Parmezan, Gorgonzola și Burrata, produse din Italia sunt considerate ca fiind cele mai bune brânzeturi din lume.
Opt brânzeturi din top 10 mondial sunt italiene. O spune Atlasul mondial al bucătăriei tradiționale, TasteAtlas, însă pe lângă italieni, francezi, elvețieni și olandezi și-au făcut loc și produse din Polonia, Muntenegru și Georgia. Niciun produs, însă, din România nu prinde topul celor mai bune brânzeturi.
Turnul Sfatului a stat de vorbă cu inginerul Ionuț Diaconeasa, consilier pentru relații internaționale și afaceri europene din cadrul Ministerului Agriculturii, pentru a afla ce le lipsește ciobanilor din jurul Sibiului, a căror muncă este deosebit de apreciată în țară, să apară în astfel de clasamente.
În primul rând, unitatea, o spune cel care a pus umărul la certificarea europeană a tuberozei de Hoghilag, telemeaua de Sibiu sau telemeaua de Ibănești.
”Ne lipsește unitatea, încrederea”, spune Diaconeasa.
”În primul rând, pentru ca un produs să treacă granițele naționale și să ajungă să fie recunoscut în Europa, cel puțin, trebuie să primească o certificare din partea Comisiei Europene. Această indicație geografică nu aparține cuiva, unei persoane sau unei firme, este a unei comunități. Nu este nici a ciobanilor, nici a primarilor, nici a unui producător, este a comunității. Iar aici ne-am împotmolit cu produsul Brânză de burduf de Sadu. Am avut discuții cu cei din zonă, cu administrațiile locale, cu producătorii, însă cred că acolo e vorba de lipsa încrederii, o anumită reticență, pentru că nu s-au mai făcut pași în față pentru a începe demersurile de a avea o indicație geografică pe acest produs.
Știu că am avut acest produs la Bruxelles, în momentul în care România a preluat conducerea Consiliului Uniunii Europene și am primit feed-back pozitiv și după câteva luni. A plăcut foarte, foarte mult burduful de Sadu. Este o brânză excelentă și s-ar încadra în primele 50 din lume fără probleme”, a declarat pentru Turnul Sfatului Ionuț Diaconeasa.
Francezii s-au supărat pe italieni
Un clasament al brânzei în care 8 din primele 10 produse sunt din Italia nu a convenit deloc autorităților franceze.
Prima brânză franceză, Reblochion, se află doar pe locul 13, iar comitetul pentru legătura feroviară transalpină Lyon-Turin pune la îndoială fiabilitatea pe profilul său de Twitter, anunță Corriere della Sera.
”Prieteni italieni, facem tot ce putem pentru a apropia cele două țări cu ajutorul transporturilor, dar există domenii în care nu trebuie să mergeți prea departe”, au scris ei ironic.
Primul loc în clasamentul amintit este acordat produsului Parmigiano Reggiano. Podiumul continuă apoi cu Gorgonzola picantă și Burrata. Pe locul al patrulea se află Grana Padano, în timp ce pe locul al cincilea se află prima dintre cele două din top 10 care nu sunt fabricate în Italia: brânza mexicană Oaxaca. Urmează alte două italiene, Crescenza stracchino și Mozzarella di Bufala Campana. Pe locul al optulea se află Queijo Serra da Estrela, din Portugalia, iar în final două brânzeturi pecorino, din Sardinia și Toscana, închid lista primelor zece. Italia, în general, conduce detașat în clasamentul brânzeturilor, având 18 brânzeturi în top 50.
La scurt timp după aceea, același profil Twitter al Comitetului transalpin Lyon-Turin, împărtășind din nou postarea sa anterioară cu clasamentul mondial, scrie din nou: "Ei bine, nimeni nu va fi de acord și acest clasament este într-adevăr puțin dubios. Ceea ce este cert este că Franța și Italia fac schimb de aproape 150 000 de tone de brânză (foarte bună) pe an", adăugând că transportul feroviar între Lyon și Torino va fi chiar mai eficient decât transportul cu camionul.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: indicatie geografica protajeta , branza din marginime , burduf de sadu , cele mai bune branzaturi , clasament branza , top , branza de sibiu
Vizualizari: 12018
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Sandokan
Acum 1 oră
Emil
Acum 2 ore
Marian Budrala
Acum 2 ore
X
Acum 2 ore
X