, se va lua o decizie. Cert este faptul că înainte vom avea o întâlnire și cu doamna Fodor”, a precizat Porr.

Întrebat dacă există posibilitatea ca actualul primar, Astrid Fodor, să mai candideze totuși pentru un nou mandat, în ciuda anunțului dânsei că nu intenționează să mai participe la alegeri, Porr a fost diplomat.

”Este o chestiune pe care ar trebui să o întrebați pe doamna Fodor. În acest moment doar dânsa știe răspunsul la această întrebare”, a precizat Porr.

În toamna anului trecut s-a vorbit despre o eventuală candidatură a lui Gabriel Tischer, însă se pare că prioritară pentru organizație ar fi acum, după consultarea unor sondaje, o candidatură a primarului Astrid Fodor.

”Eu nu aș vrea să candidez pentru această funcție. Am mai spus asta, vreau să mă concentrez pe activitatea mea profesională, însă în politică e bine să spui”, a transmis Tischer, în octombrie, pentru Turnul Sfatului.

”Ar trebui să-l întrebați pe dânsul dacă și-ar dori (n.r. să candideze) pentru că e cam devreme acum, cu doi ani înainte. Ca o opinie personală, și subliniez acest lucru, dacă ar fi să alegem, Forumul l-ar alege pe Gabi Tischer. Dar repet, Forumul nu a hotărât nimic, până când nu vorbim cu Tischer, nu putem face aprecieri. Pentru doamna Fodor Forumul e doar un balast, ea ia hotărâri, ea le face pe toate, noi aflăm din ziar, mă rog, nu e prima dată. Noi suntem buni doar în campania electorală pentru că e greu să candidezi ca independent. Dar, din nou, repet, asta e părerea mea personală”, a spus în 2022 dr. Paul Porr, legat de candidații la locale.

Liderii FDGR așteaptă așadar un semnal de la Fodor, aceasta fiind cotată cu cele mai mari șanse de a câștiga alegerile locale, în municipiul Sibiu.

Contactată de Turnul Sfatului, Astrid Fodor nu a vrut să comunice pe acest subiect.

PNL continuă cu Bibu

Liberalii au rămas în planul inițial. Adrian Bibu, candidat la alegerile locale. Decizia pare nezdruncinată în ciuda unor stări de tensiune din vârful organizației.

Adrian Bibu a spus clar într-o declarație acordată Turnul Sfatului, în luna cotombrie, că își menține decizia de a candida pentru funcția de primar al Sibiului.

„Eu nu cred că organizația locală și-a schimbat opțiunea candidatului la alegerile locale. Nici de la nivel de județ nu am primit astfel de semnale. Iar eu sunt un om serios care dacă a spus că va face ceva, atunci merge pe linia aceasta. Eu nu mă joc, mă implic total”, a explicat Bibu.

Administratorul public al județului spune că vor fi importante în luarea deciziei și sondajele de opinie care vor fi comandate în următoarea perioadă.

”Din punctul meu de vedere, nu s-a pus nicio secundă în discuție posibilitatea de a nu candida la alegerile locale pentru funcția de primar al Sibiului. Vom vedea și sondajele și dacă și acestea vor confirma că sunt pe un trend bun, atunci voi candida 100%”, a completat Adrian Bibu.

Între timp, liberalii au întocmit un sondaj de opinie la nivel local, iar datele l-ar confirma pe Adrian Bibu pentru această poziție. Interesant este, conform unor surse din partid, că postul de primar al municipiului ar putea fi câștigat de mai mulți liberali studiați în analiza sociologică, însă Bibu stă mai bine la capitolul intenție de vot. Asta înseamnă că partidul este locomotiva în municipiu, iar în lipsa actualului primar, net favorit în cazul unor alegeri, liberalii ar urma să câștige această poziție.

Sondajul, așteptat de Bibu pentru a i se confirma poziția de candidat cert i-a adus însă două temeri: prima că dacă Astrid Fodor s-ar răzgândi și va candida din nou, aceasta va ava de departe prima șansă să câștige, iar a doua că aproape orice lider local PNL ar câștiga alegerile pentru postul de primar, în absența actualului primar.

USR. Nicu Ștefănuță – out. Alexandru Găvozdea - in

În cadrul USR, doar europarlamentarul Nicu Ștefănuță și-a anunțat clar intenția de a candida la alegerile locale din 2023, pentru funcția de primar al Sibiului. Asta încă de anul trecut. Doar că în această lună, Ștefănuță și-a dat demisia din partid, iar o posibilă cauză este tocmai că nu ar fi primit suficientă susținere din partea organizației pentru o eventuală candidatură la Primăria Sibiu.

Întrebat în cadrul unui interviu acordat Turnul Sfatului dacă va mai candida la Primăria Sibiu, Ștefănuță a declarat că în câteva luni va face un anunț în acest sens.

”Eu sunt un politician sibian, cred că mereu am fost: sunt născut aici – chiar am verificat, familia mea este de peste 500 de ani aici în zona aceasta, a Rășinariului și Sibiului. Deci eu nu voi fi altceva decât un politician sibian. Veți afla în curând care sunt pașii mei mai departe, nu mă dezic deloc de Sibiu, voi face lucruri în continuare pentru Sibiu și sibieni”, a spus europarlamentarul.

Întrebat concret dacă mai rămâne în picioare candidatura la Primăria Sibiu, Ștefănuță a spus că ”rămâne, este un plan care mi-e tare drag, la care am lucrat deja foarte mult. Rămâne de văzut și cum poate fi realizabil”.

Fostul președinte al Ordinului Arhitecților din România, Alexandru Găvozdea, este un nume despre care se vorbește în interiorul USR ca un posibil candidat al partidului la Primăria Sibiu.

Găvozdea nu e membru de partid, însă, nici nu dorește. Dar nu exclude o eventuală candidatură.

”Nu pot vorbi în acest moment despre o eventuală candidatură. Dar nici nu infirm o astfel de posibilitate”, a declarat Găvozdea pentru Turnul Sfatului.

Este posibil ca el să încerce o candidatură independentă și să solicite sprijinul unor partide precum USR sau Reper, confirmând astfel ideea unor sibieni că orașul nu se poate dezvolta decât dacă este condus de un primar din afara vreunui partid, pentru a nu se intra în diferite jocuri politice, în dauna cetății și a locuitorilor ei.

Oficial, Biroul local al USR Sibiu urmează să stabilească o procedură de desemnare a candidaților, procedură care ar urma să se încheie în toamna care urmează. Președinta USR Sibiu, Ruxandra Cibu Deaconu, spunea în octombrie 2022 că în cadrul unei Adunări generale a filialei USR Sibiu se va vota candidatul pentru funcția de primar al municipiului.

”Se face adunare generală pe filiala Sibiu și se votează candidatul. Se poate înscrie cine dorește în această competiție”, a explicat Ruxandra Cibu Deaconu, precizând că nu s-a stabilit încă un calendar al acestor formalități.

PSD, posibil să încerce cu Adrian Pascu 

După ce social-democrații de la județ au destituit conducerea organizației municipale Sibiu, vidul creat a fost umplut, printre alții, de Adrian Pascu, pe atunci prorector al Universității Lucian Blaga.

”Prof. univ. dr. ing. Adrian Pascu a decis să se alăture echipei social-democrate. Domnul Adrian Pascu are un CV impresionant. Din aprilie 2020, este prorectorul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, responsabil cu dezvoltarea organizațională, parteneriatul cu mediul de afaceri, dezvoltarea infrastructurii de cercetare și didactice, precum și cu programele structurale”, a transmis în momentul intrării în partid, președintele PSD Sibiu, Bogdan Trif.

”Din 2012, până în 2020, a fost prodecan al Facultății de Inginerie “Hermann Oberth”. Este profesor universitar doctor inginer, cu foarte multe lucrări științifice publicate”, scria în comunicatul PSD Sibiu.

Surse din PSD spun că el va fi candidatul partidului la funcția de primar, însă anunțul nu va fi făcut decât anul viitor, pentru a nu-i periclita imaginea.

Adrian Pascu a fost contactat de Turnul Sfatului însă nu a comentat nimic pe acest subiect.

Faraon, candidat la Forța Dreptei

Forța Dreptei, partidul condus de Ludovic Orban la nivel central și de Constantin Șovăială la nivel local, spune că îl va avea, cel mai probabil, candidat la Primăria Sibiu pe Ciprian Faraon, fost vicepreședinte PNL Sibiu. El spune însă că pentru o eventuală candidatură are nevoie de susținerea colegilor.

”Nu pot spune că voi fi candidatul Partidului Forța Dreptei la Primăria Sibiu. Decizia va fi luată în cadrul partidului, la momentul respectiv. Dorința mea personală poate că este să candidez, însă asta va trebui să vrea și colegii din organizație”, a comentat Ciprian Faraon, anul trecut, această situație.

Nimic nu s-a schimbat până acum, astfel că organizația pare să se îndrepte spre un tandem Faraon la primărie, Șovăiala la Consiliul Județean.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

15 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Kukuruku

Acum 1 an

Scrieti de Forta Dreptei, partid de buzunar, dar de AUR, nu? Ce, ii boicotati pentru ca aiurelile voastre nu se potrivesc cu ale lor? Da-i incolo pe toti prapaditii astia, tot cu FDGR votez (de fapt revin la FDGR, ca in 2020 am dat o sansa USR)
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Amely Gogonelescu

Acum 1 an

Tripleta de aur a Sibiului este Cimpean, Turcan, Bibu! Ga(v)ozdea este un nume predestinat pentru USR. Iar Nicusor cel care invarte banii UE pentru vata pe bat, sa incerce prima data la primaria Rasinari, unde va rezista 2 zile pana primeste cutit de la consatenii neobisnuiti cu curcubee.
Raspunde

O iubim CA CA ea, alta nu gasim

Acum 1 an

Avand in vedere realizarile extraordinare ale mandatelor fodor (care de multi ani are doar capacitatea de a-si vedea de nepoti) si vazand cat este de iubita, apreciata si dorita de sibienii pentru care nu precupeteste nici un efort, se v-a sacrifica, si v-a mai ridica impreuna cu w. keul si arhitecta sefa, cateva constructii ilegale pe cl. Dumbravii, ca mai e loc, ca cea de la nr. 101 careia ii lipsesc 20 de locuri de parcare, si va face urbea asta mareata din nou.
Raspunde

Claus

Acum 1 an

Trebuie musai independenti fara trecut politic,mai ales cei ce migreaza de la stanga la dreapta,posturile castigate prin meritocratie nu nepotisme,si desigur,votul inseamna o investire in functie,vot ce ar trebui parafat printr un contract intre candidatul ales si cetateni,in care ceea ce promiti sa respecti si sa infaptuiesti,intrucat daca nu se concretizeaza,inseamna inselaciune,exact cum am votat un presedinte pt ca nu mai voiam FSN...care ulterior nu doar ca s a aliat,dar i a si investit inapoi cu puteri depline,de unde si preturile crescute la 70 80%. Cei mai activi si muncitori primari sunt cei independenti,nu sunt presati si nu trebuie sa cotizeze la partid.Cautati primarii independenti si unii din comune aflate in lumea a III a au adus locurile la normalitatea zilei...asta opreste migratie si aglomeratia,oamenii ramanand la locurile de bastina.
Raspunde

Un sibian

Acum 1 an

astia de la FDGR ar trebui sa aiba o "minima sclipire" si sa n-o mai trimita de "d-na Fodor" la primarie!!!
Raspunde

Asfalt Tango

Acum 1 an

Doamne fereste sa mai candideze iar Fodor... si sa castige. Atunci chiar ne ducem dracului! Sper ca FDGR sa fie atat de normal incat sa nu o mai propuna la primarie pe aceasta catastrofa ambulanta numita Fodor!!!!
Raspunde

Vivi Dragan

Acum 1 an

Pai cum sa nu castige doamna Fodor cand vedem cine isi propune sa candideze ? Pai cu Bibu, Pascu si alti candidati care habar nu au de administratie forumul va castiga primaria indiferent cu cine va merge in alegeri. Liberali care ar fi avut o sansa vor ajunge ca pesedeul la 10 la suta. Iau pacalit Iohannis si pesedisti si astfel sansele au fost duse spre zero. Dar asa patesti cand iti tradezi electoratul si te aliezi cu dusmanii. Cei care au votat PNL au inghitit o data broasca cu USL dar poti pacali o data dar atat.
Raspunde

Dfgh

Acum 1 an

singurul care ar fi potrivit si ar fi un om nou in politica orasului cu o experienta si viziune cu adevarat europeana cred ca este Nicu Stefanuta. a vazut si stie cum este gandirea europeana si cum trebuie sa fie facuta politica si conducerea unei insitutii publice cu adevarat europeana. Fodor este o mare dezamagire, Bibu un oportunist fals (se lauda in campania trecuta ca nu are avere dar vinde la greu terenuri pe Calea Poplacii aflate insa pe numele prietenilor) care nu a convins nici la alegerile trecute. Alexandru Gavozdea este un alt oportunist care daca chiar vroia sa ajunga primar trebuia sa se implice mai mult in Urbanismul haotic al Sibiului prin toate mijloacele posibile asa cum a facut Nicusor Dan in Bucuresti (de ce nu a reactionat legat de Cladirea lui Keul de pe Dumbravii colt cu Dima), Adrian Pascu mai bine ramanea in Universitatea, era apreciat dar s-a manjit cu Ciuma rosie PSD iar de Forta Dreptei nu are rost sa vorbim ca sunt mai ceva ca o fata Morgana... Asa ca sibieni atentie cu cine alegeti si ce doriti pentru acest oras in viitor
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Noel

Acum 1 an

Să nu credeți că AUR nu va desemna candidat pentru primăria Sibiu. Normal ar fi fost să întrebați, dacă tot ați luat la rând partidele parlamentare, și la AUR.
Raspunde

Marioara Vecerzan

Acum 1 an

pentru ca AUR nu este partid! este o asociatie pseudo-politica a unor bolnavi psihici lasati in libertate.
Raspunde

Luminita Botezan

Acum 1 an

Slaba asa-zisa oferta a partidelor, daca ramane in forma prezentata. Nicu Stefanuta pare sa fie singurul care nu este complet idiot din lista. De doamna Fodor ne-am saturat si s-a vazut de ce este in stare, iar Bibu este personaj de desene animate.
Raspunde

Carcotel

Acum 1 an

Oricine numai Cora nu, simplu! **** ****! DAca nu dati accept la comentariu va spamez! :)

Raspunde

Ganz

Acum 1 an

Șansele cele mai mari le are Fodor pentru ca sibienii, adică oltenii din Sibiu, nu se duc la vot. Apoi Pascu, racolat ca e deștept. Ștefănuță, Gă(v)ozdea, Faraon s.a. sunt decorul de la Radu Stanca, iar Bibu vine tare din urma, dacă blestemele minosilabice ale Dulapului distrug pesedeul local sau dacă același Ficuß o mai vrea un mandat pe Lewinski-Fodor. Râdeți, măi, și sunați din zurgălăi!
Raspunde

Schanz

Acum 1 an

Hăi-hăi!
Raspunde

Deus

Acum 1 an

Dar ce a realizat pana acum baba nici macar sa curete trotuarele de pe bulevardul Nicolae Balcescu! Nici urma de evolutie in toti anii de cand ocupa aceasta functie!!! Rusine! Afara!!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus