Marţi,
21.01.2025
Ceata
Acum
-1°C

Topul celor mai bune brânzeturi din lume. De ce sunt produse din Polonia, Georgia și Muntenegru și niciunul din România: ”Mărginimea Sibiului nu știe să se unească”

Topul celor mai bune brânzeturi din lume. De ce sunt produse din Polonia, Georgia și Muntenegru și niciunul din România: ”Mărginimea Sibiului nu știe să se unească”

Parmezan, Gorgonzola și Burrata, produse din Italia sunt considerate ca fiind cele mai bune brânzeturi din lume.

Opt brânzeturi din top 10 mondial sunt italiene. O spune Atlasul mondial al bucătăriei tradiționale, TasteAtlas, însă pe lângă italieni, francezi, elvețieni și olandezi și-au făcut loc și produse din Polonia, Muntenegru și Georgia. Niciun produs, însă, din România nu prinde topul celor mai bune brânzeturi.

Turnul Sfatului a stat de vorbă cu inginerul Ionuț Diaconeasa, consilier pentru relații internaționale și afaceri europene din cadrul Ministerului Agriculturii, pentru a afla ce le lipsește ciobanilor din jurul Sibiului, a căror muncă este deosebit de apreciată în țară, să apară în astfel de clasamente.

În primul rând, unitatea, o spune cel care a pus umărul la certificarea europeană a tuberozei de Hoghilag, telemeaua de Sibiu sau telemeaua de Ibănești.

”Ne lipsește unitatea, încrederea”, spune Diaconeasa.

”În primul rând, pentru ca un produs să treacă granițele naționale și să ajungă să fie recunoscut în Europa, cel puțin, trebuie să primească o certificare din partea Comisiei Europene. Această indicație geografică nu aparține cuiva, unei persoane sau unei firme, este a unei comunități. Nu este nici a ciobanilor, nici a primarilor, nici a unui producător, este a comunității. Iar aici ne-am împotmolit cu produsul Brânză de burduf de Sadu. Am avut discuții cu cei din zonă, cu administrațiile locale, cu producătorii, însă cred că acolo e vorba de lipsa încrederii, o anumită reticență, pentru că nu s-au mai făcut pași în față pentru a începe demersurile de a avea o indicație geografică pe acest produs.

Știu că am avut acest produs la Bruxelles, în momentul în care România a preluat conducerea Consiliului Uniunii Europene și am primit feed-back pozitiv și după câteva luni. A plăcut foarte, foarte mult burduful de Sadu. Este o brânză excelentă și s-ar încadra în primele 50 din lume fără probleme”, a declarat pentru Turnul Sfatului Ionuț Diaconeasa.

Francezii s-au supărat pe italieni

Un clasament al brânzei în care 8 din primele 10 produse sunt din Italia nu a convenit deloc autorităților franceze.

Prima brânză franceză, Reblochion, se află doar pe locul 13, iar comitetul pentru legătura feroviară transalpină Lyon-Turin pune la îndoială fiabilitatea pe profilul său de Twitter, anunță Corriere della Sera.

”Prieteni italieni, facem tot ce putem pentru a apropia cele două țări cu ajutorul transporturilor, dar există domenii în care nu trebuie să mergeți prea departe”, au scris ei ironic.

Primul loc în clasamentul amintit este acordat produsului Parmigiano Reggiano. Podiumul continuă apoi cu Gorgonzola picantă și Burrata. Pe locul al patrulea se află Grana Padano, în timp ce pe locul al cincilea se află prima dintre cele două din top 10 care nu sunt fabricate în Italia: brânza mexicană Oaxaca. Urmează alte două italiene, Crescenza stracchino și Mozzarella di Bufala Campana. Pe locul al optulea se află Queijo Serra da Estrela, din Portugalia, iar în final două brânzeturi pecorino, din Sardinia și Toscana, închid lista primelor zece. Italia, în general, conduce detașat în clasamentul brânzeturilor, având 18 brânzeturi în top 50.

La scurt timp după aceea, același profil Twitter al Comitetului transalpin Lyon-Turin, împărtășind din nou postarea sa anterioară cu clasamentul mondial, scrie din nou: "Ei bine, nimeni nu va fi de acord și acest clasament este într-adevăr puțin dubios. Ceea ce este cert este că Franța și Italia fac schimb de aproape 150 000 de tone de brânză (foarte bună) pe an", adăugând că transportul feroviar între Lyon și Torino va fi chiar mai eficient decât transportul cu camionul.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

18 comentarii

Floare

Acum 1 an

Lipseste calitatea dupa parerea mea. Cand se vor face branzeturi de calitate in zona si nu pentru noi si pentru vanzare atunci mai vorbim, deocamdata nu aveti cu ce va lauda. Nu cumpar din zona, m am saturat de ei in epoca de aur.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Kukuruku

Acum 1 an

Da' de unde , branza de burduf, telemeaua sau casul din zona sunt de nivel de top mondial, doar mai mancam si noi frantuzesti si italiene (la fata locului , nu doar de aici din supermarke
Raspunde

Branza "n cioareci.

Acum 1 an

Cand au inventat italienii Parmegiano Reggiano, acuma vreo 800 de ani , nu exista nici o certificare europeana. SIngurele certificate pe care le primeau italieneii erau cele bancare , de unde si vulgarul "cascaval" in loc de bani . Birocratia nu poate face prea multe aici. In general gastronomia noastra a fost una de supravietuire , nu fost niciodata prea sofisticata. Asta nu inseamna ca nu-i gustoasa telemeaua sau branza de burduf.In ultimul timp am inceput sa vad si incercari de rafinare a branzei: maturare, culturi lactice, condimente.
Raspunde

Emil

Acum 1 an

Conteaza si iarba. In vremea CAP-urilor branza din zona Aradului era cea mai cautata in Germania.
Raspunde

Newman

Acum 1 an

Din pacate nici telemeaua nu se facea la noi pana au venit aromanii in dobrogea.In general noi romanii nu stim sa producem plus valoare.Nu bucuram sa producem materie prima si sa facem o minima prelucrare.Nu prea ne-am ocupat de bunastarea noastra, sa ne facem viata mai usoara si mai frumoasa.
Raspunde

Avrigean

Acum 1 an

Cei din Sadu,in mandria lor binecunoscuta recunosc totusi ca branza produsa la Raul Sadului ar fi cea mai buna.
Raspunde

Laptarii

Acum 1 an

Le lipseste casa de marcat , fiscalizarea , respectarea masurilor de igiena si securitate alimentara si muulte altele ! Mai nou si mai vechi telemeaua de oaie contine si lapte de oaie , etc . Aaa si sa nu uit le lipseste “analiza loturilor “ daca nu in totalitate cel putin partial ! Dar ei nu vor sa si faca analize !! Ca e scumpe
Raspunde

Branzar.

Acum 1 an

Telemeaua de oaie proaspata in ianuarie si urda de vaca sunt noutatile gastronomice care ar trebui verificate de OPC. TElemeaua se facea odata doar in august -septembrie , cand laptele de oaie era gras iar urda de vaca este ceva foarte dubios, laptele de vaca este slab. Cheagul folosit pentru inchegare ar trebuie verificat , mai nou se aduce cheag de prin China . Pun cheag in apa si fac branza. cheagul se facea numai din maruntaie de miel lasata in otet , acuma se aduc prafuri de cine stie de pe unde .
Raspunde

Altcineva

Acum 1 an

E foarte simplu, branza romaneasca e mediocra. Lipseste calitatea cu desavarsire.
Raspunde

Bathory

Acum 1 an

lol astia compara Parmigiano Reggiano cu aracetul din Marginime :))
Raspunde

Vadim

Acum 1 an

Cei din marginime fac branza de oaie din lapte de vaca 70% si doar 30% oaie. Sunt de acolo si stiu ca f putini ciobani mai au oi de muls. In piata e o mare minciuna...
Raspunde

Iobagu

Acum 1 an

Nu înțeleg ce pretenție să avem de la "telemeaua" noastră!? În afară de burduf și telemea n-am auzit la noi! O metodă de prelucrare simplă poate da un singur rezultat: ordinar! Oricine dorește să creeze un produs de talie internațională (gust, aromă, compoziție, consistență, prezentare, calitate) trebuie să descopere o metodă pe măsură! Ce fel de oieri suntem atâta timp cât nu ne duce mintea ma departe de cașul pus în saramură ...!?
Raspunde

Sibian

Acum 1 an

Cum sa se uneasca producatorii de la noi? Voi ati vazut ce fel de oameni sunt la sate??? Lipsiti de educatie, plini de invidie si prostie...primarii la fel. Cum, ar putea face ceva benefic pe termen lung. Uitati-va la Paltinis care apartine de vreo 4 primarii, unde de atitia ani nu sunt in stare sa se intelega si sa dezvolte zona de pe urma careia ar beneficia cu totii, ca in Austria, Italia(mai multe sate s-au unit si au facut domeniu schiabil)
Raspunde

Kukuruku

Acum 1 an

Crezi ca in alte locuri au educatie? Daca nu li se prezinta cum trebuie avantajele, asta e rezultatul. Cei cu educatie sunt incompetenti.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Teoharie Bâzdâc

Acum 1 an

Din nou strainii necredinciosi incearca sa ne submineze ca popor si neam sfant! Branza romaneasca este cea mai bune, inclusiv cea dintre degetele de la picioare!
Raspunde

Sparrow

Acum 1 an

Brânza din mārginime este pretextul construirii unor averi colosale de cātre generatii si generatii de oieri ahtiati dupā bani si pizmuirea confratelui. NICIODATĀ IN MĀRGINIME NU VA FI CEVA CONSTRUIT IN SPIRITUL COMUNITĀTII CI AL DISPRETULUI SI STRIVIRII APROAPELUI! Am aflat cā SINGURII OAMENI DE PE PLANETĀ CARE IAU CU EI AVEREA PE LUMEA AILALTĀ SUNT CRESCĀTORII DE OVINE DIN MĀRGINIMEA SIBIULUIT!
Raspunde

Kukuruku

Acum 1 an

Strainii sunt incantati de mancarea romaneasca, numai uitati-va la vloguri de calatorie. La fel cum suntem noi incantati de ce gasim prin Italia sau Franta. Aia e realitatea, topul asta tine mai mult de marketing.
Raspunde

Turistul

Acum 1 an

Mai au și tupeu sa ceara niște preturi mai mari ca în Elveția la telemea ,după ce le da statul subvenții. Ia sa le taie subvențiile sa vezi atunci cursa contracronometru la calitate și preturi accesibile ca asa nu mai trăiesc din subvenții chit ca vând sau nu vând. Nu mai zic cum fac telemeaua ,ca dacă vezi o data nu mai mănânci în veci .
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus